Dosya Yöneticisi Ne İşe Yarar?
Dosya yöneticisi, dosya ve klasörleri yönetmek için tasarlanmış programlardır. Dosya yöneticisi çeşitlerini ve dosya yöneticisinin ne gibi avantajlar sağladığını hemen öğrenebilirsiniz.
Dosya yöneticisi kullanıcıya bilgisayarında yer alan tüm dosyaları yönetme konusunda yardımcı olan bir programdır. Dosya yöneticileri depolama aygıtlarında yer alan dosyaları görüntüleme, düzenleme, kopyalama ve silme imkanı tanırlar.
Her ne kadar dosya yöneticisi dosyaları görüntüleme ve yönetme konusunda kullanıcıya yardımcı olsa bile dosyaları saklama işini depolama aygıtlarının yaptığını bilmeniz gerekir. İşletim sistemlerinin tümünde bir dosya yöneticisi vardır ancak işlevleri platformlara göre değişiklik gösterebilir.
Dosya yöneticisi nedir?
Dosya yöneticisi bir cihazda yer alan veya ilgili cihaza bağlı diğer depolama aygıtlarında yer alan tüm dosyaları yönetmenizi sağlayan bir programdır. Dosya silme, taşıma, düzenleme ve kopyalama gibi işlemleri dosya yöneticisi sayesinde gerçekleştirirsiniz.
Dosya yöneticisine ulaşmak için her işletim sisteminde farklı bir yol izlenebilir ve her işletim sisteminde dosya yöneticisinin adı farklı olabilir. Örneğin Windows 10'da dosya yöneticisi File Explorer adını taşırken macOS'ta Finder üzerinden işlem yapılır.
Linux işletim sistemlerinde ise durum biraz daha farklıdır. Linux karmaşık yapısıyla bilinir ve tek bir dosya yöneticisine sahip değildir. GNOME, LXDE ve XFCE gibi çok farklı dosya yöneticileri mevcuttur. Bunlardan hangisini kullanacağınız tercih ettiğiniz Linux dağıtımına göre değişiklik gösterir.
Android işletim sisteminde dosya yöneticisi basit bir biçimde File Manager olarak adlandırılır. iPhone cihazlarda ise Files adını taşıyan bir uygulama vardır. Her birinin kullanımı oldukça kolaydır. Dosyaları kopyalama, düzenleme, silme veya taşıma işlemlerini kolayca yapabilirsiniz.
Windows 10 alternatif dosya yöneticisi programları nelerdir?
İşletim sistemlerinin sahip olduğu varsayılan dosya yöneticileri oldukça kullanışlı olsalar bile bazı kullanıcılar daha fazlasını talep edebilirler. Bu nedenle dosya yöneticisi görevini gören çeşitli programlar ve uygulamalar geliştirilmiştir.
1. Total Commander
Total Commander uzun yıllardır var olan bir dosya yöneticisidir. Programın gösterişli olmadığını söylemek gerekir. Total Commander programının en önemli özelliği dosya aktarımlarını duraklatma ve devam ettirme imkanı sunmasıdır. Bu nedenle büyük boyutlu dosyaları aktarmak için idealdir.
2. Clover
Clover standart dosya yöneticisi programındaki büyük bir eksikliği giderir. Her klasöre göz atmak için ayrı ayrı pencere açmanıza gerek kalmaz. Hepsini tek bir noktada yönetebilme şansınız vardır. Kullanımı kolaydır ve ücretsiz bir biçimde indirilebilir.
3. Directory Opus
Directory Opus karmaşık bir görünüme sahiptir. Programın en önemli yanı yapılacak tüm işlemleri belirli bir seviyeye kadar özelleştirebilmenizdir. Oldukça hızlı bir şekilde çalışır ve işlemleri sıraya almanıza imkan verir. Ayrıca programın dosya sıkıştırma özelliği vardır.
Android alternatif dosya yöneticisi programları nelerdir?
Android işletim sisteminde yer alan dosya yöneticisi çok kullanışlı olsa bile bazı kullanıcılar daha fazlasına sahip olmak isterler. Böyle bir hedefiniz varsa Android platformunda yer alan ve sürekli olarak güncel tutulan en iyi dosya yöneticilerini kullanabilirsiniz.
