VPN Kullanımlarında Şok Eden Artışlar: %17.000 Artış Görülen Ülkeler Var!
Son zamanlarda savaşlar, ekonomik sorunlar ve huzursuzluklar sebebi ile insanların güveni sarsıldı. Her şeye şüphe ile yaklaşılması sonucunda ise VPN kullanımları çok fazla artış gösterdi. Kullanımların şok edici sayılara ulaştığı ülkeler bile var. Detaylar haberimizde!
2011 senesinde gerçekleşen Arap Baharı ayaklanmalarından sonra önemli gelişmeler yaşandı. Sadece politik ve ekonomik olarak değil, sosyal medya ve internet kullanımlarında da dönüm noktaları gerçekleşti. İnsanların kitlesel ayaklanmalara katılmamaları için, internete ilk kez büyük bir sansür geldi. Bu olayların üzerinden neredeyse 12 sene geçtikten sonra bile etkileri hala hissedilmekte.
Hükümetler hale daha olası ayaklanmaları engellemek için sosyal medya sansürleri uygulamakta. İnternet kullanımları bazı olağanüstü durumlarda kısıtlandırılmakta. Protestoların önüne geçilebilmesi ve hak ihlallerinin gizlenmesi için bu gibi yöntemler uygulanmakta.
Bu yasak, sansür ve kısıtlamalar karşısında ise vatandaşlar VPN hizmetlerine başvuruyor. Bu sayede yasaklanan sitelere erişim ve daha özgür bir internet kullanımı mümkün oluyor. İnsanların verilerinin güvenliklerinin olmadığı düşünmeleri de yine VPN kullanma sebepleri arasında!
İran’da Instagram ve WhatsApp yasaklandı
Geçtiğimiz günlerde İran’da iki büyük sosyal medya uygulamasının kullanımı yasaklandı. Instagram ve WhatsApp, İran vatandaşları tarafından kullanılamamakta. Bu çarpıcı yasaklamadan sonra ise halk, kendince tepki gösterdi. Fakat bu tepkinin alenen ve yasal olarak gösterilmesi, sıkı hükümet karşısında mümkün olmadı.
Instagram ve WhatsApp yasaklarından sonra İran’daki VPN kullanımları normalin çok üstüne çıktı. %3000 kadar artan VPN kullanımları, yasakların doğal sonucu olarak yorumlandı. Dünya’nın farklı yerlerinde savaş ve huzursuzluk ortamları insanları etkilemekte. Bu ortamlarda bu tarz VPN kullanım sıçramaları görülmekte.
Yüzde 17.000’lik artış ile rekor Kazakistan’da
Kazakistan’da vatandaşların mobil internet kullanması kısıtlandı. Bunun üzerinde VPN kullanımında %3400 artış gözlendi. Nisan ayında Sri Lanka’da VPN kullanım artışlarında ise rekor sayılara ulaşıldı. %17000 gibi dev bir sıçrama ile VPN kullanımlarında rekor yaşandı.
Hükümet, VPN kullanımları sebebiyle uygulanmaya çalışılan yasakların işlevsiz olduğunu düşünmekte. Sosyal medya yasakları, insanların kendi fikirlerini belirtme özgürlüğünün önüne geçmekte. Bu özgürlüklerini geri alabilmek için VPN kullanan vatandaşlar, hükümeti çaresiz bırakmakta. Bu denli artan VPN kullanımları sonrasında hükümet yıldırıldı ve yasakları kaldırdı. Böylece halk haklı davasını kazanmış oldu.
Rusya-Ukrayna savaşı da VPN kullanımını etkiledi!
Savaşın başlaması ile VPN kullanım taleplerinde ciddi artışlar yaşandı. %2700’lere ulaşan kullanım artışları, yine yasakların ardından yaşandı. Endonezya’da ise PayPal ve Twitter platformlarının kullanımları yasaklanmıştı. Bu yasaklanmalardan sonra ise %196’lık bir VPN kullanım artışı yaşandı.
VPN kullanım dataları
Dünya üzerinde yaklaşık olarak 5 milyar internet kullanıcısı bulunmaktadır. Bu kullanıcıların 1.2 milyar kadarı VPN kullanmakta. VPN kullanıcıların internet gezinme sıklıkları ise insanlara göre değişmekte. Genellikle yasaklı sitelere giriş için kullanılan VPN, savaş ya da politik olayların olduğu bölgelerde daha yoğun kullanılmakta. VPN kullanımlarına ait bazı bilgilerin yer aldığı tablo aşağıda verilmiştir:
VPN Kullanım Sıklığı | VPN Kullanıcı Oranı |
Her gün 1 kere VPN kullanan kullanıcılar | %36 |
Haftada en az bir kere VPN kullanan kullanıcılar | %41 |
Ayda en az bir kere VPN kullanan kullanıcılar | %13 |
Çok nadiren VPN kullanan kullanıcılar | %10 |
VPN nedir? Nasıl kullanılır?
Açılımı Virtual Private Network olan VPN, güvenli iletişim kurulmasını sağlar. Türkçeye Sanal Özel Ağ olarak çevrilmesi mümkündür. Genellikle şirketler arasındaki iç iletişimi kurabilmesi için kullanılır. Bir şirkete ait farklı şubeler arası iletişim VPN yolu ile kurulur. En basit tanımı, IP adresinin gizlenerek internete bağlanması olarak yapılır. VPN sayesinde internet bağlantıları güvenli hale gelir. Aynı zamanda internete bağlanan kullanıcı kimliği de gizlenmiş olur. Bu sayede yasaklanmış ya da kısıtlanmış sitelere güvenli bir şekilde erişim sağlanır. 3. kişiler ise bağlantı yapan kişiler hakkında bilgi sahibi olamazlar.
