WhatsApp Görünümlü Sahte Uygulamalar 1 Milyon Hesabı Çaldı
Sahte uygulamalar, kullanıcıların canını yakmaya devam ediyor. Özellikle popüler uygulamaların sahteleriyle, kullanıcıların bilgileri çalınıyor. Meta tarafından yapılan son açıklama WhatsApp içinde ürkütücü gerçeği ortaya koydu. 1 Milyonu aşkın kullanıcının bilgileri “sahte WhatsApp” yüzünden üçüncü taraf kişilerin eline geçti. İşte Meta’nın sahte WhatsApp uygulamalarına ilişkin açıklaması!
Dünyanın en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, milyarlarca kullanıcıya sahiptir. Meta çatısı altında yeni aldığı güncellemelerle hem fonksiyonel hem de güvenli iletişim sağlıyor. WhatsApp uygulamasında “Uçtan Uca Şifreleme” teknolojisiyle, tüm sohbetler/görüşmeler güvenli oluyor. Özellikleri ve güvenli olması nedeniyle çok sık şekilde kullanılan WhatsApp ile ilgili farklı bir problem yaşandı.
Bu problem ise hemen hemen tüm popüler mobil uygulamalardaki “sahte versiyon” sorunu oldu. Sahte WhatsApp uygulamaları bulunuyor. “Google Play Store” ve “AppStore” uygulama mağazalarında çok fazla sahte WhatsApp uygulaması olduğu belirlendi.
Aslında WhatsApp, her zaman tek uygulama olarak hizmet verdi. Ayrıca ekstra “üçüncü taraf uygulama” erişim veya kullanım iznine müsaade etmedi. Böylelikle kullanıcılarına daha güvenli bir anlık mesajlaşma servisi sunabildi. Ancak uygulama mağazalarında bu resmi olmayan WhatsApp uygulamaları veya WhatsApp görünümlü uygulamalar risk yaratıyor. Bu uygulamalar, kullanıcıların verilerini çaldıkları açıklandı.
Sahte WhatsApp Uygulamaları Bilgileri Çalıyor
WhatsApp kullanıcılarını uyarmak amacıyla Meta tarafından önemli bir açıklama yapıldı. Meta tarafından yapılan açıklamada WhatsApp uygulamasının mutlaka resmi mağazadan indirilmesi önerildi. Bunun dışında Meta ve WhatsApp tarafından üçüncü parti yazılımların kullanılmadığı/yayınlanmadığı belirtildi. Bu nedenle kullanıcıların WhatsApp için ek destek sağlayacak uygulamaları indirmekten de kaçınmaları önerildi.
Google tarafından Android mobil işletim sisteminin yeni sürümleri yayınlanıyor. Bu durum bazı eski Android sürümleri kullanılan cihazlara güncelleme desteğinin kesilmesi anlamına geliyor. Güncelleme desteği olmayan bazı modellerde de WhatsApp sürüm uyumsuzluğu sorunu ortaya çıktı. Böyle olunca WhatsApp’ı kullanmaya devam etmek isteyenler Google Play yerine “APK” servislerini kullanıyor.
APK, “Android Package Kit” kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Android mobil işletim sistemindeki bir dosya formatıdır. Günümüzde tüm mobil uygulamalar APK formatındadır.
APK indirme web sitelerinde her uygulamanın tüm sürümlerinin APK’sı kolayca bulunabiliyor. Bunun yanı sıra Play Store ve AppStore mağazasında bulunmayan veya kaldırılan uygulamalarda buradan indirilebiliyor. Bu platformlardan indirilen uygulama APK’leri, Android cihaza aktarılarak, APK kurulumu yapılabiliyor. Kullanıcıların bu şekilde uygulama yükleyebilmeleri için “Bilinmeyen Kaynaklara İzin Ver” seçeneğini açmış olması gerekiyor.
Bu platformlarda çok sayıda sahte WhatsApp uygulaması da bulunuyor. Bir denetim mekanizmasının bulunmuyor olması, kullanıcıların sıklıkla yanıltılmasına neden oluyor. Buralardan sahte WhatsApp uygulamalarını indiren kullanıcıların bilgileri çalınma riski yaşıyor. Ancak sahte WhatsApp uygulamaları sadece bu gibi platformlarda değil Play Store’de de yer alıyor. Bu yüzden kullanıcıların WhatsApp veya farklı bir uygulamayı indirirken “Geliştirici” konusunda daha hassas olması gerekmektedir.
Facebook, Instagram ve WhatsApp çatı şirketi de bu konuya ilişkin açıklamada bulundu. Şirket tarafından yapılan açıklamada sahte WhatsApp olan uygulamaların adları da paylaşıldı. İşte o uygulamalardan bazıları!
Highlight Mobi |
HeyWhatsApp |
Theme Store for Zap |
AppUpdater for WhatsPlus 2021 GB Yo FM HeyMods |
Hey Mods |
Listede yer alan uygulamalardan “Hey Mods” uygulaması Google Play’de yer aldı. Üstelik sadece Google Play’deki indirme sayısı 1 Milyon aşkın seviyede. Bu durumda kullanıcı bilgilerini çalmayı hedefleyen uygulamanın en azından 1 Milyon kişinin bilgilerini aldı.
Meta Mahkeme Açtı
Meta, bu tip uygulamalara istinaden dava yolunu etkili bir şekilde kullanıyor. Bunun dışında şirket tarafından Google ile de iletişim sağlandı. Meta tarafından Google’a “Play Protect” tarama altyapısına bu uygulamaların eklenmesi talebi gönderildi. Şirket açıklamasında bu tip zararlı uygulamalara karşı önlemlerin alındığı belirtildi. Ancak kullanıcıların resmi ve orijinal WhatsApp uygulaması dışındaki hiçbir uygulamaya itibar etmemesi tavsiye edildi.
Sahte WhatsApp uygulamalarının kimlik bilgilerini çalması hususunda sizin düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi yorum kısmına veya R10.NET Forum’a iletebilirsiniz.
İlgili İçerikler:
iOS 19’da Yeni Özellikler Kademeli Olarak Gelecek!
Apple, iOS 18 özelliklerini kademeli olarak sunuyor. Bu gecikmeler iOS 19 geliştirmesini de etkiliyor. iOS 19 özellikleri aşamalı olarak gelecek.
Redmi Note 14 Serisi Global Pazara Sunuldu: Özellikleri ve Fiyatlarıyla Dikkat Çekiyor
Redmi Note 14 serisi global pazarda tanıtıldı! Redmi Note 14, 14 Pro ve 14 Pro+ modelleri fiyatları ve güçlü özellikleriyle dikkat çekiyor.
Apple iPhone 17 Air ile İncelik Rekoru Kıracak: En İnce iPhone Yolda!
iPhone 17 Air, 6.25 mm kalınlığıyla Apple’ın en ince iPhone'u olacak. İncelik rekoru kırmaya hazırlanan bu model, Apple'ın ilk 5G modemiyle gelebilir.
Borsa İstanbul Haftaya Yükselişle Başladı: BIST 100 Endeksi 10.174 Puanı Aştı
Borsa İstanbul, yeni haftaya olumlu bir başlangıç yaparak yükselişe geçti. BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,93'lük bir artışla 10.174,96 puandan başladı. Küresel piyasalardaki belirsizlikler sürerken, yatırımcıların gözü ABD enflasyon verilerine çevrildi.