R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Spam Kutusu Ne İşe Yarar?

    Spam kutusu, istenmeyen iletilerin gönderildiği bir alandır. Spam kutusunun ne işe yaradığını, nasıl çalıştığını ve bir iletiyi spam kutusuna nasıl göndereceğinizi hemen öğrenin.

    Timur Demir
    Timur Demir R10 Editörü
    17.04.2022 18:37 1310 3 dk okuma süresi
    Spam Kutusu Ne İşe Yarar?
    Son Düzenleme:

    Spam kutusu önemsiz e-posta klasörü veya istenmeyen e-posta klasörü olarak da bilinir. Kullanıcıya gelen istenmeyen e-postaları ayrı bir yerde tutmak için kullanılır. E-posta servisi sunan tüm büyük yerler kendine özgü bir spam filtresi kullanırlar ve e-postaları geldikleri andan itibaren ayırırlar.

    Spam kutusunun temel amacı oldukça nettir. Önemsiz postaları veya istenmeyen postaları belirli bir alana göndererek genel e-postalardan hariç tutmaktır. Spam kutusu, e-posta kutusunu yönetmeye çalışırken harcayacağınız süreden tasarruf etmenizi sağlar.

    Spam kutusu nedir?

    Bir e-posta aldığınız zaman e-posta servisleri iletin içeriğini, gönderildiği zamanı ve gönderen adresini kontrol eder. Eğer bu üç noktadan birinde şüpheli bir durum söz konusuysa e-posta spam kutusuna gönderilir ve kullanıcılar istemediği sürece onu görmezler.

    E-posta servisi sunan firmalar kullanıcıya spam iletileri belirlemek için çeşitli imkanlar tanırlar. Örneğin, bir kişi example.com uzantılı bir e-postadan ileti gönderirse bunu otomatik olarak engelleme şansınız vardır. Böylece gelen iletiler spam kutusuna gelirler ve size gözükmezler.

    Spam kutusunda yer alan iletiler belirli süreyle orada tutulurlar. Genelde e-posta servisleri bu iletileri 30 gün süreyle saklarlar ve 30 günün sonunda otomatik olarak silerler. Bazıları ise siz iletiyi temizleyene kadar onu spam klasöründe tutmaya devam ederler.

    Her e-posta servisinin kendine özgü bir spam filtresi vardır. Spam filtresinin gelişmişlik düzeyi ve doğru bir şekilde çalışma durumu oldukça önemlidir. Çünkü bazı durumlarda size ulaşması gereken e-postalar (örneğin aktivasyon e-postaları) spam kutusuna gidebilirler.

    Spam kutusu nasıl çalışır?

    Her e-posta servis sağlayıcısı kendine özgü filtrelere sahip olduğundan farklı bir yöntemle çalışmaları söz konusu olabilir. En popüler e-posta servis sağlayıcısı Gmail olduğundan örnekleri bunun üzerinden ilerleteceğiz. Ancak çalışma yöntemi olarak hepsinin birbirine benzediğini düşünebilirsiniz.

    • Gmail, bilinen bir göndericiyle benzer olan e-posta adreslerini yakalar ve onu spam kutusuna gönderir. Örneğin, orhanvelikanik@gmail.com adresi bilinen bir adresse ve diğer gönderici 0rhanvelikanik@gmail.com adresinden ileti gönderirse bu spam kutusuna gider.
    • Bazı e-posta göndericileri e-posta hesabınızın geçerli olup olmadığını kontrol etmek için boş bir e-posta gönderirler. E-postayı açtığınızın bilgisini edindiklerinde spam ileti yağdırmaya başlarlar. Gmail içi boş olan e-postaları spam kutusuna gönderir.
    • E-posta dolandırıcılığı çok sık yapılan işlemlerden biridir. E-posta dolandırıcılığında en az algoritma kadar sizin de dikkatli olmanız gerekir. Gmail potansiyel olarak bu tür durumların önüne geçebilmek adına şifrelenmemiş e-postaları spam kutusuna gönderir.
    • Daha önce spam olarak işaretlenmiş bir e-postanın spam kutusuna gitmesi oldukça yüksek ihtimalli bir durumdur. Gmail kendi algoritmasını kullanarak benzer iletileri spam kutusuna göndererek e-posta hesabınızı temiz tutacaktır.

    Gmail bu tür bir yaklaşımla spam kutusunun işlevsel bir biçimde kullanılmasını sağlar. Bazı durumlarda spam olmayan iletinin bile spam kutusuna gittiğini görebilirsiniz. Örneğin, bir markanın pazarlama departmanı her bir kişiye günde beş kez ileti gönderiyorsa algoritmaya takılabilir.

    Bir ileti nasıl spam olarak işaretlenir?

    Bir e-posta belirli bir iletiyi gözden kaçırmışsa veya siz çok fazla ileti aldığınız bir göndericiyi spam olarak işaretlemek istiyorsanız bunu kolayca yapabilirsiniz. Gmail örneğinden devam edersek birkaç tıklamayla mevcut iletiyi ve aynı göndericiden gelecek diğer iletileri spam kutusuna gönderebilirsiniz.

    • Öncelikle Google hesap bilgilerinizi kullanarak Gmail hesabınıza giriş yapın.
    • Gmail hesabınıza giriş yaptıktan sonra spam olarak işaretlemek istediğiniz iletiye gelin.
    • Söz konusu iletinin spam olduğundan eminseniz onu seçili hale getirin.
    • İletiye sağ tuşla tıklayın ve ardından Taşı seçeneğini kullanarak onu Spam olarak belirleyin.

    Gmail artık ilgili göndericiden gelecek olan iletileri otomatik olarak spam kutusuna gönderecektir. Daha sonradan spam kutusuna erişmek istiyorsanız sol taraftaki menüden Diğer seçeneğine tıklayarak Spam bölümünü kolayca bulabilirsiniz.

    Founder: Demir Otomotiv & Grana Yazılım

    Yorum Yap
    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    Discord Türkiye'de Neden Engellendi? Bakan Uraloğlu'ndan Açıklama Geldi!

    Discord, Türkiye'de güvenlik birimleriyle veri paylaşmadığı gerekçesiyle erişime engellendi. Bakan Uraloğlu, IP adresleri paylaşılmadığı için yasaklandığını açıkladı.

    Joker 2 Gişede Beklentilerin Altında Kaldı: Peki, Neden Başarısız Oldu?

    Joker 2, gişede beklenen performansı gösteremedi. İlk hafta 40 milyon dolar hasılatla açılan film, olumsuz eleştiriler ve düşük izleyici puanlarıyla dikkat çekti.

    Altı Yıl Güncelleme Alacak Samsung Galaxy A16 5G Tanıtıldı: Fiyatı ve Özellikleri Neler?

    Samsung Galaxy A16 5G tanıtıldı! 6 yıl güncelleme desteği, 6.7 inç ekran, Exynos 1330 işlemci ve 229 euro fiyatıyla dikkat çeken modelin özellikleri neler?

    Xiaomi Telefonlarda Bootloader Kilidi Açılamayacak: İşte Nedenleri!

    Xiaomi, HyperOS 2.0 ile birlikte telefonlarda bootloader kilidini açma özelliğini kapatacak. Bu karar, kullanıcıların özelleştirme ve root işlemlerini sınırlayacak.

    Spam Kutusu Ne İşe Yarar?

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et