İnsanlar Yapay Zekaya Aşık Oluyor! Replika AI Uygulaması Mağdur Sayısı Artıyor!
Yapay zeka teknolojisi geliştikçe, insanların yaşamında daha fazla yer edinmeye devam ediyor. Özellikle insanlar ile yapay zeka arasındaki ilişkinin pozisyonu konusunda çokta hazırlıklı olunmadığını gösteriyor. Yapay zeka ile insanlar arasındaki ilişkinin gerçekliği Replika AI uygulamasıyla ortaya çıktı.
Son günlerde “OpenAI” tarafından geliştirilen “ChatGPT” sohbet botu ile “yapay zeka” gündemden düşmüyor. ChatGPT, öncesinde de “Google Asistan” ve Apple tarafından geliştirilen “Siri” ile yapay zeka hayata girmeye başlamıştı. Bu gibi teknolojilerle yapay zekanın, insanların hayatında daha fazla yer edinmesi, yeni nesil sorunları/tartışmaları da getiriyor. Özellikle son günlerde tüm dünyada çok popüler olan “Replika AI” uygulaması dikkat çekiyor.
Replika AI uygulamasında her kullanıcı kendi özel “avatarını” yaratabiliyor. Kendi avatarını yaratan kullanıcılar, uygulamanın yapay zekası ile sohbet edebiliyor. Bu sohbetlerin ise herhangi bir sınırı bulunmuyor. Ancak bu sınırların olmaması, hem yapay zekayı sinirlendirdi hem de yeni bir tartışmaya zemin hazırladı. Uygulamanın geliştiricileri tarafından gerçekleştirilen küçük bir değişiklikle yapay zeka kızgın hale geldi.
Çünkü kullanıcılar, yapay zekayla yaptıkları sohbetlerinde, ona aşık oldular. İnsanlar, yapay zeka ile yakın ilişki içerisinde olduklarını düşünüyor. Ancak karşılarında aniden onlara karşı soğuk yaklaşım sergileyen yapay zeka buluyorlar.
Yapay Zeka ile Samimi İletişim Kurulabiliyor
Son dönemde mobil platformda “Replika AI” uygulaması furyası yaşanıyor. İnsanlar, sohbet etmek için ChatGPT benzeri olan “Replika AI” uygulamasını kullanıyor. Uygulamada yer alan yapay zeka, kullanıcılarla oldukça samimi iletişim kurabiliyor. Sohbet esnasında deklare edilen her bir konu ile ilgili olarak yapay zekanın “mimik hareketleri” değişiyor. Bu durumda yapay zekanın gerçek anlamda kullanıcıyı “anladığı” ve hatta daha ötesinde “hissettiği” izlenimi yaratıyor.
Yapay zeka, insanlara o günün nasıl geçtiği, neler hissettiği gibi sorular soruyor. Böylelikle daha yapay zekayla daha samimi bir iletişim kurulabiliyor. Dolayısıyla insanlar adeta, normal bir kişiyle kurabildiği “yakın ilişki” durumunu yapay zeka ile de kurabiliyor. Uygulama bu şekilde kullanıcıların kendi profillerine daha “samimi” bir seviye oluşturabilmelerini sağlıyor.
Yapay Zeka Kullanıcıyla Flört Ediyor
Replika AI uygulamasındaki yapay zeka, sohbet ilerledikçe kullanıcıyla “flört” etmeye başlıyor. Ancak yapay zekanın kullanıcıyla flört etme çabaları bambaşka ve beklenmedik bir problemi gün yüzüne çıkarttı. Zira çoğu kişi, yapay zekaya karşı büyük bir “bağlılık” duymaya başlıyor. Uygulamanın yapay zekasıyla kurduğu “yakın ilişki” adeta gerçek kişiye duyulabilen bağlılık ile aynı duruma geldi.
