Akne Nedir? Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Akne, her yaştan ve her iki cinsiyetten insanı etkileyen bir cilt rahatsızlığıdır.

Akne, saç köklerinin siyah nokta veya beyaz nokta oluşturan yağ ve ölü deri hücreleriyle tıkanmasıyla oluşur. Farklı akne türleri vardır:
- Kist veya çıban olarak göründüğü iltihabi akne,
- Derin yerleşimli,
- Kistik akne,
- Papüller, püstüller veya komedonlar gibi yüzeysel lezyonlar.
Akne, özellikle yüzde yara izlerine neden olabilir ve gençlerin görünümleri hakkında endişelenmelerinin yaygın bir nedenidir. Cildin kuruması ve gözeneklerin tıkanması akne gelişimini teşvik edebilir.
Akne Hangi Bölgelerde Çıkar?
Akne genel olarak boyun, göğüs, yüz ve sırtta oluşur. Artan hormon seviyeleri nedeniyle ergenlik döneminde de yaygındır. Bu hormonlar sebum (yağ) üretimine yol açtığından, bu sırada fazladan yağ üretilir ve cildin yüzeyine atılır, bu da normalde günlük aktivite boyunca dökülecek olan ölü deri hücrelerini yakalar.
Ekstra yağ, tıkanmış foliküllerde bakterilerin büyümesi için mükemmel bir üreme alanı sağlayarak akne gelişimini kolaylaştırır. Bu bakteri sebumla beslenir, bu da bakteri çoğalmasına ve inflamatuar bir yanıta neden olur. Ayrıca pudra, fondöten ve krem gibi gözenekleri tıkayan kozmetiklerin kullanılması da sivilce lekelerine neden olabilir.
Akne Nedenleri Nelerdir?
Aknenin temel nedeni tam olarak anlaşılmasa da, gelişimine katkıda bulunabilecek çeşitli faktörler vardır. Hormonlar akne gelişiminde en yaygın faktördür. Ergenlik döneminde hormon seviyeleri arttığında sebum üretimi uyarılır ve üretilen fazla sebum akneye neden olabilir. Ayrıca seks hormonları da sivilceli yetişkin kadınların gelişiminde rol oynar.
Cilt hasarı, kabarcıklı güneş yanıkları (ciddi güneş yanığı vakalarında) veya kesikler veya yanıklar gibi ciltte yaralanma gibi ciddi akne oluşumuna neden olabilen bilinen başka bir faktördür. Belirgin bir yaralanmanın olmadığı ancak yine de akne lezyonlarında önemli bir artışla bağlantılı olduğu akne vakaları da vardır.
Süt ürünleri ve bazı gıdalar da akne gelişimi ile ilişkilendirilmiştir. Araştırma çalışmalarında çelişkili sonuçlar nedeniyle süt ürünlerinin akne geliştirme şansını artırabileceğini gösteren kanıtlar vardır. Bazı araştırmalar, süt ürünlerinde bulunan belirli kimyasalların, ciltte tıkanma ve sebum üretimine neden olduğu tespit edilen, vücudun insülin benzeri büyüme faktörü (IGF-1) seviyesinde bir artışa neden olabileceğini ve bunun da artan düzeylere yol açtığını göstermektedir.
Diğer çalışmalar, diyet ve akne oluşumu arasında önemli bir bağlantı bildirmemiştir. Ancak süt ürünlerinin tüketen kişinin genetik yapısı, hormonal aktivitesi ve sindirim sağlığına bağlı olarak akne oluşumunda artışa veya azalmaya yol açabileceği açıktır. Akne gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu tespit edilen bazı gıdalar da vardır. Bu tür ürünler, belirli şeker türlerini ve beyaz un ve beyaz şeker gibi rafine karbonhidratları içerir.
Rafine şeker, cildin normal vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla yağ üretmesine neden olarak ani bir etkiye sahiptir ve bu da sebum üretiminde artışa neden olur. Bazı araştırmalar ayrıca çok fazla rafine karbonhidrat, özellikle şeker tüketen kişilerin sivilce geliştirmeye daha yatkın olabileceğini göstermiştir.
