R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Google, Article Yapılandırılmış Veri Yönergelerini Güncelliyor!

    Google, makale yapılandırılmış veri yönergelerine 3 farklı güncelleme getiriyor. Bu yeni güncellemeler ile en çok okunan haberlerin uygunluk kriteri değişiyor.

    Dide Su Kaya
    Dide Su Kaya R10 Editörü
    06.09.2022 00:08 2339 4 dk okuma süresi
    Google, Article Yapılandırılmış Veri Yönergelerini Güncelliyor!
    Son Düzenleme:

    Google tarafından makale yapılandırılmış veri yönergelerinde etkili olacak bir güncelleme yapıldı. Google bu güncellemeyi AMP gereksinimin artık kalktığını ve resim yönergelerinin değiştiğini bildirmek için gerçekleştirdi. Yönergelerde yapılan üç değişiklikle, arama sonuçların öncelikli olarak görüntülenen haberler bölümünün uygunluk kriteri değiştirildi. Böylece artık en çok okunan haberler bölümü daha fazla yayıncı için erişime uygun hale geldi.

    En çok okunan haberlerin önemi nedir?

    En çok okunan haberler bölümü, Google'ın haber içeriklerini aramalarda önde göstermesinin bir yoludur. Trend konularda arama yapıldığında, en üstte en çok okunan haberler kısmı gözükür. Aramanın mobil ya da masaüstü cihazdan yapılmış olması fark etmez. 

    En çok okunan haberler bölümü bazen de sayfanın ortasında alt kısımda yer alır. Haberin en çok okunan olarak gösterilmesi önemlidir, nerede yer aldığının fark etmez. En çok okunan haberler arasında yer almak özellikle son dakika haberleri için önem taşır.

    Makale yapılandırılmış veri artık en çok okunan haberler için gerekli değil

    Google, makale yapılandırılmış veri yönergelerinin ilk paragrafına ilginç bir ekleme yaptı. Bu eklemeye göre, yapılandırılmış verilerin en çok okunan haberlerde yer almak için gerekli olmadığı ifade edildi.

    Makale yapılandırılmış veri eklemek, Google’ın sayfanız hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlar. Bu bilgiler, Google Arama ve diğer özellikler (Google Haberler, Google Asistan vb.) için de fayda sağlar. 

    Google Haberler ya da en çok okunan haberler için özel bir işaretleme gereksinimi yoktur. Ancak içeriğin ne hakkında olduğu, yazarı, başlığı hakkında makale yapılandırılmış verileri eklemek de mümkündür. Bu sayede içerik hakkında Google’a daha detaylı bir bilgi verilmiş olur.

    Google’ın yapılandırılmış veri gereksinimini kaldırması, yazarları daha az kısıtlaması anlamına gelir. Yani artık en çok okunan haberler arasında daha fazla yazarın haberi yer alması mümkün. Haber kaynakları için oldukça önemli olan bu gelişme yazarları büyük ölçüde rahatlatacak gibi gözüküyor.

    Google’ın getirdiği bu yenilik diğer listelemeler için de geçerli. Google’ın  aramalarda öne çıkmak için yapılandırılmış verilere ihtiyaç duyma eğilimi yoktur. Bu sebeple de en çok okunan haberler için gerçekleştirilen bu güncelleme pek de şaşırtıcı olmadı. 

    Makale yapılandırılmış veri eklemek yine de yazarlar açısından faydalıdır. Çünkü bu sayede sayfa içerikleri Google için daha anlaşılabilir hale gelir. Yapılandırılmış veri eklemenin farklı yararları da vardır. Yayıncılara arama motorlarının anlayabileceği farklı en boy oranlarında üç görsel ekleme imkanı sunar.

    Google, AMP'ye yapılan referansları sildi

    AMP, ‘Hızlandırılmış Mobil Sayfalar’ anlamına gelir. AMP, mobil cihazlarda oldukça hızlı yüklenen HTML sayfaları geliştirmeye yöneliktir. Önceden en çok okunan haberlerde yer almak için AMP kullanımı gerekiyordu. Ancak artık durum böyle değil. Google,AMP ile ilgili bilgileri Makale yapılandırılmış veri yönergelerinden kaldırdı. Böylece artık çok okunan haberlerde yer almak için AMP kullanımının gerekmediğini duyurmuş oldu.