1. Simple File Manager Pro
Dosya yöneticisini kullanırken ekstra işlevlerle boğuşmak zorunda kalmak istemiyorsanız Simple File Manager Pro kullanmayı deneyebilirsiniz. Temiz bir tasarıma sahiptir, reklamlar yoktur ve ek özelleştirmeler sunar. Dosya yöneticisini kolayca mevcut temanız ile uyumlu hale getirebilirsiniz.
2. ASTRO File Manager
ASTRO File Manager bugüne kadar geliştirilmiş olan en iyi dosya yöneticisi programlarından biridir. Yenilikçi bir tasarıma sahiptir ve ücretsiz bir şekilde kullanılabilir. Ekstra kullanım kolaylığına sahip olduğundan pek çok kişi tarafından tercih edilen dosya yöneticisidir.
3. ASUS File Manager
ASUS File Manager istemediğiniz kadar çok özelliklerle dolu bir dosya yöneticisidir. Dosyaları kontrol etmekten depolama alanını ayarlamaya kadar pek çok şekilde kullanılabilir. Tasarımı oldukça basittir ve kullanım kolaylığı sunar. Uygulamanın sunduğu tüm özellikler birbiriyle uyumludur.
iPhone alternatif dosya yöneticisi programları nelerdir?
iPhone cihazınızda birbirinden farklı dosyalar olabilir ve bunları yönetmekte zorlanabilirsiniz. Dosyalarınızı organize edebilmek için geliştirilmiş olan uygulamalardan yararlanarak bu sorunu kolayca aşabilirsiniz. Seçim yaparken kullanım kolaylığını en önde tutmanızı öneririz.
1. Documents by Readdle
Documents by Readdle oldukça kapsamlı bir dosya yöneticisidir. Metin dosyalarını kolayca kullanabilmenizi ve içerilerinde arama yapabilmenizi sağlar. Yapabilecekleri bunlarla sınırlı değildir. Belgelere şifre ekleme, yakındaki cihazlardan dosya aktarma ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz.
2. Total Files
Total Files birbirinden farklı servislerle entegre bir biçimde çalışabildiğinden oldukça popülerdir. Dosya yönetimi için size birbirinden farklı avantajlar sunar. Uygulamayı açmadan dahi belirli dosyalara erişim şansınız vardır. Dilerseniz bazı dosyalara şifreler koyabilirsiniz.
3. FileMaster
FileMaster hem belge görüntüleyici hem de dosya yöneticisi görevi görür. Bilgisayarınızdan dosyaları kolayca mobil cihazınıza aktarabilir ve onları paylaşabilirsiniz. Çeşitli şifreleme yöntemlerini kullanarak dosyalarınızı güvende tutmayı başarabilirsiniz.
Her işletim sisteminin varsayılan bir dosya yöneticisi vardır ve standart kullanıcılar için bunlar yeterlidirler. Daha fazla işleve ve imkana sahip olmak istiyorsanız dosya yöneticisi programlarından yararlanabilirsiniz. Seçim yaparken her zaman ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız.
İlgili İçerikler:
Discord Türkiye'de Neden Engellendi? Bakan Uraloğlu'ndan Açıklama Geldi!
Discord, Türkiye'de güvenlik birimleriyle veri paylaşmadığı gerekçesiyle erişime engellendi. Bakan Uraloğlu, IP adresleri paylaşılmadığı için yasaklandığını açıkladı.
Joker 2 Gişede Beklentilerin Altında Kaldı: Peki, Neden Başarısız Oldu?
Joker 2, gişede beklenen performansı gösteremedi. İlk hafta 40 milyon dolar hasılatla açılan film, olumsuz eleştiriler ve düşük izleyici puanlarıyla dikkat çekti.
Altı Yıl Güncelleme Alacak Samsung Galaxy A16 5G Tanıtıldı: Fiyatı ve Özellikleri Neler?
Samsung Galaxy A16 5G tanıtıldı! 6 yıl güncelleme desteği, 6.7 inç ekran, Exynos 1330 işlemci ve 229 euro fiyatıyla dikkat çeken modelin özellikleri neler?
Xiaomi Telefonlarda Bootloader Kilidi Açılamayacak: İşte Nedenleri!
Xiaomi, HyperOS 2.0 ile birlikte telefonlarda bootloader kilidini açma özelliğini kapatacak. Bu karar, kullanıcıların özelleştirme ve root işlemlerini sınırlayacak.