Yazılıma Nereden Başlamalıyım?
Yazılım alanına nereden başlayacağınızı bilmemekle birlikte bu konuda kendinizi geliştirmek istediğinizi ve bundan zevk almak istediğinizi duyar gibiyim. O halde bu yazı tam da aradığınız nitelikte!
Yazılım, hayatımızın her köşesinde karşımıza çıkıyor, yazılım olmadan hayatın devam etmesi söz konusu bile olmuyor. Yazılım, günümüzde inşaat sektöründen otomotiv sektörüne, eğlence sektöründen sağlık sektörüne kadar hayatımızın her alanını bizimle paylaşıyor diyebiliriz. Bu durumda aklımıza bir soru geliyor: Yazılım öğrenmek zor mudur? Doğru yol haritaları oluşturulduğunda yazılım öğrenmek sizin için üzerinde çalışmaktan büyük bir zevk duyacağınız hale gelebilir.
Yazılım, çeşitli görevler yapma amacıyla oluşturulmuş araçların birbiriyle iletişim kurmasını sağlayarak düzgün çalışmalarına yardımcı olan makine komutu anlamına gelmektedir.
Yazılıma Başlarken Nelere Dikkat Edilmeli?
İlk olarak yazılıma bilgisayar birimlerini ve nasıl çalıştıklarını öğrenerek başlayabiliriz. Bilgisayar birimlerini anakart ,işlemci, bellek, monitör, sabit disk, ekran kartı, ses kartı ve yazıcı olarak sıralayabiliriz. Şimdi bunlardan en önemlilerini açıklayalım:
Anakart: Bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındırarak bu parçalar arasındaki iletişimi sağlar.
İşlemci: Bilgisayarın beyni olarak bilinen, belirli mantık ve matematik işlemlerini elektronik olarak yapabilecek dijital bir devredir.
Bellek: Bellek, random access memory olarak ifade edilen geçici bir depolama alanıdır. İçerisinde yer bilgiler güç kesildiği anda kaybolur.
Sabit Disk: Sabit disk, Hard Disk (Hdd) olarak bilinmektedir. Elektrik kesilse dahi bilgilerin halen saklandığı, farklı hızlarda ve farklı boyutlarda bulunan manyetik bir ortamda verilerinizin saklanabilmesini sağlayan, bilgisayarların hafıza türlerinden birisidir.
Bu birimler hakkında bir takım bilgilere sahip olduktan sonra bu konuyla ilgili seçimler yapılmaya başlanmalıdır. Yazılım yapılacak alanları sıralamak istersek Web sitesi, Windows için programlar ve Mobil uygulamalar olmak üzere üçe ayırabiliriz. Son yıllarda mobil uygulamalara olan rağbetin önemli derecede arttığını söyleyebiliriz. Bunun sebebi olarak mobil cihazların taşınması daha zor olan cihazlara oranla kullanımının daha çok arttığını gösterebiliriz. İşe kolay bir şekilde başlamak istiyorsak HTML,CSS gibi ön yüz üstünde değişiklik yaptıran yazılım dilleri ile başlangıç yapılabilir. Bu yazılım dillerinde ufak bir çalışmayla ortaya bir web sitesi çıkarabilirsiniz. Tabiki işler sadece bu dilleri bilmekle bitiyor diyemeyiz ama bu diller sizin için önemli bir başlangıç noktası görevi görmekte.
Kesinlikle Proje Üretin
Yazılımı en kolay proje üreterek öğrenebiliriz. Yukarıda bahsettiğimiz yazılım dilleriyle küçük bir proje yaparak bu işe ilk adımınızı atabilirsiniz. Web sitesi projesi olarak yapılabilecek bir blog sayfası yada windows için bir not defteri programı buna örnek gösterilebilir.
Aradığınız Her Şey Google’da Mevcut
Sizlere yazılım öğrenmenin en iyi yollarından birinden bahsedecek olursam bu yola öğrenmek istediğiniz konuyu ‘’Google’lamanız’’ diyebilirim. Çünkü sizin daha ilk başlarda karşılaştığınız bütün sorunları diğer insanlar da yaşamış ve bu konuda bazı forum sitelerine sorular sormuşlardır. Bu sitelere verebileceğimiz en iyi örnek Stack Overflowdur. Bu soruların sorulduğu sitelerin yanısıra içinde birçok bilginin yer aldığı siteler de öğrenmenizde ciddi yarar sağlayacaktır.
Kendinize Bir Yazılım Yol Haritası Çizin
Yazılım yol haritası çizmek o kişinin doğru planlama yapması ve olumlu sonuçlara ulaşması için çok önemlidir. Kendinize ait bir yazılım yol haritasını aşağıdaki adımları izleyerek kolaylıkla oluşturabilirsiniz.
Adım 1: Ürününüzün nedenini belirleyin. Ürünü neden geliştirmeyi düşündüğünüzü, ne hedeflediğinizi düşünerek bu nedeni belirleyebilirsiniz.
Adım 2: Yol haritanızın hedef kitlesini belirleyin. Bunu belirlerken ne kadar büyüklükte bir insan kitlesinin nasıl bir programa ihtiyaç duyduğunu saptayarak belirleyebilirsiniz. Bu kitleleri kuşak türlerine göre de (X,Y,Z) sınıflandırabilirsiniz. Örneğin X kuşağı kolay kullanılabilen bir yazılıma ihtiyaç duyar çünkü yaşça büyük kesimdir, Y kuşağı Z kuşağına göre daha az fiziksel aktivite yapan bir kesimdir dolayısıyla taşınması çok mümkün olmayan cihazlarla olan bağlantısı çok daha fazladır. Z kuşağı ise en hareketli kuşaktır diyebiliriz ve bu kuşak için tasarlayacağımız yazılımın mobil bir uygulama olması hedef kitleye hitap etmesi açısından büyük önem taşır diyebiliriz.
