R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Sosyal Medya Yönetim Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

    Sosyal medya stratejisi, sosyal medya hedeflerini, bu hedeflere ulaşabilmek amacıyla kullanılması gereken taktikleri ve izlenecek olan metrikleri özetleyen bir plandır. Bu ipucumuzda sosyal medya stratejisi oluşturma yöntemlerinden bahsettik.

    Hayrunisa Bayar
    Hayrunisa Bayar R10 Editörü
    23.10.2022 17:08 2060 9 dk okuma süresi
    Sosyal Medya Yönetim Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
    Son Düzenleme:

    Sosyal medya, artık hepimizin de bildiği üzere hayatımızda oldukça büyük bir yere sahip. Hatta öyle ki kendimizi ifade etme yöntemlerinden biri olan sosyal medya hesapları, artık ticari amaçla da kullanılıyor. Bu sayede sayısız marka, daha geniş kitlelere ulaşabiliyor.  

    Bahsettiğimiz bu geniş kitlelere ulaşmak ise aslında o kadar da kolay olmuyor. Çünkü sosyal medya, her ne kadar virüs gibi bulaşarak kitlelere dokunsa da sadece belli bir stratejinin izlenmesi ancak başarıyı getirebiliyor.  

    Sosyal medya üzerinden belli bir yönetim stratejisi oluşturmak, hedef kitleye ulaşmak adına atılması gereken ilk adımdır. Çünkü bir markayı sosyal medya üzerinden popüler hale getirmek, rastgele gerçekleşebilecek bir başarı değildir. Peki, sosyal medya yönetim stratejisi nedir, nasıl oluşturulur, izlenmesi gereken adımlar nelerdir?

    Sosyal medya yönetimi nedir? 

    Sosyal medya yönetimi, bazen sadece profesyonel markaların bazen de bireysel kullanıcıların aldığı bir hizmettir. Kişiler, sosyal medya hesaplarını yönetebileceği gibi, bir sosyal medya uzmanından da yardım alabilirler.  

    Sosyal medya yönetimi, herkes bir platformu zaten kullandığından basit gibi görünse de aslında çok detaylıdır. Hedef kitlenin belirlenmesi, daha fazla kullanıcıya ulaşmak, ulaşılan kullanıcılara tanıtım yapmak, tanıtımlarla birlikte satışları artırmak, genel olarak sosyal medya yönetiminin amaçlarıdır.  

    Sosyal medya yönetimi neden önemlidir? 

    Herkes bir sosyal medya hesabı kullandığından, aslında bu hesapların yönetimi de başta kulağa kolay gelir. Ancak işin içine girdiğinizde, çok sayıda değişkenin de oyunda olması, bu konuda tecrübeli olmayanlar için korkutucudur.  

    Sosyal medya hesaplarının doğru yönetimi, markanın ya da kişinin tanınması adına en önemli kriterdir. Çünkü bir marka, en çok sosyal medya üzerinden büyük kitlelere ulaşabilir. Ulaşılan kitlelerin ürünlerinizi satın alma ihtimali, sosyal medya hesabınızın başarısıyla doğrudan orantılıdır.  

    Yani, ne kadar iyi sosyal medya yönetimi, o kadar fazla kullanıcı ve satış anlamına gelir. Bu yüzden de sosyal medya hesaplarının profesyonel bir şekilde kullanılması son derece önemlidir.  

    Sosyal medya yönetiminin faydaları nelerdir? 

    Son derece detaylı bir görev listesine sahip olan sosyal medya yönetimi, markaya sayısız fayda sağlar. Bunlardan ilki, çok sayıda kişiye aynı anda ulaşmaktır.  

    Markanın daha tanınır hale gelmesini sağlayan sosyal medya, aynı zamanda satışlarınızın da artmasını sağlar. Daha fazla kitleye ulaşan paylaşımlar, etkileşimi artırır. Böylelikle de tanınırlık ve bahsedilmeler artar.  