    Google, yönerge güncellemesinde yalnızca AMP içerip içermeme hususunda değişiklik yapmadı. Google, makale yapılandırılmış veri yönergelerinden, AMP'ye yapılan referansları tamamıyla kaldırdı. AMP’ye yer veren yayıncıların artık makale yapılandırılmış veri yönergelerinde bir referansı yoktur.

    Google 2020 yılında bir açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı. “Hikayelerin mobil cihazlarda en çok okunan haberlerde yer alması için artık AMP gerekli olmayacak. Her sayfaya açık olacak.”

    Yani Google aslında bu açıklamayla AMP değişikliğini önceden duyurmuştu. 

    En çok okunan haberlerde görsel yönergelerinde değişiklik

    Önemli görülen bir diğer değişiklik en çok okunan haberlere dahil olmayı kolaylaştıracak nitelikte. Google’ın görsellerde yaptığı değişiklik görüntü boyutuyla ilgili. Google gerekli olan görsel büyüklüğünü daha küçük bir hale getirdi. Bu da yayıncıların daha küçük boyutta görseller kullanabilmesini sağlıyor. Böylelikle yayıncılara sayfa hız puanını daha çabuk yükseltme imkanı sunuluyor. 

    Eski yönergeler, genişlik yükseklik çarpımının 800.000 piksel olduğu çözünürlükte görsele izin veriyordu. Aşağıdaki tabloda eski ve yeni yönergedeki görsel boyutlarına ilişkin ifadeler yer alır.

    Eski

    Yeni

    En iyi sonuç için, aşağıdaki en boy oranlarına sahip birden fazla yüksek çözünürlüklü görüntü (genişlik ve yükseklik çarpıldığında minimum 800.000 piksel) sağlayın: 16×9, 4×3 ve 1×1.


     

    En iyi sonuç için, aşağıdaki en boy oranlarına sahip birden çok yüksek çözünürlüklü görüntü (genişlik ve yükseklik çarpıldığında minimum 50K piksel) sağlayın: 16×9, 4×3 ve 1×1.

    En çok okunan haber yönergeleri

    Google’ın gerçekleştirdiği bu değişiklikler bazıları için önemsiz gözükse de oldukça önemliler.

    Herhangi bir kılavuzun tamamen kaldırılması ise AMP kullanan yayıncılar için merak uyandırıyor. Google, yavaş yavaş AMP'den vazgeçiyor gibi gözükmekte.

    Google'ın resim yönergelerinde gerçekleştirdiği değişiklikler, kullanıcıları ve yayıncıları memnun etti. Çünkü en çok okunan haberler arasında yer almayı daha kolay hale getiriyor. Google, yeni güncelleme ile daha küçük görsel boyutlarının kullanılmasını teşvik ediyor. Bu sebeple Google’ın bu güncellemesi birçok kişi tarafından memnuniyetle karşılanmış durumda.

    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    Google, GPT-4 ile Rekabet Edebilecek Yeni Bir Yapay Zeka Modeli Üzerinde Çalışıyor!

    Google, insan düzeyinde akıl yürütme yeteneğine sahip yeni bir yapay zeka modeli geliştiriyor. GPT-4 modeliyle rekabet edecek bu yapay zeka yakında tanıtılacak.

    Google, YouTube’a Gemini Aracını Entegre Ediyor!

    YouTube, yapay zekâ aracı Gemini'yi entegre ediyor. Yeni araç, içerik üreticilerine trend öneriler ve yaratıcı fikirler sunarak ilham verecek.

    Google, Yeni Pixel Buds Pro 2’yi Tanıttı: Gemini AI Destekli İlk Kablosuz Kulaklık!

    Google Pixel Buds Pro 2, gelişmiş gürültü engelleme, Gemini AI desteği ve uzun pil ömrü ile tanıtıldı. 26 Eylül'de 229 dolar fiyatla satışa sunulacak.

    Google, Chrome'daki uBlock Origin'i Kaldırıyor!

    Google, Chrome'da en popüler reklam engelleyicilerden uBlock Origin'i devre dışı bırakıyor. Manifest V3 güncellemesi, reklam engelleyicilerin etkinliğini sınırlayacak.

    Google, Article Yapılandırılmış Veri Yönergelerini Güncelliyor!

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et