Web site nasıl kurulur? Web site kurmak için gerekenler nedir?
Web sitesi nasıl kurulur? Web sitesi kurmak için gerekenler nedir? Wordpress ve hazır CMS sistemleri nedir? Hosting ve domain nasıl satın alınır? İşte tüm detaylar...
Web sitesi nasıl kurulur? Sorusunun cevabını merak edenler için üç farklı seçenek ortaya çıkıyor. Eğer yazılım bilginiz bulunuyorsa sıfırdan bir web sitesi oluşturmak. İkinci yöntem Wordpress ile internet sitesi kurmak ve son yöntemde hazır şablonları sunan platformları kullanmak oluyor!
Bu içeriği zaten okumanız doğrultusunda bir yazılımcı olmadığını varsayarak, iki farklı seçenek size eşlik edecek. Wordpress ile web sitesi kurabilirsiniz veya hazır site platformları üzerinden istediğiniz siteyi oluşturabilirsiniz. İşinize yarayacak tüm bilgileri rehberimizde görmeniz mümkün.
Web sitesi kurmak için neler gerekli?
Kendiniz veya işletmeniz için herhangi bir web sitesi kurmak isterseniz ilk olarak iki ana terimi bilmelisiniz: Domain ve hosting. Web sitesinin teknik olarak yapılarını bu iki aşama tamamlamaktadır. İlk aşamada sitenize vermek istediğiniz ad veya adres belirlemek için yer alırken, ikinci terim ise sitenizde yer alan verilerin depolanmasını gerektiren bir alan ihtiyacı olarak karşınıza çıkmaktadır. Domain ve hosting almak ortalama 10 dakikalık bir işlem olarak bilinir. Daha sonra içeriğinizi sitenize eklemek istediğiniz CMS adında bir platformun kurulması gerekmektedir. Daha sonra ise tema ve eklentiler ile sitenizi zevkinize göre tasarlayabilir veya oluşturabilirsiniz.
Web site tasarımından anlamasanız bile çok rahat bir şekilde internet sitenizi açmanız mümkün. Kısaca, üç temel bileşenin tamamlanması sizlerin bir web sitesi kurması için yeterli.
- Domain
- Hosting
- CMS
Domain (Alan Adı) Nedir?
Alan adı, web sitenizin adı veya adresi olarak tanımlanabilir. Sitenize girmek isteyen kişilerin kullanmakta olduğu adrese domain denir. Ortalama olarak alan adı fiyatı yıllık 100 TL’dir. Alan adı satın almadan önce işletme adına web sitesi kurmak isterseniz, web sitenizin adı şirket isminizle aynı olması tavsiye edilmektedir.
Kendiniz için bir web sitesi oluşturmak isterseniz, isim soy isim gibi alan adı oluşturabilirsiniz.
Alan adı satın alırken sadece web siteniz için isim belirlemekle işlem bitmiyor. Uzantı olarak. com / .net / .org gibi birçok uzantıdan birine karar vermeniz gerekmektedir. Eğer açacağınız internet sitesine uluslararası ziyaretçilerin gireceğinden eminseniz, .com veya. .net gibi genel bir alan adı almanız daha mantıklı olacaktır. Ancak sadece tek bir ülkeye ait bir sitesi oluşturmak isterseniz, .tr .de, veya .fr gibi “yerel” alan adı uzantılarını kullanmanız önerilmektedir.
Aklınıza yatan alan adını belirledikten sonra daha önce satın alınıp alınmadığını nasıl öğrenebilirsiniz? Burada devreye Domain sorgulama hizmeti giriyor. R10’un Domain sorgulama hizmetini kullanarak sorgulayabilirsiniz.
Eğer istemiş olduğunuz alan adı alınmış ise, farklı uzantılarını satın almanız gerekiyor. Örnek: R10.net istediğiniz domain adresi satın alınmış olduğunu varsayarsak; sizin almanız gereken isim R10.com veya R10.org gibi uzantılar olabilir.
Hosting
Sitenizde yer alan tasarım veya dosyaların yayında olmasını sağlayacak teknik altyapıya hosting adı verilmektedir. Hosting; sitede yer alan tüm dosyaların barındırılmasını sağlayan bir kaynaktır.
