HTML
HTML, web sayfalarının yapısını tanımlayan bir biçimleme dilidir. HTML, her internet sitesinde yer alan temel düzeydeki yapı taşlarından biridir. Bu nedenle web geliştiricilerinin öğrenmek isteyeceği ilk detaylar arasında yer alır.
HTML önemli bir yapı taşı olsa bile bir web sayfasının iyi görünmesini sağlamak için yeterli değildir. Onun CSS ve JavaScript tarafından desteklenmesi gerekir. HTML esasında bir koddur ve bir web sayfasının içeriğini yapılandırmak için kullanılır.
Web sayfasında yer alan içerik bir dizi farklı paragraf, görseller ve tablolardan oluşabilir. HTML ile bunların biçimlendirilmesi mümkündür. Bu sayede web tarayıcısı, bir kişinin ziyaret ettiği web sayfasının nasıl yapılandırılacağını bilir ve onu, geliştiricinin istediği doğrultuda gösterir.
HTML Nedir ve Ne Zaman Bulunmuştur?
HTML veya hypertext markup language, internet üzerinde yer alan materyalleri veya verileri görüntülemek için geliştirilmiş bir biçimleme dilidir. Her bir materyalin, bilinen bir alıcı konumu vardır ve buna web sayfası adı verilir. Web sayfalarında ilgili sayfaların getirilmesine izin veren hypertext bağlantıları yer alır.
HTML web sayfalarını kodlamak için kullanılan biçimleme dilidir. HTML, 1980 yılında İngiliz bilim insanı Sir Tim Berners-Lee tarafından tasarlanmıştır. HTML biçimleme etiketleri başlıklar, paragraflar ve tablolar gibi belge ögelerini içerirler. Biçimleme gerçekleştirildikten sonra ise web tarayıcısı olarak bilinen programlar veya uygulamalar tarafından görüntülenebilirler.
Web tarayıcıları bir web sayfasını görüntülerken onu izin verilen teknoloji doğrultusunda yorumlar. Böylece başlıklar, paragraflar ve tablolar gibi ögeler ekran boyutuna ve kullanılan yazı tipine uyarlanmış şekilde sunulurlar. HTML belgelerinde aynı zamanda diğer web sayfalarına giden bağlantılar olarak adlandırılan çapa bağlantıları yer alır.
Semantik HTML Nedir?
Semantik HTML, HTML etiketlerinin kullanım nedenlerine yönelik gerçek anlamların iletilmesidir. Semantik HTML, 90'lı yılların büyük bir bölümünde etkin bir şekilde kullanılmış ve standart HTML yapısının önemli bir parçası haline gelmiştir. 90'lı yılların sonlarından itibaren CSS etkin bir şekilde kullanılmaya başlanınca web sayfalarında daha önemli hale gelmiştir.
Semantik HTML
, ,,,ve gibi etiketlerden oluşur. Semantik HTML etiketleri kullanmanın en önemli sebeplerinden birisi web tarayıcılarını web sayfasını kolayca dizine ekleyebilmesidir. Bu doğrultuda web sayfasının SEO açısından geliştirilmesi mümkündür. Ayrıca semantik HTML ekran okuyuculardan web sayfalarına erişim için önemlidir.
HTML Versiyonları Nelerdir?
HTML tasarlandıktan sonra yıllar içerisinde çok farklı biçimlerde gelişim göstermiştir. Bu nedenle etkin olarak kullanılan HTML versiyonları dönem dönem değişiklik göstermiştir. Etkin bir biçimde kullanılan beş farklı HTML versiyonu vardır. Her birisi HTML yapısına ekstra katkılar sağlayarak onu kullanacak geliştiricilerin işini kolaylaştırmıştır.
- HTML 1.0: HTML için geliştirilmiş olan ilk versiyondur. 1991 yılında yayınlanmıştır ve 1995 yılına kadar etkin olarak kullanılmıştır.
- HTML 2.0: 1995 yılında yayınlanmış versiyondur. Web tasarımında standart versiyon olarak kabul edilmiştir. Metin kutuları ve butonlar gibi özellik desteği eklenmiştir.
