AI (Yapay Zeka)
Genellikle AI olarak kısaltılan yapay zeka, tipik olarak insan zekası gerektiren görevleri yerine getirmek için tasarlanmış bilgisayar sistemlerini ifade eder. Bu görevler arasında algılama, öğrenme ve karar verme yer alır.
Yapay zeka teknolojisi, öğrenme ve karar verme yeteneğine sahip sistemler oluşturmak için insan zihninin işleyişini simüle etmeyi amaçlar. AI sistemleri, algılama, öğrenme ve muhakeme gibi insanların sahip olduğu yeteneklere benzer yeteneklere sahiptir. Bir yapay zeka uygulaması, tıpkı bir insan gibi gördüklerini ve duyduklarını değerlendirmek üzere tasarlanabilir. Ayrıca robotik kontrol yetenekleri ile donatılabilir.
AI (Yapay Zeka) Nasıl Çalışır?
Yapay zeka sistemleri geliştirmek için büyük miktarda veri ve bu verileri işleyecek algoritmalar gerekir. Yapay zeka sistemleri, önceden etiketlenmiş verileri makine öğrenimi algoritmalarıyla işleyerek öğrenir ve bu süreci karar verme sürecini bilgilendirmek için kullanır.
Yapay zeka teknolojisinin merkezinde diğer teknolojilerin yanı sıra Makine Öğrenimi (ML), Doğal Dil İşleme (NLP), Bilgisayarla Görme ve Sinir Ağları yer alır. İnsan zekâsını taklit etmek üzere tasarlanan yapay zekâ uygulamalarının öğrenme, muhakeme, çıkarım, doğal dil işleme ve yaratıcılık gibi yeteneklere sahip olması beklenir.
Makine öğrenimi ve sinir ağı teknolojilerini kapsayan derin öğrenme yöntemleri, yapay zeka uygulamalarına öğrenme yetenekleri kazandırmak için kullanılır. Bu öğrenme süreci, yapay zekanın çeşitli algoritmalar aracılığıyla verilen verileri anlamlandırmasına ve kullanmasına olanak tanır. Bir insana benzer şekilde, bir yapay zeka sistemi bir kitaptan bilgi işleyebilir, ondan öğrenebilir ve gerektiğinde kullanabilir.
Doğal dil işleme, yapay zeka uygulamalarının insan dilleriyle iletişim kurması için çok önemlidir. Yapay zeka, insanlardan gelen sözlü ve yazılı girdileri işleyebilir, ardından bu bilgileri yeni bilgiler edinmek, kendini geliştirmek ve iletişim kurmak için kullanabilir.
Ek olarak, yapay zeka sistemlerinin belirli bir algı düzeyine ihtiyacı vardır. Çevreleri hakkında fikir oluşturabilmeli ve buna göre kararlar verebilmelidirler. Kullanım amaçlarına bağlı olarak AI sistemleri sensörler ve kameralar gibi donanım bileşenlerinin yanı sıra ses ve görüntü tanıma, robotik algılama ve konuşma tanıma gibi yetenekler gerektirebilir. Ancak insanlarla yalnızca metin yoluyla etkileşime giren AI uygulamaları için bu yetenekler bir öncelik değildir.
AI (Yapay Zeka) Neden Önemlidir?
Yapay zeka alanındaki gelişmeler, bilimsel ve teknolojik ilerlemenin temel itici güçleri arasındadır. İnsan beyninden daha yüksek işlem kapasitesine sahip yapay zeka sistemleri, aksi takdirde insanların öğrenmesi uzun yıllar alabilecek, hatta imkansız olabilecek bilgileri işleme olanaklarının önünü açmaktadır. Bu aynı zamanda birçok iş sürecini kolaylaştırarak verimliliğin artmasına da katkıda bulunur.
Amaç, birçok günlük görevi yapay zeka destekli bilgisayar sistemlerine devrederek toplumsal ilerleme sağlamaktır. Örneğin, tüm araçların yapay zeka tarafından kontrol edildiği bir gelecekte, trafik kazalarındaki önemli azalma insan hayatına yönelik riskleri ortadan kaldırabilir.