R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Windows CMD Komutları Nelerdir?

    Windows CMD komutları belirli işlemlerin komut satırı üzerinden yapılmasını sağlarlar. Standart işlemlere göre çok daha detaylı ve kesin sonuçlar sunabilirler.

    Timur Demir
    Timur Demir R10 Editörü
    04.04.2022 10:28 1645 4 dk okuma süresi
    Windows CMD Komutları Nelerdir?
    Son Düzenleme:

    Windows'un en önemli araçlarından biri olan komut istemi oldukça güçlü bir araçtır. Her Windows kullanıcısının bilmesi gereken bazı CMD komutları vardır. Ancak her şeyden önce komut isteminin ne işe yaradığını ve neden kullanıldığını öğrenmek isteyebilirsiniz.

    Komut istemi, Windows'un metin tabanlı döneminden kalma eski ama kullanışlı bir araçtır. Birçok kullanıcı artık komut istemini gereksiz görse bile teknik anlamda bir şeyler yapmaya çalışanlar tarafından sıklıkla kullanılır. Birçok CMD komutu çeşitli durumlarda sorunların çözülmesini sağlar.

    Windows CMD komutları ne işe yarar?

    Windows Komut İşlemcisi olarak adlandırılan CMD, Windows işletim sisteminde komut satırı arabirimi görür. Metin komutlarını kullanarak bir bilgisayarla doğrudan etkileşim kurabilmenin en kolay yoludur. CMD komutlarının kullanımı Windows işletim sisteminin ilk günlerine kadar uzanır.

    Windows'un ilk günlerinde her şeyi komutlar üzerinden halletmek gerekiyordu. Windows XP ve sonrasında ise bu komutların kullanımında azalmalar başladı. Microsoft çok farklı fonksiyonları kullanılabilir hale getirmesinden dolayı aracı işletim sisteminden kaldırmadı.

    Windows CMD komutlarını kullanmak istiyorsanız Başlat menüsünün arama özelliğinden yararlanarak cmd yazmanız ve onaylamanız yeterli olacaktır. Belirli komutları kullanabilmek için ise aracı yönetici izniyle çalıştırmanız gerekeceğini unutmamalısınız.

    En sık kullanılan 10 Windows CMD komutu

    Daha önce hiç Windows CMD komutu kullanmadıysanız komut istemi size biraz garip gelebilir. Bu araç tamamen metin tabanlıdır. Yazdığınız komutu onayladıktan sonra arka planda işlemleri gerçekleştirir. Bir komutu yazarken hata yaparsanız komut geçersiz kılınır.

    System File Checker

    Windows işletim sisteminde yer alan ve en sık kullanılan CMD komutudur. Bu komutu kullanmadan önce komut istemcisini yönetici olarak çalıştırmış olmanız gerekir. Bilgisayarınızda yer alan bozuk ve eksik dosyaları bulup düzeltebilmek için tarama gerçekleştirebilirsiniz.

    Örnek: "sfc /scannow" yazıp onayladıktan sonra bilgisayarınızdaki bozuk veya eksik dosya olup olmadığının saptanmasını sağlayabilirsiniz.

    Ipconfig

    Windows işletim sisteminde ağ ayarlarını görüntülemek için kullanılan CMD komutudur. Bu komutu kullandığınız zaman ağ bağlantısını ve ağ ayarlarınızı doğrulayabilme şansınız vardır. CMD komutları arasında en sık kullanılanlardan birisidir.

    Örnek: "ipconfig /all" yazıp onayladıktan sonra yerel ağda yer alan tüm ağ bağlantılarının ayarlarını ve değerlerini görmüş olursunuz.

    Cipher

    Windows işletim sisteminde NTFS sürücüsündeki verileri şifrelemek için kullanılan bir komuttur. Ayrıca verilerin güvenli bir şekilde silinmesini sağlamak için kullanılır. Cipher kullanmadan önce "cipher /?" komutunu kullanarak neler yapabileceğiniz hakkında ek bilgi alabilirsiniz.

    Örnek: "cipher w/:c" yazıp onayladıktan sonra C sürücüsünde yer alan kullanılmayan kısımlardaki verileri ortadan kaldırmış olursunuz.

    Ping

    Windows işletim sisteminde bazen bağlantı paketlerinin belirli bir ağa bağlı cihazlara ulaşıp ulaşmadığını öğrenmek isteyebilirsiniz. Bu CMD komutunu kullanarak bunu başarabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ping göndermek istediğiniz adresi seçmektir.

    Örnek: "ping example.com" yazıp onayladıktan sonra ilgili siteye ping göndermiş olursunuz ve yerine ulaşıp ulaşmadığını kontrol edebilirsiniz.

