Google My Business Listenizi Nasıl Optimize Edebilirsiniz?
Bugünkü ipucu içeriğimizde siz değerli okurlarımıza adım adım Google My Business hesabınızı optimize etmeyi ve optimizasyonda dikkat edilmesi gereken püf noktaları öğreteceğiz.
Google My Business (GMB), bir tür işletme profilidir. İşletmenize dair konum, hizmetler ve ürünler de dahil olmak üzere tüm ayrıntıları sunmanıza imkân sağlar.
Peki, Google My Business nedir? Nasıl kullanılır? Google My Business listesi nasıl optimize edilir? İşte Google My Business’a dair tüm merak edilen detaylar...
Google Benim İşletmem nedir?
Google My Business yani, Google Benim İşletmem, bir tür kayıt sistemidir. Google'da işletmelerin kayıt sistemi olan Google My Business, genel olarak firmanın ve e-ticaret sitelerinin görünürlüğünü artırmaya yarar. Yani, dolaylı olarak, satışlarınızı ve tanınırlığınızı artırır.
Özellikle küçük işletmelere büyük faydalar sağlayabilecek olan Google Benim İşletmem, bulunabilirlik açısından oldukça önemlidir. GMB sayesinde yerel işletmeler, herhangi bir bütçe ayırmadan arama sonuçlarında öne çıkarlar.
Google üzerinde bir işletme profili oluşturulması, aslında Google Haritalar’a yer bilgisi eklemekle aşağı yukarı aynı şeydir. İşletme adı, konum ve kategori bilgisiyle oluşturulan işletme profilleri, Google’ın web üzerinden aldığı bilgilerle de açılır.
Gönderilen işletme bilgilerinden sonra Google, bilgileri onaylayarak o konum için bir işletme profili oluşturacaktır. Yani, Google My Business hesabınız olmasa da işletme profiliniz Google’ın çektiği bilgilerle oluşturulabilmektedir.
Kendi profilinizi oluşturun ya da oluşturmayın, işletme profilinde yönetim erişiminiz olmaz. Tam da bu noktada Google My Business devreye girer. Çünkü işletme profillerinin yönetimi, sadece Google My Business hesabıyla yapılabilir.
GMB hesabı oluşturarak, Google’daki işletme profilinize ulaşabilir ve profil bilgilerini güncelleyip özelleştirebilirsiniz. Ayrıca hesabınızı yönetebilirsiniz. Üstelik tüm bunları, tamamıyla ücretsiz olarak yapabilirsiniz.
Google Benim İşletmem’in avantajları nelerdir?
GMB, işletmenizin tanınırlığı ve ürünlerinizin satışlarının artırılması adına kilit öneme sahiptir. Google üzerinde işletme profili olmayan markalar, kullanıcılar tarafından ‘güvenilmez’ olarak bilinir. Bu sebeple bir işletme profili açmak, potansiyel müşterilerinizin güvenini kazanmanıza imkân sağlayacaktır.
Öte yandan Google My Business, işletmelerin daha büyük kitlelere ulaşması adına oldukça faydalıdır. Kullanıcılar, bir ürün veya hizmet almadan önce, işletmenin Google’da bir profili olup olmadığına bakarlar. Profilde yer alan konum, fotoğraf ve yorum gibi bilgilerse potansiyel müşterilerin önünü açar. Yani, iyi yorumlar almış olmanız, işletme profilinizin yayılmasını ve müşterilerin artmasını sağlar.
GMB profili, bir web siteniz olmasa dahi sanal ortamda varlığınızı sürdürebilmenin en kolay yollarındandır. Ayrıca tamamıyla ücretsiz olan bu hizmetle müşterilerinizi işletmenizi ziyaret etmeye teşvik edebilirsiniz. Böylece daha fazla yorum alarak profilinizi geliştirebilirsiniz.
GMB sayesinde potansiyel müşterilerinizin sizi nasıl aradığına ve hangi kanallar aracılığıyla size ulaştığına dair önemli bilgileri edinirsiniz. Bu bilgiler doğrultusunda pazarlama faaliyetlerinizi değiştirip geliştirebilir, daha fazla müşteriye ulaşabilirsiniz.
Google My Business listesi nasıl optimize edilir?
Eksiksiz bir Google My Business hesabı, organik sıralamanızı yükseltecektir. Bu sebeple hesabınızın doğrulanması ve optimizasyonların gerçekleştirilmesi son derece önemlidir.
