Google Analytics Nasıl Kullanılır? Özellikleri Nelerdir?
Google Analytics, SEO veya pazarlama amaçları için temel analiz araçları ile beraber istatistikler sunan Google'ın geliştirdiği bir web analizi hizmetidir. Bu makalede ise Google Analytics kullanımı ile ilgili detaylı bilgiler paylaştık.
Google’ın web sitesi sahiplerine sunmuş olduğu Google Analytics, analiz aracı olarak kullanılıyor. Web sitesi sahipleri, bunun gibi uygulamalardan faydalanarak detaylı site analizleri yapması gerekir. Çünkü site analizi, web sitesinin başarısını arttırır.
Google Analytics nedir?
Google Analytics, web sitesi performans analizi servisi olarak yer alıyor. 14 Kasım 2005 tarihinden bu yana kullanılan bu uygulamadan ücretsiz olarak faydalanılıyor. Hem bireysel hem ticari amaçlı kullanımı mümkün olan Analytics, detaylı raporlarıyla öne çıkan bir platform. Birçok farklı alanda kullanılan uygulama, siteye giren ziyaretçiler hakkında detaylı bilgiler sunuyor.
Google Analytics özellikleri nelerdir?
Google Analytics, birçok özelliğe sahip. Bunlardan biri, ana sayfada yer verilen raporlar. Ana sayfada pek çok rapor yer alıyor. Bu raporlardan en üstte yer alanı, web sitesi hakkında genel bilgiler sağlıyor. Bu raporda kullanıcı sayısı, oturum sayısı, hemen çıkma oranı ve oturum süresi yer alıyor. Kullanıcı sayısı siteye giren kullanıcıları belirtiyor. Oturum sayısı ise bir kullanıcının siteye kaç kez eriştiğini gösterir. Yani kullanıcı sayısı benzersiz, oturum sayısı aynı kullanıcıdan birkaç kez oluşuyor.
Hemen çıkma oranı, web sitesine giren kullanıcıların ne kadarının çıktığını açıklayan bir bilgidir. Oturum süresi, siteye giren kullanıcıların web sitesinde ne kadar zaman geçirdiğini gösteren bir veridir. Grafik ile desteklenen bu verilerin sağ tarafında son 30 dakika içerisinde her dakika olan aktiflik belirtiliyor. Aynı zamanda kullanıcılar, verileri tarih aralığına göre inceleyerek daha fazla bilgi alır.
Sitenin önemli rapor araçlarından birisi etkin kullanıcılar ve kullanıcıları elde tutma kısmı. Etkin kullanıcılar, sitedeki etkinliğin ne kadar artığını gösteren bir grafik sunuyor. Kullanıcıları elde tutma ise kullanıcıların ne kadarının sitede vakit geçirdiğini gösteren bir grafik.
Bir diğer özellik de web sitesinde günün hangi saatinde aktiflik olduğudur. Bu grafik, her günün saatini göstererek detaylı raporlar sunuyor. Renk ne kadar koyulaşırsa günün o saatinde o kadar çok aktiflik oluyor. Bir diğer özellik ülkeye göre oturumlar. Burada hangi ülkeden girişlerin ne kadar olduğu bilgisi yer alıyor.
Analytics, cihaza göre oturum sayısını da paylaşarak kullanıcıların bunun hakkında da bilgi sahibi olmasına imkan tanıyor. Bu grafikte masaüstü ve mobil cihazlar ile ilgili veriler tutuluyor.
Bir diğer özellik, kullanıcıların en çok hangi sayfayı ziyaret ettiği. E-ticaret ve blog sitesi gibi platformlar için bu özellik oldukça faydalı. Çünkü hangi içeriklerin daha çok tuttuğu bu şekilde öğreniliyor. Uygulama sayfalar ve sayfaların ne kadar görüntüleme aldığını paylaşıyor.
Google Analytics ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer özellik trafik kaynağı. Platform, trafiğin nereden geldiğine dair bilgiler sunarak web sitesi sahiplerini bilgilendiriyor. Bunun yanı sıra web sitesine bağlantı kuran harici kaynaklar da bu araçta yer alıyor. Google, artık pek çok sayfayı tarayarak o sayfalar hakkında bilgi alıyor. Bu da web sitesine hangi kaynaklardan giriş yapıldığıyla ilgili bilgiler veriyor.
Google Analytics nasıl kullanılır?
Google Analytics kullanmaya başlamak için bir web sitesine veya Blogger gibi bir platforma sahip olmak gerekiyor. Sonraki aşamada Analytics'e girilerek hesap oluşturmak veya hesaba giriş yapmak gerekiyor. Sol alt kısımda yer alan ayar simgesine basıldıktan sonra açılan ekranda “Mülk Oluştur” butonu seçilmeli.
Bir sonraki aşamada web sitesini eklemek için gerekli alanların doldurulması gerekecek. Burada “Mülk adı” kısmına alan adı veya başlık girilmeli. Diğer kısımlarda saat dilimi ve para birimi seçimi yapılmalı. Bir diğer aşamada bazı sorular soruluyor. Bu sorular cevaplandıktan sonra “Oluştur” butonuna basılmalı.
Artık mülk oluşturulduğuna göre alan adı ile Analytics arasında bağlantı eklemeye geçilmelidir. Çıkan ekranda “Web” butonuna basılmalı ve ardından alan adı girilmeli. Sonrasında işlem onaylanmalı. Bu sırada web sitesi ile Analytics arasında bağlantı olmadığı için uyarı mesajı görülür.
Bu aşamada yapılması gereken “Etiket talimatlarını görüntüleyin” seçeneği seçmektir. Sonra eğer belirli bir script için işlem uygulanacaksa o script ile ilgili talimatlar takip edilmelidir. Eğer kullanıcı, kendi web sitesini kodladıysa “manuel olarak yükleme” sekmesine geçiş yapmalı. Burada bir kod yer alacak. Gerekli dosyaların veya her sayfaya bağlı dosyanın “head” etiketleri arasına verilen kodu eklemek gerekiyor. Bu şekilde site ile Google aracı arasında bağlantı oluşuyor.
İlgili İçerikler:
Google, GPT-4 ile Rekabet Edebilecek Yeni Bir Yapay Zeka Modeli Üzerinde Çalışıyor!
Google, insan düzeyinde akıl yürütme yeteneğine sahip yeni bir yapay zeka modeli geliştiriyor. GPT-4 modeliyle rekabet edecek bu yapay zeka yakında tanıtılacak.
Android 16'nın Kod Adı 'Baklava' Oldu: Peki, Google Neden Bu İsmi Tercih Etti?
Google, Android 16'ya 'Baklava' ismini verdi. Bu beklenmedik tercih, erken çıkış tarihi ve küresel kültürel vurgusuyla teknoloji dünyasında yankı uyandırdı.
Xiaomi Redmi 14C 5G’nin Özellikleri Ortaya Çıktı!
Xiaomi Redmi 14C 5G'nin özellikleri TENAA'da ortaya çıktı. 6,88 inç ekran, 2,36 GHz işlemci, 5.160 mAh batarya ve 18W hızlı şarj desteği ile geliyor.
Honor 200 Smart Tanıtıldı: Uygun Fiyatlı Modelin Tüm Özellikleri!
Honor 200 Smart, Avrupa'da tanıtıldı. Uygun fiyatıyla dikkat çeken bu akıllı telefon, güçlü bataryası, Snapdragon işlemcisi ve 50MP kamerasıyla öne çıkıyor.