R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    GIMP

    GIMP, GNU tasarısında geliştirilen, özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımıdır. GIMP, piksel tabanlı bir yazılım olup, pek çok platformu destekler. Windows, Mac OS ve Linux, GIMP’i destekleyen platformlardandır.

    GIMP, Adobe Photoshop benzeri bir görüntü işleme yazılımıdır. Açılımı GNU Image Manipulation Program olup, Türkçe karşılığı GNU Resim İşleme Programı’dır. GIMP, özgür ve ücretsiz bir platformdur. GIMP’in ilk sürümü 1995 yılında yayınlanmıştır. Yüksek çözünürlükleri destekleyen, hareketli görüntülere efekt ekleyen ‘CinePaint’ isminde versiyonu da vardır.

    GIMP tarihçesi

    GIMP, günümüze kadar gelişimini sürdüren en eski görüntü işleme yazılımlarından biridir. GIMP’in ilk sürümü, 1995 yılında yayınlanmıştır. İlk sürümün hazırlık çalışmalarını Peter Mattis, Josh MacDonals ve Spencer Kimball yürütmüştür. 

    GIMP ilk olarak, Linux işletim sistemi dağıtımındaki grafik düzenlemesini gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır. CIMP çıktığı andan bu yana tamamen ücretsiz bir yazılımdır. Ayrıca GIMP’te, çapraz platform desteği bulunur. 

    GIMP, 20 seneden fazla süredir sürekli olarak geliştirilmiştir. Günümüzde grafik arayüzü bakımından birçok ücretli grafik editörüne alternatif olarak gösterilir. İlk bakışta grafik arayüzü işlevsel görünmese de, Adobe Photoshop’a eş değer bir yazılım olarak anılır. GIMP, tamamen açık kaynak temeline dayanarak tasarlanmıştır. Şu anda GIMP’in Linux, Windows, Mac OS ve BSD sürümleri bulunmaktadır.

    GIMP ne işe yarar?

    GIMP, gelişmiş bir resim oluşturma ve fotoğraf düzenleme yazılımıdır. GIMP, özgür bir yazılımdır ve kullanım ücreti bulunmaz. Popüler diğer bir program ‘Adobe Photoshop’a alternatif olarak gösterilir. Adobe Photoshop’un İngilizce menüsü bazı kullanıcılar için zorluk oluşturur. GIMP’te ise Türkçe menğ seçeneği vardır. GNU/ Linux, Windows, Mac OS gibi işletim sistemleri ile beraber çalışır. 

    GIMP, resim işleme işlemlerine yeni başlayanlar için de uygundur. GIMP, açık kaynak bir yazılımdır ve çeşitli eklentilerle hedefe uygun şekillendirilmesi mümkündür. CinePaint, GIMP’in yüksek çözünürlüğü destekleyen, hareketli görüntülere efekt ekleyen türevidir. Linux’un popüler grafiksel arayüz geliştirme kütüphanesi GTK+, GIMP’in geliştirilmesi için yazılmıştır. Piyasadaki grafik işleme dosya biçimlerinin nerdeyse tümüne hakimdir.

    GIMP nasıl kullanılır?

    GIMP ile diğer tüm piksel tabanlı grafik editörlerinin gerçekleştirdiği işlemler yapılabilir. GIMP açıldıktan sonra sol tarafta yer alan kutucuktaki araçları kullanılır. GIMP’in üst menüsünden de diğer seçeneklere ulaşılabilir. 

    GIMP’i daha detaylı ve profesyonel olarak kullanmak için, başvurulacak kaynaklar vardır. GIMP’in kendi web sitesinde birçok kullanım videosu ve ipucu yer alır. Ayrıca YouTube’da yer alan GIMP kullanım videoları da kullanıcılar için yol göstericidir.