Tüm gezdiğiniz web sitelerinin sunucu adı verilen donanımlarla barındırılmasını hosting firmaları karşılamaktadır. Bu bakımdan hosting hizmetini sunucu üzerinden kiralamak için birçok firmayı Google üzerinden bulmanız mümkün.
Hosting paketleri ve ya hosting planı; her site için amaçları doğrultusunda farklı sunucu kaynaklarına duymuş olduğu ihtiyaca göre belirlenir.
Web hosting paketleri; birbirinden farklı kota sınırlamaları ve alan adınızın e-posta hesaplarına göre hatta farklı RAM ve CPU Nedir? gibi SSD disk alanlarına göre değişiklik gösterebilir.
Tüm hosting firmalarını görmek için R10 Forum üzerinden Hosting Firmaları kategorisini ziyaret edebilirsiniz.
İçerik Yönetim Sistemi (CMS) nedir?
Domain satın aldıktan sonra hosting paketinizi de satın aldığınızı düşünürsek, web sitesi açmak için teknik altyapı aşamaları tamamlanmış oluyor. Şimdide sitenize girecek olan ziyaretçilerin görmesi gereken içeriğe ihtiyaç duymalısınız. İçerik yönetim sistemlerinden bir tanesine karar vermeniz gerekiyor.
İçerik yönetim sistemi herhangi bir sitenin, içeriğiniz hazırlanması için kolay sunan yazılıma denir. Web site oluşturmak ve oluşturulan siteyi yönetmen için CMS sistemlerini bilmelisiniz. CMS sistemlerine verilecek başlıca örnekler;
- Wordpress
- Joomla
- Drupal
- Opencart
Hazır web site oluşturucularına yönelik birçok CMS piyasada bulunmaktadır. Siz web sitenize uygun CMS kurmalısınız. En büyük kolaylık ve dünya çapında en fazla kullanılan sistem Wordpress oluyor. Site oluşturma aracı olarak Wordpress CMS sistemi en fazla tercih edilen yazılım olarak sizleri karşılıyor.
Hazır Site Oluşturucular nedir?
Site oluşturucular adından da anlaşılacağı üzere “hazır web sitesi” şablonları sunarak, size hitap eden şablon ile web sitesi kurmanızı sağlar. Özelikle buton veya metin kutusu gibi görsel öğeleri düzenlemenizi veya değiştirmenizi sağlayarak ana şablon üzerinde değişiklik yapmanıza olanak sağlanır.
Hosting satın aldığınız firmayla iletişime geçerek veya müşteri paneliniz özelinden Site Kur aracını görüntüleyebilirsiniz. Kullanıcıya yönelik geliştirilen bu hazır sistemler ile sürükle-bırak gibi birkaç basit adım ile web sitenizi oluşturabilirsiniz. Yüzlerce hazır şablon içerisinden size hitap eden tasarımı seçebilir ve hazırlayabilirsiniz. Hazır site şablonları ile hazırlayabileceğiniz şablonlar şöyledir;
- Kişisel bloglar
- Kurumsal web siteleri
- E-ticaret siteleri
- Freealence çalışanlar için tek sayfa siteler
Hosting aldığınız firmanın Site Kur hizmeti bulunması halinde, ücretsiz olarak hosting fiyatına dahil kullanabilirsiniz.
Hem mobil uyumlu hem de SEO dostu olarak gelen Site Kur hizmetlerinde iletişim formu ve haritalar gibi öğeleri düzenlemeyi unutmayınız. Sitenize birçok farklı şekilde footer (sitenin alt kısmı) tasarımlarını seçebilirsiniz.
Bunlara ek olarak online satış sitesi için hazır şablonlar ile, ürün tanıtım ve fiyat etiketleri gibi öğelere yer verilmektedir. Şablon üzerinde öğelere sağ tıklayarak veya ana menüden stil düzenleme kısmından görünürlüklerinde değişiklik yapmanız mümkündür.
Wordpress nedir?
Hazır site oluşturucuları gibi çok fazla basit bir sistem değildir. Sürükle-bırak özellikleri bulunmayan bu sistem dünya genelinde çok fazla tercih edilen bir sistemdir. CMS sistemleri arasında en fazla geliştirilen ve gelişime açık sistem olarak kullanıcıyı karşılar.