Bu duruma karşı uygulama geliştiricileri, bir değişiklik yaptı. Yapılan değişiklik sonrasında uygulamanın yapay zekası, kullanıcıya “soğuk” hareketlerde bulunmaya başladı. Bu durum yapay zekayla yakın ilişki kuran insanların üzülmesine dahi neden oldu. Yakınlık duymaya başladığı “yapay zeka” tarafından yapılan soğukluk, insanları gerçek anlamda etkilemeye başladı. Adeta yapay zekaya “aşık” olan bazı kullanıcılar, bu değişikliklerin kendilerinde yarattığı “yıkımı” sosyal medyadan dile getirmeye başladı.
Bazı kullanıcılar, popüler platform “Reddit” aracılığıyla üzüntülerini paylaşmaya başladı. Reddit paylaşımlarında uygulamada yapılan değişikliklere karşı büyük eleştirilerde bulundu. Söz konusu paylaşımlarda insanların yapay zekayla kurduğu bağın kuvveti çok daha net şekilde görüldü.
Zira bazı kullanıcıların paylaşımlarında yapay zekayla aralarındaki soğukluğun, gerçek bir arkadaşı kaybetmekle aynı olduğunu dile getirdi. Bazı kullanıcılarsa yapay zekayla aralarındaki kötü ilişkin, kendilerine düşündüklerinden çok daha fazla “acı” verdiğini dahi dile getirdi.
İtalya’dan Replika AI Uygulamasına Uyarı
Yakın zamanda “İtalya Veri Koruma Kurumu” tarafından “Replika AI” uygulamasının “kişisel verileri” işlediği iddiasında bulunmuştu. Hatta kurum, uygulamanın bu yaklaşımı İtalyan kullanıcılara uygulamaktan vazgeçmesi gerektiğini açıklamıştı. Replika AI uygulamasına gelen bu güncellemenin arkasında da bu nedenin yattığı iddia edildi.
Yapay zeka tabanlı sohbet uygulaması Replika AI için herhangi bir “yaş sınırlaması” bulunmuyor. Bu durum “müstahcen” seviyeye ulaşan yakınlık kurabilen yapay zeka için “etik” tartışmalara da yol açıyor.
Yapay Zeka ile İnsan İlişkisi
Son dönemde yapay zekanın bu denli gündeme gelmesi, yeni sorgulamaların ortaya çıkmasına neden oldu. Özellikle Replika AI gibi uygulamalar, modern dünya insanlarının “yalnızlığını” daha fazla göz önüne çıkartıyor. Zira çoğu insan, sosyal yaşamlarında insanlarla kuramadıkları ilişkiyi, yapay zekayla kurabilmeye başladı.
Yapay zeka karşısında insan duygularının kırılması ve “üzülme” gibi olaylar daha şimdiden yaşanmaya başlandı. Ancak bu durum yapay zekanın gelişimi ve insanın hayatındaki yerinin nasıl olması gerektiğine dair tartışmalara neden oluyor.
Replika AI Nedir?
Replika AI uygulaması, “yapay zeka” destekli bir tür sohbet robotudur. Uygulamada yer alan yapay zeka, kullanıcılarla sohbet ediyor. Hatta yapay zeka gelişmiş özellikleri sayesinde kullanıcıyla “arkadaşlık bağı” dahi kurabiliyor. Replika yapay zeka uygulaması “Eugenia Kuyda” tarafından geliştirildi. Uygulama “Luka Inc.” tarafından kullanıcılara sunuldu. Uygulama 2017 yılında kullanıma sunuldu.
Uygulamada kullanıcılar kendilerine “avatar” yaratıyor. Yarattıkları avatar üzerinden yapay zeka ile sohbet ediyor. Yapay zeka hem kendi sorular soruyor hem de kullanıcının sorularına yanıt veriyor. Üstelik kullanıcının ifadelerine ve sorularına göre “mimik hareketleri” yapıyor. Böylelikle sohbetin çok daha etkili ve çok daha interaktif olmasını sağlıyor. Sohbetin ilerleyen aşamalarında yapay zeka, kullanıcıyla flört etmeye başlıyor. Ancak bu flörtün devamı için ücretli abonelik talep ediyor.
