Zararlı Link Analizi Nasıl Yapılır?
Zararlı link nedir? Analizi nasıl yapılır? Zararlı link analizi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Detaylar R10 Blog da...
Google'da sıralama elde edebilmek için çok farklı faktörler söz konusu olsa bile linkler her zaman ayrı bir yere sahiptirler. Link kazanmak için sağlam bir strateji oluşturmak gerekir. Yüksek kaliteli linklere sahip olunmadığı sürece rekabetçi anahtar kelimelerde ve arama terimlerinde iyi bir sıralama elde edebilmek pek mümkün değildir.
Diğer taraftan link kazanmanın zorluğu her linkin eşit değere sahip olmamasından kaynaklanır. Kaliteli linkler elde edebilmek için çaba göstermeniz gerekir. Sitenize zararlı link aldığınız zaman sitenizin sıralaması ve organik trafiği gibi durumlar olumsuz olarak etkilenecektir. Dolayısıyla zararlı link analizi yapıp bunlardan kurtulmanız gerekir.
Link Analizi Nedir?
Düzenli olarak link analizi yapmıyorsanız bu konuya yabancı olabilirsiniz. Link analizi sitenizin ve rakip sitelerin sahip olduğu linklerin bir profilini çıkarma işlemidir. Bu profillerde elde edeceğiniz bilgiler doğrultusunda sitenizi çok daha iyi bir noktaya taşıma şansınız vardır.
- Link farklılıklarını belirlemek: Link analizi gerçekleştirdiğiniz zaman siteniz ile rakip siteler arasında link farklılıklarını öğrenmiş olursunuz. Linkler hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunuz zaman sitenizi üst sıralara taşıma konusunda daha etkili stratejiler geliştirebilirsiniz.
- Zararlı linkleri tespit etmek: Sitenize yönlendirilmiş olan zararlı linkler sitenizin organik performansını olumsuz etkiler. Bu nedenle bir link denetimi gerçekleştirmeniz gerekir. Zararlı linklerden kurtularak sitenizin sıralama kaybetmesine engel olabilirsiniz.
Hem link farklılıklarını belirlemek hem de zararlı linkleri tespit etmek sitenizi linkler açısından sağlıklı tutmanın olmazsa olmazlarındandır. Bu nedenle düzenli olarak link analizleri gerçekleştirmeniz gerekir. Bunu yaptığınız zaman sorunlar büyük bir probleme dönüşmeden önce onları çözebilirsiniz.
Zararlı Link Nedir?
Kaliteli linkler güvenilir kaynaklardan gelen ve genelde sitenize yönlendirmeler içeren linklerdirler. Zararlı linkler ise Google arama sonucunda sitenizin sıralamasını manipüle etmek için kullanılan her türden linki kapsarlar. Bunlar hem sitenize gelen hem de sitenizden gelen linkler olabilirler.
- Sadece link vermek amacıyla oluşturulmuş sitelerden gelen linkler.
- Sitenizin konusuyla herhangi bir şekilde eşleşmeyen sitelerden gelen linkler.
- Google tarafından indekse eklenmeyen sitelerden gelen linkler.
- Blog yorumlarına kurnazca eklenmiş olan yorumla ilgisiz ve alakasız linkler.
- Bir sitenin footer kısmına gizlenmiş olan linkler.
- Bir sitenin her sayfasında yer alan (sidebar, header, footer vb.) linkler.
- Tam eşleşen anahtar kelimeleri çapa metni olarak kullanan linkler.
Bunlardan birkaçı görünürde masum linkler gibi gözükebilirler. Ancak teknik açıdan durum böyle değildir. Bu tür linkleri tespit etmeli, onları kaldırmalı veya Google'a onları görmezden gelmesini bildirmelisiniz. Link denetimi gerçekleştirdiğiniz zaman bunları kolayca yapabilirsiniz.
Zararlı Linkler Sitenize Nasıl Zarar Verirler?
Zararlı linkler bir dönem sıralama yükseltme aracı olarak kullanılırlardı. 2020 yılından itibaren bu büyük ölçüde değişti. Google algoritmasını geliştirerek link miktarı yerine link kalitesine önem vermeye başladı. Bu noktadan sonra kalitesiz linkler sıralamaları olumsuz etkilemeye başladı.
- Sitenizin zararlı linklere sahip olması doğal olmayan linkler sebebiyle Google'dan ceza almanıza neden olabilir. Her ne kadar artık Google eskisi kadar manuel işlem yapmasa bile gerek duyduğunda bunu yerine getirir. En büyük gerekçe ise kalitesiz linklerdir.
- Siteniz zararlı linklerden dolayı algoritmanın radarına yakalanabilir. Bu durumda algoritma devreye girerek sitenizin sıralamasını değiştirmeye başlar. Bunu doğrudan öğrenme şansınız yoktur. Organik sıralama değişikliklerini yakından takip etmeniz gerekir.
