R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Ahrefs Keyword Explorer nasıl kullanılır?

    Ahrefs Keyword Explorer yani anahtar kelime araştırması nasıl yapılır, nelere dikkat etmelisiniz gibi sorularınıza bu yazıda cevap bulabilirsiniz.

    Ceren Varlı
    Ceren Varlı R10 Editörü
    17.08.2022 23:56 2241 5 dk okuma süresi
    Ahrefs Keyword Explorer nasıl kullanılır?
    Son Düzenleme:

    Anahtar kelime araştırması, bilinenin aksine kelimenin aranma hacmi ile ilgili değildir. Anahtar kelime araştırması yaparken potansiyel müşterilerin aradığı konuları seçmek, o sorgudaki ihtiyaçlarını karşılamak ve sonunda onları müşteriye dönüştürmekle ilgilidir. Tüm bunlar tam teşekkürlü bir anahtar kelime araştırması için gereken noktalardır. 

    Bu içerikte sizlere, Ahrefs ile nasıl anahtar kelime araştırması yapacağınızı göstereceğiz. Bunun yanında trafiğinizi ve gelirinizi arttırmanıza yardımcı olacak anahtar kelime araştırmasının da  nasıl yapacağınızı dair değineceğiz.

    Anahtar Kelime nedir?

    Anahtar kelime, arama yapan kullanıcıların arama motorlarına girdiği “arama sorguları” olarak da adlandırılabilen kelimeler ve kelime öbekleridir. Kullanıcılar Google üzerinde bir kelime veya kelime öbeği aradığında aradıkları sorgu ile alakalı anahtar kelimeleri içeren web sayfaları ile karşılaşırlar. Anahtar kelimeler kısaca arama sorguları ile web siteleri arasındaki köprüyü oluşturan kelime öbekleridir. 

    Anahtar kelime araştırması nedir?

    Anahtar kelime araştırması, kullanıcıların arama motorlarında kullandıkları kelimelerin bulunması ve bu terimlerdeki içeriğin SEO kurallarına göre optimize etmeyi hedefleyen süreçtir. 

    Anahtar kelime araştırması genellikle bir SEO projesinin temel noktasını oluşturmaktadır. İçeriğinizi nasıl optimize etmeniz gerektiğine dair küçük ipuçları barındırır. Bunların en önemlisi Search Intent (kullanıcı niyeti) dediğimiz arama sorgularının niyetidir. 

    Search Intent (Kullanıcı niyeti) nedir?

    Search Intent, kullanıcıların Google ya da farklı tarayıcılar üzerinden yaptıkları sorguların gerçekleştirme nedeni olarak adlandırılmaktadır. Google son güncelleme ile birlikte kullanıcıların yaptıkları arama sorgularını 4 farklı kategoride göstermektedir. 

    • Informational (Bilgilendirici): Bir konu hakkında bilgi edinmek ya da bir soruyu cevaplamak için yapılan arama sorgularıdır. 
      “anahtar kelime nedir”
      “r10 nedir”
    • Navigational (Gezinme): Ne aradığını bilen ve direkt olarak kaynağa ulaşmak isteyen kullanıcıların yaptığı arama türüdür. 
      “r10 net”
      “gmail giriş”
    • Transactional (Satın Alma): Arama motorları üzerinden satın alma amacıyla yapılan arama türüdür. 
      “iphone 14”
      “en ucuz macbook air”
    • Commercial (Ticari): Arama motorları üzerinden herhangi bir ürünü almaya karar verme sürecine katkı sağlayan arama sorgularıdır. 
      “en iyi elektrikli süpürge”
      “ en iyi bluetooth kulaklık”

    Kullanıcı niyeti neden önemlidir?

    Arama motorları artık kullanıcılara aradıkları sorgular hakkında daha doğru bilgiyi ulaştırmak istediği için yaptıkları arama sorgularını niyetlerine göre sıralandırmaktadırlar. Bu durum kullanıcının yaptığı sorguyla alakasız ve yanlış sonuçların ortadan kalkması için tasarlanmıştır. 