    Tasklist

    Windows işletim sisteminde çalışan işlemlerin listesini alabilmenizi sağlar. Komutu kullandığınız zaman kullanılan bellek alanı, çalışma süresi, süreç boyunca çalışan hizmetler dahil daha birçok şeye erişim sağlayabilirsiniz. Dilerseniz kriterler arasından seçim yapabilirsiniz.

    Örnek: "tasklist bilgisayar" yazıp onayladıktan sonra bu komutla ilgili tüm bilgilere ve yardım yönergelerine kolayca erişebilirsiniz.

    Driverquery

    Windows işletim sisteminin en önemli parçalarından birisi yazılımlara ait sürücülerdir. Sürücülerin hatalı yapılandırılması veya eksik olması bilgisayarınızda sorun yaşamanız anlamına gelebilir. Bu CMD komutunu kullanarak bilgisayarınızda yer alan tüm sürücülerin neler olduğunu görebilirsiniz.

    Örnek: "driverquery" yazıp onayladıktan sonra bilgisayarınızda yer alan tüm modüllere ait sürücü bilgilerine ulaşabilirsiniz.

    Assoc

    Windows işletim sisteminde dosyaların büyük bir kısmı dosyanın açılabilmesi için belirli bir programla ilişkili hale getirilir. Bazen dosya adı uzantılarını ve onunla ilişkili programları bulmak zor olabilir. "assoc" komutunu kullanarak tüm bu bilgilere kolayca ulaşabilir ve gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz.

    Örnek: "assoc .png" yazıp onayladıktan sonra .png dosya uzantısıyla ilişkili olan bilgileri elde edersiniz.

    File Compare

    Windows işletim sisteminde erişilebilen herhangi bir içerik arasında kod farkı olup olmadığını anlamak için kullanışlı bir CMD komutudur. Metin ile binary dosyalarının içeriğini karşılaştırabilen basit yapıda bir programdır. Ayrıca hem ASCII hem de Unicode destekler.

    Örnek: "fc dosya1.txt dosya2.txt" yazıp onayladıktan sonra iki dosya arasında karşılaştırma yapılmasını sağlarsınız.

    Taskkill

    Windows işletim sisteminde Görev Yöneticisi aracını kullanarak bir işlemi kolayca sonlandırabilme şansınız vardır. Ancak ilgili işlem üzerinde daha fazla kontrole ihtiyacınız varsa veya aynı anda birden fazla işlemi sonlandırmak istiyorsanız bu CMD komutunu kullanabilirsiniz.

    Örnek: "taskkill /f /im notepad.exe" yazıp onayladıktan sonra Not Defteri uygulamasını kapatmış olursunuz.

    Netstat

    Windows işletim sisteminde bu komutu kullandığınızda o anda açık olan portları ve IP adreslerinin bilgisine ulaşırsınız. Ayrıca portların ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz. Genelde bilgisayarınıza bağlı cihazlarla ilgili sorunları gidermek istediğinizde kullanmanız gereken CMD komutudur.

    Örnek: "netstat -an" yazıp onayladıktan sonra bilgisayardaki tüm bağlantıları rakamsal bir biçimde görebilirsiniz.

    Founder: Demir Otomotiv & Grana Yazılım

    Yorum Yap
    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    Yemek Kartı Nedir? Avantajları Nelerdir?

    Yemek kartları, iş yerlerinde çalışanların öğle yemeği ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılan bir ödeme yöntemidir.

    Microsoft Doğruladı: Windows Denetim Masası Tarihe Karışıyor - Yerini Ayarlar Uygulaması Alacak

    Microsoft, Windows'un en köklü bileşenlerinden biri olan Denetim Masası'nın kullanımdan kaldırılacağını resmen duyurdu. 1985 yılından beri sistem ayarlarını kontrol etmek ve değiştirmek için kullanılan bu araç, yerini daha modern bir uygulama olan "Ayarla

    Windows 11 Güncellemesi Yine Sorunlara Yol Açtı: İşlemci Kullanımı %100’e Ulaşıyor!

    Windows 11'in KB5041585 güncellemesi, işlemci kullanımını %100'e çıkararak performans sorunlarına yol açıyor. Kullanıcılar sistem yavaşlamalarıyla karşı karşıya.

    Windows 11’den Tek Tuşla Windows 10'a Geçme!

    Microsoft'un Windows 11'i tek tuşla Windows 10'a dönüştüren RevertSV aracı ile masaüstü deneyiminizi kolayca değiştirebilirsiniz.

    Windows CMD Komutları Nelerdir?

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et