Telefonlardan Ayakkabılara Kadar Her Yerde Bulunan Waterproof nedir?
Waterproof ne demek, neden çoğu üründe waterproof korumalı yazar? Bu özellik, akıllı telefonlardan bot ayakkabılara kadar uzanmakta.

Su geçirmezlik olarak çevrilen waterproof, aslında akıllı telefonlardan bot ayakkabılara kadar farklı yerlerde karşımıza çıkmakta. Suyu dışarıda tutan su geçirmez özellik, bir nesne veya malzemeden suyun geçemeyeceği anlamına gelir.
Günümüzde çoğu akıllı telefon suya dayanıklı ve hatta belki de su geçirmez olarak lanse ediliyor. Ama bu gerçekten ne anlama geliyor? Telefonunuzu endişelenmeden suya atabilir misiniz?
Su geçirmez ve suya dayanıklı arasındaki fark nedir?
'Su geçirmez' (waterproof) ve ‘suya dayanıklı’ (water-resistant) terimlerinin birbirinin yerine kullanıldığını duymuş olabilirsiniz. Fakat bu iki özellik tamamen aynı anlama mı geliyor?
Aslında temel olarak aynı şey değiller. Su geçirmez malzeme ve nesneler, suda ne kadar süre kalırlarsa kalsınlar veya üzerlerine uygulanan basınç ne olursa olsun suyu tamamen dışarıda tutabilirlerken, suya dayanıklı malzemeler ancak belirli bir dereceye kadar su sızmasına karşı koruma sağlar.

Waterproof malzeme örnekleri nelerdir?
Su geçirmez malzemelerin bazı örnekleri şunları içerir:
- Plastik
- Silgi
- Balmumu
- Silikon
- Lateks
Günlük yaşamda aşina olduğumuz nesnelerin çoğu, su geçirmez veya suya dayanıklı olarak sınıflandırılır. Bunlar başlıca şu şekildedir:
- Bot ayakkabılar
- Yağmurluklar (bunlara genellikle su geçirmez ceket de denir)
- Lastik ördek gibi oyuncaklar
- Şemsiyeler
- Bazı spor ayakkabılar
- Lastik eldivenler
- Cep telefonları
Gibi bazı cihazlar son zamanlarda özellikle suya dayanıklı olacak şekilde yapılmıştır. Ancak pamuk yünü gibi emici malzemeler su geçirmez malzemelerin tam tersidir çünkü suya direnmek yerine çok kolay bir şekilde emerler.

Çoğunlukla telefonlarda kullanılan IP kodları nedir?
Giyilebilir cihazların aksine, akıllı telefonlar suya dayanıklılık için standart testlere sahiptir. Bunlar, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından belirlenir ve Uluslararası Koruma veya Giriş Koruması kodları olarak adlandırılır. Kodlar genellikle IP olarak belirtilir ve ardından iki rakam gelir.
Örneğin iPhone 12 IP68 derecesine sahiptir. Bu iki sayıdaki ilk basamak toz korumasına işaret eder. Bunun için 6, çoğu akıllı telefonun bugün elde ettiği en yüksek puandır. İkinci basamak ise 9'un en yüksek derece olduğu su korumasını ifade eder. Bununla birlikte çoğu akıllı telefon 7 veya 8 seviye su geçirmezlik sunar.
Her bir su geçirmezlik numarasının neyi gösterdiğinin listesi:
- IP X: Cihaz suya dayanıklılık açısından test edilmemiştir.
- IP 0: Suya karşı koruma yok.
- IP 1: Damlayan suya karşı etkili.
- IP 2: Cihaz 15 derecelik bir açıdayken dikey olarak düştüğünde bile damlayan suya karşı etkili.
- IP 3: Dikeyden 60 derecelik bir açıyla gelse bile su püskürtmeye karşı etkili.
- IP 4: Herhangi bir yönden su sıçramasının etkisi yoktur.
- IP 5: 6 mm'lik uzaktan gelen su sıçramasının hiçbir etkisi yoktur.
- IP 6: 12 mm'lik uzaktan gelen güçlü su sıçramasının hiçbir etkisi yoktur.
- IP 7: 30 dakika boyunca bir metreye kadar suya daldırmanın hiçbir etkisi yoktur.
- IP 8: 30 dakikadan fazla bir metreden fazla suya daldırmanın hiçbir etkisi yoktur.
- 9: Yüksek sıcaklık, yüksek basınçlı su püskürtülmesinin etkisi yoktur.
Waterproof gerekli mi?
Waterproof'un test etmeniz gereken havalı bir özellik olarak değil, su hasarına karşı ilave bir koruma düzeyi olarak tasarlandığını unutmamak gerekir.
Suya dayanıklı bir telefonunuz varsa ve yanlışlıkla suya düşürdüyseniz, muhtemelen çok fazla endişelenmenize gerek yok. Ancak her fırsatta cihazınızı test etmemek doğru olacaktır.
Cihazınızın gerçekten suya ne kadar dayanıklı olduğunu bilmek istiyorsanız, üreticinin bu konudaki telefon kılavuzunu okumayı tercih edebilirsiniz. "Yüzmeye karşı korumalı" gibi pazarlama ifadelerine güvenmeyin, ne amaçla kullanılacağından emin olmadığınız sürece bir cihazı asla kasıtlı olarak suya bırakmamalısınız.
İlgili İçerikler:
ChatGPT Sesli Sohbet Özelliği, Herkesin Kullanımına Açıldı!
ChatGPT'nin sesli sohbet özelliği, tüm kullanıcılara erişilebilir hale geldi. Bu özellik, daha önce geçen ay sadece ücretli ChatGPT kullanıcılarına sunulmuştu.
Yapay Zekada Yeni Bir Dönem Başlıyor: Herkes Kendi ChatGPT'sini Yapabilecek!
OpenAI, kişiselleştirilebilir ChatGPT modelleri yaratma imkânı sunan GPT Store'u tanıttı. Yapay zeka meraklıları artık kendi GPT'lerini kolayca oluşturabilecek.
Yeni PlayStation 5 Slim Söküldü: İşte Boyutundan Performansına Kadar Öne Çıkan Yenilikler!
Sony'nin kısa süre önce oyuncuların beğenisine sunduğu Playstation 5 Slim modeli, merakla beklenen iç tasarımı ile gözler önüne serildi.
Yapay Zeka Devrimi Bellek Sıkıntısına Yol Açtı: HBM3 Bellekleri, 2025 Yılına Kadar Tükendi!
Yapay zekanın hızla büyüyen dünyasında HBM3 bellekler, 2025 yılına kadar tükendi. Nvidia ve AMD'nin yeni nesil AI GPU'ları için kapasite yarışı içinde!