PC, Android ve iOS İçin En İyi Fotoğraf Düzenleme (Photoshop) Programları
Sosyal medya, e-ticaret, dijital ve geleneksel pazarlama, kurumsal iletişim ve çok daha fazlası için artık fotoğraf düzenleme işlemi gündelik bir ihtiyaç. Peki Android, iOS mobil cihazlarda hızlı ve etkili sonuçlar alabileceğiniz fotoğraf düzenleme programları hangileri? Profesyonel çalışmalar için en iyi PC photoshop programları? Farklı kullanım amaç ve platformlarına göre en iyi photoshop uygulamalarını ele aldık.
Fotoğraf düzenlemek iletişimimizin, ticaretimizin ve anılarımızın neredeyse tamamının çevrimiçi dünyaya kaymasıyla gündelik bir ihtiyaç haline geldi. Görselde verilmek istenen mesajın öne çıkarılması, gereksiz ayrıntıların giderilmesi, renk ve ışık iyileştirilmeleri vb. düzenlemeler için photoshop uygulamalarına ihtiyaç duyuluyor. Bu konuda sosyal medya platformları çeşitli filtreler ve mock-uplar sunsalar da “o” fotoğrafa özel bir dokunuş yapmaktan halen çok gerideler. İşte burada sizin istekleriniz, yaratıcılığınız ve kullandığınız fotoğraf düzenleme programının kabiliyetleri devreye giriyor.
Yazımızda Android ve iOS için en iyi fotoğraf düzenleme uygulamalarını ve ek olarak bilgisayar (PC) için tarayıcı bazlı ve indirme gereken photoshop programlarını avantaj ve dezavantajları ile, öne çıkan yetenek ve en iyi kullanım amaçları ile detaylı şekilde ele alacağız.
En İyi 5 Android ve iOS Fotoğraf Düzenleme Uygulaması
Mobil cihazların ekran boyutlarının küçüklüğü ve renk komut desteğinin genellikle bilgisayarlara göre daha geride olması nedeniyle iOS ve Android’te fotoğraf düzenlemenin daha basit araçlarla mümkün olacağı düşünülür. Ancak bu durum bir süre önce kökten değişti. Adobe, Apple ve Google gibi markaların hem akıllı telefon, hem de tablet bilgisayarlar için geliştirdiği photoshop uygulamalarının bilgisayarda kullanılan programlardan geri kalır yanı yok. Sosyal medya paylaşımlarınız, e-ticaret ürün fotoğraflamalarınız ve hobi uğraşlarınız için sizi tatmin edecek pek çok uygulama mevcut. İşte en iyi Android, iOS fotoğraf düzenleme uygulamaları:
5. Polarr
Android, iOS platformlarında toplamda 20 milyondan fazla kez indirilen Polarr, tarayıcı versiyonu ile indirme gerekmeden bilgisayarınızda da kullanabileceğiniz bir uygulama. Tüm temel renk, sıcaklık, ışık düzenlemelerine ek olarak sıvılaştırma, pikselleştirme, bulanıklaştırma gibi rötuş araçlarına ve gönüllü geliştiricilerin oluşturduğu yüzlerce farklı filtreye ulaşmanızı sağlıyor. Polarr uygulamasında çoğu aracın kullanımı ücretsiz ancak bazı fonksiyonlar ve özel filtreler için ödeme yapmanız gerekebiliyor.
Güçlü Yönleri: Karmaşık photoshop süreçlerini tek bir araç ile yaratabilme ve rötuş araçları ile fotoğrafta bölgesel düzeltmeler yapılabilmesi.
Uygun Kullanım Amacı: Işık, renk ve çarpıcılık gibi fotoğraf detaylarını ortaya çıkarmak için ideal. Hobi amaçlı fotoğraflar çekiyorsanız fotoğraflarınızı çok daha etkileyici hale getirmek için Polarr’ı tercih edebilirsiniz.
Zayıf Yönleri: İşlevsel bir fotoğraf düzenleme uygulaması olmasına rağmen Polarr’da bulunan araç sayısı bir noktadan sonra kullanıcılara yetmeyebilir. Hazır pek çok filtre de ücretli şekilde sunuluyor.
