Google'a göre “Faydalı İçerik” Nedir? Google Helpful Content'i nasıl tanımlıyor?
Google, kullanıcılarına daha iyi bir kullanım deneyimi yaşatabilmek adına faydalı içerik güncellemesine hazırlanıyor. Google’ın yaptığı son duyurulara göre, “faydalı içerik” Ağustos ayının sonlarına doğru gerçekleşecek.
Faydalı içerik güncellemesi, kullanıcılar için yazılan içeriklerin ne denli yararlı olduğunu ölçmeyi hedefler. Google’ın içerikli “faydalı” olarak tanımlaması için, içeriklerin birtakım kriterlere uyması gerekir. Bu kriterlerden biri, içeriğin belirli bir kullanıcı kitlesine hitap ediyor olması olarak belirlenmiştir. Bir diğer kriter ise içeriğin bilgi ve uzmanlık içermesi gerektiğidir. Faydalı içeriklerdeki başka bir kriter ise yazılanların güvenilir ve inandırıcı olmasıdır. Aynı zamanda içerik, o konuda bilgiye ulaşmak isteyen kullanıcıları tatmin etmelidir. Yani arama yapan kullanıcıların istek ve ihtiyaçlarını karşılayabilmesi gerekir.
Ağustos ayının sonlarında doğru başlatılacak olan güncellemenin, 2 hafta sürmesi öngörülüyor. Güncellemenin süresi ile ilgili net bir açıklama henüz yapılmadı.
Faydalı içerik nedir?
Faydalı içerik, Google’ın kullanıcıların aradıkları içeriklere daha rahat ulaşabilmelerini hedeflediği bir güncellemedir. Bir içeriğin faydalı içerik olabilmesi için sahip olması gereken özellikler şunlardır:
- Belirli bir hedef kitlesine hitap etmesi: Faydalı içeriklerin metinleri, belirli bir kullanıcı kitlesini kendilerine hedef edinmeleri gerekir. Örneğin, araba tamiri ile ilgili bilgi edinmek isteyen bir hedef kitlesi mevcut olsun. Faydalı içerik, araba tamiri ile ilgili arama yapan kullanıcıları hedef alarak oluşturulur. Bu şekilde, ortak ilgi ya da ihtiyaçlara sahip insanlara hitap eden içerikler oluşur.
- Uzmanlık içeren içerikler olması: Faydalı içerikler, ilgili konularda uzmanlık bilgisi içermelidirler. O konuyla ilgili bilgiye ulaşmak isteyen internet kullanıcılarına hizmet etmeleri gerekir. İlgili konuda bilgilendirici ya da açıklayıcı olmalıdırlar. Bunun için ise, tarafınca oluşturuldukları kişinin konu hakkında bilgi birikimine sahip olması gerekir. Faydalı içerikleri hazırlayan kişilerin konu alanında uzman ya da meraklı kişiler olması gerekir. Ayrıca faydalı içerikler hazırlanırken, içeriklerin açıklayacı ve anlaşılır olmasına dikkat edilir. Derin bir bilgi birikimine sahip insanlar tarafından, bilgi ihtiyacı olanların anlayabileceği şekilde hazırlanır. İçerikler hazırlanırken, farklı kaynaklardan direkt olarak alınmamaları da önemlidir. Kopyala yapıştır yapılarak faydalı içerik oluşturulmaz. Faydalı içerikler hazırlanırken, hazırlandıkları kişi tarafından detaylıca ele alınırlar. Kapsamlı araştırmalar sonucu ortaya özgün ve ilgi çekici bir içerik konulur. İçeriklerin birden fazla kişi tarafından ortak olarak hazırlanması da mümkündür. Böyle durumlarda ise, içeriklerde bir konu bütünlüğünün olup olmadığı kontrol edilir. Aynı zamanda içeriğin farklı kişiler tarafından yazıldığı belli olmayacak şekilde harmanlanması gerekir. İçerikte farklı kısımlar arasında bir kopukluğun olmaması gerekir. Ayrıca, aynı konu hakkında yazılan diğer içeriklerle karşılaştırıldığı zaman, bir fark beklenir. İçeriklerin ilgi çekici ve özgün olması bu farklar arasındadır. Bunların yanında, faydalı içerikler, mevcut diğer içeriklerle kıyaslandığında daha kapsamlı bilgiler içerir.
Faydalı içerikler kullanıcıların bazı sorunlarını çözmelerine yardımcı olur. Ayrıca kullanıcılara belirli bir konuda detaylı bilgi sağlar. Veya herhangi bir ürün ya da hizmeti satın alma noktasında yardımcı olur. Sonuç olarak faydalı içerikler, sağladıkları uzman görüş ve bilgisiyle, kullanıcılara bir değer katar. Bu değerin bir sorun çözümü, bilgi edinimi ya da ürün ve hizmetlerle ilgili olması mümkündür.
