Site İçi Optimizasyon (On-Page) Nasıl Yapılır?
Arama motoru optimizasyonu olarak bildiğimiz seo, iç seo ( on-page ) ve dış seo ( off-page ) olarak ayrılır. Web sitelerinin kurulumlarını gerçekleştirdikten sonra ilk yapılacak işlem, site içi seo ayarlarının kusursuz gerçekleştirilmesi olmalıdır. Çünkü tüm arama motorlarının önem verdiği hususlar içerisinde yer alan site hızı, url yapıları, resim optimizasyonu ve benzeri alanlar direkt iç seo ile bağlantılıdır.
Site İçi Optimizasyonun Önemi Nedir?
Arama motorlarında daha hızlı yükselmeniz için etkilidir.
Kullanıcı deneyimi için kolaylık sunacağından, ziyaretçilerinizin sayısı artmakla birlikte büyük kısmının kalıcı olduğunu da fark edeceksiniz.
Site içi optimizasyonunu tam manasıyla gerçekleştirdikten sonra dış seo çalışmaları daha hızlı etkisini gösterebilmektedir.
Arama motorları kullanımı kolay, temiz kodlanmış sitelere daha fazla önem gösterdiği için tarama hızlarında ve hızlı indekslemede faydasını görürsünüz.
Site İçi Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Doğru Hosting Firması Seçimi
Sitenizde barındıracağınız hosting firmaları sitelerinizin hızı açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden projenizi hayata geçirmeden önce hosting araştırması yaparak kalite konusunda en çok önerilen firmaları tercih etmelisiniz.
Tema, Script veya Tasarım Seçimi
Temiz kodlanmış ve çok aşırı sorguya sahip olmayan temalardan yana tercihinizi kullanmalısınız. Bazen satın aldığınız hosting veya sunucular ne kadar yüksek kaliteye sahip olsalar da temalarınızda bulunan fazla sorgular ( script, css vs.) sitenin açılış hızını olumsuz yönde etkileyecektir. Temalarınızın güncel teknolojiye hakim olduğundan emin olmalısınız. Bunun başında mobil uyumlu olması, json-schema yapısına uygun olması gibi özellikler başlıca seçim talebiniz olmalıdır. Özellikle schema yapısına sahip siteler arama motorlarında öne çıkan Snippet olarak yer aldığından bu daha fazla tıklama almanıza olanak sağlayacaktır.
Site Hızını Maksimuma Çıkartınız
Arama motorları, site hızlarını özellikle son dönemlerde aramalarda üst sırada çıkaracak sinyallerin başında gösteriyor. Site hızı arama motorlarında sizi iyi seviyeye getirdiği gibi sitenize gelen ziyaretçilerin kolay dolaşımına da fayda sağlar. Sadece burada yapmanız gereken site hız kontrollerini Google Speed, Gtmetrix gibi araçlara bağlı kalmadan farklı analiz araçları ile de test yapmalısınız. Örneklemek gerekir ise Google Speed gibi test araçları genellikle sitelerinizin bulunduğu lokasyondan değil kendi mevcut lokasyonlarından sorgu yaptığı için ister istemez net sonucu sizlere söyleyemez. Bu gibi sistemlerde genellikle kod sorunları, site açılışına etki eden kodlamalar ve resimler gibi sorgularda verim sağlayabilirsiniz.
Daha iyi bir verimlilik kazanmak adına bazı Google chrome eklentileri vardır. Bu eklentiler ile sitenize bulunduğunuz bölgeden girişleri saniye bazında ölçebilir, sayfa geçişlerindeki oranları ölçebilirsiniz. Verimli bir analiz için kullanabileceğiniz araç ve eklentiler şu şekildedir;
https://gtmetrix.com
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=TR
https://tools.keycdn.com/speed
https://chrome.google.com/webstore/detail/page-load-time/fploionmjgeclbkemipmkogoaohcdbig
https://chrome.google.com/webstore/detail/first-paint-page-load-tim/bjkmldgdbbehjahimccnckggoofdommo
https://chrome.google.com/webstore/detail/page-performance/gembkfinllgmbkgbgdoaeopbahikjomp
URL Optimizasyonu
Yerli ve yabancı birçok seo uzmanının url konusunda hem fikir oldukları nokta kısa url yapısıdır. Sizler de içeriklerinize uygun olacak şekilde url’lerde anahtar kelimenizi geçirmeye ve kısa tutmaya özen göstermelisiniz. Fakat bu konuda url kısaltma işlemini yaparken anlam bozukluğuna da yol açmayınız. Örnek olarak açıklama gerekirse “Site İçi Seo Nedir? Nasıl Yapılır?” gibi bir içerik hazırlıyorsanız bunun için en ideal seçim site.com/site-ici-seo-nedir gibi olmalıdır.
