Blender Video Düzenleme Nasıl Yapılır?
Blender modelleme, oyun geliştirme ve video düzenleme gibi çeşitli özelliklere sahip bir yazılım. Bu ipucunda Blender video düzenleme işlemini detaylı olarak anlatacağız.
Bazı kullanıcılar, uygulama satın almak için ekonomik açıdan iyi durumda değildir. Böyle bir durumda kullanıcıların alternatifleri arasında ücretsiz uygulamalar yer alıyor. Ücretsiz ve kaliteli olarak pek çok uygulama karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri olan Blender, sunduğu birçok olanakla ön sıralarda yer alan kaliteli ve ücretsiz bir yazılım.
Blender ve özellikleri
Blender, ağırlıklı olarak modelleme amaçlı kullanılan bir yazılım. Bu uygulama, modelleme dışında sunduğu pek çok imkan ile de biliniyor. Bunlar arasında modellemenin yanı sıra oyun geliştirme, video düzenleme ve görsel efekt oluşturma yer alıyor.
Animasyon yapma özelliğine de sahip olan Blender, ilk olarak 1994 yılının 2 Ocak tarihinde yayın hayatına başladı. Bu tarihten sonra kendini geliştiren uygulama, ilk dönemlerde oldukça ilkel ve basit durumdaydı. Ancak son sürümlerinde yazılım ile gerçekçi çalışmaların yapılması mümkün hale geldi. Blender, son olarak 7 Eylül 2022 tarihinde 3.3 sürümü ile insanların karşısına çıktı.
Blender video düzenleme özelliklerine değinmeden önce Blender’ın genel özelliklerinden söz edelim. C, C++ ve Python ile kodlanan açık kaynaklı bir yazılım olan Blender, 36 dil desteğine sahip. Uygulamanın Windows, Linux ve Mac OS gibi çeşitli işletim sistemlerinde de kullanımı mümkündür. Bu uygulama, düşük boyutu ile pek çok kullanıcıyı memnun ediyor.
Blender’ın sunduğu en önemli ve temel özelliklerden birisi modelleme desteği. Tasarımcılar, uygulama içerisindeki modelleme araçları ile beraber profesyonel bir model ortaya koyabiliyor. Bu modelin dokusunu dahi yazılım içerisinde hazırlayabiliyor. Uygulamanın o kadar çok aracı var ki ilk defa kullananlar için arayüz, karışık geliyor. Böylesine detaylı bir uygulamanın ücretsiz olması insanları sevindiriyor.
Uygulamanın bir diğer özelliği animasyon oluşturma özelliğidir. Kullanıcılar, kaliteli grafikler ile beraber akıcı animasyonlar ortaya koyuyor. Bir diğer özellik ise simülasyon olarak yer alıyor. Akış simülasyonu ile beraber akış fiziği uygulanırken kumaş simülasyonu sayesinde nesnenin hareketleri simüle ediliyor.
Blender video düzenleme başlığına geçmeden önce görsel efektler hakkında da bilgi verelim. Görsel efekt video, animasyon ve oyunlarda yer alan ışıltılı efektlerdir. Bu efektlerin geliştirilmesi için genellikle daha güçlü donanımlar gerekiyor. Çünkü bu efektlerin tükettiği kaynak ciddi seviyelerde yer alıyor. Blender, VFX alanında da başarılı bir performans sergiliyor.
Blender video düzenleme nasıl yapılıyor?
Uygulama animasyon, 2 boyutlu animasyon, VFX ve modelleme gibi çeşitli konularda oldukça başarılıdır. Blender, aynı zamanda video düzenleme ile ilgili de imkanlar tanıyor. Adobe Premiere Pro veya Adobe After Effects gibi uygulamaları kullanmak istemeyenler Blender aracını kullanabilirler. Bu araç, Adobe Premiere Pro’daki bazı özellikleri içermesiyle profesyonel video düzenlemenin önünü açıyor.
Özellikle temel video düzenleme ve efekt ekleme gibi özelliklere ihtiyaç duyanlar için Blender, yeterli bir yazılımdır. Video düzenlemek için öncelikle Blender kurulmalı ve ardından uygulama başlatılmalı. Uygulama başladıktan sonra çıkan ekranda “New File” kısmında “Video Editing” başlığı yer alacak. Bu başlığa tıkladıktan sonra video düzenleme penceresi açılacak.
Video düzenlemenin en önemli özelliklerinden birisi, zaman tüneline medya dosyası eklemek. Bunun için pratik olarak sürükle bırak özelliğinden yararlanılıyor. Örneğin, bir video zaman tüneline sürüklenince zaman tüneline ekleniyor. Video ve ses dosyası ayrı olarak yer alıyor. Adobe Premiere Pro’da olduğu gibi Blender'da video ve ses dosyası birbirine bağlı olmuyor. Yani kullanıcı, isterse ses dosyasını kaldırıyor.
Blender video düzenleme özelliklerinden birisi de sahneyi kesme özelliği. Bu özellik, video kurgu işi ile uğraşanlar için hayati bir öneme sahip. Çünkü video düzenlerken gereksiz kısımların kesilmesi gerekiyor. Blender, bununla ilgili hızlı bir yola sahip. Yapılması gereken, kesilecek olan sahneyi seçmek ve “K” tuşuna basmak. Birden fazla dosya seçildiğinde birden fazla kesim işlemi uygulanıyor.
Kullanıcıların önemsediği özellikler arasında videoya efekt verme özelliği de yer alıyor. Bazı kullanıcılar, videonun belirli noktalarına yakınlaşmak veya saydamlığı ayarlamak gibi efektler de ekleyebilir. Bunun için sağ alt kısımda yer alan alan kullanılıyor. Örneğin, burada yer alan “kompozisyon” sekmesinde opaklık ayarı mevcut. Sağdaki nokta sayesinde animasyonlu bir şekilde saydamlığı güncellemek de mümkün oluyor. Bu menüde aynı zamanda yakınlaştırma, kırpma ve renk düzenleme gibi daha birçok animasyon desteği bulunuyor. Blender video düzenleme aracının en güzel yanlarından birisi de her özelliğe animasyon ekleme imkanı tanımasıdır.
Blender, kullanıcıların videoyu profesyonel bir şekilde düzenlemesine imkan tanıyor. Ancak yazılımın en önemli eksikliği, video üzerinde animasyon eklenmemesi. Bunun dışında uygulama gayet kullanışlı.
İlgili İçerikler:
Yerli AAA Oyun Black State İçin Oynanış Videosu Yayınlandı: Beklentiler Artıyor
Yerli AAA oyun Black State'in oynanış videosu yayınlandı. Nvidia teknolojileriyle güçlenen oyun, gerçek zamanlı kapı mekaniği ve hikayesiyle dikkat çekiyor.
Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?
Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.
Call of Duty: Black Ops 6 Zombies Oynanış Videosu Yayınlandı!
Call of Duty: Black Ops 6 Zombies modu, yeni harita ve silahlarla 25 Ekim 2024'te çıkıyor. Oynanış videosu, Beamsmasher gibi yenilikleri gösteriyor.
VPN Olmadan Instagram'a Nasıl Giriş Yapılır?
DNS ayarlarını değiştirerek VPN kullanmadan Instagram'a hızlı ve güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Adım adım rehberimizle kolayca bağlanın!