    Satışlar ve tanınırlığın yanı sıra markanın profesyonel bir görünüm kazanmasında da yine sosyal medya yönetiminin sağladığı faydalar arasındadır.  

    Sosyal medya yönetim stratejisi nasıl oluşturulur? 

    Markanızın sosyal medya hesabına yönelik bir yönetim stratejisi oluşturmak, atılması gereken ilk adımdır. Bir strateji belirlendikten sonra uygulamaya koyulmak, süreci düzene sokacağından, işlerinizi de kolaylaştıracaktır.  

    Hazırsanız, adım adım sosyal medya yönetim stratejisinin nasıl oluşturulduğuna bir göz atalım!  

    Hedeflerinizin ne olduğuna karar verin 

    Yönetim stratejisi oluştururken ilk adım, hedeflerinizi belirlemektir. Sosyal medya hesabınızdan ne bekliyorsunuz, nereye varmak istiyorsunuz, ne kadar sürede varmak istiyorsunuz gibi soruları, bu etapta yanıtlamalısınız.  

    Sosyal medya hesabınızın hedeflerinizi tek tek belirledikten sonra yapılması gereken ise, bu hedeflerin kime hitap edeceğidir. Yani, hedef kitlenin belirlenmesi, bu işteki en önemli kilometre taşıdır.  

    Hedef kitlenizin neyi istediğini bulun 

    Hedeflediğiniz kitleye ulaşabilmek, her zaman için çok kolay değildir. Çünkü hedef kitleniz, zaman zaman trendlerden etkilenebileceğinden doğru paylaşımları yapabilmek kafa karıştırıcıdır. Bu yüzden markanızda hitap etmek istediğiniz kitlenin neyi sevdiğini ve istediğini çok iyi araştırmalısınız.  

    Ayrıca hedef kitlenin yaş grubu, mesleği, aktif olduğu saatler, satın alma eğilimleri gibi kriterler oldukça önemlidir. Bu kriterlere göre bir kitle araştırması yapmak, yönetim stratejisinin olmazsa olmazıdır. 

    Hangi platformda paylaşım yapacağınızı belirleyin 

    Gelişen teknoloji ve insanların tüketmeye olan açlığı her geçen gün başka sosyal medya platformlarının kurulmasına neden oluyor. Yeni açılan sosyal medya platformları ise zamanla popülerleşerek kitleleri oluşturuyor.  

    Bu noktada sizlerin yapması gereken, hedeflediğiniz kitlenin daha çok hangi platformu kullandığını tespit etmektir. Hedef kitlenize ‘nereden’ ulaşacağınızı öğrendikten sonra geriye kalan artık içerik üretmektir.  

    İlgi çekici içerikler oluşturun 

    İçeriklerinizi oluştururken ilk dikkat etmeniz gereken kriter ‘ilgi çekici’ olmasıdır. Çünkü, şu anda piyasada bir ürünü satan tek bir satıcı yoktur. Bu da içeriklerin ve ürünlerin kalitesi, sunduğunuz ürünün satış oranlarını etkileyecektir.  

    İçeriklerinizi üretirken ilgi çekici başlıklar ve görseller kullanmalısınız. Ayrıca, müzik ve renk seçimleri gibi detaylara dikkat edilmelidir.  

    İçeriğinizin tanıtımını yapın 

    Oluşturduğunuz içeriklerin kullanıcılar tarafından net bir şekilde anlaşıldığından emin olun. Çünkü amacı tam anlaşılmayan açıklamalar, sizleri popülerlikten ve potansiyel satışlardan uzaklaştıracaktır.  

    İçeriklerinizde net, sade ve akıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. İçeriklerinizin tanıtımını, hedef kitlenizin yer aldığı platformlarda paylaşmaya ve daha fazla kişiye ulaşmaya çalışın.  