Google My Business’ta iyi bir sıralama almak istiyorsanız, yerel SEO için faydalı olacak bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Tamamen ücretsiz olarak ulaşabileceğiniz bu hizmete dair izlenmesi gereken optimizasyon adımları şöyle:
Profilinizdeki tüm boşlukları doldurun
Hesabınızın eksiksiz olması, kullanıcıların, işletmenizin daha saygın olduğunu düşünmesine neden olacaktır. Aynı zamanda tüm bilgilerin yer alması, diğer işletmelere kıyasla daha uzun süredir hizmet verdiğiniz algısını yaratacaktır. İşletmenizin saygın ve köklü görünmesi, potansiyel müşterilerin konumunuzu ziyaret etme olasılığını %70’e kadar artıracaktır.
Öte yandan profilinize girdiğiniz tüm bilgilerin doğruluğu da son derece önemli. Google, tam ve doğru bilgilere sahip işletmelerin, aramalarda daha kolay optimize olduğunu söylüyor. Bu yüzden potansiyel müşterilerinizin ‘ne yaptığınız, nerede olduğunuz, hangi zaman aralıklarında hizmet verdiğiniz’ gibi bilgilere eriştiğinden emin olmalısınız.
Son olarak, eğer tatillerde çalışmıyor veya mevsimlere göre çalışma saatlerinizi değiştiriyorsanız, mutlaka belirtmeyi unutmayın.
Açıklamalarınızı anahtar kelimelerle zenginleştirin
Anahtar kelimenin önemini artık dijital alanda çalışmayan kişiler bile biliyor. Son dönemlerde Google gibi arama motorları üzerinde anahtar kelimenin önemini zaten görmekteyiz.
Yine Google Benim İşletmem’de de anahtar kelime kullanımı son derece önemli. Profilinizdeki açıklamalarda işinizi belirten kelime varyasyonları olarak belirlediğiniz anahtar kelimeleri kullanmayı unutmayın. Hatta, anahtar kelime açısından zengin açıklamalarla profilinizi destekleyin.
Kaliteli fotoğraf ve videolar ekleyin
‘Youtube’da abone sayısı en hızlı nasıl artırılır?’ isimli ipucu içeriğimizde de bahsettiğimiz üzere görsel kullanımı, yine en önemli detaylardan biri. İşletme hesabınız, Google üzerinden konumu ve görselleri ile birlikte görüneceğinden, görsel seçimine dikkat edin.
Olabildiğince işletmenizi ve hizmetlerinizi açıklayacak net görseller kullanın. Mümkünse, işletmenizi gösteren kısa videolar hazırlayarak görsellerinizi desteklemelisiniz.
Video ve görsellerin kalitesinin mümkün olduğunca yüksek olmasına özen gösterin. Çünkü iyi görseller, kullanıcının seçimini pozitif yönde etkileyecektir. Bu da yine potansiyel müşteriler kazanmanızı destekleyecektir.
Müşterilerinizi yorum bırakmaya teşvik edin
Google My Business profilinizde yer alan yorumlar, diğer potansiyel müşterilerin en çok dikkat ettiği değerlerden biridir. Eğer bir işletme güzel yorumlar alıyorsa, diğer müşteriler tarafından da denenmeye değerdir.
Sizi ziyaret eden, sizden hizmet alan müşterilerinizden yorum bırakmalarını rica edin. Ayrıca yorum bırakmaları için onları teşvik ederek diğer müşterilerinizin yolunu açın.
Gelen tüm yorumları yanıtlayın
İşletmeniz için altın değerinde olan yorumları her zaman yanıtlamaya çalışın. Gelen iyi ya da kötü yorumlara hızlı bir şekilde dönüş yapın. Bu, potansiyel müşterileri kalıcı müşterilere dönüştürecektir.
Eğer kötü bir yorum yapıldıysa da yapıcı bir tavır sergileyin. İşletmenizdeki eksiklikleri yorumlarla birlikte gidermeye çalışın. Yani, Google Benim İşletmem hesabınızı, yine gerçek bir dükkan olarak düşünün. Gerçek dükkanınıza gelen müşterilere nasıl davranıyorsanız, işletme hesabınızdaki potansiyel müşterilere de aynı özeni gösterin.
Profilinizi güncel tutun
Yukarıda saydığımız tüm bu detayları özenle tamamladıktan sonra yapmanız gereken tek şey, güncel kalmak. Eğer dükkanınızda bir değişiklik yapıyorsanız, işletme profilinizde de yapın.
Çalışma saatleri değiştiyse, güncelleyin ve müşterilerinizin hangi saatlerde size ulaşabileceğini bildirin.
Google My Business listenizi optimize etmeye yönelik ipuçları
Google My Business hesabınızın optimizasyonu için yapılması gereken tüm gerekenleri yukarıda sizlere açıkladık. Ancak optimizasyon sırasında dikkat edilmesi gereken bazı küçük detaylar var. Gelin onlara da bir göz atalım.
