Windows 11 Hızlandırma Nasıl Yapılır?
Windows 11’e sahip bazı kişiler Windows 11 hızlandırma ile ilgili bilgi almak isteyebilir. Bu konuda Windows 11’in nasıl hızlandırılacağını açıklayalım.
Windows 11, Microsoft’un geliştirmiş olduğu en güncel işletim sistemi. Sunduğu yeniliklerle bilinen yazılımın özelliklerinin yanı sıra performansı hakkında da bilgi sahibi olunmak isteniyor. Aslına bakarsak Windows 11 işletim sistemi, daha önceki sürümlere göre daha optimize hale getirilmiş. Ancak bazı kullanıcıların performans sorunları ile karşılaşması muhtemel. Bu gibi durumlar için uygulanması gereken şey Windows 11’i hızlandırmak için birçok yöntemden faydalanmak.
Windows 11 hızlandırma yöntemleri
Hizmetleri devre dışı bırakma
Windows 11’i daha performanslı hale getirmenin yollarından birisi gereksiz hizmetleri devre dışı bırakmak. Bazı kullanıcılar, bilgisayarına pek çok uygulama kurar. Bu durum, arka planda çalışan hizmetlerin sayısını arttırarak performansı düşürür. Aynı zamanda bazı Microsoft hizmetleri de aktif olarak çalışırken performansı etkiler. Bu gibi durumlar için yapılması gereken şey gereksiz hizmetleri kapatmak.
Hizmetleri devre dışı bırakmak için şu adımların sırasıyla uygulanması gerekiyor:
- “Windows + R” tuşlarına basıldıktan sonra çıkan pencerede “msconfig” yazılmalı ve uygulamaya girilmeli.
- “Hizmetler” sekmesine geçiş yapılmalı.
- “Tüm Microsoft hizmetlerini gizle” seçeneği aktif hale getirilmeli.
- Gereksiz hizmetlerin tiki kaldırılmalı. Ardından “Tamam” butonuna basılmalı.
- İsteğe bağlı olarak sistem, yeniden başlatılabilir. Hizmetler, sistem yeniden başlatıldıktan sonra veya hizmetler durdurulursa devre dışı kalıyor.
Peki ya Microsoft hizmetleri için ne yapılmalı? Bunun için aşağıdaki adımların uygulanması gerekiyor:
- “Windows + R” tuşlarına basılmalı.
- Çıkan pencerede “services.msc” yazılmalı ve uygulamaya girilmeli.
- Ekrana gelen uygulamada pek çok hizmet görülüyor. Bir hizmeti devre dışı bırakmak için hizmete çift tıklanmalı. “Başlangıç türü” kısmı “Devre Dışı” olarak seçilmeli ve önce “Durdur”, sonra “Tamam” butonuna basılmalı.
Devre dışı bırakılabilecek Microsoft hizmetleri ise şunlar olarak yer alıyor:
- Windows Search (Depolama birimleri için arama hizmeti)
- SysMain (Performans ile ilgili hizmet fakat çalıştığında performansı düşürebiliyor.)
Windows 11 hızlandırma işlemleri için bu iki Microsoft hizmetinin dışında “Windows Update” veya telemetri hizmetleri de bulunsa da bu hizmetleri devre dışı bırakmak bir işe yaramaz. Çünkü bir süre sonra tekrar aktifleşiyor. Eğer sürekli devre dışı bırakmak sizi yormaz ise ara sıra bu uygulama üzerinden bu hizmetleri devre dışı bırakabilirsiniz.
Başlangıç uygulamalarını denetleme
Windows 11’de özen gösterilmesi gereken bir diğer kısım başlangıç uygulamaları arasında gereksiz olanları devre dışı bırakmak. Bizim tercihimiz tüm başlangıç uygulamalarını kapalı tutmak ve gerektiğinde elle başlatmak. Ancak yine de bu durum, kullanıcının tercihine bağlı. Bunun için uygulanması gereken adımlar şu şekilde yer alıyor:
- “CTRL + SHIFT + ESC” tuşlarına basılmalı ve görev yöneticisine ulaşılmalı.
- Ardından “Başlangıç” sekmesine geçiş yapılmalı.
- Bu sekmede yer alan gereksiz uygulama seçilmeli ve sağ tıklandıktan sonra “Devre dışı bırak” seçeneğine basılmalı.
Bu şekilde gereksiz başlangıç uygulamaları kapatılabilir ve daha temiz bir işletim sistemine sahip olunur. Bu işlemden sonra arka planda aktif olarak çalışan gereksiz uygulamaların sağ alt köşeden kapatılması gerekir.