    Hedef kitlenizle etkileşim halinde olun  

    Hedef kitleniz için yaptığınız paylaşımlara gelen etkileşimlere olabildiğince hızlı yanıt vermeye çalışın. İnsanlar genellikle bir ürün satın alırken, satın aldıkları markanın güvenilirliğine bakarlar. Güvenilirlik ise markanın kullanıcılar ile iletişiminden geçer. Yani, hızlı ve net cevaplar veren marka, potansiyel olarak daha fazla tanınır. Buna göre de satışı artar.  

    Bu yüzden her zaman için hedef kitlenizle etkileşim halinde olun. Bu etkileşimler, hiçbir zaman polemiklere ya da agresif tutumlara sebep olmamalı. Tamamen yapıcı olmalıdır. Unutmayın, müşteri daima haklıdır!  

    Analiz edin, verilerinize odaklanın 

    Tüm bu adımları tamamladıktan sonra hala sosyal medya hesaplarınızdan istediğiniz verimi alamıyor olabilirsiniz. Bunun sebebi, ‘doğru zamanda ve doğru yerde’ paylaşım yapmamanızla ilgilidir.  

    Paylaşımlarınıza dair verileri analiz ederek, neden beklediğiniz etkileşim veya satışları alamadığınızı öğrenebilirsiniz. Çok sayıda görüntülenen paylaşımlarınızı da yine diğerleriyle kıyaslayarak eksiklerinizi belirlemelisiniz.  

    İyi analiz edilmiş veriler, sizlere diğer içeriklerinize dair ipucu verecektir. Bu ipuçlarını takip etmeyi ve diğer içeriklerinizde uygulamayı unutmayın deriz.  

    En iyi sosyal medya yönetim araçları hangileridir? 

    Sosyal medya yönetiminde kullanılan araçlar, genel olarak sizlere yönetim stratejisine dair bir yol haritası verir. Yani, hesabınızı nasıl yöneteceğiniz konusunda sizlere yardımcı olur. Bu araçlar arasından en popülerleri ise aşağıdakiler gibidir:  

    Hootsuite 

    Hootsuite, tüm sosyal medya hesaplarına tek bir yerden ulaşma imkanı sağlayan bir platformdur. İçerik takvimi oluşturulması, takvime göre planlama ve planlanmış içerikleri görüntüleme gibi özelliklere sahiptir.

    Öte yandan Hootsuite, kendi sosyal medya içeriklerinizi düzenleyebilmenize de imkan sağlar. Yani ekstra bir uygulama kullanmadan içeriklerinizde düzeltmeler yapabilirsiniz.  

    Arama akışları da oluşturabileceğiniz bu platform, aynı zamanda sosyal medya kanallarındaki trendleri de takip eder. Böylelikle sizlerin araştırma yapmasına gerek kalmadan popüler olan konuları önünüze sunar.  

    20’den fazla sosyal medya platformunu destekleyen Hootsuite fiyatlandırma detayları ise şöyledir: 

    • Profesyonel: 1 kullanıcı, 10 sosyal medya hesabı, sınırsız gönderi, gönderi planlaması ve 30 günlük ücretsiz deneme aylık 49 euro.  
    • Takım: 3 kullanıcı, 20 sosyal medya hesabı, sınırsız gönderi, gönderi planlaması, ekip üyelerine gönderi atama ve 30 günlük ücretsiz deneme aylık 249 euro.  
    • İşletme: 5 kullanıcı, 35 sosyal medya hesabı, sınırsız gönderi, gönderi planlaması, ekip üyelerine gönderi atama, iş akışları, etiketleme, müşteri desteği ve ücretsiz deneme aylık 669 euro.  
    • Girişimci: 5 kullanıcı ve 50 sosyal medya hesabının yanı sıra, yukarıdaki üç planlamanın da tüm özelliklerine sahiptir. Ekstra olarak, reklam yönetimi, analiz ve raporlama, çalışan desteği ve ekip raporlaması yapan bu paketin fiyatlandırması ise yapılan seçimlere göre belirleniyor. Ancak 669 euro’dan fazla olacağını söyleyebiliriz.  

