3 Kolay Adımda Kurulum: XAMPP ile Localhost WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır?
XAMPP ile localhost WordPress kurulumu hakkında bilgi almak isteyen birçok kullanıcı mevcut. Sizlere bu başlık altında kurulum aşamalarını açıklayacağız.
XAMPP, günümüzün en çok kullanılan web sunucusu yazılımlarından birisi. XAMPP sayesinde bir kullanıcı, web sitesi kurabiliyor. PHP tabanlı web sitesi kurmaya yarayan XAMPP, aynı zamanda MySQL desteğine de sahip. Ayrıca FTP sunucusu da XAMPP’la beraber kurulabilmekte. Uygulamanın bu gibi birçok özelliği mevcut.
XAMPP kullanarak WordPress kurmak isteyen birçok insan bulunabiliyor. Localhost yani yerel ağ üzerinden WordPress kurup denemek mümkün olmakta. WordPress kurmak isteyen bir bireyin yapması gerektiği birkaç adım yer alıyor. Aslına bakarsak o kadar da zor değil. Önemli olan bu alanda tecrübeli olmak. Sizler için bu adımları teker teker ve detaylıca açıkladık.
XAMPP nedir?
XAMPP, ilk olarak 4 Eylül 2002 tarihinde yayınlanan bir platform. Yayınlandığı tarihten bu yana kendini geliştiren uygulamanın amacı web sunucusu kurmak. Son olarak 29 Aralık 2022 tarihinde güncelleme alan yazılım, çapraz platform desteğine yer veriyor.
Uygulamada web sunucusu kurmak için birçok bileşen yer almakta. Bunlardan birisi Apache. Apache, PHP sunucusu kurmak için kullanılan bir sistem. Bir diğer bileşen MariaDB. Bunun amacı ise MySQL destekli veritabanı sistemi kullanmayı desteklemek. Perl desteğine de sahip olan XAMPP, FileZilla’yı da barındırıyor. FileZilla, FTP sunucusu kurmayı sağlar. Örneğin uzak sunucuya bağlandıktan sonra dosyalara FTP sayesinde erişiliyor. Yerel ağda FTP sunucusu açmaya gerek bulunmuyor.
XAMPP, daha pek çok bileşene yer vermekte. Diğer bileşenler Mercury ve Tomcat olarak karşımıza çıkıyor. XAMPP ile localhost WordPress kurulumu öncesinde bunları da bilmek faydalı olur. Tomcat, JAVA tabanlı uygulamalar çalıştırmaya yarıyor. Mercury ise e-posta sistemi kurmayı sağlıyor.
Localhost hakkında bilgi
Localhost, yani bir diğer ismiyle yerel ağ, sistemin kendi ağı olarak geçer. Yani cihaz içerisindeki yerel ağdır. 127.0.0.1 adıyla da bilinir. Bu ağın modemden bağımsız olduğunu belirtelim. Her cihazın içerisindeki bağlantı “localhost” olarak geçer. Modem üzerinden bir cihaza bağlanmak için IPv4 adresi kullanılır. Örneğin bu adres “192.168.1.28” olabilir. Dışarıdan bağlantı kurmak için ise IP adresi kullanılır. Tabii bunun için bazı ayarların yapılması gerekir. Özetle yerel ağ, bilgisayar üzerindeki ağ olarak geçer.
WordPress nedir?
WordPress, içerik yönetim yazılımı olarak tanımlanıyor. Amacı, web sitesi kurarken yeni bir sistem kodlamak yerine bunu kullanarak site kurmak. Özellikle sıfırdan kod yazmak istemeyenler için WordPress, pek çok özellik sağlıyor. Hem ücretsiz hem de açık kaynaklı olan WordPress, faydalı özelliklere yer vermekte.
2003 yılından bu yana geliştirilen bir proje olan WordPress, PHP tabanlı bir sistem. Dosyalar, sıkıştırılmış olarak 23,2 MB boyuta yer veriyor. Uygulamanın MySQL desteklediğini belirtmiş olalım.
