R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    İnsan Gibi Konuşan OpenAI ChatGPT Nedir? Nasıl Kullanılır?

    İnsan gibi konuşmasıyla bilinen OpenAI ChatGPT, insanların ilgisini çekmiş bir yapay zeka. ChatGPT hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.

    Mucosoft
    Mucosoft R10 Editörü
    06.12.2022 15:25 4711 5 dk okuma süresi
    İnsan Gibi Konuşan OpenAI ChatGPT Nedir? Nasıl Kullanılır?
    Son Düzenleme:

    OpenAI, son yıllarda yapay zeka yazılımları ile öne çıkan bir şirket. Geliştirdiği uygulamalarla kendini kanıtlayan firma, yazılımları kullanıcılarla da paylaşıyor. OpenAI’nin geçtiğimiz haftalarda sunduğu uygulamalardan birisi Dall-E idi. Dall-E, kullanıcının girdisine göre çeşitli grafik tasarımlar yapan bir bottu. Başarısıyla insanlardan olumlu yorumlar almıştı.

    Şimdi de ChatGPT adında bir projenin ücretsiz olarak kullanıcılara sunulması ilgi çekti. Özellikle karmaşık soruları dahi etkili bir şekilde cevaplamasıyla bot, birçok kullanıcıyı şaşırttı. Yapay zekanın bu noktaya gelmesi ile beraber gelecekte daha iyi projelerin çıkacağı görülüyor. Lafı daha fazla uzatmadan sizleri ChatGPT ile baş başa bırakalım.

    ChatGPT nedir?

    ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilmiş olan bir yapay zeka tabanlı sohbet botu. Dil modeli olarak GPT-3.5 sürümünü baz alan uygulama, gerçekçi sohbetler üretebiliyor. Özetle ChatGPT, bir sohbet botu olarak karşımıza çıkıyor.

    Peki nasıl oluyor da bu bot bu kadar gerçekçi yazıyor? Bunun sebebi altyapısında gizli. Bot, makine öğrenimi ile pek çok kaynağı içerisine çekiyor. Bu zamana kadar keşfettiği kaynaklarla devasa bir beyne sahip. Bu veriler, yapay zeka ile beraber işlenerek dil modeline göre sonuçlanıyor. Özetle ChatGPT, öğrendiği kaynaklara göre cevap sunuyor.

    Bu kaynakları, küçük kaynaklar olarak düşünmemeliyiz. Çünkü ChatGPT, çok büyük bir veritabanına sahip. Kitaplar, internet kaynakları ve daha pek çok yeri okuyan bot, bu sayede kaliteli cevaplar üretiyor. Kısacası yapay zeka, binlerce değil milyonlarca kaynağı analiz etti.

    GPT-3.5 nedir?

    ChatGPT ile beraber GPT’nin ne olduğu da merak ediliyor. GPT-3.5, GPT’nin bir sürümü. GPT’nin açılımı “Generative Pre-trained Transformer” olmakta. Yani Türkçe olarak “Üretken Ön İşlemeli Dönüştürücü” anlamına geliyor. Bir dil modeli olan GPT, yapay zekasıyla kaliteli çıktılar üretmeyi hedefliyor.

    GPT’nin kaliteli bir şekilde dönüş yapmasının sebebi çeşitli dil örneklerini incelemesi. Bu model, incelediği örnekleri analiz ederek kendi sohbetini oluşturuyor. Bu sayede ortaya gerçekçi bir konuşma çıkıyor. Dil modelinin 175 milyarın üzerinde parametreye sahip olduğunu da ifade edelim.

    OpenAI ChatGPT özellikleri neler?

    ChatGPT, GPT-3.5’in gücünden yararlanarak ortaya harika sonuçlar çıkarıyor. Bu bot ile beraber yapılabilecek pek çok şey var. Bunlardan bazılarını sizler için sıraladık.

    İnsan gibi konuşur

    OpenAI ChatGPT ile birlikte yapılabilen en temel şey sohbet etmek. Kullanıcılar, bot ile sohbet ederek sorular sorabiliyor. Yapay zeka, sorular karşılığında cevap veriyor. 

    Örneğin bota “merhaba”, “nasılsın?” ve “sunucun ne kadar güçlü?” gibi sorular sorulması mümkün. ChatGPT, sorulan soruya en kısa sürede cevap verir. Bazen yoğunluk olduğunda gecikme yaşanıyor. Bunu da belirtmek gerekir. Tabii sorulan sorular eğer basit ise hızlı cevap alınır.

    Soruları cevaplar

    ChatGPT, klasik soruların yanı sıra daha karmaşık soruları da rahatlıkla cevaplar. Örneğin “en çok kullanılan 5 renk ne?” sorulduğunu varsayalım. Bot, en çok kullanılan 5 rengi sıralıyor. Bunun yanı sıra bir diğer örnek “Microsoft mu Apple mı?” olarak gösterilebilir. Tabii bot, kendi fikrini açıklamak yerine karşılaştırma yaparak bilgiler sunuyor. Yani detaylı bir şekilde açıklama yapıyor. Özetle bot, kıyaslama sorularında kendi fikrini açıklamaktan kaçınıyor.

    Bu gibi soruların yanı sıra OpenAI ChatGPT yazılımının daha uzun soruları da rahatlıkla cevapladığını belirtelim. Örneğin tren problemini bilirsiniz. Trenin raylarının birinde 5, diğerinde 1 kişi bağlı olarak yatar. Bunu bota uzun uzun anlatıp sorduğunuzda cevabı düzgün bir şekilde veriyor. Bot, olaya duygusal değil mantıksal olarak yaklaşıyor.

