Telefon Sıcaklığı Nasıl Ölçülür?
Fazla ısınma elektronik cihazlarda sıkça karşılaşılan bir sorun olarak kullanıcıların karşısına çıkar. Telefonların fazla ısındığını anlayabilmek adına sıcaklıklarının ölçülmesi gerekmektedir. Peki bir telefonun sıcaklığı nasıl ölçülür?

Telefon Sıcaklığı Nasıl Ölçülür?
Herkesin bir mobil cihaza sahip olduğu bu zamanlarda, insanlar telefonlarının bakımlarının oldukça önemser haldeler. Telefonlarla ilgili dikkat edilmesi gereken önemli bir konuda telefonun sıcaklığını çok fazla yükselmiş olmasıdır. Fazla ısınma elektronik cihazlarda sıkça karşılaşılan bir sorun olarak kullanıcıların karşısına çıkar. Telefonların fazla ısındığını anlayabilmek adına sıcaklıklarının ölçülmesi gerekmektedir. Peki bir telefonun sıcaklığı nasıl ölçülür?
Telefon derece ölçme işlemi nasıl yapılır?
Mobil işlemcilerin uzun süre çalışması sonucunda telefonu sıcaklıkları normalin üzerinde seyredebilir. Mobil işlemciler çalışma esnasında çok fazla ısı yayarlar. Yayılan ısı, telefon sıcaklığını yükseltir ve bu yükseliş bir eşik değerini geçtiği esnada, mobil cihaz tehlike altındadır denilebilir. İdeal sıcaklık değerleri bulunan mobil cihazlar, bu sıcaklık değerinin aşılması ile risk altına girebilirler.
Telefonların uzun süre kullanılması, artan elektrik akımı ve mekanik parçalardaki ısı artışı sebebiyle telefonları riske sokabilir. Çok fazla ısınan mobil cihazların kullanım ömrü de daha kısa olacaktır.
Telefonların derece ölçme işlemlerini yapabilecek, bu amaç için özel olarak tasarlanmış uygulamalar bulunmaktadır. Play Store ve App Store üzerinden bu uygulamalara ulaşılabilir. Android telefonlar için en çok beğenilen uygulamalar arasında CPU Termometre, CPU Nedir? Monitor, CPU-Z gibi uygulama isimleri sayılabilir. Bu uygulamalar Play Store üzerinden ilgili cihaza indirildikten sonra, mobil cihazın sıcaklık derecesini takip edebilme olanağını kullanıcıya sunarlar.
Genellikle akıllı mobil cihazların tamamında ısı sensörü bulunur. Bu sensör sayesinde mobil cihazlar aşırı ısınarak zarar görmemiş olurlar. Bu ısı sensörü, aşırı ısınma durumlarında kullanıcıya bir uyarı verir ve telefonun kullanımına ara verilmesini tavsiye eder. Bazı durumlarda ise telefon aktif olarak kullanılmış halde olmamasına rağmen güneş altında unutulduğu için yine bu uyarılar sayesinde daha serin bir alana getirilerek riski atlatmış olur. Aşırı ısınan ve gerekli müdahalelerin yapılmadığı cihazlarda tehlikeli sonuçlar ve maliyetli onarım ücretleri kullanıcıları bekleyebilir.
Telefon ısınıyor patlar mı?
Aşırı ısınan telefonlarda cihaz bataryasında şişme gözlemlenebilir. Bataryanın şişliği ve telefonun aşırı sıcak olması kullanıcılar için bir işaret olarak görülmelidir. Bu gibi durumlarda kullanıcılar bataryaları hemen çıkarmalıdır. Çünkü müdahale edilmediği takdirde bataryaların patlama olasılığı oldukça yüksektir.
Cep telefonu sıcakta kalırsa ne olur?
Güneş altında unutulan ya da aşırı sıcak ortamlarda uzun süre kalan telefonlarda deformasyonlar görülebilir. Aşırı sıcak sebebiyle ana kart ve telefon pili zarar görebilir. Müdahale edilmediği takdirde bu sıcaklık değerinin yükselmesi ile birlikte, telefonun pili daha fazla şişecek ve bir süre sonra kullanılmaz hale gelecektir. Bu da cihazın işlevsel olması anlamına gelir.
Telefon kaç derece sıcaklığa dayanır? Telefon sıcaklığı kaç derece olmalı?
Gün içerisinde çok aktif bir şekilde kullanılan mobil telefonlar, bazen aşırı kullanım sebebiyle ısınabilirler. Belli bir dereceye kadar telefonlardaki ısınma normal olarak kabul edilir. Fakat bu ısı sebebiyle telefonun sıcaklığı eşik değerinin üzerine çıktığı anda tehlike başlar. Telefon derece ölçme işlemini yaparak bu eşik değerinin üzerine çıkıp çıkmadığı kontrol edilebilir. Telefonlar 50 derece civarında bir sıcaklıkla sahiptirler ve bu sıcaklık bazen 40 dereceye kadar düşebilir.
