QR Kod Nasıl Oluşturulur?
Bugünkü ipucu içeriğimizde son zamanların en popüler bilgiye ulaşma seçeneklerinden biri olan QR koddan bahsettik. Peki, QR kod nasıl oluşturulur, etkili QR kodu oluşturmak için dikkat edilmesi gerekenler ve en çok yapılan QR kodu hataları nelerdir?
Sık sık karşımıza çıkan QR kod aslında oluşturulması son derece kolay olan bir tür barkoddur. Birkaç farklı yöntemle oluşturabileceğiniz QR kod ile sizler de dilediğiniz bilgileri kullanıcılara ulaştırabilirsiniz.
Reklam ve panolarda kullanılan küçük siyah-beyaz karelerden oluşan QR kod, aslında daha detaylı bilgi vermek amacıyla oluşturulur. Herkes tarafından oluşturulabilen QR kod, neredeyse aklınıza gelecek hemen her yere eklenebilir.
‘QR kodu nasıl oluşturulur’ sorusuna dönecek olursak, aslında kullanabileceğiniz pek çok internet sitesi olduğunu söyleyebiliriz. Karmaşık gibi görünen QR kod oluşturma işlemine gelin biraz daha yakından bakalım...
QR kodu nedir?
İngilizce açılımı Quick Response Code olan QR kodu, adından da anlaşıldığı üzere ‘hızlı tepki kodu’dur. Küresel çapta ilk kez 1994 yılında Denso isimli bir Japon firma tarafından patenti alınmıştır.
Özel bir matriks barkod türü olarak da bilinen QR kod, mobil cihazların kameraları ile okunur. Okumadan sonra ise kodun üzerinde kayıtlı olan sayfa ya da dosyaya yönlendirir. Yani, bir çeşit bilgi içeriği barındırır.
Yeni yeni restoranların menülerinde gördüğümüz QR kod, aslında oldukça eski köklere sahiptir. Hatta öyle ki marketlerde gördüğümüz barkodlar, QR kodun atası sayılır. Ancak market barkodlarına kıyasla bir hayli gelişmiş olan QR kod, çok daha fazla miktarda bilgiyi taşır.
Mobil uygulama gibi ekstralara ihtiyacı olmayan QR kod, telefonların ya da mobil cihazların (tablet de olabilir) kameralarından rahatlıkla okunur. Ayrıca kullanım kolaylığı sayesinde, ulaşmak istediğiniz kitleyi güncel bilgilerden haberdar edebilmek adına büyük avantaj sağlıyor.
Örneğin, QR kod ile Spotify, iTunes, Youtube gibi platformlara yönlendirme yapabilirsiniz. Ayrıca internet sitesi, blog veya sosyal medyada da yine kullanıcıların hesaplarınızı keşfetmesini sağlayabilirsiniz.
QR kodu nasıl oluşturulur?
Herhangi bir ücret ödemeden, son derece basit bir şekilde QR kod oluşturmak mümkün. Öncelikle yapılması gereken ilk adım, hangi site üzerinden QR kod oluşturacağınıza karar vermektir. Bizler bugünkü örneğimizde bir site üzerinden değil, her sitede uygulayabileceğiniz temel adımları anlattık. İşte adım adım QR kod oluşturma rehberi...
Adım adım QR kod oluşturma
QR kod oluşturmaya başlamadan önce, kodu neden oluşturacağınıza karar verin. Çünkü oluşturacağınız QR kodun türü bu noktada oldukça önemlidir.
Ayrıca, kodu oluşturduktan sonra ne gibi bilgiler içereceği, kimlerin ulaşabileceği, yönlendirme olup olmayacağı gibi önemli detayları belirleyin. Çünkü kodu oluştururken adım adım tüm bu detayları tekrar işlemeniz gerekecek. Bu yüzden en başında belirlemek, çalışma bütünlüğü açısından işinizi kolaylaştıracaktır.