    Webmasterlarda bu kullanıcı niyetlerini iyi analiz ederek site içerisindeki içerikleri bu doğrultuda optimize etmesi gerekmektedir. Google optimize edilmemiş sayfaların kullanıcıların arama sorgusuna tam olarak cevap vermediği gördüğünde sitenizi üst sıralara taşımak istemeyebilir. 

    Bu yüzden de anahtar kelime araştırması yaparken kelimenin hangi kullanıcı niyetine karşılık geldiğini iyi analiz etmeniz gerekmektedir. 

    Ahrefs Keyword Explorer nasıl kullanılır?

    Ahrefs Keyword Explorer kullanmak için öncelikle hesabınız olması gerekmektedir. Bunu Ahrefs sitesi üzerinden aylık veya yıllık paket üzerinden alabilirsiniz. 

    Hali hazırda bir hesabınız var ise anahtar kelime araması yaptığınızda karşınıza çıkacak sonuç böyle bir ekran olacaktır. Burada gösterilen değerlerin ne anlama geldiği ise;

    Anahtar Kelime Zorluğu:  1’den 100’e kadar olan bir skalada 1 ila 10 arasındaki sitelerin analizlerini yaparak sıralamanın ne kadar zor olacağını hesaplar. 

    Hacim: Bilinen son 12 ayın verilerine dayanarak bir anahtar kelime için aylık ortalama arama sayısının tahmini.

    Trafik potansiyeli: Hedeflenen anahtar kelime için en iyi sıralamada olan sayfanın bu anahtar kelimeye bağlı alt kelimelerle birlikte aldığı organik hitinin tamamını gösterir. 

    Küresel hacim: Kullanıcıların hedef anahtar kelimeyi ahrefs veritabanındaki tüm ülkelerde ayda ortalama kaç kez arandığını gösterir. 

    • Kelime öbeği eşleştirme — hedef anahtar kelimenizi içeren ifadeler.
    • Aynı koşullara sahip — hedef anahtar kelimenizdeki tüm koşulları içeren fikirler (herhangi bir sırayla).
    • Aynı zamanda sırala - en iyi sıralanan sayfaların da sıralandığı anahtar keilmeler.
    • Arama önerileri — hedef anahtar kelimenizi ararken "otomatik tamamlama" yoluyla önerilen sorgular.
    • Yeni keşfedilen — yakın zamanda veritabanımıza eklenmiş sorgular.
    • Sorular — soru olarak ifade edilen.


    Tek bir anahtar kelimeye bakıyorsak bu sorgu bizim için yeterli olsa da birden fazla anahtar kelime ve bu anahtar kelimelere bağlı fikirleri için yetersiz olacaktır. 

    Anahtar kelime fikirleri nasıl bulunur?

    Ahrefs > Keyword Explorer kısmından aramak istediğiniz anahtar kelime gruplarını yazarak bunlarla alakalı olan anahtar kelimelerinizi alabilirsiniz. 

    Örnek olarak yazdığımız: laptop, computer, computers, laptops, pc anahtar kelimelerini Eşleşen terimlere göre sıraladığımızda bize tahmin olarak 17.441.192 adet anahtar kelime öneriyor. Tabi ki burada amacımız bize verilen çok fazla anahtar kelimeyi bulmak değil. Kelime araştırmasındaki amaç istenilen anahtar kelimelere göre bunları filtrelemek ve arama amacına göre gruplandırmak olmalıdır.  Bunu yapabilmek için de anahtar kelimelerin neye göre filtreleme yaptığımıza bakmamız gerekecek. 

    Anahtar kelimeler kullanıcı niyetine göre nasıl filtrelenir?

