R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    SEO Danışmanlığı Nasıl Yapılır?

    SEO danışmanlığı nedir? SEO danışmanlığı nasıl yapılır? Ne iş yapar? Merak ettikleriniz R10 Blog da...

    Zeki Ersin Yıldırım
    Zeki Ersin Yıldırım R10 Editörü
    01.04.2022 17:36 1001 5 dk okuma süresi
    SEO Danışmanlığı Nasıl Yapılır?
    Son Düzenleme:

    Teknolojinin gerçek hayata her geçen gün daha da adapte olması, sektör devlerini de etkiliyor. Birçok dünya markası artık reklam ve pazarlama bütçelerini geleneksel yöntemlere değil, dijital olanlara ayırıyorlar. Dolayısıyla bu alandaki pasta büyüyor ve arama motorlarında sitelerin üst sıralarda listelenmesini sağlayan SEO danışmanları, birçok birey için merak konusu oluyor. 

    Peki SEO danışmanlığı nasıl yapılır? sorusunu cevaplamak için, önce biraz temel kavramlardan bahsetmek gerekir.

    SEO= Arama motoru optimizasyonu. Yani bir web sitesinin Google, Bing, Yahoo, Yandex gibi arama motorlarının güncel kriterlerine dizayn edilmesi, dolayısıyla ilk sıralarda yaşanan rekabete ortak olmasıdır.

    SEO Danışmanlığı= SEO alanında uzmanlık statüsüne ulaşan kişiler veyahut SEO alanında varlık gösteren ajanslar tarafından icra edilen iş türüdür.

    SEO Danışmanı= Herhangi bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarındaki performansını arttıran, verim almak adına teknik birçok konunun sorumluluğunu alan kişidir. Bu kişiler SEO Uzmanı olarak da isimlendirilirler. SEO Danışmanları bir şirket bünyesinde çalıştığı gibi farklı çalışma olanaklarına da sahiptir.

    SEO danışmanlarının çalışma şekilleri şunlardır;

    ⦁    Bir şirketin bünyesinde tam zamanlı ve maaşlı personel olarak,

    ⦁    Proje bazlı, belli bir kar ortaklığı veya maaş ile,

    ⦁    Freelance (Serbest çalışan) iş türü ile, evlerinde veya ofislerinde, dünyanın herhangi bir yerindeki müşterisine destek verebilirler.

    SEO Danışmanının Görev ve Sorumlulukları

    SEO Danışmanı, hizmet verdiği web sitesini SEO ile alakalı tüm kavramlar adına analiz etmeli ve olası hatalar yönünde düzenlemelidir. Bunlar temel olarak birkaç başlık altında incelenmektedir.

    Altyapı Geliştirme

    İşe başlarken çalışmadan alınan verimin yüksek olması adına ilk önce çalışma yapılan sitenin altyapısı geliştirilmeli ve imkanlar mümkün kıldıkça SEO uyumlu hale getirilmelidir.

    SEO danışmanları Site İçi SEO adına temel olarak şu kriterleri ele alırlar;

    ⦁    Arama Motorlarına Kayıt

    ⦁    Meta Etiketler

    ⦁    SEO Dostu URL Yapısı

    ⦁    XML Formatındaki site haritası

    ⦁    Robots (robots.txt) dosyası

    ⦁    Index ve Noindex Optimizasyonu

    ⦁    Nofollow Optimizasyonu

    ⦁    Schema Biçimlendirmeleri

    ⦁    Kullanıcı Deneyimi (UX)

    ⦁    H Etiketleri

    ⦁    Site Hızı

    ⦁    Web vitals verileri, Pagespeed Insights Skorları

    ⦁    Kodların sıkıştırılarak küçültülmesi, optimize edilmesi (CSS, HTML, Javascript)

    ⦁    Görsellerin sıkıştırılması

    İşinde uzman bir SEO Danışmanı, internet sayfalarını yukarıdaki kriterlere göre dizayn ederek altyapıyı SEO uyumlu hale getirir.

    İçerik Üretme ve Düzenleme

    İçerik, SEO çalışmalarının kritik noktalarından biridir. Bunun ana sebebi Google'ın son yıllarda kullanıcı deneyimine olan hassasiyetinin artması ile, kullanıcıyı memnun edecek web sitelerini ödüllendirmesidir.

    Bundan mütevellit SEO Danışmanı, web sitesindeki içeriklerin üretilmesinden, mevcutta bulunan içeriklerin denetlenmesi ve gerek varsa düzeltilmesinden de sorumludur.

    ⦁    Meta başlık ve meta açıklama kısımları, anahtar kelimeye yönelik düzenlenir.

    ⦁    Eski içeriklerin denetlenmesi, artık trafik almayan ve niteliksiz olanlarının silinmesi, duruma göre aynı konudaki başka bir içerik ile birleştirilmesi.