Seo Uyumlu İçerik Oluşturma
İçerikler sitelerin can damarı niteliğindedir. Bu yüzden oluşturduğunuz içerikler hem ziyaretçiyi hem de arama motorlarını tatmin etmelidir. Makale yazmaya başlamadan önce birkaç araştırmaya odaklanabilir, sonrasında kaliteli içerikleri oluşturmaya yönelebilirsiniz. Bu konuda öncelikle yazacağımız konu ile ilgili anahtar kelime araştırması yapmalıyız, bunun için de Google Trends, Keywordtools.io, answerthepublic.com, Google Ads Kelime Planlayıcısı gibi araçları kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra etkili bir faktör olan arama motorlarında tamamlayıcı kelimeler vardır.
Örneğin, arama motoruna SEO nedir yazdığınızda size farklı kelimeleri de göstermektedir. Bu kelimelerden ve en altta yer alan en çok sorgulanan kelimelerden faydalanarak zengin bir içerik oluşturabilirsiniz.
Makale içerisinde iç linklemeye özen göstermelisiniz. İç linkleme dediğimiz durum, her hangi bir kelimeye, cümleye veya resme link ekleme durumudur. Bunu daha çok hizmet verdiğiniz bir ürüne veya kategoriye yönlendirerek yapabilirsiniz. Seo adlı bir kategoriniz varsa seo ile ilgili yazdığınız içeriklerde seo kelimesini o kategoriye yönlendirirseniz arama motorları açısından daha bir önem taşıyacaktır.
İçeriklerinizde görsel kullanımına oldukça dikkat etmelisiniz. Görsellerinizin çözünürlük kalitesi iyi olmalı ve yazdığınız içerik veya başlık ile alakası olmalıdır. Görseller konusunda en önemli ipuçlarından birisi de görsele özel isimlendirme yapmaktır. Bunu örnek ile açıklama gerekirse, ucuz ayakkabı ile ilgili bir içerik oluşturuyorsunuz ve bu yaklaşık 3-4 farklı alt başlıktan oluşuyor. Başlığınızın biri En Ucuz Ayakkabı Satan Siteler ise burada resmin url yapısına da site.com/en-ucuz-ayakkabi-satan-siteler.jpg gibi bir isimlendirme verirseniz arama motorlarının görsel aramalarında daha üst konumlara çıkarsınız.
Görsel seçimlerinde imkanlarınız doğrultusunda kendi çekmiş olduğunuz görselleri kullanmak size olumlu bir etki oluşturacaktır. Buna imkanınız yoksa bile ücretsiz olarak stok fotoğraflar sunan web sitelerini kullanıp, mevcut resimleri kırpma, renk ayarlarında ufak oynamalar ile özgünleştirebilirsiniz.
İçeriklerinizi muhakkak uzunluğuna göre farklı alt başlıklardan oluşturmaya özen gösteriniz. H taglarını kullanarak ve özellikle konu ile anahtar kelimelerinizi geçirerek bu işlemi gerçekleştirirseniz yazılarınızın daha fazla trafik almasını sağlayabilirsiniz.
Meta Başlık ve Meta Açıklama Optimizasyonu
Meta başlık ve açıklama kısımları dediğimiz bölge, genellikle arama motorlarının arama sonuçlarında gösterdiği başlık ve açıklamadır. Bu kısım oldukça önem arz etmekle birlikte içeriğinizde ne kadar anahtar kelime yoğunluğu olsa da arama motorları meta başlık ve açıklamaya ayrı bir önem göstermektedir. Bu işlemi yaparken mümkün olduğunca anahtar kelimeniz başlığın başında yer almalıdır ve başlıklarınız herkesten farklı bir şekilde, harekete geçirici bir cümle içermelidir. Buna örnek vermek gerekirse En Ucuz Ayakkabı Modelleri hemen hemen her sitenin kullanabileceği bir başlıktır, bunun yerine En Ucuz Ayakkabı Modelleri ile 2021’e Damganızı Vurun gibi bir tık daha farklı bir başlık oluşturabilirsiniz. Açıklama kısımlarında ise anahtar kelimeniz uzun değilse 2 defa geçirmenizde fayda var.