    Buffer 

    Ajanslar ve küçük ölçekli işletmeler için uygun olan Buffer, en eski popüler sosyal medya araçlarından biridir. Platform, 3 hesap bağlantısı ve 10 içerik planlamasına ücretsiz ulaşım imkanı sağlar.

    Kolay kullanımı sayesinde tercih edilir. Tek bir panelden tüm sosyal medya hesaplarının kontrolüne imkan sağlar. Buffer ayrıca, bir analiz aracı da bulundurur. Bu araç sayesinde de ziyaretçilerin her türlü istatistiği tutulur. İstatistikler sayesinde içerik paylaşımının günleri, saatleri ve etkili olan paylaşımlar görüntülenir. Ayrıca görüntülenmeler ve bahsedilme istatistikleri de Buffer’da ücretsizdir.  

    Reply isimli bir sosyal etkileşim aracı da bulunan Buffer’ın ücretli planlamaları ise şöyledir:  

    • Temel plan: Planlama ve yayınlama araçları, analiz araçları, etkileşim araçları ve açılış sayfası oluşturucu aylık kanal başına 5 dolar.  
    • Takım planı: Sınırsız kullanıcının kullanabildiği takım planı yukarıdaki temel planın özelliklerinin tamamını sunuyor. Ekstra olarak; sınırsız ekip üyesi ve müşteri, iş birliği araçları ve kolay dışa aktarılabilir raporları aylık kanal başına 10 dolara sunuyor.  
    • Ajans planı: 10’dan fazla sosyal medya kanalı olan kullanıcılar için sunulan ajans planı, takım planının tüm özelliklerini sunuyor. Ekstra olarak özel erişim ve izinler sunan bu planın değeri ise aylık 100 dolar.  

    CoSchedule 

    Tam 100’den fazla ülkede 10 binden fazla müşterinin kullandığı CoSchedule, en popüler sosyal medya yönetim araçlarındandır. Girişimciler için tasarlanmıştır. Bu araç pazarlama takvimi, içerik, sosyal, iş ve varlık düzenleyicisi de sunar.  

    Tüm pazarlama projelerine tek bir yerden erişim imkanı sunan CoSchedule, ücretli bir platformdur. Ücretsiz olarak tek sunduğu hizmet ise pazarlama takvimidir.  

    Ücretsiz pazarlama takvimiyle kullanıcılara; proje ve görev yönetimi, sınırsız pazarlama projesi ve içeriği sunar. Ayrıca pazarlama ve proje yönetimi ile 2 profile kadar sosyal medya yayımcılığı gibi özellikleri de vardır.  

    Ücretli hizmetleri ise şöyledir:  

    • Profesyonel pazarlama takvimi: Tüm pazarlama takvimi özelliklerini içeren bu hizmet, ekstra birçok özelliği de sunar. Ekip görev yönetimi ve iş birlikleri, sınırsız sosyal medya yayımcılığı ve sosyal medya planlaması gibi özellikleri vardır. Kampanya şablonları, özelleştirilebilir görev akışı gibi özellikleri aylık 29 dolara sunmaktadır.  
    • Pazarlama paketi: Bu paket, yukarıda saydığımız iki paketin de tüm özelliklerini içermektedir. Müşterinin isteğine göre özelliklerin eklenip çıkarılabildiği bu paketin fiyatlandırması, CoSchedule ile iletişime geçilerek öğrenilmektedir.  

    Sprout Social 

    Sprout Social şu anda hali hazırda 20 binden fazla markanın kullandığı bir sosyal medya yönetim aracıdır. Her ölçekten işletmenin kullandığı bu araç, görsel ve videolar içeren bir kütüphaneye de sahiptir. 

    Performans analizi ve otomatik gönderim tavsiyesi ile kullanıcıların en sevdiği araçlardan biridir. Ekipler, tek bir yerden tüm sosyal medya hesaplarını kontrol edebilir. Sprout Social, sayısız raporlama seçeneği de sunar.  