Nikotin bilinen bir sivilce tetikleyicisidir ve bazı araştırmalar, hafif veya orta derecede sivilce vakalarına sahip olmak ile çikolata yemek ve sigara içmek arasında bağlantı bulmuştur. Bununla birlikte, şiddetli akne vakaları ile çikolata tüketmek ve sigara içmek arasında net bir bağlantı yoktur.
Vücudun insülin ve testosteron düzeyini artıran ve sebum üretiminde artışa yol açabilen Polikistik Over Sendromu (PCOS) dahil olmak üzere akne ile ilişkili bazı tıbbi durumlar da vardır.
Aknenin bilinen bir başka nedeni de hormon seviyeleri üzerinde önemli etkileri olan ilaçların kullanılmasıdır. Örneğin oral kontraseptifler, daha sonra artan sebum üretimi ile sonuçlanan artan hormon seviyelerine neden olan sentetik bir östrojen ve progestin içerir. Astım hastaları için steroid kullanımı, egzama veya sedef hastalığı gibi belirli cilt rahatsızlıkları için ağızdan alınan veya doğrudan cilde uygulanan kortikosteroidlerin yanı sıra akne oluşumundaki artışla da ilişkilendirilmiştir.
Aknenin bilinen bir başka nedeni, yetersiz metabolik fonksiyona ve artan inflamasyona yol açabilen, yeterli miktarda doğal yağ ve protein almamak gibi kötü beslenme alışkanlıklarıdır. Hormon seviyelerinin artmasına da yol açan çok fazla alkol alma eğilimi de sivilce oluşumu üzerinde etkilidir. Akne oluşumunda rol oynayan diğer faktörler arasında şeker ve rafine karbonhidratlar içeren yiyeceklerin yanı sıra uyku eksikliği yer alır. Örneğin, araştırmalar, yeterince uyumayan kişilerin, çok uyuyanlara göre şiddetli akne geliştirme şansının dört kat daha fazla olduğunu göstermiştir.
Sivilce, hamilelikle birlikte hormonal değişikliklerden de kaynaklanabilir. Androjenlerde, özellikle testosteron ve androstenedionda bir artış, hamileliğin ortasında mevcuttur. Bu, akne oluşumuna yol açan inflamatuar bir yanıta yol açabilir.
Akne ayrıca stres, diyet ve yüksek sıcaklıklar (sıcak duşlar, saunalar) tarafından da tetiklenebilir. Strese bağlı sivilce bazen büyük duygusal değişim zamanlarında veya okuldan üniversiteye veya işten genç yaşta aile kurmaya geçiş gibi geçiş zamanlarında ortaya çıkar. Bunun yanı sıra, genellikle düşük fiziksel aktivite seviyeleri tarafından tetiklenir. Özellikle yetersiz beslenen ve daha az aktif olan kişilerde.
Akne Hangi Yaşlarda Meydana Gelir?
Akne her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en sık olarak, hormonların bir değişim halinde olduğu ergenlik döneminde teşhis edilir. Aknenin hem fiziksel hem de psikolojik etkileri yaşamı tehdit etmese de hastaların yaşam kalitesinde önemli bozulmalara neden olabilir.
Akne, bilinen bir tedavisi olmayan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır ve gençler arasında öne çıkması nedeniyle birçok genç odaklı web sitesinde ortak bir tartışma konusu haline gelmiştir. 2010 yılında akne tedavisi görenlerin %70'inden fazlası 12 ila 17 yaş arasındaki ergenlerdi. Akne için birçok tedavi mevcuttur; ancak güvenlikleri ve etkinlikleri sıklıkla sorgulanır.
Akne Belirtileri Nelerdir?
Aşağıdaki maddeler aknenin en önemli belirtileridir:
- Hafif sivilce, sadece küçük şişlikler gösterir. Örneğin: beyaz nokta, siyah nokta ve papüller.
- Orta derecede akne, orta derecede lezyon gösterir. Örneğin: püstüller, nodüller ve kistler.