Bir QR kod oluşturucu seçin
Öncelikle hangi siteden QR kod oluşturacağınıza karar verin. Sayısız internet sitesinde bulunan QR kod oluşturma hizmetinden ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Tabi ki istediğiniz özelleştirmelere göre ücretli olarak QR kod oluşturabileceğiniz siteler de var. Ancak bunun tercihi tamamıyla size kalmış.
Bazı QR kodu üretebileceğiniz sitelerde ‘kayıt ol’ seçeneği de yer almaktadır. Bu seçenek, aslında sitede daha fazla hizmeti etkinleştirebilmeniz için kullanılmaktadır. Yani, bazı QR kodu üretebileceğiniz sitelerde kayıt olmak, daha fazla hizmet seçeneğinden faydalanabilmenizi sağlayacaktır.
QR kodunun türünü seçin
QR kodu türü, koda girilen bilgileri kategorize edebilmek adına son derece önemlidir. Ayrıca, kullanıcıların da kodda ne göreceğini sınırlandırarak, kod oluşturma sürecini kolaylaştıracaktır. Bu yüzden her ne için QR kod oluşturmak istiyorsanız, ona göre bir tür seçin.
QR kodu, bir video, PDF, app, oylama, iş sayfası, menü, sosyal medya içeriği ya da yorum gibi türlerde olabilir. Ancak bu türler yine seçtiğiniz QR kodu oluşturma sitesine göre çeşitlilik gösterebilir.
Verilerinizi girin
QR kodu türünü seçtikten sonra artık yapmanız gereken, kodda bulunmasını istediğiniz bilgileri girmektir. Kullanıcıların kodunuzu okuttuğunda ne görmelerini istiyorsanız, bu verileri girin. Bu noktada acele etmemeye özen gösterin.
QR kodunuzu özelleştirin
Verilerinizi girdikten sonra QR kodun çerçevesi, kodun yazılım dizaynı ve logo gibi özelliklerini özelleştirin. Bu noktada kişisel zevklerinize göre seçim yapabilirsiniz. Dilerseniz daha sonra QR kod dizaynını tekrar değiştirebilirsiniz. Ancak en başta istediğiniz gibi oluşturmanızda fayda var.
QR kodunuzu test edin
Tüm bu adımları uyguladıktan sonra kullandığınız QR kodu sitesine göre işlemlerinizi bitirin. İşlemlerinizi bitirdikten sonra QR kodunuzu test ederek eksiklerinizi not alın. Adımlarda geri giderek eklemek istediklerinizi ekleyip tekrar test edin. Her şeyin istediğiniz gibi olduğundan emin olana kadar QR kodunu test edebilirsiniz. Dilediğiniz düzenlemeleri tekrar tekrar yapabilirsiniz.
QR kodunuzu yazdırın ve indirin
Tüm testlerden sonra online olarak da kullanabilmek ve çevrimiçi belgelere yerleştirebilmek için QR kodunuzu indirin. Ancak indirme işleminden önce kodunuzu yazdırarak nasıl göründüğüne tekrar göz atın. Eğer her şey yolundaysa, QR kod oluşturma işleminiz tamamlanmış demektir.
QR kod türleri nelerdir?
Son zamanlarda kağıt gibi fiziksel materyallerden tasarruf etmek amacıyla kullanılan QR kod, oldukça popülerleşmeye başladı. Yukarıda anlattığımız üzere oluşturulması da oldukça kolay olan bu kod, birden fazla türde de üretilebiliyor. Yani, aslında vermek istediğiniz bilgilere en uygun kodu oluşturmayı kolaylaştırıyor. Gelin QR kodu türlerine bir de yakından bakalım..
Statik QR kodları
Statik QR kodu, çevrimiçi olarak üretilebilen kodlardır. Ücretsiz bir şekilde üretilebilmesi önemli bir avantajdır. Ancak yalnızca sınırlı bir süre boyunda kullanılabilmesi dezavantaj olarak öne çıkar. Statik QR kodlarının süresi dolduğunda, kullanıcıları 404 sayfasına yönlendirir. Bu yüzden, eğer kalıcı bir iş yapacaksanız, statik QR kod size uygun olmayacaktır.