WordPress’in avantajları
Yerel ağda WordPress kurmanın amacı test edip deneyler uygulamak. Yani tehlikeli kabul edilen internet ağına girmeden önce kendini sınamak. Neden tehlikeli? Çünkü siteler, internette pek çok saldırılar ile karşılaşabiliyor. Web sitesi bu saldırılara karşı ne kadar başarılı olacak? Site başarılı olarak çalışacak mı? Performansı nasıl olacak? Bu gibi sorulara cevap bulmanın yolu yerel ağda WordPress kurulumu gerçekleştirmek.
WordPress’in sunduğu faydalardan birisi tema ve eklentileri denemek. WordPress, ücretsiz olmasıyla birlikte tema ve eklenti yükleme olanağını da sunuyor. Hem de pratik olarak. Bazı site yazılımlarında eklenti veya tema kurmak için dışarıdan indirip siteye eklemek gerekir. WordPress, kendi içerisindeki eklenti ve tema mağazasına sahip bir ürün. Bu sayede tek tuşla eklenti ve tema indirilir, ardından kurulur.
XAMPP ile localhost WordPress kurulumu öncesinde birkaç avantajdan daha söz edelim. WordPress kurmanın avantajlarından birisi ziyaretçileri etkilememek. Aktif bir site üzerinde test uygulamak, ziyaretçilerin deneyimini etkileyebiliyor. En iyi yöntem yerel ağda WordPress kurup burada testler yapmak. Örneğin sitede bir sorun oluştuysa hemen yerel ağdan testler uygulanıp sorun çözüme kavuşturulur.
WordPress ile ilgili bir bilgi daha sunalım. WordPress, gelişmiş editöre sahip. Paylaşım yaparken gelişmiş editör sayesinde en iyi olanaklardan faydalanılıyor. Bedava olan bir yazılımın böylesine kaliteli bir editör sunması harika karşılanmakta. Yazılımın bunun gibi daha birçok etkili özelliği mevcut.
XAMPP ile localhost WordPress kurulumu yapma
XAMPP ile yerel ağ üzerinden WordPress kurulabiliyor. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki Mac üzerinden kurulumu anlatacağız. Genel olarak düşündüğümüzde büyük bir fark bulunmuyor. Yani Windows ve Linux’ta da adımlar birbirine benziyor.
XAMPP kurun
Öncelikli olarak XAMPP yazılımını kurun. Bu sayede bulunan “İndir” simgesinin yanındaki işletim sistemlerinden birini seçin. Kendi işletim sisteminize göre seçim yapmalısınız. Dosya indikten sonra yükleme tamamlanmalı.
Port çakışmasını engelleyin
Port çakışmasını engellemek için aşağıdakilere dikkat edin:
Portu kullanan hizmetleri tespit edin
Port çakışması, 80 veya 443 portunu kullanan yazılımların oluşturduğu bir sorun. Aynı port, birden fazla çalışamaz. Bundan dolayı Apache hizmeti başlarken hata ile karşılaşma ihtimali bulunuyor. Bu sorunu çözmek için arka planda çalışan uygulamaları denetlemek gerekir. Gerekirse temiz bir önyükleme yapılmalı ve ardından test edilmeli.
80 portunu kullanan hizmetlerden birisi Geniş Dünya Ağı (WWW) Yayımlama Hizmeti. Eğer bu hizmet açık ise XAMPP Apache sunucusunda hata mesajı görünür. Bu hizmeti kapatmak için şu adımları uygulayın:
- Başlat + R tuşlarına basın.
- “services.msc” yazıp açın.
- Hizmetler uygulamasında bulunan Geniş Dünya Ağı (WWW) Yayımlama Hizmeti’ne ulaşın.
- Sağ tıklayıp “Durdur” butonuna basın.
- Apache sunucusunu yeniden başlatın.
Eğer sorun çözüldüyse Geniş Dünya Ağı (WWW) Yayımlama Hizmeti devre dışı bırakılabilir. Hizmetler penceresinde hizmetin üzerinde sağ tıklanmalı. “Özellikler” bölümüne girilmeli. Ardından hizmet, devre dışı bırakılmalı.
Güvenlik duvarı kuralı ekleyin
Sorunun sebeplerinden birisi de güvenlik duvarı. Güvenlik duvarının amacı sistemi korumak. Bu sorunu engellemek için aşağıdaki adımları takip edin:
- Windows Güvenlik Duvarı’nı başlatın.
