R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Slayt Nasıl Yapılır?

    Birbirinden farklı amaçlar için slayt yapmak isteyebilirsiniz. Genellikle amacınız etkileyici bir sunum ortaya koymaktır. Slayt yaparken renkler, efektler, animasyonlar ve metinler dahil olmak üzere dikkat etmeniz gereken pek çok nokta vardır. Slayt nasıl yapılır? Hemen öğrenin.

    Timur Demir
    Timur Demir R10 Editörü
    24.07.2022 16:47 2297 9 dk okuma süresi
    Slayt Nasıl Yapılır?
    Son Düzenleme:

    Sunum yapmanız gerekiyorsa ilk olarak nasıl slayt hazırlanır onu öğrenmeniz gerekir. Slaydın nasıl hazırlanacağı konusunda çeşitli endişeleriniz varsa bunları bir kenara bırakabilirsiniz. Harika sunumlar hazırlamak için ihtiyacınız olan tüm bilgileri öğrenebileceksiniz.

    Gerçekten etkileyici bir sunum yapmak istiyorsanız karşınıza çıkan fırsatları değerlendirmeniz gerekir. Slayt yapmak için hangi programların gerekli olduğunu öğrenmelisiniz. Ardından bilgisayarda ve telefonda nasıl slayt hazırlanacağını öğrenmeye başlayabilirsiniz.

    Slayt nasıl hazırlanır?

    Slayt hazırlamak istiyorsanız ilk olarak onda nelere yer vermeniz gerektiğini belirlemeniz gerekir. Ardından hangi slayt hazırlama programlarını kullanacağınıza karar vermelisiniz. Bu kararınız aynı zamanda masaüstü bilgisayar veya mobil cihaz kullanıp kullanmayacağınıza etki edecektir.

    Slayt oluşturmaya başlamadan önce kullanmak istediğiniz metinlerin hazır olması gerekir. Metinler üzerinde sonradan düzenleme yapabilirsiniz ama hepsini taslak halinde hazır tutmanız önemlidir. Sonrasında ise slayt hazırlığına başlayabilirsiniz ama belli başlı kuralları ihlal etmemelisiniz.

    • Tek konu: Bir slaytta mutlaka tek bir konuyu ele almalısınız. Konuları birbirine karıştırmak demek iletilecek mesajın hatalı veya eksik gitmesi anlamına gelecektir. Slaytlarda ne hakkında konuşacağınızı açık bir şekilde belirtmeyi ihmal etmemelisiniz.
    • Az animasyon: Slayt oluştururken çok fazla animasyon kullanmamanız gerekir. Genelde insanlar çok fazla animasyon kullandıklarında daha iyi bir iş çıkardıklarını düşünürler. Ancak, çok fazla animasyon kullanarak insanların dikkatini dağıtmış olursunuz.
    • Slayt süresi: Slayt sürelerini yüksek tutmayın. Her slayt başına maksimum 1 dakika gibi bir süre belirleyin. Belirli bir slaytta çok fazla vakit geçirmeniz konu bütünlüğünü dağıtabilir. Dinleyicilerin dikkatini yakalamak zor olacağı için problem yaşayabilirsiniz.

    Hazırladığınızın slayt sunumunun başından sonuna kadar izlenmesini istiyorsanız dikkat dağıtıcı her şeyden uzak durmanız gerekir. Konuya ne kadar hakim olursanız olun slayt oluştururken önemli olanın her zaman sunduğunuz bilgiler olduğunu unutmamalısınız.

    Etkileyici slayt hazırlamak için nelere dikkat edilmeli?

    Etkileyici bir slayt hazırlamak için ilk olarak içeriği düşünmelisiniz. Mesajınız ne kadar ikna edici olursa sizin için o kadar iyidir. Her şeyi aklınızdan çıktığı gibi ilk metin üzerinden ilerletmemeniz gerekir. Belirli adımları takip ederek işinizi kolaylaştırmalı ve sunuma son halini vermelisiniz.

    1. Kendinize özgü bir yapı oluşturun

    Sunumunuzu oluşturmadan önce onu olabildiğince basit bir yapıya dönüştürmeniz gerekir. Bunu metin hazırlama gibi düşünebilirsiniz. Giriş, gelişme ve sonuç şeklinde üç basit bölüme ihtiyacınız vardır. Bu bölümlerde nelere yer vermek istediğinize sunumun kapsamına göre karar vermelisiniz.