- Güvenilir ve inandırıcı olması: Faydalı içeriklerin kullanıcılara sunduğu bilgiler doğru olmak zorundadır. Bilgilerin güvenilir kaynaklardan edinilmiş olması gerekir. Ya da alanında uzman insanlar ve bilirkişiler tarafından üretilmiş olmaları gerekir. İçeriğe erişen kullanıcıların içeriği inandırıcı bulmaları gerekir. Bunun için, içerik oluşturulurken aşırıya ve abartıya kaçan üsluptan uzak durulmalıdır. Ayrıca içerikte kesin olarak sunulan bilgiler var ise, bu bilgiler araştırıldığında doğrulanabilir olmalıdırlar. İçerikte yazım hatalarının olmaması da yine kullanıcıların algısı üzerinde büyük etkiye sahiptir. Kelime ve yazım hataları ile dolu olan içeriklerin inandırıcılığı da zayıflar. Bu tarz içeriklere güvenmek de kullanıcılar için oldukça zordur. Bu tarz içeriklerin sahip olduğu bilgiler önemsenmez ve çoğu zaman içeriğin başlarında kullanıcılar içeriği terk eder. İçeriğin güvenilir ve inandırıcı olması, kullanıcıların içeriği sonuna kadar incelemeleri noktasında kritiktir. Bu sebeple, faydalı içeriklerin inandırıcı ve güvenilir olmaları gerekir.
Faydalı içerik amaçları
Faydalı içerik bazı amaçlara hizmet etmelidir. Bu amaçların tamamı kullanıcıları tatmin edebilme
üzerine kuruludur. Kullanıcılar internet üzerinde gezinirken bu gezinmeleri birtakım amaçlar uğruna yaparlar. Faydalı içerik oluşturanların da bu amaçları göz önünde bulundurmaları gerekir. Çünkü bu amaçlara hizmet etmek, faydalı içerik oluşturanların amacıdır. Kullanıcıların arama yaparken sahip oldukları amaçlar genel olarak 4 farklı başlık altında toplanır. Bu başlıklar:
- Bilgi edinmek: Bir konu hakkında detaylı bilgi edinmek için internet üzerinde araştırmalar yapılır. Belirli bir alanda ilham arayan insanlar da yine bilgi haznelerini geliştirmek isterler. Bu şekilde sahip olmak istedikleri ilhama ulaşırlar.
- Bir yere gitmek: İnsanlar, yaşadıkları bölgede almak istedikleri bir hizmetin en iyi nereden alındığını bilmek isterler. Örneğin en iyi kuaförün nerede olduğuna dair araştırmalar yaparlar. En iyi kahvaltı mekanlarını ya da en iyi spa merkezlerine dair de araştırmalar yaparlar. Kendilerine en yakın piknik alanlarının nerede olduğu da internet üzerinden araştırılır. Herhangi bir alanda en iyi hizmet veren yerlerin neresi olduğu da araştırılır. Genel olarak bir ürün ve hizmetle ilgili mekan ya da marka arayışları internet üzerinden yapılır. Faydalı içerikler, konu ile ilgili tecrübe edinmiş insanların tecrübelerinden sentezlenerek hazırlanır. Ya da içerik oluşturan kişinin konu ile ilgili farklı mekan ve markalara dair tecrübelerinin olması gerekir. Bu şekilde, en iyi ürün ve hizmetin nereden alınabileceğine dair kullanıcılara tavsiyeler verilir.
- Bir şeyi yapmak: Bir şeyin nasıl yapılacağına dair araştırmalar da internet üzerinden yapılır. Pandemi ile beraber, neredeyse her şeyi evde yapma akımları başladı. Bu akımlar kapsamında, evde masa yapımından evde limonata yapımına kadar binlerce içerik üretildi. DIY yani “Do It Yourself” akımı ise, bu akımların en çok kullanıcıya ulaşanı oldu. Türkçeye “kendin yap” olarak çevrilen bu akımda insanlar evlerinde eşyalar yaptılar. Eşyalar, yiyecekler, tasarımlar, sanatsal objeler ve daha niceleri bu akım ile internete yayıldı. Yardım almadan, bu tarz şeylerin nasıl yapılacağına dair içerikler üretildi. Bir şeyin yapılabilmesi adına lazım olan malzemelerin neler olduğuna dair içerikler kullanıcılara sunuldu. Aynı zamanda, yapılacak olan şeyin yapım aşamasında mevcut püf noktalar varsa, bunlar içeriklere eklendi. Aynı şeyi yapan insanların tecrübelerinden daha verimli yollar düşünüldü. Bu yeni yollar da içeriklere eklendi. Bu şekilde, bir şey yapmak isteyen internet kullanıcıları için binlerce içerik sunuldu. Faydalı içerikler ise, bu alanda daha önce yapılmış hataların da hesaba katılmasıyla oluşturulurlar. Bir şeyin yapılmasında en optimal yolu kullanıcıya sunarlar. Yapılabilecek olası hatalarla ilgili internet kullanıcılarını uyarırlar. Püf noktalar ve pratik işlemler varsa, bunlar hakkında kullanıcıları bilgilendirirler. Malzemeler ve muadilleri ile ilgili daha ucuz ya da daha kaliteli öneriler sunarlar.