Öte yandan statik QR kodların arkasındaki veriler, kalıcı bir adrese yönlendirir ve değiştirme yapılamaz. Yani, statik QR kodları sabit bilgilerin kodlandığı bir türdür.
Dinamik QR kodları
Dinamik QR kodu, bir kod oluşturucuda aktif aboneliğe ihtiyaç duyar. Yani, statik QR kodu gibi ücretsiz ve sınırlı değildir. Kodun kullanıldığı süre boyunca aktif bir abonelik olması gereklidir. Ancak büyük bir avantaj da sağlar. Bu avantaj ise QR kodun arkasındaki veriler yazdırılıp dağıtıldığında bile güncelleme imkanı sunmasıdır.
Dinamik QR kodları, çoğu zaman tam kontrol sağlar. Bu sebeple reklamlarda, panolarda, restoranlarda çok daha fazla kullanılır. Sadece düzenleme değil, aynı zamanda izleme imkanı da sunar.
Animasyonlu QR kodları
Animasyonlu QR kodları, yine yukarıda da bahsettiğimiz üzere aracı QR kodu oluşturma siteleri üzerinden yapılır. Animasyonlu QR kodlarında dikkat edilmesi gereken detay, kullanılacak olan animasyondur. Çünkü bu bir GIF olabilir. Aynı zamanda çeşitli tasarım araçları üzerinden elde edilmiş bir görüntü de olabilir.
Etkili QR kodları oluşturmak için ipuçları
Etkili bir QR kod oluşturmak, kodun içine koyduğunuz bilgilerin görünürlüğünü artıracaktır. Aslında, bunu bir reklam afişi gibi düşünüp, olabildiğince dikkat çekici kodlar hazırlamak oldukça önemlidir.
Bu sebeple, adeta bir reklam afişi hazırlıyormuş gibi etkili ve dikkat çekici detaylar kullanmaya çalışın. Oluşturduğunuz QR kodlarının daha etkili olması için faydalanabileceğiniz ipuçları ise şöyle:
Kısa ve tatlı kodlar oluşturun
QR kod oluştururken görünümün siyah-beyaz kareler olması sizi yanıltmasın. Çünkü, aslına QR kodunu görüntü olarak dilediğiniz gibi yapılandırılabilirsiniz. Daha tatlı ve dikkat çekici renkler kullanarak, kodunuzu kullanıcıların beğenebileceği şekilde tasarlamalısınız.
Üstelik bunun için herhangi bir tasarım bilgisine de ihtiyacınız yok! Çünkü zaten QR kodu oluşturabileceğiniz sitelerde çeşitli tasarım araçlarını kullanabilirsiniz.
Harekete geçirici mesajlar kullanın
QR kodunuzu oluşturduktan sonra kullanıcıların koda yerleştirdiğiniz verilerin okuması için harekete geçirici mesajlar veya sloganlar kullanın. Bu noktada QR koda eklediğiniz bilgilerin ne olduğuna dair küçük mesajlar vermeye çalışın. Böylelikle koda kaydettiğiniz verilerle ilgilenebilecek kullanıcıları bulmayı kolaylaştırırsınız.
Mobil uyumlu hale getirin
Hazırladığınız QR kodun mobil uyumlu olması, belki de en çok dikkat etmeniz gereken detay olabilir. Çünkü günümüzde herkesin kameralı bir telefonu var ve QR kod, kamerayla okutulduğunda çalışan bir işleyişe sahip. Yani, QR kodunuzu herkesin görebilmesi için ulaşılabilir hale getirmelisiniz. Ayrıca mobil uyumlu olarak sunmalısınız.