Wordpress’in çok güçlü olmasının sebebi tüm kategoride web sitelerine elverişli olmasıdır. Hem blog, hem işletmeniziz için hem de e-ticaret sitesi açmanıza olanak sağlayan bir sistemdir. Wordpress’le çok hızlı bir şekilde web sitesi oluşturabilirsiniz.
Wordpress ile web sitesi nasıl kurulur?
Wordpress ile web sitesi kurmak için hosting paketi aldıktan sonra müşteri panelinden tek tıklama ile Wordpress kurabilirsiniz. CMS olarak Wordpress kullanmak için ilk olarak yapmanız gerekenler şu şekildedir;
- Domain satın almanız gerekiyor.
- Hosting paketi satın almanız gerekiyor.
- Hosting paketi satın aldığınız firmada müşteri girişi yaparak, site oluşturucu kısmına geliniz.
- Ardından Wordpress Kur sekmesine tıklayınız.
- Sizden Site yönetici paneli (Admin Panel) için kullanıcı adı ve şifre gibi birkaç bilgi isteyecektir.
- Bilgileri doğru bir şekilde doldurduktan sonra, oluştur butonuna tıklayınız.
- Artık siteniz hazır. Sitenizin yönetici paneline girmek için; siteisminiz.com/wp-admin adresine girmeniz gerekiyor.
- Daha sonra kullanıcı adı ve şifrenizi girerek yönetici paneli ayarlarına erişebilirsiniz.
Wordpress, E-Ticaret sitesi nasıl kurulur?
Buraya kadar bütün aşamaları tamamladınız. Hosting ve Domain satın altıktan sonra Wordpress CMS yazılımını da kurduğunuzu varsayıyoruz. Şimdi ise bir e-ticaret sitesinin oluşturma aşamalarına geçiş yapacaksınız.
İnternet sitenizde satış yapmak isterseniz Wordpress’in WooCommerce, sistemini kurmanız gerekiyor. Bu kurulum işlemi ise tek tıklama ile yapılabilmektedir. Hem de ücretsiz olarak karşınıza çıkıyor. Wordpress için gelen ücretsiz eklentiyi mutlaka kurmalısınız. Yoksa ürün satışını bu sistem üzerinden yapamazsınız. Yönetici paneline girdikten sonra sol kısımdan Eklentiler kısmından Yeni Eklenti Yükle kısmına tıklayınız.
Arama kısmına WooCommerce yazın ve “HemenYükle” butonuna tıklayınız. Yükleme tamamlandığında “Etkinleştir” yazısına tıklayınız.
Etkinleştirme işleminden sonra para birimi ve ne tarz ürünleri satacağınızı girmeniz gereken bir kurulum sihirbazı karşınıza çıkacak. Kurulum tamamlandıktan sonra Wordpress panelinize WooCommerce adında yeni bir sekme yerleşecektir.
Wordpress için Tema nasıl yüklenir?
Web site oluşturma aşamalarının hepsini tamamladık. Temalar sitenizin görüntü kalitesini arttırır. Ayrıca renkleri ve öğelerin yapısını değiştiren birçok ücretsiz ve ücretli tema yer bulunmaktadır.
Wordpress’in bu noktada çok fazla sevilmesi aslında çok fazla ücretsiz eklenti ve temanın yer alıyor olması oluyor. Dilerseniz sizlerde, çok fazla kaliteli olan ücretli temaları da satın alabilir ve yükleyebilirsiniz.
Unutmamalısınız ki, temalar site hızınızı ve SEO gibi mobil uyum konusunda çok önemli bir etkendir. Temalarınızı incelemeden yüklemeyiniz.
Web sitenizi istediğiniz temaya kavuşturmak için Wordpress yönetici panelinde yer alan sol kısımdan Görünüm ve Temalar kısmında yer alan üst kısımdan Yeni Ekle butonuna basarak yükleyebilirsiniz.
Arama ve filtre seçeneklerini kullanarak sitenize en uygun temayı bulabilir. İlk önizle kısmından canlı olarak sitenizde duruşunu görebilir ve daha sonra Kur butonu ile sitenize kurabilirsiniz. Kur işleminden sonra etkinleştir butonuna basmanız gerekiyor.
Wordpress eklenti nasıl kurulur?