- Bir şeyi satın almak: Kullanıcılar, satın almak istedikleri ürün ve hizmetlerle ilgili internet üzerinde arama yaparlar. Satın alınacak ürün ve hizmeti nereden bulabileceklerine dair faydalı içerikler hazırlanır. Bunun yanında, aynı ürün ve hizmetin daha ucuza bulunabileceği yerler var ise, faydalı içerikler kullanıcıları bilgilendirebilir.
İlgili ürün ve hizmeti daha önceden satın almış kişiler tarafından da faydalı içerikler hazırlanır. Bu kişiler, kullanıcıları ürün ve hizmetin deneyimine dair bilgilendirirler. Kullanıcılara memnun kalıp kalmadıklarına dair tecrübe aktarımı yaparlar. Bu tecrübeler ışığında kullanıcıları yönlendirirler. Satın alınmak istenilen ürün ve hizmetin muadili varsa bu konu hakkında da kullanıcıları bilgilendirir.
İnternette arama yapma amaçları
2019 Think With Google makalesinde geçen bilgilere göre, internette arama yapma bazı amaçlara hizmet eder. İnternet kullanıcılarının, interneti kullanma davranışları 6 farklı başlık altında toplanır. Bu başlıklar aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Şaşırma: İnternet kullanıcı davranışları incelendiğinde, kullanıcıların şaşırmak için internet kullandığı görülmüştür. Eğlenceli ve benzersiz içerikler ile kullanıcılar, şaşırmak istemektedirler. |
Heyecanlanma: İnternet kullanıcıları internette arama yaparken, heyecanlanmak amacı da güderler. Kendilerini heyecanlandıracak içerikleri arayan kullanıcı sayısı da oldukça fazladır. Yeni şeyler keşfetme, yeni içerikler görme arzusu, kullanıcıları heyecanlandırır. Az ve öz kelime girdisi ile, çok ve dolu içeriklere ulaşmak da kullanıcıların heyecanlanmasına sebep olur. |
Etkilenme: İnternet aramalarının kullanıcıları etkileyici sonuçlar sunması da kritik önem arz eder. Arama sonuçlarının etkileyici olması için, arama esnasındaki anahtar kelimeleri kapmak önemlidir. Aranan şeydeki anahtar kelimelerin, kullanıcıya sunulan içerikteki anahtar kelimelerle eşleşmesi gerekir. Bu şekilde, kullanıcılar aradıkları şeyi tam olarak bulacak ve kendilerini etkileyecek içeriklere erişeceklerdir. |
Eğitilme: Arama sonuçlarında insanların kendilerini eğitecek bilgiler araması da oldukça yaygındır. Yeterli bilgiye ulaşma noktasında tatmin edici sonuçlar sunulması da kullanıcılar için kriterdir. Kullanıcıların aramaları ile ilgili kapsamlı incelemelere ulaşmaları gerekir. Konu ile ilgili karşılaştırılmalı, güvenilir ve inandırıcı bilgiler esastır. |
Güven duyma: Arama yaparken kullanıcılar basitlik ve rahatlık ararlar. Karmaşık aramalardan hoşlanmazlar. Sonuçların da karmaşık değil, basit olmasını isterler. Arama yapılırken soru cümleleri de sıklıkla kullanılır. Kullanıcılar sordukları sorulara açık ve net cevaplar almak isterler. |
Yardım alma: Aramalarda bağlantı ve pratiklik önemlidir. Konunun özüne dair direkt olarak arama yapılır. Kullanıcılar arama yaparken çoğu zaman ailelerinden ya da konumlarından bahsederler. Spesifik bir durum ile ilgili yardım alma amacı güderler. |
İlgili İçerikler:
Google, Duyguları Tespit Eden Yapay Zeka Geliştirdi!
Google, PaliGemma 2 ile görsellerdeki duyguları tespit edebilen yapay zeka geliştirdi. Ancak, etik ve bilimsel riskler uzmanlar arasında tartışma yaratıyor.
Google’ın Yeni Yapay Zekası 3 Boyutlu Oynanabilir Oyunlar Üretebiliyor!
Google, yapay zeka aracı Genie 2 ile 3 boyutlu oynanabilir oyunlar oluşturuyor. Gerçekçi efektler ve gelişmiş simülasyonlarla oyun dünyasında devrim yaratıyor!
Google CEO’su Sundar Pichai’den Çarpıcı İtiraf: “Google Arama 2025’te Kökten Değişecek”
Google CEO’su Sundar Pichai, 2025’te Google Arama’nın köklü bir dönüşüm geçireceğini açıkladı. Yapay zeka entegrasyonu ile daha karmaşık sorular çözülecek.
Google Play Store, Düşük Kaliteli Uygulamalar İçin Uyarı Sistemini Test Ediyor!
Google Play Store, düşük kaliteli uygulamaları tespit etmek için yeni uyarılar ekliyor. Sık kaldırılan ve az aktif kullanıcılı uygulamalara dikkat çekecek.