Site İçi Seo Yaparken Kullanabileceğiniz Araçlar
Site kurulumunda başından itibaren ne kadar dikkat etsek de bazen gözümüzden kaçan hususlar muhakkak olmaktadır. Bu sebeple bazı online veya programsal ücretli/ücretsiz araçlar ile sitelerimizi/içeriklerimizi kontrol etmek bizlere zamandan ve kalite yönünden büyük kazanımlar elde ettirecektir.
Semrush.com
Dünyaca popüler bir analiz aracı olan Semrush sadece site içi seo sorunlarını tespit etmekle kalmayıp, içeriklerinizin kalitesini, backlinklerinizin kalitesini ve birçok farklı analiz aracı ile sitenizi ölçerek sizlere yönerge sunabilmektedir.
Webmaster Tools
Google, Yandex ve Bing gibi arama motorlarına ait olan Webmaster Tools kaydınızı yaptıktan sonra ilgili bölümlerde sitenizin taraması, kırık linkleri gibi birçok alanda hatayı tespit edip düzeltebilirsiniz. Bu tarz uygulamaların en önemli faydalarından birisi de sitenize gelen ziyaretçilerinizin hangi kelimelerden geldiğini tespit edebildiğiniz için uzun kuyruklu kelimeler ile daha fazla hite sahip olabilecek içerikler üretebilirsiniz.
Screaming Frog SEO Spider Website Crawler
Ücretli olarak sunulan site içi taramasını en derinlemesine kadar yapabilen bir programdır. Program Google webmaster, analystic gibi entegrasyonlara da sahip olduğundan sitenizdeki en ince sorunları bile sizlere sunarak sitenizi daha sağlıklı bir hale getirmeniz için etkilidir.
Ahrefs
Ağırlık olarak backlink kontrollerinde kullanılan Ahrefs site içi sorunların tespitinde, makale içeriklerinin kontrollerinde oldukça etkili bir online araçtır. Fiyat olarak pahalı olmasına karşın bazı platformlarda grup alımları yaparak daha ucuza elde edebilirsiniz.
Online Ücretli/Ücretsiz Araçlar
Aşağıda sizlere vereceğimiz ücretli/ücretsiz tarama siteleri ile ana sayfa, alt sayfa ve kategori sayfalarınızı kontrol ettirerek mevcut sayfalarda bulunan sorunları anlık görebilir ve sorunları hızlıca çözüme ulaştırabilirsiniz.
-
HyperZone 2 yıl önceÇok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkür ederim.
İlgili İçerikler:
Intel, Sorunlu İşlemciler İçin Güncellemeyi Sonlandırdı: 13. ve 14. Nesil İşlemcilerde Kararsızlık Çözüldü mü?
Intel, 13. ve 14. nesil işlemcilerdeki kararsızlık sorunlarını 0x12B mikro kod güncellemesiyle çözdü ve artık yeni bir güncelleme yayınlanmayacağını doğruladı.
Apple Watch İçin watchOS 11.0.1 Güncellemesi Yayınlandı: Pil Sorununa Odaklanıyor!
Apple, Apple Watch'ların pil ömrü ve dokunmatik ekran sorunlarına odaklanan watchOS 11.0.1 güncellemesini yayınladı. Güncelleme ile cihaz performansı artıyor.
iPhone 17 Pro İçin Yeni Bir Düğme Gelebilir: Çok İşlevli Buton Değişikliği Yolda!
Apple, iPhone 17 Pro modellerinde ses kontrolü ve Action tuşunu tek bir düğme altında birleştirmeyi planlıyor. Yeni Slim model ve 2nm çip teknolojisi de bekleniyor.
Samsung Galaxy S23 Ultra İçin Kamera Sorunlarını Çözen Güncelleme Yayınlandı!
Samsung, Galaxy S23 Ultra için kamera sorunlarını gideren ve güvenliği artıran güncellemeyi yayınladı. Yeni yapay zeka özellikleri de bu güncellemeyle geliyor.