R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Schema Nedir? Nasıl Entegre Edilir? (İnceleme)

    Google arama sonuçlarında daha tıklanabilir bir şekilde yer almak ve web siteniz hakkında Google'a çok daha net veriler sağlamak için gerekli bir entegrasyon olan Structured Data (Yapılandırılmış Veri) konusunu sizler için anlattık.

    Doğukan KOZBA
    Doğukan KOZBA R10 Editörü
    04.05.2022 05:26 3491 3 dk okuma süresi
    Schema Nedir? Nasıl Entegre Edilir? (İnceleme)
    Son Düzenleme:

    Structured Data (Yapılandırılmış Veri) anlamına gelen Schema, başarılı bir şekilde uygulandığında Google arama motorundaki görünürlüğü ve tıklama oranını arttıran yapılardır. Schema entegresi sayesinde web sitenizin statik sayfaları ve içerikleri hakkında Google arama motoruna daha net veriler sağlayabilir, SERP sonuçlarında daha etkin görünebilirsiniz.

    Schema Testleri Nasıl Yapılır?

    Rich Results Test (Zengin Sonuçlar Testi) ve Schema Markup Validator web sitelerinden entegrasyonunu yaptığınız schemaların kontrolünü sağlayabilirsiniz. Zengin Sonuçlar Testinde yer alan Schema Yapıları, Search Console aracının Geliştirmeler bölümünde yer almaktadır. Search Console üzerinden de entegresini sağladığınız yapıların geçerli ve hata kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Article (Makale)

    Article yani Makale yapısı içeriklerde ve statik sayfalarda kullanılan bir yapıdır. Bu yapıyı WordPress'te kolay bir şekilde kullanabilirsiniz. Rank Math ve Yoast SEO gibi WordPress eklentilerinin ücretsiz versiyonlarında bu yapı otomatik bir şekilde tanımlanmaktadır.

    Rank Math - Başlıklar ve Meta alanına geldikten sonra "Yazılar" bölümüne geldiğinizde Schema türü alanından "Makale" yapısının seçili olduğunu görebilirsiniz.

    Makale Türü olarak statik sayfalarınız için "Makale", Blog içerikleriniz için "Blog Gönderisi" ve Haber Siteleri içinde "Haber Makalesi" yapıları uygundur.

    Breadcrumbs (İçerik Haritası)

    İçerik Haritası Scheması da statik sayfalar ve içeriklerde tercih edilmesi gereken bir yapıdır. Sayfanın site hiyerarşisindeki konumunu belirtir ve kullanıcıların bir siteyi etkili bir şekilde anlamasına ve keşfetmesine yardımcı olabilir.

    Breadcrumbs yapısı da Rank Math ve Yoast SEO eklentilerinin ücretsiz versiyonlarında olan bir yapıdır.

    FAQ (Sıkça Sorulan Sorular)

    Frequently Asked Question (Sıkça Sorulan Sorular) yapısı da kesinlikle kullanılması gereken bir yapılandırılmış veridir. Bu veriyi hem içeriklerinizde hem de statik sayfalarınızda kullanabilirsiniz. Rank Math ve Yoast SEO kullanıcıları bu yapıyı Gutenberg (WordPress Yeni Nesil Editörü) kullandığı takdirde içeriğin veya sayfanın herhangi bir yerine kolayca ekleyebilir. Sıkça Sorulan Sorular hem ürünlerle ilgili olabilir hem de içeriklerde “Kullanıcılar bunları da sordu” bölümündeki soru kalıplarından da oluşabilir.

    Logo

    Özel bir yapı olmakla birlikte manuel olarak oluşturulduktan sonra Schema eklentileriyle veya direkt kod yığınları eklenerek bu yapı entegre edilebilir.

    Video

    Video yapısı ise sadece video siteleri için değil içeriklerinde ürünleri veya bilgileriyle alakalı video paylaşan sitelerin kullanabildiği bir yapıdır. Rank Math'in ücretli versiyonunda bu yapı kolay bir şekilde entegre edilebilmektedir. 

    Özel Schema Yapıları Nasıl Entegre Edilir?

    İçeriğimizin bu bölümüne kadar her içerikte mutlaka kullanılması gereken beş farklı Schema yapısını anlattık. Diğer yandan, Recipe, Product, Local Business, Course, How-to, Software App, Job Posting ve çok daha fazla özel schema yapıları da bulunmaktadır. WordPress'te ücretli Schema eklentileriyle bu yapılar kolay bir şekilde yapılırken, özel scriptlerde bu yapıları manuel bir şekilde entegre etmeniz gerekmektedir.

    Schema Markup Generator bağlantısına tıkladıktan sonra eklemek istediğiniz yapıyı seçiniz. Örneğin, Logo yapısını her içeriğe eklemek istiyorsanız Organization yapısını seçmelisiniz. Görselde yer aldığı gibi ilgili alanları doldurduktan sonra Google butonuna basıp mevcut entegrenin doğruluğunu kontrol edebilirsiniz. Google butonunun yanındaki butona tıklayarak da oluşturduğunuz entegrenin kodlarını kopyalayarak Özel Scripte kolayca entegre edebilirsiniz.

    Aynı mantıkla ilgili araçtan; FAQ, Breadcrumbs, Event, Local Business, Product ve Website gibi yapıları kolayca entegre edebilirsiniz.

    Sonuç

    Son yıllarda giderek önemini arttıran Yapılandırılmış Veri konusu başarılı bir şekilde uygulandığında hem index hızınızı arttırmakta hem de SERP sonuçlarında daha tıklanabilir hale gelindiği içinde hitlerinizi ve sıralamanızı arttıran önemli bir konudur.

    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    Tüm Yorumlar
    Toplam 2 Yorum
    • Göktuğ Derin
      Göktuğ Derin 2 yıl önce
      Şema biçimleri günümüzde bir web sitesinin kelimede sıralama alıp almayacağını dahi belirleyebilecek düzeyde önemli bir unsur. Teşekkürler elinize sağlık Doğukan üstadım.
      • Doğukan KOZBA
        Doğukan KOZBA 2 yıl önce
        Rica ederim, Google'ın kendi web sitesindeki Case Study'lerde de bu konuya fazlaca dikkat çekilmiş. Bu yüzden önemi artarak devam ediyor.

    İlgili İçerikler:

    CRM Nedir?

    Şirketlerin başarısı, yalnızca kaliteli ürünler veya hizmetler sunmakla sınırlı değil; aynı zamanda müşterileriyle sürdürülebilir ve güçlü bir ilişki kurabilmelerine de dayanıyor. İşte tam bu noktada, CRM (Customer Relationship Management - Müşteri İlişki

    Spider-Man 4 Senaryosu Nasıl Şekillenecek? Tom Holland Merakla Beklenen Detayları Açıkladı!

    Tom Holland, Spider-Man 4 senaryosu hakkında heyecan verici detaylar paylaştı. Zendaya ile birlikte senaryoyu okuyan oyuncu, projenin gelecek vaat ettiğini belirtti.

    Yemek Kartı Nedir? Avantajları Nelerdir?

    Yemek kartları, iş yerlerinde çalışanların öğle yemeği ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılan bir ödeme yöntemidir.

    Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?

    Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.

    Schema Nedir? Nasıl Entegre Edilir? (İnceleme)

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et