İdeal Anahtar Kelime Yoğunluğu Kaç Olmalıdır?
Anahtar kelime yoğunluğu en önemli SEO metriklerinden birisidir. Anahtar kelimenin hazırlanan içerikte ne kadar öneme sahip olduğunun arama motorlarına ifade edilmesini sağlar. Yoğunluğun ideal seviyenin üzerine çıkması ise sitenin ceza almasına neden olabilir.
Anahtar kelime yoğunluğu, SEO’da sıklıkla kullanılan bir terimdir. Bir kelime ya da kelime grubunun içerik içerisinde hangi oranda kullanıldığını ifade eder.
İnternet sitelerinin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alabilmesi için anahtar kelime yoğunluğunun nasıl çalıştığını anlamak önemlidir.
Anahtar kelime yoğunluğu kaç olmalı?
Anahtar kelime kullanımı bundan 10 yıl öncesinde çok daha büyük öneme sahipti ve ne kadar fazla kullanılırsa üst sıralarda yer almak daha kolaylaşmaktaydı. Ancak Panda güncellemesi sonrasında anahtar kelimelerin gereğinden fazla kullanılması spam olarak kabul edilmeye başlandı.
“Term frequency and inverse document frequency” teriminin kısaltılması olan “TF-IDF” anahtar kelimenin içerikteki önemini ölçmeye yarayan bir metriktir. Metin madenciliğinde sıklıkla kullanılan bu terim arama motorlarına yapay zekanın hâkim olmasıyla birlikte ön plana çıkmaya başlamıştır.
TF-IDF istatistikleri değerlendirelerek sektöre özel olarak belirlenebilen anahtar kelime yoğunluğunun, %1-3 orasında olması ideal kabul edilir. Sektöre uygun anahtar kelime yoğunluğunu analiz etmek içinse yapılacak en doğru hamle arama sonuçlarında ilk sayfada olan siteleri incelemektir.
Anahtar kelime yoğunluğu neden önemli?
- Anahtar kelime yoğunluğunun belli değerlerin üzerinde olması ve içerikte anahtar kelime doldurması yapılması sitenin spam olarak algılanmasına neden olabilir.
- Anahtar kelimelerle doldurulmuş bir içerik, okuyucunun siteye duyduğu güveni azaltarak hemen çıkma oranını yükseltebilir.
- Anahtar kelimeleri ideal yoğunlukta kullanmak internet sitenizin trafiğinin artmasını sağlayabilir.
Anahtar kelime ölçme araçları
Anahtar kelime yoğunluğunu ölçmek son derece kolaydır. Bir anahtar kelimenin içerik içerisinde kaç kere geçtiğini bulmak ve toplam kelime sayısı ile orantılamak yeterlidir. Örneğin “SEO” anahtar kelimesi 100 kelimelik bir içerikte 1 kere geçtiyse anahtar kelime yoğunluğunun %1 olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca piyasada anahtar kelime yoğunluğunu ölçmek için kullanılan çeşitli araçlar da mevcuttur.
Wordpress tabanlı sitelerde kullanabilen Yoast SEO, Rank Math SEO gibi eklentiler hesaplama yapmak için yeterli olur. Ancak özel yazılımlar kullanıldığında ya da rakiplerin anahtar kelime yoğunluklarını analiz etmek istendiğinde faydalanılabilecek bazı araçlar da mevcuttur.
- GeoRanker, anahtar kelime yoğunluğunu hesaplamak için kullanabilen gelişmiş araçlar birisidir. Doğrudan bağlantıyı girerek tüm analiz işlemlerini yapmasını sağlamak mümkündür. Ekstra olarak anahtar kelimenin kaç kelimeden oluştuğu, yok sayılacak alanlar, ağırlık çarpanı gibi alanları da doldurulabilir.
- Small SEO Tools, daha çok özgünlük kontrolü verdiği bilinen internet sitelerinden birisidir. Ancak kelime yoğunluğu hesaplama konusunda da oldukça başarılıdır. URL kullanarak gerçekleştirilebilir. Ayrıca metin ekleme alanı da mevcuttur. Meta etiketleri, başlıkları dahil etme gibi opsiyonlar sunar.
- SEO Review Tools, son derece pratik araçlar birisidir. URL ya da metin analizi gerçekleştirilebilir. Henüz Türkçe aramalarda kullanılmasa da “search based” özelliği ile istenilen anahtar kelime için analiz yaparak sıralamadaki sitelerin anahtar kelime yoğunluklarını listelemesi rakip site analizinde büyük kolaylık sağlar.
- Internet Marketing Ninjas, ücretsiz anahtar kelime yoğunluğu ölçme araçlarından birisidir. Kullanımı pratik olmakla birlikte istenmeyen kelimelerin analize dahil edilmeme seçeneği yoktur. Bu nedenle analiz sonuçlarında bağlaç ve edatlar sıklıkla yer alır.
Keyword Stuffing (Anahtar Kelime Doldurma)
Anahtar kelime yoğunluğunun gereğinden fazla olmasına “Keyword Stuffing” adı verilir. Ancak kelimenin kullanım sıklığı kadar ekstra kriterler de göz önünde bulundurulur.
- Kelimelerin konuyla alakasız şekilde kullanılması,
- Aynı anlama gelecek farklı versiyonlara yer verilmesi,
- Gereksiz tekrarlar anahtar kelime doldurmanın göstergeleri arasında yer alır.
İçerikte yapılan Keyword stuffing arama motorları tarafından fark edildiğinde site spam olarak kabul edilebilir. Bu da ciddi sıra düşüşlerine ya da sıralamadan tamamen kaybolmaya neden olabilir.
Anahtar kelime yoğunluğunun gereğinden fazla yüksek olmasının önüne geçmek ve keyword stuffing yapmaktan kaçınmak için içeriklerin çok kısa olmamasına dikkat edilebilir. SEO araçlarından ya da formülden faydalanılarak hesaplama yapılmasında yarar vardır. Ayrıca içerikte mümkün olduğunca uzun LSI (uzun kuyruklu anahtar kelime) kullanımına öncelik verilebilir.
İlgili İçerikler:
Galatasaray-Hatayspor Maçı Ne Zaman? Saat Kaçta, Hangi Kanalda?
Galatasaray ve Hatayspor, 2024-2025 sezonunun ilk haftasında karşı karşıya geliyor. Bu önemli mücadele, futbolseverler tarafından büyük bir heyecanla bekleniyor. Maçın tarih, saat ve yayın kanalı gibi detayları merak edenler için en güncel bilgileri derle
SEO Ajansının Rolü: Dijital Başarının Anahtarı
SEO ajansı, şirketlerin web sitelerini arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha üst sıralarda yer alacak şekilde optimize etmelerine yardımcı olan uzmanlaşmış bir kuruluştur.
TRT 1 Frekans Bilgileri ve Türksat TP Listesi: EURO 2024 Maçlarını Kaçırmayın!
TRT 1'de yayınlanan EURO 2024 maçlarını kesintisiz izlemek için doğru frekans ayarlarına sahip olmanız gerekiyor. Türksat 4A uydusu üzerinden TRT 1 yayınlarını izlemek için gerekli tüm bilgiler ve frekans güncelleme adımları haberimizde.
EURO 2024 Çeyrek Final Maçlarını Kaçırmayın: TRT 1 Frekans Güncelleme Rehberi
EURO 2024 heyecanını TRT 1'den kesintisiz ve yüksek kalitede yaşamak için frekans güncellemesi yapmanız gerekiyor. İşte adım adım TRT 1 frekans güncelleme rehberi.