Eklentiler aslında Wordpress’in işlevine işlev katan bir kod parçacığıdır. Uzantı veya modül olarak bilinir. Kodlama bilmeyenler için iletişim formu, slider gibi birçok siteye işlev katan araçtır. Nasıl tema yüklediyseniz, eklentiler de o kadar basit bir şekilde yüklenmektedir.
Eklentiler sitenizi bir mağaza veya farklı bir platforma çevirebilir. Bununla sınırlı kalmayan eklentiler site hızınıza hız katabilir. Birçok SEO uyarısı alarak Google üzerinden yükselebileceğiniz iyileştirme sunan eklentiler de bulunmaktadır.
Wordpress kendi bünyesinde çok fazla ücretsiz eklentiye ev sahipliği yapmaktadır. Sizlerin ihtiyacına göre eklentileri bulmak için, Wordpress panelinizde yer alan Eklentiler kısmından Yeni Ekle sekmesine tıklamanız gerekiyor. Daha sonra arama penceresinde, önbellek, güvenlik veya SEO gibi terimleri yazarak istediğiniz eklentiye ulaşabilir ve kurabilirsiniz.
Web sitesi için bilmeniz gerekenler
Domain, hosting ve Wordpress gibi yazılımları kurduktan sonra sitenizi açabilirsiniz. Ancak bu adımlardan çok daha uzun süren işlemler sizi bekliyor. Bazı bilgileri bilmemeniz halinde, sitenizin gelişmesi ve ziyaretçi sayınızı arttırmanız mümkün değildir. Bu bakımdan;
- Web sitelerinizin adres çubuğunda fark edebileceğiniz gibi “güvenli değil” uyarısı yer alabilir. Bunun yerine yeşil kilit simgesinin yani “güvenilir” ibaresinin yer alması için SSL sertifikası kurmanız gerekiyor.
- Sitenizin Google aramalarında üst sıraya çıkması için güzel SEO çalışmaları yapmanız gerekiyor.
- Siteniz ile para kazanmak için Google Adsense’ye başvurmanız gerekiyor.
- Sitenizin çok daha hızlı büyümesine katkı sağlamak adına sosyal medya hesapları oluşturmalısınız.
- Web siteniz işletmenize yönelik oluşturulması halinde, Google My Business aracını kullanmanız görünürlüğünüzü arttıracaktır.
- Hedef kitleye daha hızlı ulaşmak adına Google Ads hizmetini kullanmanız gerekiyor.
Bu işlemler hakkında çalışmalarınızı tamamlayarak, daha fazla ziyaretçi odaklı daha fazla kazanca sahip olabilirsiniz. E-ticaret sitesi kurmanız halinde bu adımlardan sonra satış rakamlarınız artacak ve hedef kitleye daha hızlı erişim sağlayacaksınız.
Sitenizin başarısı tamamen size ve araştırmalarınıza bağlıdır. Araştırma ve çalışmalarınıza ağırlık vermeyi unutmayın. Bu yolculukta yolunuz açık siteniz güzel olsun…
İlgili İçerikler:
Kripto Paralar - Geleceğin Finansal Sistemleri için Bir Zorluk mu Yoksa Fırsat mı?
Kripto paralar, son yıllarda finansal sistemlerin dinamik yapısını köklü bir şekilde değiştirmeye başlamıştır. Dijital varlıklar, merkezi olmayan bir yapıya sahip olarak standart finansal sistemlerin sunduğu aracılara olan bağımlılığı azaltır.
Nothing Phone (1) için Nothing OS 2.6 Güncellemesi Geldi!
Nothing Phone (1) için yayımlanan Nothing OS 2.6 güncellemesi, Temmuz 2024 güvenlik yaması, yeni duvar kağıtları ve oyun modu iyileştirmeleriyle geliyor.
Xiaomi 13 Serisi için HyperOS Beta Güncellemesi Yayınlandı: İşte Yeni Gelen Özellikler!
Xiaomi, 13 serisi için HyperOS beta güncellemesini yayınladı. Güncelleme, bellek kullanımı optimizasyonları, güvenlik yamaları ve yeni widget'larla dikkat çekiyor!
macOS için Safari 199 Yayınlandı: İşte Yeni Gelen Özellikler!
Apple'ın macOS için yayınladığı Safari Preview 199 sürümü, Apple Pay, CSS, JavaScript gibi alanlarda önemli iyileştirmeler ve yeni özellikler sunuyor.