    Keyword Expolorer kısmından bir sorgu arattıktan sonra Eşleşen Terimler (Having Same Terms) kısmına tıkladığınızda içerisinde “elektrikli süpürge” yazan sorgulara ulaşabilirsiniz. Include bölümünden ise kullanıcı niyetine göre olan kelimeleri ekleyerek arama sorgunuzu filtreleme yapabilirsiniz. 

    Buna ilaveten, yine aynı şekilde içerisinde “en iyi, karşılaştırma, inceleme” kelimeleri geçen sorgular filtrelenebilir. Böylece satın alma niyeti bulunan ve öncesinde araştırma yapan kullanıcı sorgularına da ulaşılabilir.

    Anahtar kelime fikirleri hacime göre nasıl filtrelenir?

    Aynı filtre sekmesinden hacim yazan bölümündeki Min bölümüne 1000 yazarak, o hacim altındaki anahtar kelimeleri listemizden çıkarıyoruz. Hacim olarak farklı filtrelerde seçebilirsiniz. Eğer bu değeri 500 yaparsanız elinizde daha fazla anahtar kelime olacaktır. Genelde gelirler ve hesaplamalar 1000 gösterim başına yapıldığı için 1000’lik bir hacim seçilir. 

    Milyonlarca olan anahtar kelimemizi kısa sürede 100 anahtar kelimeye düşürerek daha incelenebilir bir kelime analizi yakaladık. 

    Bu liste yine de bizim için yeterli seviyede değil. Çünkü buradaki anahtar kelimelerin hangilerini hangi konularda kullanacağımız tam olarak belli değil. Bunun için de tekrar bir filtreleme yapmamız gerekiyor. Bunun en basit yöntemi  Ana konuya göre anahtar kelimeleri gruplandırmaktır.

    Ana konu filtresine tıklayarak hızlı bir şekilde aynı konuya sahip alt anahtar kelimelerin sıralandığını görebiliriz. Web sayfamızı oluştururken aynı konuya sahip diğer alt kelimeleri de sayfa içerisinde geçirmeniz sayfanızın daha otoriter gösterecektir. 

    Genel olarak sadece Keyword Explorer aracını kullanarak bu şekilde bir anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz. Tabi ki anahtar kelime araştırması yaparken dikkat etmeniz gereken pek çok nokta daha bulunmaktadır. Rakip analizleri ve arama motoru sonuçlarını da ekstra olarak dikkat etmeniz gerekmektedir.

    Bu içerik sadece Ahrefs’in Keyword Explorer aracının nasıl kullandığına dair değinmiştir. 

    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    Onvo TRT 1 frekans ayarlama biss key nasıl yapılır EURO 2024?

    EURO 2024 heyecanı devam ederken, TRT 1'de şifreli kanal sorunu yaşayanlar için çözüm yolları burada! Frekans ve Biss key ayarlarını yaparak maçları kesintisiz ve şifresiz izleyebilirsiniz.

    Türkiye gruptan çıktı mı, elendi mi, kiminle eşleşti EURO 2024? Türkiye gruptan nasıl çıkar?

    A Milli Futbol Takımı, EURO 2024'te Çekya ile kritik bir maça çıkıyor. 1 puan, Türkiye'yi son 16 turuna taşımaya yetecek.

    Twitter Trending Nedir? Twitter Türkiye Gündemi nasıl takip edilir?

    Dijital dünyada, "Twitter Trending nedir?" sorusunun yanıtını merak ediyor musunuz? Bu detaylı ve bilgilendirici rehber, Twitter'da trend olanın ne olduğunu ve bunun nasıl kullanılabileceğini derinlemesine bakacağız.

    Google Haberler'de Yer Almak için Başvuru Rehberi: Google News Kaydı nasıl alınır?

    Google News Kaydı nasıl alınır, web siteleriniz Google haberler sekmesinde nasıl gösterilir detaylı rehber

    Ahrefs Keyword Explorer nasıl kullanılır?

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et