VPN için çok farklı protokoller ve teknolojiler entegre halde kullanılır. İki farklı bilgisayar arasında iletişim kurulurken, kriptolama yöntemi kullanılır. Bu şekilde yaratılan güvenli bir tünel sayesinde bilgiler güvenli bir şekilde aktarılır. Böylece VPN kullanan internet kullanıcılarının internet gezintileri, 3. kişiler tarafından takip edilemez.
Tüneller arasında dolaşan bilgiler şifrelenerek hareket ederler. Bu sebepler araya girmeye çalışan kötü niyetli yazılımlara karşı tedbir alınmış olur. Kötü niyetli bir kullanıcı araya girmek istediğinde sadece şifrelenmiş veriyi görebilirler. Fakat bu veriyi çözemez ve okuyamazlar. Bu kriptolama yöntemi ne kadar güçlü şifrelemeler yaratabilirse, bağlantı da o kadar güvenli olur. Tüm veri akışı bu tünel içerisinde alındığı takdirde ise, tam koruma sağlanır.
VPN kullanım amaçları nelerdir?
VPN ilk zamanlarda kurumlar arasında güvenli iletişim kurulabilmesi amacı ile kullanılıyordu. İnternet üzerinden gerçekleştirilen gezintiler de gizlilik VPN sayesinde sağlanıyordu. İlk kullanım amacı farklı lokasyonlarda yer alan kurumlar arasında iletişim kurulması idi.
Birkaç farklı şubesi olan bir mağaza zincirinin şubeleri arasında iletişimde yine VPN ile sağlanıyordu. Merkez şube ve yan şubeleri arasında veri güvenliği sağlanması için kullanılan bir yoldu. Muhasebe kayıtları ya da şirket içi gizli bilgiler, bu sayede güvenli bir şekilde aktarılıyordu. Şubeler arasında iletişim kurulduğu takdirde üçüncü şahıslar bu bilgilere erişebilir. Bu durum da şirket verilerinin güvenlik açığı sebebiyle tehlike oluşturması anlamına gelir. VPN kullanıldığı takdirde ise aktarılan bilgiler şifrelendiği için böyle bir güvenlik tehdidi olmaz.
Günümüzde VPN kullanımlarının artış sebepleri
İnternet üzerinden yapılan aktiviteler hiç olmadığı kadar tehlike arz eder seviyeye geldiler. Gizlilik kavramı ise son zamanlardaki olaylar kapsamında ortadan kalktı. Virüsler, sansürler ve yasaklamalar sebebiyle insanlar internete girerken farklı yollar denemeye başladılar. VPN sayesinde internet aktivitelerinin takip edilmesi mümkün olmayacak şekilde internet kullanımı olur. Bu sebeple insanlar her geçen gün daha fazla VPN kullanımına başvurmayı tercih eder oldular.
Politik olaylar sebebiyle bazı hükümetlerin aldığı internet yasaklamaları kararları VPN kullanımlarını arttırdı. Bölgesel internet kullanımı kısıtlamaları ve sansürleri insanları VPN kullanmaya itti. Bunun dışında birçok ülkede Torrent ya da buna benzer ağlar yasaklanmış durumdadır. Bu ağlar üzerinden müzik ya da film içeriklerini indirmek isteyen insanlar de yine VPN kullanım yoluna başvurmaktadırlar.
İnternet üzerinde gezinirken takip edilme korkusunun yaşanması da VPN kullanımlarını arttıran unsurlardan biridir. Birçok insan istihbarat servislerinin kendini takip ettiği düşüncesine katılmıştır. Bu düşünceler internet üzerinde gezinirken daha fazla gizlilik talep edilmesine sebep olmaktadır. Mahremiyet algısı giden insanlar da da yine VPN kullanımlara sıklıkla rastlanmaktadır.
İlgili İçerikler:
VPN, Telefon Faturasına Yansır mı? İşte Bilmeniz Gerekenler!
Birçok kişi, yasaklı sitelere erişim sağlayan VPN uygulamalarının telefon faturalarına etkisini merak ediyor. Peki, VPN telefon faturasına yansır mı?
VPN Olmadan Instagram'a Nasıl Giriş Yapılır?
DNS ayarlarını değiştirerek VPN kullanmadan Instagram'a hızlı ve güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Adım adım rehberimizle kolayca bağlanın!
Instagram’ın Kapatılması Türkiye Ekonomisini Sarsabilir: Günlük 1,9 Milyar TL Kayıp Var!
Türkiye'de Instagram'a erişim engellendi. BTK'nın kararı, e-ticarette günlük 1,9 milyar TL kayba yol açıyor. Nedenler ve süre hakkında belirsizlik sürüyor.
En Hızlı Sabit ve Mobil İnternet Kullanan Ülkeler Belli Oldu: İşte Türkiye’nin Sıralaması!
Speedtest by Ookla'nın raporu, Türkiye'nin mobil ve sabit internet hızlarının küresel ortalamaların gerisinde kaldığını gösteriyor.