Depolama alanında yer açma
Kullanıcıların Windows 11 hızlandırma ile ilgili yapabileceği bir diğer şey depolama alanında yer açma işlemidir. Bazen depolama alanında ciddi anlamda yer azaldığında performans sorunları ile karşılaşılır. Özellikle depolama alanını aktif bir şekilde kullanan uygulama ve oyunlarda bu sorun FPS drop veya yavaş yüklenme gibi sorunlara yol açar. Bundan dolayı disklerin aralıklarla temizlenmesi tavsiye edilir.
Windows 11 işletim sisteminde dizinleri kontrol edip temizleme yapmak dışında farklı eylemler de yapılır. Daha hızlı bir temizlik için depolama ayarlarından yararlanılır. Bunun için “Windows + I” tuşlarına basılmalı ve ana sayfada yer alan depolama seçeneğine girilmeli. Bu ekranda bulunan “Daha fazla kategori göster” kısmına ulaştıktan sonra silinmek istenen kategorilere tıklanır. Bu kategorilerdeki dosyalar kaldırılır.
Masaüstünü ve başlangıç öğelerini temizleme
Kullanıcıların Windows’u daha akıcı hale getirmesi için masaüstü ve başlangıç temizliği de yapması gerekir. Masaüstündeki her bir nesne, açılışta yüklenirken gecikmeye neden olur. Çünkü işletim sistemi, açılışta bu dosyaları kontrol ederek masaüstünde gösteriyor. Ne kadar çok dosya, o kadar geç açılan bir masaüstü anlamına geliyor. Bundan dolayı masaüstünün mümkün oldukça temiz olmasını tavsiye ediyoruz. Aynı şekilde başlangıç menüsünün de temiz tutulması önerilir.
Zamanlanmış görevleri kapatma
İnsanların Windows 11 hızlandırma hakkında uygulayabileceği bir diğer yöntem zamanlanmış görevlerin kapatılması olarak açıklanır. Bu adımı uygularken işletim sisteminin etkilenmemesi için bazı hususlara dikkat edilmelidir. Bilinmeyen işlemlerin kapatılmaması veya araştırıldıktan sonra kapatılması tavsiye edilir. Özellikle Windows’a bağlı hizmetlerin kapatılmaması öneriliyor. Bunun dışında üçüncü parti zamanlanmış görevler rahatlıkla kapatılır. Bunun için şu adımların takip edilmesi gerekiyor:
- Başlangıç menüsüne girilmeli ve arama kutusuna “Görev Zamanlayıcı” yazılmalı. Bu isimde uygulamaya girilmeli.
- Uygulamanın alt kısmında bulunan “Etkin Görevler” sekmesinde aktif olarak çalışan görevler bulunuyor. Bu görevler arasında Microsoft dışında Google gibi farklı işlemler yer alabilir.
- Bir görevin kapatılması için öncelikle bu listeden kapatılmak istenen görev seçilmeli.
- Ardından açılan ekranda sağ kısımda bulunan “Devre Dışı Bırak” butonuna basılmalı. Bu şekilde görev, devre dışı hale gelir.
Arka planda çalışan gereksiz yazılımları kaldırma
Kullanıcıların yapabileceği bir diğer şey arka planda çalışan gereksiz uygulamaların kaldırılması. Bunun için görev yöneticisinden yararlanılır. Görev yöneticisini başlattıktan sonra “İşlemler” sekmesindeki işlemler incelenmeli. Burada gereksiz olduğu düşünülen uygulama işlemleri kapatılmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken husus yanlış bir hizmetin kapatılmaması. Eğer bir kullanıcı, o işlemin gerçekten gereksiz olduğunu düşünüyor ise işlemi sonlandırmalı.
İlgili İçerikler:
Microsoft, Windows 10 İndirmelerini Durdurdu: Kullanıcılar Windows 11’e Yönlendiriliyor!
Microsoft, Windows 10 indirme aracını devre dışı bıraktı. Kullanıcıları 2025’te sona erecek destek öncesi Windows 11’e geçmeye yönlendiriyor.
Windows 10 vs Windows 11: Oyuncular Tercihini Yaptı!
Windows 11, Steam kullanıcıları arasında ilk kez en çok tercih edilen işletim sistemi oldu. Ekim 2024 verilerine göre oyuncuların %52’si artık Windows 11 kullanıyor.
Microsoft, Windows 10 Desteği İçin Kullanıcılardan Ekstra Ücret Talep Edecek: Fiyatlar Ne Kadar?
Microsoft, Windows 10 desteğini bir yıl daha uzatmak isteyen bireysel kullanıcılardan 30 dolar, kurumsal müşterilerden ise kademeli olarak artan ücretler talep edecek.
Spider-Man 4 Senaryosu Nasıl Şekillenecek? Tom Holland Merakla Beklenen Detayları Açıkladı!
Tom Holland, Spider-Man 4 senaryosu hakkında heyecan verici detaylar paylaştı. Zendaya ile birlikte senaryoyu okuyan oyuncu, projenin gelecek vaat ettiğini belirtti.