Meta, Yapay Zeka Robotu LLaMA’yı Tanıttı!
Yazılım ve teknoloji devleri arasındaki yapay zeka rekabeti, son dönemde arttı. Bunda OpenAI’nın yayınladığı yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT’nin payı çok büyük. Microsoft, ilk büyük hamleyi yaparak ChatGPT versiyonlu yeni Bing’i duyurmuştu. Şimdiyse Meta, kendi yapay zeka robotunu tanıttı. İşte Meta’nın yapay zeka robotu “LLaMA” ve kullanım amacı!

Teknoloji dünyasında son dönemde en önemli gündem maddesini “yapay zeka” oluşturuyor. Teknoloji ve yazılım şirketleri arasında yapay zeka rekabeti en üst seviyeye çıkmış durumda. Yapay zekanın yeniden bu kadar gündemde olmasında “ChatGPT” sohbet robotunun önemli payı bulunuyor. 2022 yılı sonunda “OpenAI” tarafından yayınlanan “ChatGPT” sohbet robotu, oldukça başarılı bulunmuştu. Çok kısa sürede de dünya genelinde kullanılır hale gelmişti.
Yaşanan gelişmeler üzerine teknoloji ve yazılım devi “Microsoft”, ChatGPT için dev yatırımda bulunmuştu. Ayrıca Microsoft, “Bing” web tarayıcısına “ChatGPT versiyonu” getirmişti.
Yapay zeka alanındaki bu gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Yeni gelişme “Facebook”, “Instagram” ve “WhatsApp” çatı şirketi “Meta” tarafından duyuruldu. Meta, yaptığı açıklamayla kendi yapay zeka destekli sohbet robotunu geliştirdiğini duyurdu. Meta’nın sohbet robotu “LLaMA” adıyla gelirken, robotun “ChatGPT” ve “Bing” örneklerinden farklı olacağı belirtildi.
Meta LLaMA Sohbet Robotu Araştırma Amaçlı Olacak

Meta, LLaMA’nın son dönemde gündemden düşmeyen diğer örneklerinden farklı olacağını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre LLaMA ile genel kullanıcılar “mesajla” etkileşime giremeyecek. Açıklamada LLaMA’nın “araştırma aracı” görevi ifa edeceği belirtildi. Bu şekilde hızlı bir gelişimin söz konusu olduğu alanda kullanıcılara erişim kolaylığı sağlanacak.
LLaMA, “araştırma” amacıyla geliştirildi. Bu çerçevede de “ticari” niteliğe sahip olmayan lisansa sahip olacak. Yapay zeka robotu ağırlıklı olarak “STK(Sivil Toplum Kuruluşu)” ve “Endüstri Laboratuvarı” gibi oluşumlar için erişilebilir olacak. Meta bu şekilde özellikle akademik ve bilimsel seviyede mevcut olan yapay zekaya ilişkin önyargıları yıkmak istiyor.
4 Model Birleşiminden Oluştu

Meta’nın LLaMA yapay zeka botunun detayları da paylaşıldı. Yapılan açıklamaya göre tanıtılan “LLaMA” parçaların bütününden meydana geliyor. LLaMA’nın;
- LLaMA 65B
- LLaMA 33B
- LLaMA 13B
- LLaMA 7B
Modellerinden bir araya getirildiği belirtildi. Bu modellerin her birinin farklı boyutlara sahip olduğu da açıklandı.
Meta’nın LLaMA botunu oluşturan her bir model adındaki sayı kodu “parametre” açıklaması. Örneğin “LLaMA 65B” modelindeki “65B” kodu “65 Billion(Milyar)” olarak açıklanıyor. Yani bu modelde “65 Milyar” parametre bulunuyor.
LLaMA botundaki en önemli modellerden birisinin de “LLaMA 13B” olduğu belirtildi. Zira bu modelin sadece tek “veri merkezi sınıfı” bulunan “Nvidia Tesla V100” ekran kartı modeliyle bile işlem gerçekleştirebildiği belirtildi. Böylesine büyük ve güçlü ekran kartlarında araştırma testlerinin yapılabilmesi mümkün oluyor. Bu durumda özellikle küçük ölçekli kurumlar/oluşumlar açısından önemli bir avantaj sağlayacak.
Son dönemde yapay zekada yaşanan gelişmelerle ilgili sizin düşünceleriniz neler? OpenAI’nin ChatGPT’si, Microsoft’un Bing’i ve son olarak Meta’nın LLaMA’sı hakkında değerlendirmeniz nasıl oldu? Görüşlerinizi yorum kısmına veya R10.NET Forum’a yazabilirsiniz.
İlgili İçerikler:
Nvidia, Yapay Zeka Bilgisayaları DGX Spark ve DGX Station’ı Tanıttı!
Nvidia, GTC 2025’te DGX Spark ve DGX Station’ı tanıttı. Yeni AI bilgisayarları, yerel yapay zeka model eğitimi ve büyük veri işlemleri için devrim niteliğinde!
WhatsApp’ın Yeni Özelliği ile Kendi Yapay Zeka Sohbet Robotunuzu Oluşturabileceksiniz!
WhatsApp’ın yeni güncellemesiyle AI destekli sohbet robotları oluşturabilir, karakterlerini belirleyebilir ve tamamen kişisel bir sohbet deneyimi yaşayabilirsiniz.
Microsoft, OpenAI’a Rakip mi Oluyor? Teknoloji Devi Kendi Yapay Zeka Modellerini Geliştirmeye Hazırlanıyor!
Microsoft, yapay zeka alanında bağımsızlığını ilan etmeye hazırlanıyor. Şirketin OpenAI ile olan işbirliğini sınırlayarak kendi yapay zeka modellerini geliştirme sürecine hız verdiği belirtiliyor. OpenAI’nın gelişmiş yapay zeka modelleriyle çalışan Micros
Dünyanın İlk Sentetik Biyolojik Zekası Tanıtıldı: İnsan Hücreleriyle Çalışıyor!
Cortical Labs, insan beyin hücreleriyle çalışan ilk biyolojik bilgisayar CL1’i tanıttı. Sentetik Biyolojik Zeka (SBI), düşük enerji tüketimiyle devrim yaratıyor.