    ⦁    İçeriklerin nitelik ve SEO kriterlerine uyumluluklarının kontrol edilmesi, eğer gerek varsa sitede içerik üretmek ile sorumlu kişilerle birlikte olası eksikliklerin giderilmesi.

    ⦁    Hedeflenen anahtar kelimelerde, düzenli ve kaliteli içerik üretilmesi. Bunun için strateji oluşturulması.

    ⦁    İçeriklerin görsel öğelerle desteklenerek zenginleştirilmesi. Okuyuculara sürekliliğin sağlanması. Bu görsellerin alt etiketlerinin doğru bir biçimde doldurulması. Yüksek boyutlu görsellerin sıkıştırılması.

    ⦁    Site içi linkleme ile, blog yazıları üzerinden sitenin türüne göre, yazı ile alakalı olan önemli bir sayfayı veya başka bir yazıyı linklemek. Bunu tüm site içine yaymak.

    Analiz & Raporlama

    SEO danışmanları teknik konularda yaptıkları işlemler dışında site içi ve site dışı faktörleri de düzenli olarak analiz ederler, bu analizlerin sonucunda ise ortaya çıkarttıkları raporları ilgili departmanlarla paylaşırlar. SEO danışmanlarının iş planı bu şekilde ilerler.

    ⦁    Sektör & Rakip analizi: Bulunulan sektörde ne gibi çalışmaların yapıldığı, rakiplere ait web sitelerinde içerik, backlink ve site yapısının analiz edilmesi.

    ⦁    Hedef kitle analizi: Kurumsal ve E-ticaret sitelerinde Müşteri, içeriği temel alan sitelerde ise sitenin kategorisine hitap eden ziyaretçilerin ilgi alanları. Hangi arama sorgularını yaptıkları vb...

    ⦁    Anahtar kelime analizi: Hedeflenen anahtar kelimelere yönelik olarak yenilerinin keşfi. Özellikle hacmi yüksek, zorluğu düşük kelimelerin not alınıp, onlarla ilgili sayfaların oluşturulması.

    ⦁    Backlink analizi: Çalışma gösterilen web sitesi adına, zararlı backlinklerin denetimi, gerek olursa reddedilme işlemi. Kaliteli backlink edinmek adına, rakiplerin alıp fayda gördükleri türde backlinkleri belirleyip, benzer veya aynı yönde alımlar yapmak.

    ⦁    Sıralama takibi: Sıralamada olan anahtar kelimelerin belli aralıklarda takip edilmesi. Eğer düşüş varsa bunu iyileştirmeye yönelik müdahaleler.

    Nasıl SEO Danışmanı Olunur?

    SEO Danışmanı olmak için özet ile yukarıdaki unsurlar adına uzmanlaşmak gerekmektedir. Çeşitli eğitimler ile öğrenme süreci hızlandırılabilir, ancak kişi rehberlerden faydalanarak da zamanla bu konularda uzmanlaşabilir.

    SEO Danışmanlığı diğer danışmanlıklardan çok da farklı olmamakla birlikte, başta üst ve astları olmak üzere, birçok insan ile iletişim halinde olmalıdır. İşlerin planlandığı şekilde ilerlemesi için dakik olmalı, sorumluluklarını harfiyen yerine getirmelidir.

    SEO Danışmanlığı Kimler Tarafından Sağlanır?

    SEO danışmanlığı markalar ve bireysel oluşumlar tarafından sağlanmaktadır. Markalar genelde SEO Ajansı veya Dijital Pazarlama Ajansı olarak faaliyet gösterirler. Bireysel oluşumlar ise freelancer platformları üzerinden arayarak bulabileceğiniz, ev veya ofis gibi yerlerden hizmet veren, SEO konusunda uzmanlaşmış kişilerdir. 

    SEO danışmanlığı almak istiyorsanız, bu kişi veya kuruluşların daha önce yaptığı işleri, müşteri yorumlarını ve yetkinliklerini mutlaka incelemelisiniz. SEO danışmanlığı sizi organik yollarla büyütebildiği gibi, yanlış bir seçim, kötü sonuçlar doğurabilir.

    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?

    Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.

    SEO Ajansının Rolü: Dijital Başarının Anahtarı

    SEO ajansı, şirketlerin web sitelerini arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha üst sıralarda yer alacak şekilde optimize etmelerine yardımcı olan uzmanlaşmış bir kuruluştur.

    VPN Olmadan Instagram'a Nasıl Giriş Yapılır?

    DNS ayarlarını değiştirerek VPN kullanmadan Instagram'a hızlı ve güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Adım adım rehberimizle kolayca bağlanın!

    Daha Fazla Trafik için SEO’da Etkili Bağlantı Kurma Stratejileri

    Etkili bağlantı kurma stratejileri, bir web sitesinin arama motorunda ön sıralarda görünmesine doğrudan katkıda bulunur. Bu nedenle oluşturulan bu tür stratejiler, SEO çalışmalarının önemli bileşenleri arasında yer alır.

    SEO Danışmanlığı Nasıl Yapılır?

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et