Adım 3: Ürününüzün stratejik temalarına önem verin. Bu adımı görselliğe önem vermekle kat edebiliriz. Örneğin yazılım yol haritası için şablon çıkarmak vb.
Adım 4: Yol haritasının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi çok önemlidir. Hayattaki değişimlerle eş zamanlı olarak gelişim göstermek bir yazılımcı için en önemli şeylerden biridir diyebiliriz.
Yazılım yol haritasından bahsettik. Artık yazılımda biraz daha ileri seviyelere gelmek istiyoruz ve bunun için biraz bilgi birikimi edinmeye başladık ve yazılım çeşitlerine geçiyoruz.
Yazılım Çeşitleri
Yazılımlar günümüzde bilgisayar yazılımları ve elektronik yazılımlar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yazılıma başlayanlar için bilgisayar yazılımları çok daha büyük önem taşımakta Bu yüzden gelin birlikte bilgisayar yazılımı çeşitlerinden bahsedelim:
- İşletim Sistemi Yazılımları: Bu yazılım türü akıllı cihaz olarak adlandırdığımız telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik araçların açıldığı andan kapandığı sürece kadar görev yapan yazılımdır. Bu yazılımlar olmasaydı bilgisayar diye bir sistemin varlığından bahsediyor olamazdık.
- Uygulama Yazılımlar: İşletim sistemi yazılımları ile uyumlu şekilde çalışan programlardır. Örneğin, photoshop, Office Programları, oyunlar ve virüs programları uygulama yazılımlardır.
- Programlama Yazılımları: İşletim sistemi yazılımlarının ve uygulama yazılımlarının oluşturulması için gerekli olan programlardır. Java, Delphi, Pascal, C++, Visual Basic gibi uygulamalar programlama yazılımlarına örnek olarak verilebilir.
Hangi Yazılım Dili Tercih Edilmeli?
Yazılım dillerinin seçimine birçok konu dikkate alınarak karar verilmektedir. Biz sizin için bu konuları listeledik.
1-Programlama Deneyiminiz: Programlama dili seçimi kişinin deneyimine göre değişmektedir. Örneğin programlamaya yeni başlayan biriyseniz kolay olan dilleri tercih etmelisiniz. Aksi takdirde uğraştığınız işten çabuk sıkılırsınız. Uzmansanız, daha zor olan dillere kolay adapte olabilirsiniz.
2-Kariyeriniz ve Ne İş Yapmak İstediğiniz: Programlama dilleri rastgele seçilmemelidir. Her kodlama dili farklı alanlarda kolaylık sağlamaktadır bu yüzden seçilecek olan kodlama dili yaptığınız işe ve kariyeerinize göre seçilmelidir.
3- Her Dilin Zorluğu: Her dili öğrenmek pek de mümkün olmadığı için düşük zorluk seviyesine göre bir dil seçimi yazılım yapan bireyler için büyük önem taşımaktadır.
4-Öğrenmek için Mevcut Kaynaklar: Yukarıda ‘’Google’lama’’ olarak bahsettiğimiz konuda da anlattığımız gibi internet üzerinden istediğiniz bilgiye kolay erişim sağlamak günümüz dünyasında gayet mümkündür.
5- Dilin Çok Yönlülüğü: Bazı dillerin kullanım alanı ne kadar çoksa bazı dillerinde o kadar spesifiktir diyebiliriz. Bu yüzden dil seçiminin doğru yapılması çok önemlidir.
Yazılım dillerinin nasıl seçildiğini öğrendiğimize göre bu diller hakkında birkaç bir şey daha öğrenelim o zaman!
Programlama Dili Türleri
Programlama dilleri statik ve dinamik olmak üzere ikiye ayrılır:
Statik Diller: Statik diller halk arasında daha çok bilinen dillerdir ve aynı zamanda ileri seviye olarak görülen dillerdir. Bizim için en önemli soru olan “Yazılıma nereden başlamalıyım?” sorusuna bu dilleri öğrenmekle başlayabileceğinizi söyleyerek cevap verebiliriz. Peki bu diller hangi dillerdir? Bu diller Java, C, Swift, C++ ve C# gibi çok amaçlı kullanılabilen dillerdir.
Dinamik Diller: Dinamik diller ise öğrenmesi statik dillere kıyasla daha kolay olan dillerdir. Yukarıda bahsettiğimiz projelere bu dilleri kullanarak başlayabiliriz. Yeni başlayanlar için popüler olan bu diller sizi statik dillerin yükünden uzak tutacaktır. Bu dillere örnek olarak PHP, Ruby, Python ve JavaScript’i verebiliriz.
Yazılım hakkındaki bu yazı sizin için bilgilendirici oldu mu? Görüşlerinizi ve sorularınızı yorumlar kısmından ya da R10.NET Forum’dan bize iletebilirsiniz.
İlgili İçerikler:
Yazılıma Nereden Başlamalıyım?
Yazılım alanına nereden başlayacağınızı bilmemekle birlikte bu konuda kendinizi geliştirmek istediğinizi ve bundan zevk almak istediğinizi duyar gibiyim. O halde bu yazı tam da aradığınız nitelikte!