    • Giriş: Giriş kısmında ne hakkında konuşacağınızdan bahsetmelisiniz. Kitleniz için yararlı olabilecek her şeyi buraya dahil edebilirsiniz. Konuda nelerden bahsedeceğinizi özetleme yoluna gidebilirsiniz. Böylece slaytları takip edecek kişiyi en iyi şekilde bilgilendirirsiniz.
    • Gelişme: Gelişme kısmında aktardıklarınızı destekleyecek kanıtlar yer almalıdır. Slaytları bir sunum için hazırlarsınız. Sunumda gerçek bilgilere, alıntılara ve onları destekleyecek verilere yer vermelisiniz. Gelişme bölümünde vurgulamalar çok önemlidir.
    • Sonuç: Sonuç kısmında tüm çıkarımları ortaya koymalısınız. Fikriniz neyse onu aktarabilmek için ortaya koyduğunuz çabayı özetlemeniz gerekir. Sonuç kısmı diğer bölümlerin aksine daha dikkat çekici olabilir. Bu nedenle en iyi şekilde yapılandırılmış olmalıdır.

    Slayt hazırlarken özgün bir yapıya sahip olmak için bu üç kritere dikkat edebilirsiniz. Bununla birlikte slayt sayısını aşırı uzun tutmamaya özen göstermeniz gerekir. Kimse 50 sayfadan oluşan bir slayt gösterisini izlemeye ikna edilemez. Sunum için 10-15 slayt kullanmanız yeterli olacaktır.

    2. Slaytlarda gereksiz içeriklerden kurtulun

    Slaytlar söz konusu olduğunda aza yönelmek her zaman en iyi fikirdir. Az miktarda slayt kullanmalı ve aynı zamanda slaytlardaki ögeleri olabildiğince azaltmalısınız. İnsanları kelimelere ve diğer nesnelere boğmak gibi bir düşünceniz olmamalıdır. Mesajınızı net bir şekilde iletmeniz gerekir.

    • Slaytlar içerisinde çok fazla kelime olmamalıdır. Slayt başına 10 kelime bile yeterlidir. Çünkü önemli olan aktardığınız mesaja ait duygunun yakalanmasıdır. Kelimelerinizi dikkatlice seçmeye özen göstermelisiniz. Gerektiğinde cümleleri tekrar tekrar yazın.
    • Sunduğunuz her içeriğin kolayca tüketilebilir olması gerekir. Bilgiler ne kadar göz alıcı ve kısa bir şekilde sunulursa sizin için o kadar iyidir. Kitap yazmadığınızı unutmayın ve video içeriklerin başarılarından ilham alın. Slaytlarda gereksiz her şeyden kurtulun.

    Bir slaytta neyin gereksiz olduğuna nasıl karar verebilirsiniz? Bu karara varabilmek için konuya detaylı bir şekilde hakim olmalısınız. Slayda baktığınızda aklınıza takılan ilk 4-5 kelime en önemli olanlardır. Diğerlerini ise görmezden gelebilir ve onları ortadan kaldırmaya çalışabilirsiniz.

    3. Tasarım ayrıntılarına olabildiğince dikkat edin

    Tasarım ne kadar iyiyse hazırlayacağınız slaytlar o kadar etkileyici olur. Yanlış tasarım seçimi sunumun bozulmasına sebebiyet verir. Çeşitli araçları kullanarak slaytlar oluşturabilirsiniz ve telifsiz görüntülerden faydalanarak slaytlarınıza farklı bir boyut kazandırabilirsiniz.

    • Renkleri mutlaka doğru kullanın. Parlak renkler dikkat çekici ama göz kamaştırıcıdır. Çok fazla renge başvurduğunuzda dikkat dağıtmış olursunuz. Slaytlarda doğru bir görüntü yer almasını istiyorsanız mutlaka paletinizde yer alan siyah dışında bir veya iki renge bağlı kalmalısınız.
    • Yazı tiplerini doğru şekilde kullanmanız gerekir. Her slaytta farklı bir yazı tipine yer verirseniz profesyonel görünümden olabildiğince uzaklaşırsınız. Büyük harfleri ve küçük harfleri doğru puntolarla yazmaya özen göstermelisiniz. Vurguyu mesajınızla yapmaya çalışmalısınız.

    Slayt tasarımında biçimlendirmeye dikkat etmelisiniz. Kelimeleri ortalamayı tercih edebilirsiniz. Kelimeleri çeşitli grafiklerle destekleyebilirsiniz. Ancak tüm bu slayt elementlerinin doğru şekilde hizalanmasına dikkat etmelisiniz. Her şey ilk bakıştan itibaren düzgün gözükmelidir.