İşletme kaydınızı mümkün olan en kısa süre içinde talep edin
Gmail hesabınızla Google My Business üzerinde oturum açtıktan sonra, yukarıda anlattığımız gibi profil bilgilerinizi tamamlayın. Bu bilgileri tamamladıktan sonra bir doğrulama yöntemi seçmeniz gerekecek.
Doğrulama yöntemi için seçtiğiniz adrese dikkat edin. Çünkü kayıt işlemleri bittiğinde Google, doğrulama kodunu açık adresinize posta yoluyla gönderir. Bu kod ise Google My Business hesabına girilerek, doğrulama yapılması için kullanılır.
Eğer işletme profili zaten doğrulandıysa ve yönetme yetkisine sahipseniz, mevcut sahipten işletmeyi size devretmesini istemelisiniz.
NAP bilgilerinizi kontrol edin
Açılımı 'name, adress, phone’ olan NAP, işletmenin isim, adres ve telefon bilgileridir. İşletmeye ait bu bilgilerin tutarlı ve doğru olması gerekir. Bu, Google Benim İşletmem’in optimizasyonu için oldukça önemlidir.
Çevrimiçi olarak bir işletmenin varlığı, genellikle tutarlı bir NAP ve yerel SEO ile doğrudan bağıntılıdır. Kısacası, ne kadar doğru bilgiler, o kadar iyi sıralama!
Kategori seçimini doğru yapın
Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise işletme için en doğru kategoriyi seçmektir. Çünkü bu, arama sonuçlarını daraltmak ve doğru sonuçlara ulaşmak için son derece önemlidir.
Google My Business profilinizde listelenen kategoriler her zaman bire bir uyumlu olmayabilir. Bu durumda işletmenize en yakın kategoriyi seçmelisiniz. Doğru kategori seçimi, geride olsanız dahi yükselme ve görünme olasılığınızı artıracaktır.
En aktif saatlerde çalışın
İşletmeniz için en uygun saatleri seçmeye özen gösterin. İşletmenize en çok hangi saatlerde ziyaretçilerin geldiğine göre çalışma saatlerinizi belirleyin. Ayrıca çalışma saatlerinde herhangi bir değişiklik olduğu zaman bunu profilinizde güncellemeyi unutmayın.
GMB Insights'ı unutmayın
Google My Business içerisinde analiz yapabilmek için Insights kullanmayı unutmayın. Bu sekme, işletmenize dair çok sayıda analiz alanına erişmenize imkan sunar.
Insights üzerinde gördüğünüz bu bilgileri özelleştirebilir, karşılaştırma yapmak için istatistikleri seçebilir ve grafikler aracılığıyla görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca istatistiklerinizi, daha aktif olduğunuz zamanlarla kıyaslayarak daha çok satış yapmanın yollarını arayabilirsiniz.
Sonuç
Hazırladığımız bu ipucu içeriğinde Google My Business listenizi nasıl optimize edeceğinize dair tüm detayları öğrendiğiniz. Tüm bu bilgilerle, işletmenizin daha çok kullanıcıya ulaşmasını sağlayabilirsiniz. İşletmenizin bir tür sanal yansıması olan Google My Business’la artık, potansiyel müşterileri kalıcı birer müşteri haline getirebilirsiniz.
İlgili İçerikler:
Google, Duyguları Tespit Eden Yapay Zeka Geliştirdi!
Google, PaliGemma 2 ile görsellerdeki duyguları tespit edebilen yapay zeka geliştirdi. Ancak, etik ve bilimsel riskler uzmanlar arasında tartışma yaratıyor.
Google’ın Yeni Yapay Zekası 3 Boyutlu Oynanabilir Oyunlar Üretebiliyor!
Google, yapay zeka aracı Genie 2 ile 3 boyutlu oynanabilir oyunlar oluşturuyor. Gerçekçi efektler ve gelişmiş simülasyonlarla oyun dünyasında devrim yaratıyor!
Google CEO’su Sundar Pichai’den Çarpıcı İtiraf: “Google Arama 2025’te Kökten Değişecek”
Google CEO’su Sundar Pichai, 2025’te Google Arama’nın köklü bir dönüşüm geçireceğini açıkladı. Yapay zeka entegrasyonu ile daha karmaşık sorular çözülecek.
Google Play Store, Düşük Kaliteli Uygulamalar İçin Uyarı Sistemini Test Ediyor!
Google Play Store, düşük kaliteli uygulamaları tespit etmek için yeni uyarılar ekliyor. Sık kaldırılan ve az aktif kullanıcılı uygulamalara dikkat çekecek.