    Kod yazar

    OpenAI’nin geliştirmiş olduğu ChatGPT uygulamasının en etkili özelliklerinden birisi kod yazması. Kullanıcılar, ChatGPT ile beraber bottan kod isteyebiliyor. 

    Örneğin bota şu kodun nasıl yazıldığını soralım: “Spigot 1.12.2 JAVA ile beraber WorldGuard arazileri nasıl listelenir?”. Temel kod sorularının yanı sıra bot, bu gibi sorularda da en iyi cevabı veriyor. Kodları güzel bir şekilde açıklayan OpenAI ChatGPT, kodu temiz bir şekilde paylaşıyor. Özetle ister basit ister karmaşık olsun bot, kod yazma yeteneğine sahip.

    Problem çözer

    Botun öne çıkan bir diğer özelliği problemleri çözebiliyor oluşu. Eğer ChatGPT’ye matematik problemi veya denklem gibi sorular sorulursa bot bu soruları çözebiliyor. Bu özelliği ile de öne çıkan bot, şimdiden öğrencilerin kullandığı bir platforma dönüştü.

    Problem çözme yeteneğinin yanı sıra bottan formül de istenebilmesi mümkün. Örnek vermek gerekirse birkaç değişkenden oluşan sistem için formül lazım. Bot, belirtilen sisteme göre en uygun formülü üretiyor.

    Fikir verir

    Bottan faydalanmak isteyenler, sohbet ederken fikir alabiliyor. “Günümü daha iyi nasıl değerlendirebilirim?” sorusuna bot, bazı tavsiyeler veriyor. Bunun gibi pek çok soru ile yapay zekadan öneri alınabiliyor.

    Hikaye üretir

    OpenAI ChatGPT, hikaye ve şarkı gibi içerikler üretmede de oldukça başarılı. Profesyonel olmasa da yeterince kaliteli olan bu içerikler, elle düzeltilebilir seviyede. Kısaca ChatGPT ile birlikte hikaye, destan, senaryo, şarkı, yazı ve şiir gibi içerikler üretilebiliyor.

    Bundan daha fazlasını yapar

    ChatGPT, bu saydığımız özelliklerden daha fazlasını yapıyor. Botun diğer yetenekleri şunlar:

    • Bir kod bloğundaki hatayı tespit edip düzeltme
    • Diller arası çeviri
    • Bir cümleyi daha iyi hale getirme
    • Metin özetleme
    • Gruplandırma
    • Bir şeyin amacını ve işlevini açıklama

    ChatGPT ücretsiz mi?

    Uygulama hakkında merak edilen bir diğer şey, ücretsiz olup olmadığı ile ilgili. Bu soruya cevabımız evet. Kullanıcılar, henüz beta aşamasında olan uygulamadan bedava yararlanabiliyor. OpenAI ChatGPT yazılımının gelecekte tam sürüm çıktığında ücretli olup olmayacağı ise bilinmiyor. Tahminimizce yazılımın ücretsiz hak vereceği düşünülüyor.

    OpenAI ChatGPT nasıl kullanılır?

    ChatGPT, yapay zeka ile sohbet etmek isteyenlerin tercih ettiği bir yazılım. Ayrıca bu bot, sunduğu fikir önerileri ile öne çıkıyor. OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’ye ulaşmak için bu bağlantıya tıklamak gerekiyor. Bağlantıya giriş yaptıktan sonra yapılması gereken bir diğer aşamaya geçilmeli.

    Web sitesinde giriş yapın

    Eğer sayfaya ulaştıktan sonra giriş işlemi uygulanmadıysa karşımıza “Log in” butonu çıkıyor. Bu butona bastıktan sonra giriş ekranı açılıyor. Kayıt olmak için “Sign up” butonuna basılmalı. Eğer kayıt olunmak istenmiyor ise Google gibi bağlantılardan hesap oluşturulması mümkün.

    Bot ile sohbet etmeye başlayın

    OpenAI ChatGPT uygulamasında giriş yaptıktan sonra sohbet hazır hale geliyor. Yapılması gereken şey alt kısımdaki alana yazı yazıp göndermek. Bu şekilde bot, bir süre düşünüp cevap veriyor. Şunu ifade etmek gerekiyor: Yapay zeka, önceki mesajları da analiz ederek sohbet yapma yeteneğine sahip. Bu özelliği sayesinde sohbet, daha gerçekçi hale bürünüyor.

    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    Yemek Kartı Nedir? Avantajları Nelerdir?

    Yemek kartları, iş yerlerinde çalışanların öğle yemeği ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılan bir ödeme yöntemidir.

    Gibi Dizisinin 6. Sezonu Resmi Olarak Duyuruldu: Feyyaz Yiğit Sosyal Medyadan Açıkladı!

    Exxen platformunun sevilen absürt komedi dizisi Gibi, 6. sezon hazırlıklarına başladı. Dizinin başrol oyuncusu Feyyaz Yiğit, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yeni sezonun geleceğini resmen duyurdu. İzleyicilerin beğenisini kazanan dizinin 6. sez

    Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?

    Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.

    ChatGPT, Ücretsiz Versiyonuna Görsel Oluşturma İmkânı Getirdi!

    OpenAI, ücretsiz ChatGPT kullanıcılarına DALL-E 3 ile günde iki görsel oluşturma imkânı sunuyor. Yapay zeka destekli görsel oluşturma erişilebilir hale geliyor.

    İnsan Gibi Konuşan OpenAI ChatGPT Nedir? Nasıl Kullanılır?

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et