Dash Mining Nasıl Yapılır?
Dash mining ile ilgileniyorsanız bilmeniz gereken çok fazla detay vardır. Dash mining yapabilmek için gereksinimler ve ortaya çıkan maliyetler konusunda fikir sahibi olun.
Dash, Bitcoin projesine bağlı olarak ortaya çıkan bir kripto para birimidir. İlk olarak 2014 yılında oluşturulmuştur. Dash, peer-to-peer ağ üzerinden işlem sağlar ve hedefi ucuz para akışı sağlayabilir. Dash birçok sektörde ödeme aracı olarak kabul edilen ve mining yapılabilen bir kripto paradır.
Kripto para birimlerinin önemli bir yatırım aracına dönüşmesiyle pek çok farklı proje ortaya çıkmıştır. Dash bunlardan birisidir ve mining gibi işlemlerde bulunmak istiyorsanız onun ne olduğunu anlamanız gerekir. Dash mining yapmak istiyorsanız bazı gereksinimlere ihtiyacınız olacaktır.
Dash coin nedir?
Dash merkezi olmayan bir kripto paradır. Peer-to-peer ağa bağlı olarak çalışır. Dijital para birimlerinin büyük bir kısmı gibi klasik finansal sistemden geçmek zorunda kalmadan hızlı ve kolay bir şekilde online ödemelere izin vermesi amacıyla geliştirilmiştir.
Dash, 2014 yılında projenin baş mimarı Evan Duffield tarafından piyasaya sürülmüştür. Dash, Bitcoin projesine dayalı olarak ortaya çıkmıştır. Bu açıdan Bitcoin ve diğerlerine benzer bir yapıya sahip olması şaşırtıcı değildir. Dash projesinin başarılı olmasını sağlayan durum ise ek özellikler olmuştur.
Dash kripto parasının öne çıkan özellikleri
Dash birçok özelliğe sahip olsa bile en dikkat çekici olan InstantSend adını taşıyan özelliğidir. InstantSend, kripto para birimlerinin bir kısmında olan işlem süresini azaltmak veya ortadan kaldırmak için geliştirilmiştir. Bu sayede diğerlerinden farklı olmayı başarmıştır.
Kripto paralarda aktarım işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için bir işlemin doğrulanması gerekir. Bu doğrulama işlemi belirli sayıda bloğun geçilmesini zorunlu kılar. İşlemin tamamlanması için ne kadar çok onay gerekliyse işlem o kadar uzun sürer. Bu süre 15-60 dakika arasında olabilir.
Dash açısından ise "masternode" olarak adlandırılmış bir teknoloji vardır. Bu teknoloji, blok zincirinde tüm işlemlerin işlenmeye hazır olmasını sağlamak için ikinci bir destek katmanı sunar. Destek katmanı sayesinde işlem gerçekliği doğrulanır ve belirli sür kilitlenerek işlem süresi azaltılır.
Dash kripto parasının toplam arzı
2022 yılının ilk dönemi itibariyle dolaşımda toplam 10,60 milyondan fazla Dash mevcuttur. Maksimum arz ise 18,90 milyon olarak belirlenmiştir. Dash mining yapan kişiler bir blok işlemi çözdüklerinde belirli miktar ödül alırlar ama bu ödül her yıl yaklaşık %7 oranında azalır.
Dash mining yaparken elde edilen Dash miktarının yaklaşık %10'u kesilir. Yapılan bu kesinti Dash projesinin geliştirilmesinde kullanılır. Dash geliştirici ekibi mevcut koşullarda maksimum arza ulaşabilmek için yaklaşık olarak 190 yıl boyunca mining yapılması gerektiğini belirtir.
Dash mining nasıl yapılır?
Çoğu kripto para biriminde olduğu gibi Dash elde edebilmek için mining yapılması gerekir. Mining işlemi zorlayıcı matematik problemlerinin çözülmesiyle ilgilidir. Bir matematik problemi çözüldüğünde blok zincirine yeni bir Dash bloğu ekler.
Dash mining yapabilmek için Proof of Work adı verilen bir süreç kullanılır. Bu süreç X11 hashing algoritması tarafından belirlenmiştir. Söz konusu algoritma Evan Duffield tarafından geliştirilmiştir. Bu algoritmanın hedefi kullanılacak gücü azaltmak ve para biriminin adil dağılımını sağlamaktır.
- Dash mining yapabilmek için bir bilgisayara ve bir internet bağlantısına ihtiyacınız vardır.
- Dash mining işlemini bilgisayarınızın işlemcisi, ekran kartı veya ASIC bilgisayar ile yapabilirsiniz.
- Bilgisayar işlemcisi ile Dash mining yapmak en ucuz yol olsa bile en yavaş yöntemdir.
- Ekran kartı ile Dash mining yapmak hızlı ama aynı zamanda pahalıdır.
- ASIC bilgisayar ile Dash mining yapmak ise en ideal yöntem olarak görülür.
Dash mining maliyeti ne kadar?
Dash mining yapmak istiyorsanız belirli masrafları göze almanız gerekir. Bu masraflar yatırım yapacağınız donanımdan bağımsız olabilirler. Mining yapmaya başlamadan önce karşılaşacağınız her türlü masrafı düşünmeniz gerekir.
- Dash mining yapabilmek için ASIC bilgisayar almak isteyebilirsiniz. En çok tercih edilen ASIC bilgisayar Antminer D3 olarak bilinir ve fiyatı 100 dolardan başlar.
- Antminer D3 en az güç tüketen mining bilgisayarlarından biridir ama çalışabilmek için 930W elektriğe ihtiyaç duyar.
- Bu miktarda elektrik tüketimi yüksektir ve bilgisayarın 7/24 açık çalışması durumunda ek soğutma çözümleri gerektirir.
Elektrik birim fiyatının 1,89 TL olduğunu düşünürseniz önce elektrik maliyetini, ardından cihazın bakım maliyetini ve soğutma maliyetini düşünmeniz gerekir. Dash mining yapabilmek için çeşitli mining havuzlarına dahil olabilirsiniz. Ancak güvenilir bir havuz bulmak zor olabilir.
Kripto madenciliğinde bir matematik problemini çözmek zor bir işmiş gibi gözükmeyebilir. Ancak söz konusu problemlerin çözülebilmesi için yüksek teknolojiyle donatılmış bilgisayarlar gerekir. Bu nedenle Dash mining yapabilmek için insanlar mining havuzlarına katılmayı tercih edebilirler.
-
Bip 2 yıl önceVenezuela'da Dash miningi çok yapılıyor
İlgili İçerikler:
Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?
Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.
VPN Olmadan Instagram'a Nasıl Giriş Yapılır?
DNS ayarlarını değiştirerek VPN kullanmadan Instagram'a hızlı ve güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Adım adım rehberimizle kolayca bağlanın!
TRT 1 Frekans Ayarı Nasıl Yapılır? EURO 2024 Maçlarını Şifresiz İzlemenin Yolu!
EURO 2024 heyecanını TRT 1'den takip etmek isteyenler, maçları kesintisiz ve şifresiz izlemek için frekans ayarlarını güncellemeli. Peki, TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? İşte adım adım anlatım...
Digitürk'te TRT 1 Neden Yok? TRT 1 Kaçıncı Kanalda? Frekans Ayarları Nasıl Yapılır?
TRT 1'in yayın akışını kaçırmak istemeyenler, "Digitürk'te TRT 1 neden yok?" sorusunun cevabını ve güncel frekans bilgilerini merak ediyor. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın heyecan dolu maçları TRT 1'de! İşte tüm detaylar...