Template Ne İşe Yarar?
Template terimi kullanıldığı alana göre farklı anlamlara sahiptir. Template ne işe yarar ve belirli alanlara göre ne anlama gelir hemen öğrenebilirsiniz.
Template, şablon anlamına gelir. Belirli alanlarda sonradan düzenlenmesi kolay çeşitli kopyalara sahip olmak amacıyla oluştururlar. Template terimi genel olarak web geliştirme, programlama ve tasarım dünyasında kullanılır. Ancak en yaygın kullanım web geliştirme alanına aittir.
Template farklı alanlarda farklı anlama sahip olsa bile anlamların birbiriyle uyumlu olan noktaları vardır. Tasarım alanında template bir tasarım için şablon anlamına gelir. Web geliştirme alanında ise tasarımın genelini ifade eder. Programlama alanında ise eşsiz kod birimlerini tarif etmek için kullanılır.
Tasarımlarda template ne işe yarar?
Tasarımlarda template bir belgede kullanılmak üzere oluşturulmuş genel bir düzeni ifade eder. Örneğin, bir biyografi oluşturmak için template kullanılabilir. Söz konusu template biyografiyi öne çıkaracak şekilde tasarlanır ve içerisinde yer tutucu adı verilen metinler yer alır.
Kullanılan program daha önce tasarlanmış template örnekleri içerebilir. Kullanıcılar kendi tarzlarında bir template oluşturabilme şansına sahip olabilir. Özel olarak oluşturulmuş template yazı tipi, düzen, renkler, efektler ve stiller konusunda farklılık gösterebilir.
Tasarım alanında template çalışmadan çalışmaya farklılık gösterir. Biyografi, görev dağılımı ve yapılacaklar listesi için oluşturulan template dosyaları birbirinden farklı olacaklardır. Ancak marka bilinirliği açısından genelde renk ve yazı tipinde benzerlikler söz konusu olabilir.
Microsoft PowerPoint, Adobe InDesign ve Google Dokümanlar gibi programlar template konusunda çeşitlilik sunarlar. Sunumlarda kullanılmak üzere birbirinden farklı şablonlara sahip olabilirsiniz. Seçtiğiniz bir template üzerinde çeşitli düzenlemeler ve özelleştirmeler yapabilirsiniz.
Web geliştirmede template ne işe yarar?
Web geliştirme alanında template genel bir web sayfası tasarımının yapılandırılmasını sağlar. Template oluşturulduğunda sitede yer alacak görsellerin ve metinlerin alanını belirlersiniz. Ayrıca kullanacaksanız menülere ve diğer bileşenlere karar verirsiniz.
Web geliştirme alanında template bazen theme olarak adlandırılabilir. Squarespace gibi firmalar üzerinden site oluşturuyorsanız template ibaresiyle karşılaşırsınız. WordPress gibi firmalarda ise theme ibaresini görürsünüz. Hem template hem theme aynı işlevi yerine getirirler.
Çoğu template kullanım kolaylığı düşünülerek tasarlanır. Görsel olarak çarpıcı görünen hem de istenilen işlevi yerine getirebilen bir site oluşturmak için kodlama deneyimi gerektirmezler. Sadece özelleştirmek istediğiniz alanlara karar verirsiniz.
Template üzerinde değişiklik yapmak istediğinizde ise kod bilgisine sahip olmanız gerekir. Template kullanırken belirli alanları değiştirmek için geliştiriciler çeşitli imkanlar sunarlar. Çok basit düzeyde veya çok eski bir template kullanıyorsanız bu imkanlara sahip olamayabilirsiniz.
Programlamada template ne işe yarar?
Programlama alanında benzersiz kod birimlerini tanımlamak için bir template kullanılabilir. Nesne yönelimli bir dil kullandığınızda template library adı verilen şablon sınıflarıyla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, Microsoft Foundation Class Library bu tür bir template örneğidir.
Template herhangi bir türden bağımsız kodu yazmayı içeren genel programlamanın temelini oluşturur. Template bir işlevi oluşturmak için kullanılan bir plandır. Algoritmalar gibi gelişmiş teknolojiler template kavramı kullanılarak geliştirilmişlerdir.
Programlama alanında template basit bir fikri işlevsel hale getirir. Geliştiriciyi farklı veri türleri için aynı kodu yazmak zorunda bırakmaz. Bunun yerine kodu parametre olarak iletir. Programlama dilleri açısından template yapısı C++ dilinde oldukça yaygın bir biçimde kullanılır.
Template kullanılırken birden fazla veri türünün iletilmesi mümkündür. Aynı zamanda template içerisine varsayılan bir değişken (argument) ataması yapabilirsiniz. Template specialization adı verilen yöntemi kullandığınızda belirli bir veri türü için farklı kodlara sahip olabilirsiniz.
Template programlamada sınırlı bir kullanım alanına sahip gibi görünür. Web geliştirmede yaygın bir şekilde kullanılır. Tasarım alanında ise temel terimlerden biridir. Template terimini gördüğünüzde öncelikle hangi alandan söz edildiğini anlamanız gerekir. Anlamlar birbirine yakın olsa bile detaylı açıdan işlevler farklı olabilir.
-
Bip 2 yıl önceÇoğu zaman işimizi kolaylaştırıyor 👍🏻
İlgili İçerikler:
Netflix’e Gelecek Yeni Oyunlar Duyuruldu!
Netflix, Geeked Week etkinliğinde gelecek yeni oyunları duyurdu. Squid Game: Unleashed, Monument Valley 3 ve Rebel Moon gibi heyecan verici yapımlar geliyor.
iPhone 16 Yerine iPhone 17'yi Beklemek İçin 10 Önemli Neden!
iPhone 17 serisi, ekran altı Face ID, 48MP kamera, Wi-Fi 7 çipi ve 12GB RAM gibi özelliklerle 2025'te geliyor. İşte 16 serisinin yerine 17 serisini beklemeniz için 10 neden!
PlayStation 5 vs PlayStation 5 Pro: Aradaki Farklar Neler?
PS5 Pro, gelişmiş grafik performansı, ray tracing teknolojisi ve Wi-Fi 7 desteği ile geliyor. Yüksek fiyatıyla dikkat çeken yeni konsol, 2025'te piyasada olacak.
iPhone 16 ve iPhone 16 Plus Tanıtıldı: Fiyatı ve Özellikleri Nelerdir?
Apple, iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ı tanıttı. Yeni A18 çipi, Apple Intelligence ve gelişmiş kamera özellikleriyle dikkat çeken modeller 20 Eylül’de satışta olacak.