4. Canva
Sosyal medya platformları, ofis işlemleri, sunum projeleri, kartvizit, poster, kitap kapağı ve hatta kitap ayracı gibi binlerce farklı “hazır şablon” sunan Canva son yılların en çok kullanılan fotoğraf üretme ve düzenleme aracı. Canva’yı tarayıcınızda, Windows cihazınızda, Android veya iOS telefonlarınızda kullanabilir, tasarımlarınıza bulut depolama sayesinde her yerden ulaşabilirsiniz. Var olan fotoğraflarınızda genel renk, ışık ve kontrast ayarları yapabildiğiniz gibi üçüncü taraf araçlar ile mock-up, sıvılaştırma, noktalı hale getirme, sınırı aydınlatma gibi profesyonel fotoğraf düzenleme uygulamalarına benzer işlemler yapabilirsiniz.
Güçlü Yönleri: Sıfırdan bir görsel hazırlayabilme, bileşenler sayesinde kolayca illüstrasyon oluşturabilme, px - cm - inç değerleri ile baskı veya kullanım alanına en uygun boyutları kontrol edebilme. Ancak Canva’nın en iyi yönü hazır şablonları. Dilediğiniz gibi değiştirebileceğiniz bu şablonları taslak olarak kullanabilir ve çok hızlı şekilde görsel üretebilirsiniz. Fotoğraf düzenlemeye ek olarak video, sunum, PDF, AI gibi farklı formatlarda da düzenlemeler yapılması mümkün.
Uygun Kullanım Amacı: Sosyal medya paylaşımları için Canva en iyi çözüm diyebiliriz. Neredeyse tüm platformların özel fotoğraf oranlarına uygun şablonlar sayesinde çok az fotoğraf düzenleme bilgisi olan biri dahi kaliteli sonuçlar elde edebilir.
Zayıf Yönleri: Bölgesel rötuş yapabilme imkanının olmaması Canva’yı “mükemmel” olmaktan alıkoyan yegane eksiklik. Ek olarak kullanılabilecek filtre sayısı az ve ücretli üyelik olmadan bir görse edinmek çok zor ve kısıtlayıcı.
3. AfterLight 2
Yenilenen Afterlight önceki versiyonuna göre çok daha fazla filtre, efekt, yazı tipi ve bileşen içeriyor. Hazır filtreleri ile ne çıkan programı iOS, Android ve Windows platformlarında kullanabilirsiniz. Beyaz dengesi ve nesneye özgü ışıklandırma fonksiyonları ile Afterlight pek çok mobil fotoğrafçının tercih ettiği uygulamalardan biri.
Güçlü Yönleri: Kullanımı en kolay mobil fotoğraf düzenleme uygulaması denilebilir. Filtre çeşitliliği ile alışılagelmişin çok ötesinde görseller yakalamanız mümkün. Ayrıca sadık bir geliştirici ekibi var ve yıllardır sürekli olarak güncelleniyor. Güncel fotoğrafçılık filtre ve efektlerini ilk deneyimleyenlerden biri olabilirsiniz.
Uygun Kullanım Amacı: Profesyonel amaçlı kullanıma çok daha uygun olan Afterlight, ürün fotoğraflama gibi hızlı ama kaliteli sonuçlar gerektiğinde tercih edilebilir. Otomatik iyileştirmesi ile nesneleri tanıyıp en uygun ışık ve renk dengelerini yaratabiliyor.
Zayıf Yönleri: Ücretsiz kullanılabilen pek çok özelliği olsa da en iyi seçenekler için ödeme yapılması gerekiyor. Bu da Afterlight’ın bireysel kullanımını kötü etkiliyor diyebiliriz.
2. Snapseed
Google tarafından geliştirilen Snapseed kuşkusuz en iyi mobil fotoğraf düzenleme uygulamalarından biri. Akla gelebilecek tüm temel özelliklerin üzerine basın duruşu gibi aslında ortaya konması çok zor olan çalışmaları birkaç saniye içerisinde uygulayabilirsiniz. Fotoğraf efektleri renk skalası üzerinden sunuluyor ve 1000’den fazla renk arasından seçim yapabiliyorsunuz. Kırpma, genişletme, akıllı genişletme gibi başka hiçbir photoshop uygulamasında olmayan özellikler de var.