    4. Defalarca düzenleme yapmaya hazırlanın

    Slayt hazırlamak kolay bir iş gibi görünmemeli. Çünkü üzerinde sürekli düzenleme yapmak zorunda kalacağınız durumlar olacaktır. Düzenlemeler bu işin doğasında vardır. Gerektiğinde birkaç kelime çıkaracak ve gerektiğinde tasarımı sil baştan yapmak zorunda kalabileceksiniz.

    • Her şeye dağınık bir biçimde başlamalısınız. İlk fikirlerinizi doğrudan slaytlara değil not defteri gibi yerlere aktarmalısınız. Fikirleriniz üzerinde tekrarlayan düzenlemeler yaparsanız endişelenmeyin. Daha önce görmediğiniz bir şeyleri yeni keşfetmiş olabilirsiniz.
    • Düzenleme yaparken asla korkmamalısınız. Gerektiğinde tüm slaydı silmeli ve baştan hazırlamalısınız. Mesajınızı basit bir şekilde aktarabilmek için elinizden geleni yapmalısınız. Temel noktalara odaklanarak çok daha başarılı slaytlar oluşturabileceğinizi bilmelisiniz.

    Hazırladığınız slaytları incelemeleri için başkalarına göstermekten çekinmemelisiniz. Slaydı hazırlayan siz olduğunuzdan bazı detayları fark etmekte zorlanabilirsiniz. Size yardımcı olabilecek bir arkadaşınızdan destek alarak slayt konusunda eleştirilerine başvurmalısınız.

    Slayt yapmak için hangi program gerekli?

    Slayt yapmak için çeşitli sunum programları kullanmanız gerekir. Sunum programları sundukları özellikler doğrultusunda farklı yapılarda olabilirler. Slaytlarda mesajlarınızı en iyi şekilde aktarmak istiyorsanız en işlevsel ve en kullanışlı olanları tercih etmeniz gerekir.

    1. Canva

    Canva profesyonelce tasarlanmış slaytlar yapmanıza olanak tanıyan bir araçtır. Masaüstü ve mobil cihazlarda kullanılabilir. Kullanıcılarını markalarına en uygun tasarımlarla buluşturmayı başarır. Tasarım elementlerinin büyük bir kısmı ücretsiz olarak kullanılabilir.

    Ücretli sürüme geçiş yaptığınızda çok daha fazla seçenek elde edersiniz. Temel sürümde bile etkileyici slaytlar oluşturmayı başarabilirsiniz. Slaytları kolayca dışa aktarma şansınız vardır. Ekleyeceğiniz elementler ve renklerle onları temel şablondan farklı hale getirebilirsiniz.

    2. Visme

    Visme tasarımlar konusunda size çığır açıcı birkaç pratik çözüm sunabilir. Etkileşimli sunumlar oluşturmak istiyorsanız bu araçtan yardım alabilirsiniz. Trend stilleri kullanabilir ve kendi sunumlarınızı kolayca tasarlayabilirsiniz. Aracın kullanımı oldukça kolaydır.

    İçerisinde yer alan stok görseller sayesinde slaytları renklendirme konusunda herhangi bir problem yaşamazsınız. Verilerle çalışmanız gerekiyorsa veri görselleştirme araçlarından yararlanabilirsiniz. Farklı yazı tiplerini tercih edebilir ve markanıza ait renkleri içe aktarabilirsiniz.

    3. PowerPoint

    PowerPoint slayt oluşturma konusunda temel programlardan biridir. Biriyle konuşurken ona slayt yapmaktan bahsettiğinizde PowerPoint kullanılarak oluşturulacağını düşünür. Şablonlarınızı sıfırdan oluşturabileceğiniz gibi varsayılan şablonları kullanma yoluna gidebilirsiniz.

    Ücretli sürümü kullanmanız durumunda daha özel şablonlara erişim fırsatı elde edersiniz. Standart bir slayt için buna gereksinim duymayabilirsiniz. Ancak amacınız etkileyici slaytlar oluşturmak ise size daha fazla imkan sunan üyelik planlarına veya farklı araçlara yönelmek daha iyi bir fikirdir.