- HTML 3.2: 1997 yılında W3C tarafından yayınlanmıştır. Tablo oluşturma ve form elementleri açısından ekstra destek sunmuştur. 1997 yılından bu yana resmi standart olarak kabul edilir.
- HTML 4.01: 1999 yılında yayınlanmıştır. HTML dili için stabil dildir ve resmi standart olarak kabul edilir. HTML diline CSS desteği eklemiştir.
- HTML5: HTML dilinin en yeni versiyonudur ve 2008 yılında duyurulmuştur. Bu versiyon W3C ve WHATWG tarafından geliştirilir.
HTML Etiketleri, Elementleri ve Nitelikleri Arasındaki Fark Nedir?
HTML etiketleri, HTML elementleri ve HTML nitelikleri sıklıkla birbirlerine karıştırılırlar ve tanımlama yapılırken birbirinin yerine kullanılırlar. Ancak bu üç öğe arasında farklılıklar vardır. Her HTML etiketinin kendine özgü bir anlamı vardır. HTML elementleri, içeriği tanımlamak için kullanırlar. HTML nitelikleri ise mevcut HTML elementleri için ek bilgi sunarlar.
HTML Etiketleri Nedir?
HTML belirli bir web sayfasının biçimlenmesini tanımlar. Bu nedenle sayfada yer alan metnin, görsellerin ve diğer içeriklerin şekillendirilmiş şekilde görüntülenmesi gerekir. Örneğin, bazı metinlerin büyük, küçük, kalın veya italik olmasını istenebilir. Bunu yapabilmek için HTML etiketlerini kullanmak gerekir.
HTML etiketleri, web tarayıcısının içeriği nasıl görüntüleyeceğini tanımlayan anahtar kelimelere benzerler. Bir web tarayıcısı, HTML yer alan bir belgeyi okuduğunda onu yukarıdan aşağıya ve soldan sağa doğru okur. HTML etiketleri sayesinde bir web tarayıcısı HTML içeriği ile basit içerik arasında ayrım yapabilir. Her HTML etiketinin farklı özellikleri olabilir.
HTML Elementleri Nedir?
HTML açılış etiketi, içerik ve kapanış etiketi şeklinde üç öğeden oluşur. Bazı elementler ise boş olarak kullanılırlar. HTML elementleri genellikle HTML etiketleri ile karıştırılırlar. Ancak bir element üç farklı ögenin birleşiminden oluşur. HTML dosyalarının tamamı elementlerden oluşur. Bu elementler web sayfaları oluşturmaktan sorumludurlar. Aynı zamanda web sayfasındaki içeriği tanımlarlar.
Teorik olarak açılış etiketi, içerik ve kapanış etiketi bir arada olmalıdır. Bazı elementlerde içerik ve kapanış etiketi olmayabilir. Bu tür elementlere boş elementler veya kendi kendine kapanan elementler adı verilir. Örneğin, bir satır boşluk bırakmaya yarayan
ve düz uzun çizgi oluşturmaya yarayan
bu yapıda elementlerdir.
HTML Nitelikleri Nedir?
HTML nitelikleri, açılış etiketine yerleştirilirler ve bunlar "style" ile "id" tanımlamalarına kadar değişkenlik gösterirler. HTML nitelikleri bir element hakkında daha fazla bilgi iletilmesine yardımcı olurlar. Ayrıca bu nitelikler web sayfasındaki öğelerin JavaScript ile stil düzenlemesi gibi ihtiyaçların karşılanmasını sağlarlar.
HTML nitelikleri elementler hakkında ek bilgi sağlarken HTML öğesinin değiştiricisi durumunda olurlar. Her element bağlı olduğu elementin davranışını tanımlar. HTML niteliklerinin her zaman başlangıç etiketi ile birlikte uygulanması gerekir. HTML niteliklerine verilecek isimler her ne kadar büyük ve küçük harf duyarlı olsa bile standart kullanım küçük harflerden oluşur.