Güçlü Yönleri: Hem iş, hem hobi, hem de bireysel fotoğraf düzenleme ihtiyaçlarını aynı anda karşılayabilecek çok sayıda araç. Bölgesel rötuş yapabilme imkanı ile gereksiz ayrıntıları kolayca temizleyebilirsiniz. Ayrıca basın duruşu ayarlanabilmesi sayesinde fotoğraftaki yüzün bakış açısını kolayca sağa, sola, yukarı ve aşağıya alabilirsiniz.
Uygun Kullanım Amacı: Snapseed Android tarafta üretim yapan herkes için uygun. Ancak sosyal medya paylaşımları için sunduğu araçlar abartı kalabilir. Abartı demekten kastımız, efektlerin çok güncel olmaması. Ancak renklerle oynamayı seviyorsanız manuel olarak kendi özgün efektlerinizi de kullanabilirsiniz.
Zayıf Yönleri: Az önce de bahsettiğimiz üzere fotoğraf efektleri güncel kullanımlara pek uymuyor. Renk skalası geniş olmasına rağmen onları kullanmak isteyeceğinizi pek sanmıyoruz. Ayrıca nesne algılama yeteneği sadece insan yüzü için iyi çalışmakta. Haricindeki fotoğraf çekimlerinde otomatik iyileştirme sadece temel düzeltmeleri yapabilmekte.
1. Adobe Lightroom CC
Android, iOS en iyi mobil fotoğraf düzenleme uygulamalarının 1. sırasında ismi photoshop ile özdeşleşmiş bir isim var. Adobe, PC tarafında olduğu gibi mobil cihazlarda da bu konuda liderliği elinde tutuyor. Ayrıca tablet bilgisayarlar için masaüstü ile neredeyse aynı özellikleri taşıyan uygulamalar da geliştirmekte. Fakat bu gözünüzü korkutmasın; çünkü Adobe, mobil kullanıcıların ekran boyutu ve dokunuş imkanının kısıtlı olduğu göz önünde bulundurarak yalın bir arayüz geliştirmiş. Bu da Adobe Lightroom CC’yi herkesin kullanabileceği anlamına geliyor.
Güçlü Yönleri: Hem çok basit, hem de çok ileri seviyede araçları bir arada deneyimleyebilir, tüm ihtiyaçlarınıza yönelik fotoğraf düzenlemeleri gerçekleştirebilirsiniz. Adobe’un diğer mobil uygulamaları ile karşılaştırınca Lightroom daha son kullanıcıya yönelik görünüyor ancak kesinlikle tatminsizlikle sonuçlanmıyor.
Uygun Kullanım Amaçları: Lightroom sundukları düşünüldüğünde basit bir arayüze sahip. Siz detay istemedikçe vermiyor. Bu da onu hem hızlı sonuçlar, hem de üzerinde uzun süre çalışılacak projeler için uygun hale getiriyor. Açıkçası Lightroom CC’yi her tür amaçla kullanabilirsiniz.
Zayıf Yönleri: Herkesin sevebileceği özellikler barındıran Lightroom maalesef tamamen ücretsiz değil. Adobe’un ülkemiz için yüksek kalan fiyatları burada da karşımıza çıkıyor. Ücretsiz araçları ile dahi pek çok diğer ücretli fotoğraf düzenleme uygulamasından iyi iş çıkarsa da eğer sürekli kullanmayacaksanız satın almaya değer değil.