    GIMP kullanımı için ipuçları

    • ‘Pencereler’ menüsündeki ‘Tek Pencereli Kip’ seçeneğiyle, üç pencere yerine tek pencere kullanılır. 
    • GIMP’te ön plan rengi yerine arka plan rengi ile işlem yapılması mümkündür. Bunun için ‘Kovadan Dolum’ aracı, CTRL tuşu ile beraber kullanılır.
    • 15 derecelik açılarla döndürme işlemi yapmak mümkündür. ‘Döndür’ aracı ile CTRL tuşunun birlikte kullanılması yeterlidir.
    • Katmanların gizlenmesi mümkündür. Bunun için iletişim kutusundaki göz sembolüne, Shift tuşu ile birlikte basılması gerekir. Böylece o katman dışındaki tüm katmanlar gizlenir. İşlem tekrarlandığında ise tüm katmanlar görünür hale gelir.
    • Bir katman yapıştırıldığında, sağ tıklanarak ‘Yeni Katman’ seçeneğine tıklanılması gerekir. Sonra ise ‘Katmanı Çıpala’ seçeneği ile kendinden önceki katmana çıpalanmalıdır.
    • Eklentilerin çoğu, sadece aktif olan katmanda çalışır. Tüm katmanlar birleştirilerek, eklentinin tüm resim üzerinde çalışması sağlanır.
    • Efektlerin bazılarının, tüm resimlere uygulanması mümkün değildir. Bu efektler menüde gri ve soluk olarak gösterilir. Resmin kipi değiştirilip, bir alfa kanak eklenerek bu efektlerin kullanılması sağlanır. Ya da resim düzleştirilerek de aktif olmayan efektler kullanılır.
    • Shift tuşu ile yeni seçimin önceki seçimlere eklenmesi mümkündür. Bunun için seçim aracı kullanılırken Shift tuşuna basılır. Eğer CTRL tuşuna basılırsa da yeni seçim öncekilerden ayrılır.
    • Çizim araçları ile Shift tuşuna basılarak son çizim noktasından fare okuna kadar düz bir çizgi çekilir.
    • Katmanları ve bitmeyen işleri korumak için, XCF biçimde saklama gerekir. Proje bittiğinde ise JPEG, PNG, GIF gibi biçimlerde saklama yapılır.
    • Yollar aracı ile karmaşık seçimlerin yapılması sağlanır ve mevcut yollar düzenlenir. Yollar aracı, birden fazla yol ile çalışmayı ve yol seçiminin mümkün kılar.
    • Düzenle kısmından ‘Seçimi Darbele’ seçilerek basit kare ve çember çizimi yapılır. Karmaşık çizimler içinse, ‘Yollar’ aracı kullanılır. Ayrıca ‘Filtreler - Tarama - Gfig’ yolu da bir alternatiftir.
    • Bir seçimi değiştirmek için boya araçları kullanılır. Resim penceresinin sol altındaki ‘Hızlı Maskeleme’ butonuna tıklanması yeterlidir. Ya da Shift ve Q tuşuna beraber basılır. Resimde boyama ile değişiklik yapılabildiği gibi eski seçime geri dönmek de mümkündür. Bunun için ‘Hızlı Maskeleme’ butonuna tekrar basılmalıdır.

    GIMP nasıl indirilir?

    IMP’in Linux, Windows, Mac OS ve BSD gibi işletim sistemlerinde kurulum seçenekleri vardır. Kurulum paketlerine erişmek ve GIMP’i indirmek için kendi web sitesi kullanılır. GIMP’in indirme sayfası kullanılan işletim sistemini, otomatik olarak tanır. İşletim sistemine uygun mimari işlemcili GIMP paketlerinin indirme seçenekleri tercih edilir.

    GIMP temel özellikleri nelerdir?

    Uygulama AdıGIMP
    TürGrafik Düzenleme
    ÜcretÜcretsiz
    Boyut1 GB
    İlk Yayınlanma1996
    İlk Kararlı Sürüm1998
    GeliştiriciGIMP Geliştirme Takımı
    Programlama DiliC
    PlatformlarWindows, MacOS, Linux, BSD, Solaris
    • GIMP içerisinde yer alan birçok araç ile görseller düzenlenir. Bu düzenlemede kullanıcılar özgürdür, dilediği şekilde resim oluşturmaları mümkündür.
    • GIMP ile orijinal resim çalışmaları ve sanat eserleri oluşturulur.
    • GIMP’in uzantı desteği ile uygulamalar, yeni özellikler ile desteklenir.
    • Katman sistemi sayesinde daha rahat ve detaylı bir çalışma oluşturulur.
    • GIMP içerisinde efektler ve dokular hazır olarak bulunur.
    • GIMP birçok ücretli veya ücretsiz uygulamanın dosya türlerini destekler. Bu sayede farklı dosya türlerinin kullanımı mümkün olmaktadır.
    • Dosya türleri arasında dönüştürme işlemi yapılır.
    • GIMP’te gelişmiş seçim ve çizim araçları mevcuttur.
    • GIMP’in grafik tablet desteği vardır.
    • GIMP’te yer alan hazır şablonlar ile tasarım boyutlarının değiştirilmesi mümkündür.
    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    GIMP
    GIMP version 2.10 GIMP version 2.10
    Geliştiriciler

    GIMP Geliştirme Takımı

    İlk yayınlanma tarihi

    15 Şubat 1996

    Güncel sürüm

    2.10.32 / 18 Haziran 2022

    İşletim sistemi

    Linux, Mac OS X, Windows

    Tür

    Resim düzenleyici

    Lisans

    GNU LGPL s3 ve GNU GPL s3[

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et