    4. Google Slides

    Google Slides oldukça kullanışlı bir slayt oluşturma aracıdır. Google hesabınız varsa ona kolayca ulaşabilir ve slaytlar oluşturmaya başlayabilirsiniz. Tasarım elementleri konusunda pek çok farklı seçenek sunar. Bununla birlikte dışarıdan hazır şablonlar eklemenize izin verir.

    Diğer pek çok programa nazaran başlangıçta size sunulan şablonlar oldukça sınırlıdır. Bu yaratıcılığınızı sınırlayabilecek önemli bir durumdur. Ancak amacınız sadelikse ve doğru tasarım elementlerini nasıl kullanacağınızı biliyorsanız etkileyici slaytlar oluşturabilirsiniz.

    5. Prezi

    Prezi sunum oluşturabileceğiniz bulut tabanlı bir araçtır. Bu aracı kullanarak videolar ve etkileşimli çizelgeler oluşturabilme şansınız vardır. Bulut tabanlı olduğundan dilediğiniz yerden sunumlarınızı kontrol edebilir ve düzenleyebilirsiniz. Mobil kullanıma oldukça uygundur.

    Çeşitli şablonlar arasından seçimler yapabilirsiniz. Sürükle ve bırak şeklinde çalışan yapısı sayesinde kullanımı fazlasıyla kolaydır. Yayınladığınız sunumlara ait verilere ulaşabilir ve bu veriler sayesinde sunumlarınızı çok daha iyi hale getirebilecek düzenleme fikirleri elde edebilirsiniz.

    Telefon ile slayt nasıl yapılır?

    Telefon ile slayt yapmak istiyorsanız seçeneklerinizin kısıtlı olabileceğini unutmamanız gerekir. Masaüstü bir bilgisayarda elde edeceğiniz esnekliğe sahip olamazsınız. Ancak çeşitli uygulamalardan yararlanarak iPhone ve Android'de slayt gösterileri hazırlayabilirsiniz.

    iPhone'da slayt nasıl yapılır?

    iPhone kullanıcısı olmanız durumunda telefonunuzda slayt yapabileceğiniz birbirinden farklı yöntemler vardır. Standart bir slayt gösterisine ihtiyacınız varsa Fotoğraflar uygulaması yeterlidir. Daha kapsamlı bir çözüm arıyorsanız iMovie veya Splice uygulamalarını kullanabilirsiniz.

    1. Fotoğraflar uygulamasıyla slayt yapma

    • Telefonunuzda Fotoğraflar uygulamasını çalıştırın ve ardından fotoğraflara göz atın.
    • Slayt gösterisi haline dönüştürmek istediğiniz fotoğraflara basılı tutarak onları seçin.
    • Ardından Paylaş ikonuna dokunun ve karşınıza çıkan menüden Slayt Gösterisi yazanı seçin.
    • Fotoğraflarınız slayt gösterisi haline geldikten sonra alt kısımdaki seçeneklere ulaşın.
    • Tema veya müzik seçimi yapın ve slayt gösterisinin tekrar durumunu belirleyin.

    2. iMovie uygulamasıyla slayt yapma

    • Telefonunuzda iMovie uygulamasını çalıştırın ve + kısmına dokunarak proje oluşturun.
    • Slayt gösterisinde yer alacak tüm fotoğrafları seçin ve Film Oluştur seçeneğine dokunun.
    • Slayt otomatik olarak hazır hale gelecektir ama çeşitli düzenlemeler yapma şansınız vardır.
    • Bir fotoğrafa dokunduğunuzda slayt süresini belirleyecek sarı şeritlere ulaşırsınız.
    • Arka plana tıklayın ve sağ kısımdan ayarlara ulaşarak slaydın tema ayarlarını belirleyin.

    3. Splice uygulamasıyla slayt yapma

    • App Store'u ziyaret edin, Splice uygulamasını telefonunuza indirin ve çalıştırın.
    • Ekranda yer alan New Project kısmına dokunun ve fotoğrafları seçmeye başlayın.
    • Fotoğrafları seçtikten sonra Next kısmına dokunun ve slayt özelliklerini belirleyin.
    • Özellik belirlerken dilerseniz tek bir fotoğrafa dilerseniz tümüne efekt uygulayabilirsiniz.
    • Splice diğer uygulamaların aksine geçiş efektleri gibi seçenekler konusundan daha zengindir.

    Android'de slayt nasıl yapılır?

    Android slayt yapma uygulamaları açısından pek çok alternatife sahip olmasına rağmen hepsinin tam anlamıyla verimli olduğunu söylemek mümkün değildir. Android kullanıcıları Google Fotoğraflar veya Canva uygulamasını kullanarak slayt oluşturabilirler.