Mobil ve Masaüstü Senkronizasyonlu Fotoğraf Düzenleme Programları
Seri üretimler için masaüstü bilgisayarlar her zaman daha işe yarar olmuştur. Web site, reklam, sunum vb. amaçlar ile görsel üretecek iseniz bunların tüketileceği tüm alanları aynı anda görerek ve düşünerek fotoğraf düzenlemesi bilgisayar ile mümkün. Ancak fotoğraflama işini çoğu zaman cep telefonlarından hallediyoruz. Bu iki platform arasında fotoğrafları aktarmakla kalmayıp her ikisinde de düzenleme yapabilmeyi sağlayan uygulamalar hayatı gerçek mânâda kolaylaştırıyorlar. Eğer böylesi bir ihtiyacınız var ise:
- Canva - oluşturma, düzenleme ve yayınlama
- Pixlr - oluşturma, düzenleme ve yayınlama
- Adobe Creative Cloud - oluşturma, düzenleme ve yayınlama
- Apple (iCloud) Fotoğraflar - düzenleme ve yayınlama
- Google Fotoğraflar - düzenleme ve yayınlama
uygulamalarını öneririz. Bulut depolama üzerinden çalıştıkları için saniyeler içinde bir cihazdan diğerine geçebilir ve kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
En İyi 5 Masaüstü Bilgisayar (PC) Fotoğraf Düzenleme Programı
Profesyonel fotoğraf düzenlemeleri mobil uygulamaların sunduklarından çok daha öte araçlara ve tekniklere ihtiyaç duyar. Katman çalışmaları, alfa değerlerini ayarlama, illüstrasyon çalışmaları, proje çizimleri, web site tasarımları vb. halen mobil cihazlarda yapılması mümkün olmayan fotoğraf işlemlerinden. Bu nedenle ihtiyaç duyabileceğiniz tüm imkanları bir arada sunan bir bilgisayar fotoğraf düzenleme programı halen önemini koruyor.
5. InkSpace
Açık kaynak bir çizim ve illüstrasyon programı olan InkSpace eğer büyük boyutlu fotoğraflar, baskılar hazırlayacaksanız “ücretsiz” en iyi fotoğraf çizim programı. Listenin bir sonraki adımında bahsedeceğimiz CorelDRAW ile benzer fonksiyonlara sahip. Ancak açık kaynak olması bir kazanç elde edilemediği anlamına geliyor ve günümüz profesyonel çalışmaları için bir miktar ilkel kalıyor denilebilir. Yinede fotoğraf düzenlemelerine, illüstrasyon çizimlerine yeni başlayacak kişiler için başlangıç için ideal bir program.
- Tamamen ücretsiz ve özgür yazılım.
- İllüstrasyon, fotoğraf üzerinden çizim ve layer ayırma için hızlı ve ideal.
- Baskı ürünleri tasarımları için farklı kaynaklarla birlikte kullanıldığında yeterli.
4. CorelDRAW
Gazete, tabela, afiş, kartvizit gibi matbaa işlerinde neredeyse 20 yıldır vazgeçilmez oluşunu koruyan CorelDRAW, sonsuz boyutlarda çalışmalar yapmanıza imkan tanıyor. SVG, vektör görseller ile boyutu ne kadar büyürse büyüsün bozulmayan, pikselleşmeyen görseller üretebilir ve bunları kullanım alanına uygun cm, metre bazında tuvalde düzenleyebilirsiniz. Profesyonel kullanıma en uygun ve en çok kullanılan çizim programıdır. Ülkemizde ağırlıkla matbaacılık sektöründe ve gazete dizgilerinde kullanılır. Ancak Wacom tablet gibi çizim araçları ile illüstrasyon çalışmaları da yapabilirsiniz. Oldukça basit arayüzü ile Corel’i öğrenmek ve etkin şekilde kullanmak 2-3 gününüzü alacaktır.
- Baskı, dizgi ve illüstrasyon sektörlerinde tartışmasız en çok tercih edilen program.
- Mimarlık ve mühendislikte proje çizimleri için yeterli fonksiyonlara sahip.
- Yan araç ve programlar ile kullanılırsa çok daha etkin sonuçlar alınabilir.
3. Pixlr
Senkronizasyonlu fotoğraf düzenleme programları listesinde ismini geçirdiğimiz Pixlr, masaüstü tarafında bir photoshop programından beklediğiniz her şeyi sunuyor. Yan araç ve programları ile kendine ait bir ekosistem oluşturmayı da başaran Pixlr, eğer alışkanlık edinirseniz başka hiçbir programa ihtiyaç duymamanızı sağlayacaktır.
- Başlangıç ve orta seviye photoshop kullanıcıları için iyi ve yeterli bir program.
- Mobil senkronizasyonu, ekosistemi sayesinde dosya depolama sorununun olmaması.
- Marka altındaki diğer araçlara doğrudan erişim.