İnternette gezinmeye başlanıldığında, bu sıcaklık 60 derece civarlarına kadar çıkabilir. 60 derece bir telefon için normal sıcaklık sınırları içerisinde yer alır. Uzun süreli kullanımlarda ise telefon çok daha fazla ısındığı için sıcaklığı daha fazla artacaktır. Bu eşik değeri 75 Derece olarak belirlenmiştir. 75 dereceye çıkan cihazlar dinlendirilmeli ve serin bir yere alınmalıdır ki, işlevselliğini kaybedecek ya da kullanıcıların hayatlarını tehlikeye atabilecek bir boyuta uğraşmasınlar.
3G, 5G ve WİFİ gibi bağlantıların açık olması durumunda da telefonları sıcaklıkları hızla yükselecektir. Bu bağlantılar, telefon sıcaklığının 80 dereceye kadar yükseltebilirler ve bu sıcaklık telefonlar için oldukça risklidir. Telefon sıcaklıkları 90 dereceyi aştığı takdirde telefonda kalıcı hasarlar oluşabilir ve cihaz işlevselliğini kaybedebilir. Bu yüzden kullanıcılara tavsiye edilen sıcaklık aralığı 50 derece ile 60 derece arasındadır. Kullanıcılar telefonlarını bu dereceler arasındaki değerlerde tuttukları takdirde telefonları ideal sıcaklık sınırları içerisinde bulunacaktır.
Telefon sıcaklığını etkileyen faktörler nelerdir?
İdeal sıcaklık derecesi olan 50 derece ile 60 derece arası, birçok durumda aşılabilecek bir aralıktır. Bu ideal sıcaklık derecesi aralığının aşılmasına neden olan faktörler birbirine göre farklılık gösterirler. Bu faktörlerden bazıları aşağıda sıralanmıştır:
- Özellikle yaz mevsiminde hava sıcaklıklarının yüksek olmasından dolayı telefonlar aşırı ısınabiliyorlar. Belirli bir seviyeye kadar normal olan bu sıcaklıklar, güneş altında bırakılan cihazlarda anormal seviyelere ulaşabiliyor. Özellikle plajlarda telefonları güneş altında unutmamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Güneşli yerlerde uzun süreli vakit getirildiği takdirde, en azından telefonların üzeri örtülmelidir ya da bir çantanın İçerisinde konularak güneş ışınlarına doğrudan maruz kalması engellenmelidir.
- Araba kullanırken cama sabitlenen telefonlarda da aşırı ısınmadan kaynaklı sıcaklık yükselişleri gözlemlenebilir. Telefona ciddi zararlar verebilecek olan bu durumlar kullanıcılar tarafından önceden düşünülmeli ve engellenmelidir.
- Telefonlar şarjdayken aktif olarak kullanılmaya devam edilmemelidir. Şarj halinde olan telefonlar kullanılmaya devam edildiği takdirde, bir taraftan şarja odaklanması gereken cihaz, diğer taraftan kullanıcının isteklerine cevap vermek zorunda kalacağı için aşırı ısınır. Bu da telefonun olumsuz etkilenmesine neden olur.
- Telefonlarda birden fazla uygulamanın aynı anda çalışıyor olması özelliği sayesinde kullanıcılar aynı anda çok fazla işi gerçekleştirebilme olanağına sahiptirler. Aktif olarak kullanılmaya devam edilmeyecek olan uygulamalar, arka planda çalışmaya devam ettiği takdirde, telefonda aşırı ısınmadan kaynaklı sıcaklık artışı meydana gelebilir. Kullanımı biten uygulamaların arka planda çalışmasına engel olabilmek adına kapatılmaları gerekmektedir.
Telefonun aşırı ısınmasını engellemenin yolları
Akıllı telefonlar birbirinden farklı sebeplerden dolayı aşırı ısınabilirler. Uzun süreli kullanımlar, aynı anda bir daha fazla uygulamanın çalışması, widget’ların sürekli çalışıyorlardı olması, cihazların aşırı sıcak ortamlarda uzun süreli kullanılması, güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalmaları ve bir uygulamanın açık kalması gibi nedenlerden dolayı aşırı ısınan telefonların sıcaklığının yükselmesini engellemenin bazı yolları vardır. Aşırı ısınmanın önüne geçebilmek adına uygulanabilecek yöntemlerden bazıları şunlardır:
Telefonunuzdaki uygulamaları kontrol edin
Arka planda açık olan uygulamaların olup olmadığı kontrol edilmelidir. Arka planda kullanılmayan uygulamaları çalışmaya devam etmesi cihazın ısınmasına neden olacaktır. Halihazırda kullanılmayan, gereksiz uygulamaları kapatılması telefonun aşırı ısınması engellemenin yollarından biridir.
