WHQL ve Optional Sürücü
WHQL nedir? Optional sürücü nedir? WHQL ve optional sürücülerle alakalı sıkça sorulan sorular R10 Blog da...
WHQL sürücü nedir
WHQL (Windows Hardware Quality Lab) veya Türkçe anlamı ile Windows Donanım Kalite Laboratuvarı tarafından test edilmiş ve onaylanmış sürücülere denir. Bu sürücüler üreticisi tarafından WHQL sertifikası almak için Windows’a gönderilir. Windows bu sürücüleri test eder ve “WHQL imzalı” hale getirir, bu sayede sürücünün Windows işletim sistemi üzerinde kararlı çalışan bir sürücü olduğunu anlarız.
Optional sürücü nedir
Optional sürücü ise Opsiyonel olarak sunulan, genellikle en son çıkan güncel sürücüdür. Bu sürücü üreticisi tarafından yayınlanır fakat güncelleme kısmında “Önerilen” kısmında değil de “İsteğe Bağlı” sekmesinde görüntülenir. Bunun sebebi WHQL sertifikasının henüz olmayışıdır.
Sık Sorulan Sorular
WHQL Sürücü nasıl kurulur?
AMD Ekran kartı için
Sürücüyü kurmak için önce üreticinin internet sitesini ziyaret etmelisiniz. Buradaki bağlantıya tıklayarak ilgili sayfaya giriş yapın.
Sayfanın alt kısmında bulunan tablodan ekran kartınızın modelini seçin ve “Submit” butonuna tıklayın. Bir sonraki sayfada hangi Windows sürümünü kullanıyorsanız üzerine tıklayın.
Burada karşınızda “Optional” ve “Recommended” şeklinde iki sonuç göreceksiniz. Ekran görüntüsünde de gördüğünüz gibi Recommended olan sürücünün yanında (WHQL) ibaresi bulunuyor. Kurmak için Download butonuna basmanız yeterli.
NVIDIA Ekran kartı için
Buraya tıklayarak üreticinin internet sitesine giriş yapın. “Manuel Sürücü Arama” kısmındaki bölümleri kendi bilgisayarınıza göre seçin ve “Arama Başlat” butonuna tıklayın.
Arama tamamlandıktan sonra karşınıza “Sürücü Sonuçları” gelecektir. Buradan kurmak istediğiniz sürücüyü “İndirmeyi Edin” butonuna basarak indirebilirsiniz.
WHQL olmayan sürücüyü kurabilir miyim?
Evet. WHQL olmayan sürücüyü kurabilirsiniz, kurulum esnasında WHQL olmadığına dair bir uyarı ile karşılaşabilirsiniz. Bu sürücü Windows tarafından test edilmediği için öngörülemeyen hatalar ve sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.
Ekran kartıma gelen sürücüleri hemen kurmalı mıyım?
Ekran kartı üreticileri sıklıkla yeni sürücüler yayınlar. Örneğin yeni bir oyun çıktığında bu oyuna destek vermesi amacı ile oyunun çıkışından birkaç gün önce yeni bir sürücü yayınlanır. Bu sürücü büyük bir ihtimalle Optional, yani opsiyonel olarak çıkar. Bunun sebebi henüz WHQL imzası olmamasından kaynaklanır.
Geçtiğimiz günlerde AMD ekran kartları için Radeon Software 22.2.3 güncellemesi paylaşıldı. Bu güncelleme ile Elden Ring ve Shadow Warrior 3 adlı iki oyuna destek sağlandı.
Eğer bu şekilde destek verilen oyunları oynuyorsanız “Optional” olan sürücüyü kurabilirsiniz, fakat bir hata veya sorun ile karşılaşma oranının WHQL sürücüye kıyasla biraz daha fazla olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu riski almak istemiyorsanız bu sürücülerin daha sonradan WHQL imzalı olmasını beklemelisiniz.
İlgili İçerikler:
Huawei Nova 13 Serisi Geliyor: İşte Tanıtım Tarihi ve Beklenen Özellikler!
Huawei Nova 13 serisi 22 Ekim'de tanıtılıyor. Nova 13 Lite, Pro, Ultra modelleri, Kirin 9010 5G yonga seti, 60MP ön kamera ve 5G desteğiyle geliyor.
BİM Marketlerde Teknoloji Rüzgarı: Motosiklet GPS Takip Cihazı ve Blaupunkt Ses Ürünleri Satışta
BİM, 11 Ekim’de motosiklet GPS takip cihazı, Blaupunkt ses ürünleri, akıllı televizyon ve kişisel bakım ürünlerini cazip fiyatlarla teknoloji tutkunlarına sunacak.
Intel, Sorunlu İşlemciler İçin Güncellemeyi Sonlandırdı: 13. ve 14. Nesil İşlemcilerde Kararsızlık Çözüldü mü?
Intel, 13. ve 14. nesil işlemcilerdeki kararsızlık sorunlarını 0x12B mikro kod güncellemesiyle çözdü ve artık yeni bir güncelleme yayınlanmayacağını doğruladı.
Microsoft Office 2024 PC ve Mac’lerde Kullanıma Sunuldu: İşte Öne Çıkan Yenilikler!
Microsoft Office 2024, yeni teması, gelişmiş özellikleri ve erişilebilirlik iyileştirmeleriyle Windows ve macOS kullanıcılarına sunuldu. Fiyat detayları açıklandı.