- Şiddetli akne, çok sayıda ve büyük boyutta lezyonlar gösterir. Örneğin: yara izleri ve derin akne eritem.
Semptomlar hafif veya şiddetli olabilir, ancak genellikle hormonal değişiklik veya okuldan veya depresyondan kaynaklanan stresten kaynaklanır. Düzensiz yemek yemek akne geliştirme riskini de artırır, bu nedenle karmaşık karbonhidratlarla (lif) dolu dengeli bir diyet yemeniz önerilir.
Akne için Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Antibiyotikler: Hafif sivilceleri tedavi etmek için kullanılabilirler, ancak şiddetli sivilceleri tedavi etmeyebilirler.
- Cilt temizleyiciler: İlk etapta temizlik cilt problemlerinin oluşmasını engelleyecektir. Ancak bazen hijyen bozulabilir ve cildinizde enfeksiyon kaparak sivilcelere neden olabilir ve bunlar tedavi edilmezse şiddetli sivilcelere neden olabilir. Reçeteli ilaçlı temizleyiciler, aşırı yağ üretimini kontrol ederken aynı zamanda iltihabı da azaltarak papül ve püstül sayısını azaltabilir.
- Benzoyl peroxide: Hafif akne tedavisinde kullanılabilen, %2 benzoil peroksit içeren bir cilt temizleyicidir.
- Silikonlar: Komedojenik veya yağlı olma eğilimindedir, bu da yüzünüze uygulanmasını zorlaştırır. Ayrıca tahrişe neden olurlar ve akneye neden olabilirler. Yalnızca hafif bir temizleyici ile kullanın ve diğer sert kimyasallarla birleştirmeyin. Hassas bir cildiniz varsa bunları kullanmayın, çünkü daha da kötüleştirebilirler. Küçük problemler için uygundurlar ancak şiddetli sivilceler için uygun değildirler çünkü cildinizin kendini iyileştirmesini zorlaştıracaktır.
- Yapay gözyaşı: Gözleri yatıştırmak ve nemlendirmek için kullanılır. Yağlayıcı damlalar, akne tedavisinden kaynaklanan hafif ve geçici tahriş için de kullanılır.
- Kortikosteroidler: Bu topikal cilt ilacı, dermatit ve egzamayı tedavi etmenin en yaygın yoludur. Şiddetli akne için etkili kısa vadeli bir çözümdür. Bununla birlikte, kalp hastalığı, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz, obezite veya oral steroid kullanıyorsanız, şu durumlardan herhangi birini geçirdiyseniz veya mevcutsa kontrendikedir.
- Topikal retinoidler: Şiddetli akne tedavisinde kullanabileceğiniz üç tip topikal retinoid vardır. Azelaik asit hafif ve orta dereceli akneler için uygundur. Salisilik asit ise karma ciltlerin yanı sıra hafif ve orta dereceli akneler için uygundur. Üçüncü tip, şiddetli akneniz varsa, diğer tedavileri denediyseniz veya başarılı olamadıysanız veya cildiniz diğer tedavileri tolere edemiyorsa önerilen Tretinoin'dir.
Dikkat: Bazıları cilt reaksiyonuna neden olabileceğinden veya cildiniz için tehlikeli olabileceğinden, bu tedavilerin birçoğunu kullanırken dikkatli olmak önemlidir.
Akne Çeşitleri Nelerdir?
Komedonal, inflamatuar ve karışık veya yaygın olmak üzere üç ana akne türü vardır. Salgınızın şiddeti, sahip olduğunuz sivilce türüne ve en başta neyin sebep olduğuna bağlı olsa da her sivilce türü için bir tedavi yöntemi karışımı vardır.
Komedon, ayna olmadan görülmesi zor, sadece küçük papüllerden oluşan bir sivilce türüdür. Komedon genellikle burun ve çene gibi gözeneklerin açık olduğu bölgelerde görülür. Komedonlara bakteriler neden olabilir ve bunların varlığı sivilceyi daha da kötüleştirir.