2. GIMP
Linux kullananların gurur kaynağı, açık kaynak geliştirilmiş en iyi fotoğraf düzenleme ve çizim programı GIMP tamamen ücretsiz ama yinede birçok kişinin ihtiyaç duyabileceğinden fazlasını sunuyor. Linux için geliştirilmiş olmasıyla birlikte Windows’ta da indirilip kullanılabiliyor. Ücret ödemek istemiyor ama profesyonel bir program arıyorsanız tek ve en iyi seçeneğiniz GIMP.
- Açık kaynak olmasına rağmen arkasında güçlü bir geliştirici ekip var.
- Başlangıç ve orta seviyeye uygun olduğu gibi profesyonel seviyede de kullanılabilir.
- Kendisine ait bir ekosistemi yok ancak diğer açık kaynak programlar ile kullanılabilir.
1. Adobe Photoshop CC
Adobe’un onlarca uygulaması arasında Photoshop CC kendi ayrı ve özel yerini her zaman korumuştur. Hayal edebileceğiniz tüm o görsel şölenleri üretebilme, sanatçısına daima yeni bir bakış açısı kazandırabilme özelliğine sahip. Tartışmasız şekilde en iyi fotoğraf düzenleme programıdır ancak GIMP’in aksine ücretli olması sorun edilebilir. Ancak sürekli grafik üretiyor, ürettiğiniz grafik ve fotoğraflardan kazanç elde ediyorsanız Adobe Photoshop CC harcadığınız son kuruşa kadar değecektir. Yanı sıra Adobe ekosisteminde diğer araçlara da erişebileceğiniz için video edit, illüstrasyon, ses editi gibi işlerinizi de gerçekleştirebilirsiniz.
- Sektörün en çok tercih edilen programı.
- Web’de pek çok aracının kullanımı için kolayca rehber içerik-video bulunabilir.
- Tek başına Photoshop bilmek dahi pek çok sektörde iş kapılarını aralıyor.
- Bulut depolama, ekosistemdeki diğer araçlar ile senkronizasyon gibi ek özellikler.
Sonuç Olarak
Dijital dünya dijital ürünler talep ediyor. Hal böyleyken artık herkesin öyle yada böyle, kendisine uygun seviyede bir fotoğraf düzenleyiciyi kullanması gerekmekte. Gerek mobil, gerekse masaüstü tarafında en iyi fotoğraf düzenleme program, uygulamalarını şeffaf bir şekilde ele aldık. Aralarından bir seçim yaparken bu konuda ne kadar ileri gitmek istediğinizi kendinize sorun ve daima ihtiyaç duyduğunuzun “bir üst” seviyesini sunanı tercih edin.
“Yeni şeyler öğrenmek için bazen uzun ve bilinmeyen yolun tercih edilmesi gerekir.”
İlgili İçerikler:
Apple iPhone 17 Air ile İncelik Rekoru Kıracak: En İnce iPhone Yolda!
iPhone 17 Air, 6.25 mm kalınlığıyla Apple’ın en ince iPhone'u olacak. İncelik rekoru kırmaya hazırlanan bu model, Apple'ın ilk 5G modemiyle gelebilir.
Apple’dan Sürpriz Hamle: SIM Kartlı MacBook'lar ve Hücresel Bağlantılı Vision Pro Geliyor!
Apple, Qualcomm'a bağımlılığını azaltarak kendi 5G modemlerini geliştiriyor. SIM kartlı MacBook ve hücresel Vision Pro 2026'da geliyor olabilir.
Borsa İstanbul Haftaya Yükselişle Başladı: BIST 100 Endeksi 10.174 Puanı Aştı
Borsa İstanbul, yeni haftaya olumlu bir başlangıç yaparak yükselişe geçti. BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,93'lük bir artışla 10.174,96 puandan başladı. Küresel piyasalardaki belirsizlikler sürerken, yatırımcıların gözü ABD enflasyon verilerine çevrildi.
Ali Rıza Binboğa Kimdir? Aramızda Kalmasın Programına Konuk Olan Sanatçının Yaşamı ve Kariyeri
Usta sanatçı Ali Rıza Binboğa, Aramızda Kalmasın programına konuk oldu. Peki, Türk pop müziğinin sevilen isimlerinden Ali Rıza Binboğa kimdir, kaç yaşında, nereli ve müzik kariyerindeki önemli dönüm noktaları neler? İşte detaylar...