Google Search Console'daki Uluslararası Hedefleme Raporu Kullanımdan Kalkıyor
Google son yaptığı duyuruda Arama Konsolu’nda bulunan Uluslararası Hedefleme Raporu’nun kaldırılacağını söyledi. Google’a ait SEO araçlarında genel bir değişiklik yapılmadı. Fakat Uluslararası Hedefleme Raporu 22 Eylül 2022’den sonra kullanılmayacak.
Google son zamanlarda yeni bir duyuru yaptı. Bu duyuru kapsamında Google Arama Konsolu’nda bir değişikliğe gidileceği açıklandı. Google’ın uluslararası SEO araçlarından olan Uluslararası Hedefleme Raporu kullanımdan kalkacak.
22 Eylül 2022 tarihinden itibaren Uluslararası Hedefleme Raporu kullanılmayacak. Aleyda Solis’in paylaşmış olduğu bilgilere göre bu raporun kullanımı eylül ayı itibariyle sonlanacak.
Aleyda Solis yaptığı paylaşımda hreflang desteklerinin devam ettiğini belirtti. Uluslararası Hedefleme Raporu’nun artık kullanılmayacağını yazdı. Fakat çok dilli ve çok bölgeli sitelerle ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Çok dilli ve çpl bölgeli sitelerin yönetimine dair önerilerinin geçerliliğini koruduğunu da ekledi.
Uluslararası Hedefleme Raporu, hreflang hatalarının izlenmesi için kullanılan bir özellik idi. Aynı zamanda arama sonuçları için de önceliklendirilecek ülkelerin belirlenmesinde kullanılıyordu. Uluslararası Hedefleme Raporu’nda dil için bazı bölümler bulunuyordu. Bu bölümlerden site için ve ülke için hreflang etiketleri kullanılıyordu. Ayrıca bu bölümlerden hataların takip edilmesi de mümkündü. Kullanıcılar siteleri için bir ülke hedefi belirleme şansına da sahip oluyorlardı. 2014’ten beri kullanılmakta olan Uluslararası Hedefleme Raporu’nun 2022 senesinin eylül ayında kullanımı bitecek.
Uluslararası Hedefleme Raporu nedir?
Uluslararası Hedefleme Raporu, hreflang hatalarının izlenmesi için kullanılan bir rapordur. Google’ın SEO çalışmaları kapsamında kullanılan bir araçtır. Ayrıca arama sonuçlarında önceliklendirilmek istenen ülkelerin belirlenmesinde de rol oynar. Uluslararası Hedefleme Raporu’nun sahip olduğu farklı bölümler bulunur. Bu bölümler aşağıda sıralanmıştır:
- Dil bölümü: Sitelerdeki hreflang etiketlerinin kullanımlarının ve hatalarının izlenmesine yarar.
- Ülke bölümü: Kullanıcıların sitenin tamamı için site çağında bir hedef ülke seçmelerine yarar.
Dil bölümü
Uluslararası Hedefleme Raporu’nun dil bölümünde, site için hreflang etiketlerinin hatalarının izlenmesi mümkün olur. Dil bölümünde 1000’e kadar hatanın görüntülenebilmesi mümkündür. Aşağıdaki tabloda hatalar ve açıklamaları verilmiştir.
Hata | Açıklama |
Dönüş etiketi yok | Bir hreflang etiketinin, hedef sayfada herhangi bir eşleşen etiketi yok ise alınır. Aşağıda verilen uygulamalar için yerel ayarlarla eksik iade etiketleri toplanır:
|
Bilinmeyen dil kodu | Sitede belirtilen bilinmeyen dil kodları görüntülenir. Bilinmeyen toplam dil kodlarının sayıları verilir. Bilinmeyen dil kodları ile ilgili ayrıntılara ulaşılmasına imkan tanır. |
Ülke bölümü
Google arama sonuçlarını sunarken, kullanıcıların bulundukları ülkeleri göz önünde bulundurur. Ülkelere göre, aynı arama sonucunda farklı sonuçlar sunulması mümkündür. Çünkü Google, kullanıcıları için en alakalı sonuçları sunmayı hedefler. Farklı ülkelerdeki kullanıcılar için sonuçların farklılaşması normal bir durumdur. Kültür, ortam, dil, din, yaşayış tarzı ve daha birçok şey arama sonuçlarında farklılığa sebep olur. Google, arama sonuçlarını sunarken bu farklılıkları göz önünde bulundurur. Bu sebeple, dünyanın farklı yerlerindeki insanlar için farklı arama sonuçları sunulur.