- “Gelişmiş Ayarlar” bölümüne girin.
- “Gelen” sekmesine girdikten sonra sağ taraftaki “Yeni Kural” butonuna basın.
- Port bölümüne, ardından TCP bölümüne girin.
- Burada “Belirli Portlar” kısmı bulunuyor. Bu alana “80, 443” yazılmalı. Sonrasında “İleri” butonuna basılmalı.
- “Bağlantıya İzin Ver” seçeneğini seçtikten sonra “İleri” düğmesine basın.
- Listelenen tüm seçenekleri seçin. Ardından bir sonraki aşamaya geçin.
- Kurala istediğiniz ismi verin. Örneğin “Port 80 ve 443” olabilir.
- Aynı adımları tekrarlayıp bu sefer “Port 80 ve 443 2” adında bir kural eklenmeli. Portun temizlenmesi gerektiğini ifade edelim.
- Eğer XAMPP sorunu halen mevcutsa bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra tekrar test edilmeli.
WordPress için veritabanı kurun
XAMPP uygulamasında Apache servisinin yanında bulunan “Start” butonuna basılmalı. Bu adım ile beraber Apache sunucusu başlamış olur. Aynı işlem MySQL bileşeni için de uygulanmalı. Eğer ikisinde de yeşil ışık yandıysa hayırlı olsun, sunucu başladı demektir. Eğer Mac kullanıyor iseniz şu aşamaları takip edin:
- Network sekmesine gelin.
- “localhost:8080” yazılı hizmeti seçtikten sonra “Enable” butonuna basın.
- Sonrasında internet tarayıcısına girerek “localhost:8080” adresine erişin.
Bu aşamaları tamamladıktan sonra yapmanız gereken şey WordPress dosyalarını yerleştirmek. Öncelikle WordPress için nasıl veritabanı oluşturulacağını açıklamalıyız. Girmiş olduğunuz sitede sağ üst köşede “phpMyAdmin” yazıyor. Buraya tıklandığı takdirde veritabanı sayfasına ulaşılıyor.
- Bu sayfada üst kısımda yer alan menüde “Database” seçeneğine tıklanmalı.
- Sonrasında “Create database” kısmına gelinmeli.
- Bu kısımda ilk kutuya “wordpress” yazılmalı. Sağdaki alan ise “Collation” olarak ayarlanmalı.
- “Create” düğmesine basılmalı. Bu şekilde veritabanı hazır hale geliyor.
WordPress’i kurduktan sonra başlatıp kurulum işlemine geçin
XAMPP ile localhost WordPress kurulumu aşamaları arasında bir diğer adıma geçiş yapalım. WordPress dosyalarını indirin. Ardından dosyaları arşivden çıkararak web dizinine atın. Web dizini içerisindeki dosyaları silmeyi ihmal etmeyin. Silmek istemez iseniz “blog” adında bir dizin oluşturabilirsiniz.
Sonrasında dosyaları buraya ekleyebilirsiniz. Web dizini, XAMPP’ın kurulu olduğu dizinde bulunur. Bu dizine ulaşmak için kurulu dizindeki “htdocs” klasörünü seçmelisiniz.
Dosyaları dizine ekledikten sonra “wp-config-sample.php” dosyasına ulaşın. Bu dosyayı metin editörüyle açın. Dosya içerisinde bulunan şu satırları aşağıdaki gibi güncelleyin:
define('DB_Name', 'wordpress');
define('DB_USER', 'root');
define('DB_PASSWORD', '');
Bu aşamaları tamamladıktan sonra dosyanın ismini “wp-config.php” olarak güncelleyin. Eğer dosyalar ana dizindeyse URL’ye “localhost” veya “localhost:8080” yazın. Eğer “blog” dizinine eklendiyse URL’nin sonuna “/blog” ekini ekleyin. Karşınıza kurulum aşaması çıkacak. Gerekli adımları tamamlayıp kurulumu sonlandırın.
XAMPP’de WordPress çoklu site nasıl kurulur?