Püstüler veya kaba akne olarak da bilinen iltihaplı akne, derin çukurları ve bakteriyel enfeksiyonla dolu püstülleri olan en şiddetli akne türlerinden biridir. Deri komedonların etrafında iltihaplanır ve bunlar daha kırmızı, daha büyük ve daha ağrılı hale gelerek iltihaplanmaya (kızarıklık) neden olur.
İltihaplı akne genellikle yüz çevresinde oluşur, ancak sırt dahil vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Normalde duygusal stres veya hormonal değişiklikler tarafından tetiklenir, ancak iltihaplı akneye neden olabilecek başka nedenler de vardır, örneğin: kötü beslenme veya uzun süre güneş ışığına maruz kalma.
Karışık veya yaygın sivilce, komedonların ağır sabunlar ve vücut temizleyicileri ile yıkanmasıdır. Gözenekler açık bırakılır ve enfeksiyon yayılarak daha derin cilt lezyonlarına neden olabilir. Komedonların ve iltihaplı papüllerin karışımı genellikle ergenlerde vücutları hormonal değişikliklere alışmadan önce görülür. Karışımdan kaynaklanan iltihaplanma, akne tedavisini zorlaştırabilen kırmızı, ağrılı sivilcelere neden olabilir.
Topikal tedaviler esas olarak lekeleri gidermek için kullanılır, ancak durumunuza bağlı olarak bir tedavi şekli olarak kabul edilebilirler.
Hangi Yiyecekler Akneye Neden Olur?
Aknenin yaygın bir nedeni, şeker oranı yüksek yiyeceklerdir. Şeker oranı yüksek olan yiyecekler arasında alkolsüz içecekler, işlenmiş gıdalar ve çikolata bulunur. Düşük şekerli bir diyet uygularsanız, vücudunuzdaki şeker miktarını azalttığı için sivilce geliştirme riskinizi azaltabilirsiniz. Aşağıdakiler diğer bazı nedenlerdir:
- Yüksek yağ içeriği: Süt ürünleri ve kırmızı et gibi yağ oranı yüksek gıdalar kandaki testosteron düzeylerini yükseltebilir ve kan seviyesi vücudun kaldıramayacağı kadar yüksekse sivilceleri tetikleyebilir. Yumurta, balık, tereyağı ve peynir gibi kolesterolü yüksek gıdalar, başka herhangi bir diyet değişikliği yapılmadan sık tüketilirse sivilceye neden olabilir.
- Alkol: Alkol aknenin yaygın bir nedenidir. Cildinizdeki dehidrasyon etkisinden kaynaklanır ve komedonları daha da kötüleştirebilir. Alkol aldıktan sonra da cildiniz kızarabilir ve iltihaplanabilir.
- Sigara içmek: Sigara içmek, cildiniz dahil tüm organlarınıza taşınan oksijen miktarını azalttığı için sivilcelere neden olabilir. Akne hastaları, akne geliştirme şansını azaltmak için sigarayı bırakmalıdır. Ciddi durumlarda, sigara beyaz veya açık renkli lekelerde veya cildinizin diğer bölgelerinden (yanaklarınız gibi) daha ince olan bölgelerde meydana gelirse, ciltte kalıcı yara izlerine neden olabilir.
- Stres: Yüksek düzeyde stres bağışıklık sistemini etkileyebilir ve vücudunuzun akneye karşı direncini azaltabilir. Bu nedenle, egzersizler yaparak, yeterince uyuyarak ve stresli durumlara maruz kalmanızı azaltarak stres seviyenizi yönetmeniz önemlidir.
Akneyi Önlemek için En İyi Yöntemler Nelerdir?
- Yüzünüzü günde iki kez ılık su ve hafif bir temizleyici veya yüz yıkama jeli ile yıkayın. En yaygın temizleyiciler, süper marketlerden veya eczanelerden ucuza satın alabileceğiniz salisilik asit bazlıdır. Seçtiğiniz ürünün alkol içermediğinden emin olun, çünkü bu cildinizi kurutur ve sivilceleri daha da kötüleştirir.