Sitelerin .com ya da .org gibi bir uzantısı var ise, hedef ülkelerin belirlenmesi kullanıcılara bağlıdır. Sitelerin uzantıları bazen ülke kodlarını içerir. Örnek vermek gerekirse, Fransa için .fr uzantısı site bağlantılarında kullanılır. Bir başka örnek de İrlanda için .ie kullanılmasıdır. Bizim ülkemiz için kullanılan ülke kodu ise .tr’dir. Bu şekilde ülke kodlarına sahip sitelerin nereye bağlı oldukları bellidir. Bu siteler zaten spesifik bir coğrafi bölge ile ilişkilendirilmişlerdir. Ülke kodlu sitelerin sahipleri, coğrafi bir konum belitemezler. Bu siteler zaten sistemde coğrafi konum olarak ilişkilendirilmişlerdir. Fakat .com ya da .org uzantılı sitelerin sahiplerinin bir coğrafi konum belirtmeleri gerekir. Bu şekilde sitelerinin hedeflediği kitle belirginleşmiş olur. Bu da site içi trafiğe destek olur. Aynı zamanda, hedeflenen kitleye ulaşma noktasında çok daha verimli bir şekilde ilerlenebilmesine yardımcı olur.
Bir ülke hedefi belirleme
Siteler için herhangi bir ülke hedefi belirlemek için izlenmesi gereken adımlar bulunur. Bu adımlar aşağıda sıralanmıştır:
- Uluslararası Hedefleme Raporu’nda Ülke sekmesine tıklanması gerekir.
- Sonrasında coğrafi hedef onay kutusunun işaretlenmesi gerekir.
- Bu kutu işaretlendikten sonra hedef ülke seçimi yapılır.
Sitenin herhangi bir coğrafi bölge ile ilişkilendirimesi istenmiyor ise, Liste Dışı seçeneğinin seçilmesi gerekir.
İlgili İçerikler:
Google, Chrome'dan uBlock Origin'i Kaldırıyor: Reklam Engelleyicilere Veda Zamanı mı?
Google, Chrome'dan uBlock Origin'i kaldırıyor. Manifest V3'e geçişle reklam engelleyicilerin işlevselliği sınırlanacak ve kullanıcılar farklı tarayıcılara yönelebilir.
Google, GPT-4 ile Rekabet Edebilecek Yeni Bir Yapay Zeka Modeli Üzerinde Çalışıyor!
Google, insan düzeyinde akıl yürütme yeteneğine sahip yeni bir yapay zeka modeli geliştiriyor. GPT-4 modeliyle rekabet edecek bu yapay zeka yakında tanıtılacak.
Android 16'nın Kod Adı 'Baklava' Oldu: Peki, Google Neden Bu İsmi Tercih Etti?
Google, Android 16'ya 'Baklava' ismini verdi. Bu beklenmedik tercih, erken çıkış tarihi ve küresel kültürel vurgusuyla teknoloji dünyasında yankı uyandırdı.
Google TV Android Uygulaması Yeniden Tasarlanıyor: İşte Gelecek Değişiklikler!
Google TV Android uygulaması, yeni tasarımıyla daha sade bir arayüz ve "Türleri Keşfet" özelliği sunarak kullanıcı deneyimini iyileştiriyor.