Cloudflare 1.1.1.1 DNS Nasıl Kullanılır? (Windows ve Mac OS)
Cloudflare 1.1.1.1 DNS ayarları nasıl yapılıyor? Bu ipucunda sizlere Cloudflare DNS kurulumundan detaylı bir şekilde söz ediyor olacağız.
İnternet dünyasının önemli yapı taşlarından birisi olan DNS, alan adı sistemi anlamına geliyor. DNS, aynı zamanda çeşitli sitelere daha hızlı bağlanmak için de ayarlanan bir yöntem. Bazen internet siteleri gereğinden fazla yavaş çalışır. Bu gibi durumlar için DNS, oldukça faydalı bir olanak sunuyor. Gelin sizlere Cloudflare DNS hakkında bilgi verelim.
DNS ve Cloudflare DNS nedir?
DNS, Domain Name System veya Türkçe ismiyle Alan Adı Sistemi, IP adreslerinin adlandırılmasını sağlayan bir yapı sunuyor. İnternette her web sitesinin bir IP adresi bulunur. IP adresi ile de siteye girilir. Ancak alan adı ile siteye ulaşmak hem kolaylık açısından hem de akılda kalıcılık bakımından daha etkilidir. Bundan dolayı DNS kullanılır.
DNS, alan adlarının IP adreslerini bir kayıt defteri misali kaydederek bu verilerin hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlar. İşin teknik boyutuna çok girmeden özetle anlatmak gerekirse örneğin Cloudflare DNS kullanılsın. Bir alan adına bağlandığımızda Cloudflare DNS sunucularına bağlantı kurulur. Alan adının IP adresi çözümlenir. Ardından web sitesine giriş sağlanır. Yani DNS, kayıt defteri gibi çalışır ve yönlendirme yapar.
Cloudflare DNS, internet sitelerine bağlanma hızını arttıran bir yöntem sunuyor. Cloudflare, bilindiği üzere dünya genelinde popülerliği ile bilinen bir şirket. Sunucular için sunduğu birçok hizmet ile tanınır. Aynı zamanda güvenlik sertifikası yani ücretsiz SSL imkanı da sağlamakta.
Cloudflare 1.1.1.1 DNS Windows kurulumu
Cloudflare DNS’e sahip olmak için yapmanız gereken şey ağ ve internet ayarlarından DNS eklemek. Bunun için şu adımların sırayla uygulanması gerekiyor:
- “Başlat + R” tuşlarına aynı anda basılmalı ve Çalıştır ekranında “control” yazılmalı.
- Uygulamayı çalıştırdıktan sonra Denetim Masası yer alacak. Çıkan ekranda “Ağ ve İnternet” seçeneğine girilmeli.
- “Ağ ve Paylaşım Merkezi” seçeneğine giriş yapılmalı.
- “Erişim Türü” “İnternet” olan ağın altındaki bağlantıya basılmalı. Örneğin burada “Ethernet” yazıyor olabilir. Özetle aktif bağlantıya girilmeli.
- Bir sonraki aşamada gelen pencerede “Özellikler” butonuna basılmalı.
- IPv4 için “İnternet Protokolü Sürüm 4”, IPv6 için “İnternet Protokolü Sürüm 6” seçeneğini seçip “Özellikler” butonuna basın.
- IPv4 için “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneğini seçtikten sonra kutulara sırayla “1.1.1.1” ve “1.0.0.1” yazın.
- IPv6 için “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneğini seçip kutuya “2606:4700:1111” yazın.
- “Tamam” butonuna basıp diğer iletişim kutularında da aynı işlemi uygulayın. Artık Cloudflare 1.1.1.1 DNS kullanıyorsunuz.
Cloudflare 1.1.1.1 DNS Mac OS kurulumu
Windows işletim sistemi yerine Mac OS işletim sistemi kullananlar da işlemin nasıl yapıldığını merak edebilir. Bunun için şu adımların takip edilmesi gerekir:
- Apple simgesine tıkladıktan sonra “Sistem Tercihleri” seçeneğine girin.
- Bir diğer aşamada “Ağ” seçeneğine basın.
- Aktif olan ağı seçin.
- “Lokasyon” kısmında bulunan açılır menüye tıkladıktan sonra “Lokasyonları Düzenle” seçeneğine giriş yapılmalı.
- Ardından “+” düğmesine basılmalı ve lokasyona isim verilmeli. Sonrasında “Tamam” butonuna basılması gerekir.
- “Gelişmiş” butonuna basıldıktan sonra açılan pencerede “DNS” sekmesine geçiş yapılmalı.
- Bu ekranda karşımıza “DNS Sunucuları” kısmı çıkıyor. Altta bulunan “+” tuşuna basılmalı ve sonrasında “1.1.1.1” ve “1.0.0.1” sunucuları eklenmeli.
- Eğer IPv6 kullanılacak ise yine aynı şekilde “2606:4700:1111” yazılmalı ve kayıt edilmeli.
- Bu işlemlerin ardından “Tamam” butonuna basılmalı.
Bu başlık altında sizlere Cloudflare 1.1.1.1 DNS kurulumunun hem IPv4 hem de IPv6 için nasıl yapıldığından söz ettik. Umarız içerik siz değerli okurlarımız için faydalı olmuştur.
İlgili İçerikler:
Apple’dan Sürpriz Hamle: SIM Kartlı MacBook'lar ve Hücresel Bağlantılı Vision Pro Geliyor!
Apple, Qualcomm'a bağımlılığını azaltarak kendi 5G modemlerini geliştiriyor. SIM kartlı MacBook ve hücresel Vision Pro 2026'da geliyor olabilir.
Ali Rıza Binboğa Kimdir? Aramızda Kalmasın Programına Konuk Olan Sanatçının Yaşamı ve Kariyeri
Usta sanatçı Ali Rıza Binboğa, Aramızda Kalmasın programına konuk oldu. Peki, Türk pop müziğinin sevilen isimlerinden Ali Rıza Binboğa kimdir, kaç yaşında, nereli ve müzik kariyerindeki önemli dönüm noktaları neler? İşte detaylar...
2025 Asgari Ücret Görüşmeleri Ne Zaman Başlıyor? İlk Toplantı Tarihi ve Komisyon Üyeleri
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2025 asgari ücret görüşmeleri Aralık ayında başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı, işçi ve işveren temsilcilerini bir araya getirecek. Peki, ilk toplantı ne zaman yapılacak ve komisyonda kimler
AFAD'da 1000 Kişilik İstihdam Seferberliği: Başvuru Süreci ve Şartları Neler?
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 1000 yeni personel alımı için başvuruları başlattı. 9 Aralık 2024'te başlayan başvurular, 17 Aralık 2024 tarihine kadar devam edecek. Türkiye genelinde afet yönetim süreçlerinde görev alacak personeller için