WordPress, birden fazla sitenin yönetilebildiği bir desteğe de sahip. Bunun için öncelikle ana dizinde bulunan “wp-config.php” dosyasını açın. Ardından “That’s all, stop editing! Happy blogging.” yazısının üzerine aşağıdaki kodları ekleyin:
define('WP_DEBUG', false);
define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);
Dosyayı kaydettikten sonra WordPress paneline giriş yapın. “Araçlar -> Ağ Kurulumu” sekmesine erişin. Ağ başlığı belirleyin. Bu işlemleri tamamladıktan sonra “wp-config.php” dosyasına tekrar girin. Aşağıdaki satırları ekleyin:
define('MULTISITE', true);
define('SUBDOMAIN_INSTALL', false);
define('DOMAIN_CURRENT_SITE', 'localhost');
define('PATH_CURRENT_SITE', '/');
define('SITE_ID_CURRENT_SITE', 1);
define('BLOG_ID_CURRENT_SITE', 1);
Bu işlemlerin ardından eğer ana dizinde “.htaccess” bulunmuyorsa bu dosyayı ekleyin. Ardından eski kodları kaldırıp şu kodları içine aktarın:
# BEGIN WordPress
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
# add a trailing slash to /wp-admin
RewriteRule ^([_0-9a-zA-Z-]+/)?wp-admin$ $1wp-admin/ [R=301,L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
RewriteRule ^ - [L]
RewriteRule ^([_0-9a-zA-Z-]+/)?(wp-(content|admin|includes).*) $2 [L]
RewriteRule ^([_0-9a-zA-Z-]+/)?(.*\.php)$ $2 [L]
RewriteRule . index.php [L]
# END WordPress
Bu adımların sonucunda artık çoklu site desteğine sahipsiniz demektir.
Localhost WordPress ile neler yapılır?
WordPress’i yerel ağda hizmet vermek için kullanmamalısınız. Çünkü sisteminizi zorlar ve yoğunluğa bağlı olarak internet ağınızı yavaşlatır. 5 - 10 kişilik aktif kullanıcı topluluğu için pek bir etkisi olmaz. Eğer hedefiniz daha büyük ise hosting paketi satın almanız gerekir. WordPress, yerel ağda testler uygulamak için kullanılmalı.
XAMPP ile localhost WordPress kurulumu sonrasında yapabileceğiniz bir diğer şey tema geliştirme. Kullanıcılar, WordPress için yerel ağda kendi temasını oluşturabilir. Ardından bu temayı pazarda satarak para kazanabilir. İsterse gönüllü olarak da bu işi yapar. Yani ücretsiz tema da paylaşabilir.
WordPress ile beraber yapılabilecek bir diğer şey eklenti kodlamak. Eklenti kodlamak isteyen yazılımcılar, WordPress yazılımına destek verebiliyor. Bu sayede diğer kullanıcılar için de faydalı bir eklenti geliştirilebilmekte.
İlgili İçerikler:
AMD Ryzen 7 9800X3D’nin Fiyatı ve Çıkış Tarihi Belli Oldu!
AMD Ryzen 7 9800X3D, Zen 5 mimarisi, 3D V-Cache teknolojisiyle Kasım 2024'te çıkıyor. Yüksek performans ve 400 doların üzerinde fiyatla piyasaya sürülecek.
Google, Chrome'dan uBlock Origin'i Kaldırıyor: Reklam Engelleyicilere Veda Zamanı mı?
Google, Chrome'dan uBlock Origin'i kaldırıyor. Manifest V3'e geçişle reklam engelleyicilerin işlevselliği sınırlanacak ve kullanıcılar farklı tarayıcılara yönelebilir.
Xbox Oyunları Android Uygulamasından Satın Alınabilecek!
Microsoft, Android kullanıcılarına Xbox oyunlarını doğrudan mobil cihazlarından satın alma ve oynama fırsatı sunarak Google Play Store tekelini kırmayı hedefliyor.
Bugün Hangi Maçlar Var? 11 Ekim Cuma Günü Maç Programı ve Yayın Bilgileri
Futbol severlerin merakla takip ettiği 11 Ekim Cuma gününe ait maç programı, özellikle A Millî Takım'ın mücadelesiyle öne çıkıyor. Bugün, Türkiye'nin de yer aldığı UEFA Uluslar B Ligi maçları futbol tutkunlarının ilgi odağı. Peki, bugün hangi maçlar var,