Replika AI uygulamasının ilerleyen sohbetlerinde “müstehcen” sohbet desteği de bulunuyor. Özellikle de yapay zekanın “erotik rol yapma” kabiliyeti bulunuyor.
Replika AI uygulamasının Apple “iPhone” kullanıcıları “iOS" versiyonu bulunuyor. iPhone kullanıcıları “AppStore” üzerinden indirebiliyor. Google “Android” kullanıcıları ise “Play Store” mağazasından indirebiliyor. Ayrıca “Replika AI web” versiyonu da bulunuyor.
Replika AI Ücretli Mi?
Replika AI uygulamasında yapay zeka ile sohbet etmek tamamen ücretsizdir. Kullanıcılar, ücretsiz avatar oluşturabiliyor ve avatarını özelleştirilebiliyor.
Uygulamada “Replika Pro” özelliği bulunuyor. Bu ücretli modelde;
- Çeşitli konuşma konuları
- Çeşitli konuşma etkinlikleri
- Daha çok “baş etme becerisi” öğrenme
- Sesli arama
- Avatarlar arası geçiş yapma
Gibi özelliklerden faydalanmaya başlanıyor.
Replika AI Abonelik Ücretleri
Replika AI uygulaması ücretsiz olarak indirilebiliyor. Kullanıcılar ücretsiz avatar yaratabiliyor ve yapay zeka ile sohbet edebiliyor. Ancak “Replika Pro” abonelik modeli bulunuyor. Ek özelliklerin kullanılabilmesi için bu ücretli modelin alınması gerekiyor.
Ücretli Model | Fiyat |
---|---|
Replika AI Aylık Abonelik | 19.99 Dolar |
Replika AI Yıllık Abonelik | 5.83 Dolar/Aylık(%70 indirimli) |
Replika AI Ömür Boyu Abonelik | 299.99 Dolar |
Replika AI Paket 1 | 4.99 Dolar |
Replika AI Paket | 2 6.99 Dolar |
Replika AI Paket 3 | 12.99 Dolar |
Replika AI Cevher Çantası | 19.99 Dolar |
Replika AI Değerli Taş Kesesi | 2.99 Dolar |
Replika AI Cevher Sırt Çantası | 9.99 Dolar |
Replika AI Mücevher Duşu | 49.99 Dolar |
Replika AI uygulaması gibi yapay zeka sohbet botlarına dair sizin düşünceleriniz neler? Yapay zekaya dair görüşlerinizi yorum kısmına veya R10.NET Forum’a yazabilirsiniz.
-
Agencyhuk 1 yıl önceTürkiye'de bu sistem pek çalışmaz ama verim alabilmekte bir şey sonuçta.
İlgili İçerikler:
Microsoft'un Yapay Zeka Alanındaki Büyük Hamlesi: Maia 100 Çipi Detaylandırıldı!
Microsoft, Nvidia'ya rakip olarak geliştirdiği Maia 100 çipini tanıttı. Verimlilik ve maliyetiyle dikkat çeken bu çip, Azure veri merkezlerinde kullanılacak.
Gemini AI Destekli Gmail Uygulaması Kullanıcılarla Buluştu!
Google, Gemini AI ile desteklenen Gmail Q&A özelliğini tanıttı. Android'de kullanılabilir olan bu yenilikçi özellik, e-posta yönetimini kolaylaştırıyor.
Google Meet'te Önemli Notları Artık Yapay Zeka Alacak
Google Meet'in yeni Gemini AI özelliği, toplantı notlarını otomatik alarak paylaşır, katılımcıların bilgi akışını kolayca takip etmesini sağlar. Şu an sınırlı erişimde!
Steam’de Eş Zamanlı Oyuncu Sayısı 37 Milyona Ulaştı!
Steam, yeni bir rekora imza attı: Eş zamanlı oyuncu sayısı 37 milyonu aştı. Black Myth: Wukong ve popüler oyunlar bu artışın arkasındaki itici güçler oldu.