    Ücretsiz bir planı olmayan Sprout Social’in fiyatlandırmaları ise şöyledir: 

    • Standart plan: 5 sosyal medya profili, sosyal içerik takvimi, her türlü içerik düzenleme ve ekip görevlendirme araçları sunar. Aylık 89 dolarlık bir ücreti olan standart plan, aynı zamanda ücretsiz deneme sürümüne de sahip.  
    • Profesyonel plan: Standart planın tüm özelliklerine sahip olan profesyonel plan, 10 sosyal medya profiline kadar kullanım sunar. Instagram, Facebook ve Twitter için raporlama, içerik etiketleme ve raporlama gibi özellikler için aylık 149 dolarlık bir ücreti vardır. Yine standart planda olduğu gibi ücretsiz bir deneme sürümü de var.  
    • Gelişmiş plan: Standart ve profesyonel plan özelliklerine ek olarak gelişmiş plan, dijital varlık ve içerik kütüphanesi de sunar. Otomatik bağlantı izleme, Spike uyarıları gibi özellikler barındıran bu planın ücreti aylık 249 dolar.  

    SocialFlow 

    Küresel markaların kullandığı Socialflow, sosyal medya optimizasyonunda en sevilen platformlardan biridir. Özellikle Twitter üzerinde fayda sağlayan bu araç, zamanlama istatistikleri de sunar. Yani, herhangi bir paylaşımın yapılacağı saate yönelik tüm etkileşim verilerini raporlar. Bu da daha fazla etkileşim sağlar.  

    Nasıl paylaşım yapacağınıza kadar yardımcı olan SocialFlow, kapsamlı istatistiklerle markanızın ön plana çıkmasını sağlar. Ücretsiz deneme sürümü talep edebileceğiniz platform, ücretlendirme detaylarını iletişime geçtiğinde paylaşıyor.  

    Meltwater  

    Halkla ilişkiler odaklı Meltwater, sosyal medyadan en iyi şekilde faydalanmak isteyen işletmelerin ilk tercihi olacaktır. Analiz aracı sayesinde markanıza üst düzey veriler sunar. Platform, kullanıcıların etkileşimlerine yönelik bir raporlama da yapar. Trend içerikli temalara sahip olan Meltwater, çok sayıda hizmet ürünü sunmaktadır.  

    Ücretsiz bir deneme sürümü de talep edebileceğiniz bu platformda düzenlenen etkinliklere de katılabilirsiniz. Müşterilerine raporlama, analiz, sosyal medyaya dair tüm etkileşimleri veriler halinde sunar. Meltwater ayrıca, Google, H&M ve The Economist gibi iş ortaklarına sahiptir.  

    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    Gibi Dizisinin 6. Sezonu Resmi Olarak Duyuruldu: Feyyaz Yiğit Sosyal Medyadan Açıkladı!

    Exxen platformunun sevilen absürt komedi dizisi Gibi, 6. sezon hazırlıklarına başladı. Dizinin başrol oyuncusu Feyyaz Yiğit, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yeni sezonun geleceğini resmen duyurdu. İzleyicilerin beğenisini kazanan dizinin 6. sez

    Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?

    Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.

    Sosyal Medya etkileşiminizi arttıracak en etkili 6 smm panel

    Sosyal Medya Etkileşimlerinizi Artırmanın En Etkili Yolu olarak da bilinen SMM  panelleri, markaların sosyal medya hesaplarının etkileşimini artırmak ve içeriklerini daha geniş kitlelere ulaştırmak için kritik bir rol oynamaktadır.

    VPN Olmadan Instagram'a Nasıl Giriş Yapılır?

    DNS ayarlarını değiştirerek VPN kullanmadan Instagram'a hızlı ve güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Adım adım rehberimizle kolayca bağlanın!

    Sosyal Medya Yönetim Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et