Güncellemeleri atlamayın
Telefonlarda sık sık güncelleme ile karşılaşan kullanıcılar, bazen güncellemeleri ihmal edip erteleyebilirler. Güncellemeler cihazın çok daha iyi bir performans göstermesine olanak sağlarlar. Güncellemelerin atlanmaması ve cihaza gelir gelmez yapılmaları telefonun aşırı ısınması sorunlarının da önüne geçebilen yöntemler arasında sayılabilir.
Telefonunuzu sıcak yerde tutmayın
Telefonlar direkt olarak güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalmaması gereken elektronik cihazlardır. Kullanımı sebebiyle zaten ısınan telefonlar, sıcak ortamlarda uzun süre kullanılmamalıdır. Telefonlar, doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan sıcak ortamlarda da uzun süreli tutulmamalıdır.
Kılıf seçerken dikkatli olun
Günümüzde insanlar darbelere karşı daha dayanıklı olabilmeleri adına telefonlarını kılıflı kullanmayı tercih ediyorlar. Telefon kılıf piyasası oldukça hareketli ve yaratıcı kılıflarla doludur. Telefonu korumak için kullanılan bazı kılıflar telefonun aşırı ısınmasını neden olabileceği için telefonda zarar verebilirler. Telefonun hava ile temasını komple kesen kılıflar, zararlı kılıflar arasında sayılabilir. Telefon kılıfı alırken kalitesine oldukça önem verilmelidir. Sıcaklığın çok yüksek olduğu yerlerde ise telefon kılıfının kullanılmaması daha sağlıklı olacaktır. Kılıfsız telefon kullanmak istemeyen kullanıcılar için ise daha hafif ve hava alan kılıfları tercih etmeleri önerilmektedir. Özellikle hava sıcaklığının çok yüksek olduğu yerlerde deri kılıf tercih edilmemelidir.
Batarya kullanımında dikkatli olun
Telefonların aşırı ısınmasını nedenleri arasında en çok karşılaşılan batarya kullanımıdır. Orijinal şarj aleti kullanmayan kullanıcılarda bataryanın hızla şişmesine ve cihazın patlamasına çok daha fazla rastlanır. Telefon şarjda iken telefonun üzerinin herhangi bir nesne ile kapalı olmaması oldukça önemlidir. Akıllı telefonların çoğunda lityum iyon pilleri kullanılmaktadır. Lityum iyon pilleri genel olarak güvenilir piller arasında yer almaktadır. Fakat bazen bu pillerde de arızalanmalar görülebilir. Bu arızalanmalar yaşandığı takdirde, aşırı ısınan bataryaların orijinal bir batarya ile değiştirilmesi gerekmektedir. Korsan bataryalar cihazların işlevsel hale gelebilmesinin önünü açarlar. Şarj aleti ve bataryalarda orijinal ürünlerin kullanılması oldukça önemlidir.
-
ZaferPartisi Fan 1 yıl önceTelefon boşta 50 oyunlarda ve internette dolaşırken 60-70 e hatta 80 e felan çıkabilir mi? Abartmayın Bus Simulator UltimateiDLS23,WW2 gibi oyunları oynarken maximum 42 gördüm o da anca boşta 24-25 çalışıyor abartmayın lütfen elime aldığımda elim üşüyor bazen yani hiç 50 gibi değil abartmayın.
İlgili İçerikler:
Oruca Ne Zaman ve Nasıl Niyet Edilir? Oruca En Geç Hangi Vakitte Niyet Edilebilir?
Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlar için niyet konusu büyük önem taşırken, Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda açıklamalar yaparak vatandaşları bilgilendiriyor. Oruca niyetin nasıl edilmesi gerektiği, niyetin kalben mi yoksa sözlü olarak mı yapılması ge
Ufuk Sarıca'nın Sağlık Durumu Nasıl? Ünlü Antrenör İyileşti mi?
Türk basketbolunun önemli isimlerinden biri olan Ufuk Sarıca, beyin pıhtısı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Deneyimli antrenörün sağlık durumu ile ilgili gelişmeler yakından takip edilirken, tedavisinin hastanede devam ettiği öğrenildi. Basketbol camiasın
Bein Sports CANLI Nereden İzlenir? Beşiktaş - Gaziantep FK Maçı Kesintisiz Yayın Nasıl Takip Edilir?
Bein Sports üzerinden canlı maç izlemek isteyen futbolseverler, telefon ve bilgisayarlarından Bein Sports 1 canlı yayın seçeneğini araştırıyor. Peki, 10 Mart 2025 tarihinde oynanacak Beşiktaş - Gaziantep FK maçı Bein Sports üzerinden nasıl izlenir? Bein S
Alanyaspor - Galatasaray Maçı Canlı Yayın Bilgileri: Nereden ve Nasıl İzlenir?
Trendyol Süper Lig’de zirve yarışında büyük öneme sahip olan Alanyaspor - Galatasaray karşılaşması, futbolseverler tarafından büyük bir ilgiyle bekleniyor. Sarı-kırmızılılar, şampiyonluk mücadelesinde kritik bir virajı daha kayıpsız geçmek isterken, ev sa