    1. Google Fotoğraflar ile slayt yapma

    • Cihazınızda yer alan Google Fotoğraflar uygulamasını açın ve fotoğrafları seçin.
    • Slayt oluşturma işlemini kolaylaştırmak için fotoğrafları tek bir klasörde toplayın.
    • Klasörün içindeyken slaytta gözükmesini istediğiniz ilk fotoğrafa dokunun.
    • Sağ üst köşedeki "..." simgesine dokunun ve ardından Slayt Gösterisi seçeneğini seçin.
    • Bu uygulamada slayt gösterisi için efekt ekleme gibi işlemler yapamazsınız.

    2. Canva ile slayt yapma

    • Play Store'u ziyaret edin ve Canva uygulamasını bularak onu telefonunuza indirin.
    • Canva'da bir üyelik oluşturun, hesabınıza giriş yapın ve Şablonlar kısmını inceleyin.
    • Şablonlar kısmından Slayt Gösterisi için filtreleme yapın ve hazır olanları gözden geçirin.
    • Beğendiğiniz şablonun üzerine dokunarak onu düzenlemeye başlayın.
    • Canva uygulaması içerisinden fotoğraflarınızı seçin ve onları düzenlediğiniz şablona ekleyin.

    Fotoğraflarla slayt gösterisi nasıl yapılır?

    Fotoğraflarla slayt yapabilmek için Google Fotoğraflar isimli uygulamayı kullanmanız yeterlidir. Google Fotoğraflar içerisinde yer alan özelliklerden birisi kolayca slayt gösterisi oluşturmaktır. Google Fotoğraflar ile hem Android hem de iPhone telefonlarda kolayca slayt oluşturabilirsiniz.

    • Cihazınızdan App Store'a veya Play Store'a girin ve Google Fotoğraflar uygulamasını aratın.
    • Google Fotoğraflar uygulamasını bulduktan sonra onu telefonunuza yükleyin.
    • Uygulamayı açın ve slayt gösterisine dönüştürmek istediğiniz fotoğrafları seçin.
    • İşinizi çok daha kolay hale getirebilmek için tüm fotoğrafları ayrı bir klasörde toplayın.
    • Oluşturduğunuz klasöre girin ve ilk gözükmesini istediğiniz fotoğrafa dokunun.
    • Sağ üst köşedeki "..." işaretine dokunarak menüden "Slayt Gösterisi" seçeneğini seçin.

    Bu yöntem sayesinde oldukça basit bir slayt gösterisi oluşturmuş olursunuz. Seçtiğiniz fotoğraflar kolayca slayt gösterisine dönüşürler. Onlara efekt ekleme, müzik ekleme ve buna benzer dokunuşlar yapmak için çok daha kapsamlı uygulamalar veya programlar kullanmanız gerekir.

    Her ne amaçla slayt oluşturuyorsanız o amaca uygun şablonlar seçmeyi ihmal etmemelisiniz. Renkler mesajlarınızı netleştirebileceği için seçeceğiniz renklere iyi karar vermelisiniz. Son olarak, mesajlarınızı dolaylı olarak değil doğrudan iletmek için çaba göstermelisiniz.

    Founder: Demir Otomotiv & Grana Yazılım

    Yorum Yap
    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?

    Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.

    VPN Olmadan Instagram'a Nasıl Giriş Yapılır?

    DNS ayarlarını değiştirerek VPN kullanmadan Instagram'a hızlı ve güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Adım adım rehberimizle kolayca bağlanın!

    TRT 1 Frekans Ayarı Nasıl Yapılır? EURO 2024 Maçlarını Şifresiz İzlemenin Yolu!

    EURO 2024 heyecanını TRT 1'den takip etmek isteyenler, maçları kesintisiz ve şifresiz izlemek için frekans ayarlarını güncellemeli. Peki, TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? İşte adım adım anlatım...

    Digitürk'te TRT 1 Neden Yok? TRT 1 Kaçıncı Kanalda? Frekans Ayarları Nasıl Yapılır?

    TRT 1'in yayın akışını kaçırmak istemeyenler, "Digitürk'te TRT 1 neden yok?" sorusunun cevabını ve güncel frekans bilgilerini merak ediyor. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın heyecan dolu maçları TRT 1'de! İşte tüm detaylar...

    Slayt Nasıl Yapılır?

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et