- Sitenize gelen linkler görmezden gelinir ve sıralama konusunda hiçbir etkiye sahip olmazlar. Doğal olmayan linkler söz konusu olduğunda bu şekilde bir durum vardır. Zararlı linklerden kurtulmadığınız sürece Google kaliteli linkleri dahi işe yaramaz olarak görecektir.
Siteniz organik trafiğe bağımlı olduğunda link profilini sürekli gözden geçirmeniz gerekir. Bu olmazsa olmaz durumlardan birisidir. Zararlı linkleri zamanında tespit edemezseniz siteniz arama motoru sonuç sayfasında üst sıralara yükselme konusunda sorun yaşamaya devam edecektir.
Zararlı Linkler Nasıl Tespit Edilir?
Zararlı linkleri tespit edebilmek için birkaç aşamadan oluşan bir link kontrol planını uygulamaya koymanız gerekir. Bu planın işleyebilmesi için elinizde link taraması yapacak bir araç ve linklerin potansiyel değerlerini gösterecek bir araç olmalıdır. Genelde bu iş için Ahrefs veya Semrush kullanılır.
- Link denetimi gerçekleştirmeye başladığınızda doğrudan kök alan adına (root domain) odaklanmalısınız. Bir alt alan adı üzerinde çalışmayacaksanız bu temel kuraldır. Kullanacağınız araca göre diğer başlangıç seçenekleri farklılık gösterebilecektir.
- Google Search Console hesabınızı entegre etmelisiniz. Hangi link analiz aracını kullanırsanız kullanın bu entegrasyonu gerçekleştirmelisiniz. Böylece linkler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra kolayca bir reddetme dosyası (disavow file) oluşturabilirsiniz.
- Kullandığınız araç sitenizin tüm linklerini analiz ettikten sonra karşınıza bir özet bilgilendirme ekranı çıkacaktır. Bu ekranda sitenize gelen link sayısını, zararlı link sayısını, potansiyel olarak zararlı olabilecek link sayısını ve daha fazlasını görebileceksiniz.
- Şimdi link profilinize genel bir bakış atmalısınız. Link profilinizde yoğun bir şekilde zararlı link mevcutsa temizleme işlemi gerçekleştirmeniz gerekecektir. Buna karar vermek için aracın size sunacağı ortalama link skoru değerinden yararlanabilirsiniz.
- Bu noktadan sonra tüm linkleri tek tek incelemelisiniz. Link analiz aracı linkin kalitesiyle ilgili bir puan ataması yapacaktır. Link kalitesi düşükse veya zararlı link olma potansiyeli yüksekse tespit edilen linkten kurtulmanız gerekecektir.
Sitenize gelen zararlı linkleri tespit ettikten sonra onları bir reddetme dosyasında (disavow file) bir araya getirmelisiniz. Bazı link analiz araçları bu dosyayı sizin için otomatik olarak oluşturabilirler. İlgili dosyaya sahip olduktan sonra onu Google'a göndermelisiniz.
Siteniz için düzenli olarak link analizi gerçekleştirmeniz gerekir. Bunu sadece zararlı link tespiti için yapmanıza gerek yoktur. Link profilinizi sürekli denetim altında tutmanız önemlidir. Bunu yaptığınız zaman diğer sitelerle rekabet edebilme konusunda daha avantajlı hale gelirsiniz.
-
Burak Buylu 2 yıl önceSEO taraflı bu analizlerin olması mükemmel olmuş! Teşekkürler güzel yazı.
-
Bip 2 yıl önceKatılıyorum...
-
-
Big SEO 2 yıl önceSEO çalışmalarının temelinde, zararlı backlinklerin reddedilmesi önemli bir yere sahiptir. Bu şekilde bilgilerin verilmesi tatmin edici. Emeğinize sağlık.
İlgili İçerikler:
TRT Spor Canlı İzle: St. Patrick's - Başakşehir Maçı ve Diğer Yayınlar İçin Şifresiz Canlı Yayın Linki
TRT Spor, Türkiye'nin en sevilen spor kanallarından biri olarak futbol, basketbol ve diğer spor dallarındaki önemli karşılaşmaları canlı yayınlayarak izleyicilere kesintisiz bir spor keyfi sunuyor. 22 Ağustos 2024 tarihinde oynanacak olan St. Patrick's -
Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?
Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.
VPN Olmadan Instagram'a Nasıl Giriş Yapılır?
DNS ayarlarını değiştirerek VPN kullanmadan Instagram'a hızlı ve güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Adım adım rehberimizle kolayca bağlanın!
Google, goo.gl Kısa Link Hizmetini Kapatma Kararı Aldı!
Google, goo.gl kısa link hizmetini kapatıyor. 23 Ağustos 2024'ten itibaren mevcut bağlantılar uyarı gösterecek, 25 Ağustos 2025'ten sonra 404 hatası verecek.