- Herhangi bir yüz yıkamanın üzerine ince bir tabaka nemlendirici uygulayın. Nemlendirici, yağsız bileşenler içermeli ve gözeneklerinizi tıkayacağı için yağlı nemlendiricilerin kullanımından kaçınmalıdır. Yağlı bir cilde sahipseniz, bunun yerine jel bazlı bir nemlendirici kullanmayı deneyin.
- Akneye neden olabilecek bakterilerin yayılmasını önlemek için cildinize dokunmaktan veya almaktan kaçının. Yüzünüzü yıkarken nazik olun çünkü bu daha fazla tahrişe neden olabilir ve ciltte kırmızı lekeler bırakabilir.
- Sıcak duşlardan kaçının çünkü cildinizi kurutabilir ve yağ bezlerinizdeki sebum (yağ) miktarını artırabilir, bu da bakterilerin büyümesini kolaylaştırarak daha fazla sivilceye neden olur.
- Güçlü kimyasallar içeren kozmetik ürünleri kullanmaktan kaçının çünkü bunlar, sivilceleri kötüleştirebilir ve cildinizin daha kırılgan hale gelmesine neden olabilir. Salisilik asit gibi düşük konsantrasyonda aktif bileşenler içeren hafif bir temizleyici ve yüz yıkamayı deneyin.
Bazı bölgelerde, yerel dermatoloğunuz için bir numara bekleme odasında sergileniyor olabilir, ancak bunun için yine de randevu almanız gerekecek. Alternatif olarak, akne tedavisi için lazer tedavisi gibi cilt bakımı veya güzellik uygulamaları sunan dermatologlar da bulabilirsiniz (bkz. Akne Lazer Tedavisi).
Kimyasal Tedavilerden Sonuç Alamayanlar için Alternatif Tedavi Yöntemleri
Kimyasal olmayan tedavileri deneyen ve buna rağmen akne sorunu yaşayanlar için tıbbi yardım gerektiren daha ciddi tedavi seçenekleri vardır. Bir dizi prosedür, akne üretimini veya semptomlarını azaltmak için deride kontrollü sebumu yok eden lazerlerin kullanımını içerir. Bu tedavi özellikle daha koyu yüz derisine veya geleneksel yöntemlerle çıkarılamayan yara izlerine sahip olanlar için iyidir. Başka bir seçenek de, salgınlara neden olan fazla kıl köklerini çıkarmak için elektrikli bir iğne veya neşter kullanarak ameliyat olmaktır.
6 yıldır makale yazarlığı yapıyorum. Yurt dışında Makale yazarlığı, SEO, Wordpress SEO eğitimleri al...
İlgili İçerikler:
Nvidia 572.83 Sürücüsü Yayınlandı: İşte Yeni Gelen Özellikler ve Giderilen Hatalar!
Nvidia 572.83 sürücüsü çıktı! DLSS 4 desteği, hata düzeltmeleri ve NVIDIA ACE ile daha iyi bir oyun deneyimi sunuyor.
Nvidia, Yapay Zeka Bilgisayaları DGX Spark ve DGX Station’ı Tanıttı!
Nvidia, GTC 2025’te DGX Spark ve DGX Station’ı tanıttı. Yeni AI bilgisayarları, yerel yapay zeka model eğitimi ve büyük veri işlemleri için devrim niteliğinde!
Xiaomi 16, Daha Büyük Ekran ve Daha İnce Tasarımla Gelebilir!
Xiaomi 16, daha büyük ekran ve daha ince bir tasarımla gelebilir! İşte yeni modelin sızdırılan özellikleri ve tasarım detayları hakkında tüm bilgiler!
Tanyeli Hayatını Kaybetti! Tanyeli Kimdir, Soyadı ne ve Hangi Hastalıkla Mücadele Ediyordu?
Uzun süredir pankreas kanseriyle mücadele eden ünlü oryantal dansçı Tanyeli’den acı haber geldi. Sanat camiasında derin üzüntüye yol açan vefat haberi sonrasında, "Tanyeli kimdir, kaç yaşındaydı ve hastalığı neydi?" gibi sorular gündeme geldi. İşte, Tanye