Görsel kullanın
QR kod, yapısı gereği karelerden oluşur. Görüntüsü her ne kadar sıkıcı gelse de aslında kodun yakına bir görsel eklemelisiniz. Bu görsel, o sıkıcı yapıyı tamamen değiştirecektir. Bu sebeple, kullanıcıları kodu görüntülemeye davet etmek adına çekici görseller kullanabilirsiniz.
Test, test, test!
Yukarıda da söylediğimiz gibi QR kodu oluşturduktan sonra kesinlikle test etmelisiniz. Bazen verileri kaydederken yapılan hataları görmek zor olur. Bunun önüne geçmek ve çok daha profesyonel bir kod oluşturabilmek için kodunuzu test etmeyi unutmamalısınız.
Kaçınılması gereken yaygın QR kod hataları nelerdir?
Günümüzde giderek popülerleşen QR kodlarını oluştururken, bazı önemli noktalara dikkat etmek gereklidir. Çünkü bu noktalar, genel olarak kullanıcıların en çok hata yaptığı noktalardır.
Bu hatalar ise QR kodunuzun okunmamasına, taranmamasına, anlaşılabilir olmaması gibi çeşitli problemlere neden olur. Bu sebeple kaçınmanız gereken yaygın QR kodu hatalarına da değindik.
Kodun taranabilir olduğundan emin olun
QR kod oluştururken yapılan en büyük hatalardan biri, kodun taranabilirliğidir. Hepimizin bildiği üzere gelişen dünyada herkesin artık kameralı bir cep telefonu var. QR kodlara ulaşabilmek için bu harika bir gelişme. Ancak bu noktada mobil uyum, dikkat edilmesi gereken ilk hata.
QR kodunuzu oluşturduktan sonra test aşamalarını gerçekleştirerek, mobil olarak uyumluluğunu kontrol edin. Eğer mobil cihazların kamerasında tarama yaparak kodu açamıyorsanız, işlemlerinizde geriye gidip hataları düzeltin.
Kodun boyutunu doğru ayarlayın
QR kodunun boyutu, görüntülerken veya yazdırırken en az 2x2 cm olarak belirlenmelidir. Kodun boyutu, içeriğinde ne kadar veri olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterecektir. İçerik arttıkça boyut da büyür. Ancak tarayıcıda kolay bir şekilde okunabilmesi için QR kodun boyutunun büyük olması gerekir.
QR kodunuzu insanlar, farklı mesafelerden tarayacaktır. Kodunuzun boyutu, yazdırdığınız el ilanı, reklam panosu veya dergi ve posterlerde farklılık gösterebilir. Bu durumda kodunuzu reklam ortamında da taranabilir hale getirin.
Yeteri kadar içerik ekleyin
QR kodunuzu oluştururken içeriğine eklediğiniz bilgileri olabildiğince net ve yeterli miktarda kullanın. Kodunuzu oluşturduğunuz konuya göre içeriklerle zenginleştirin. Her zaman için sadece yazılı içerik kullanmayın. Görsel, video ve seslerle kodunuzun içeriğini daha kapsamlı hale getirin. Unutmayın ki QR kod, ziyaretçilere göstermek istediklerinizi detaylı bir şekilde aktarmanın önemli bir yoludur.
Kodu test edin
QR kodda yer alan hataları anlamanın en basit yolu kodu test etmektir. Kodunuzu oluşturduktan sonra kesinlikle teste sokun. Gördüğünüz hataları düzeltmek, test aşamasında oldukça kolay olacaktır. Kodunuzu sunacağınız kullanıcıların daha iyi bir deneyim yaşayacağından emin olun.
İlgili İçerikler:
Yeni Tesla Model Y “Juniper” Kod Adıyla Geliyor: Tasarım, Performans ve Yenilikler
Tesla, en çok satan modeli olan Model Y için “Juniper” kod adı altında kapsamlı bir yenileme hazırlığı yapıyor. 2025 yılında piyasaya sürülecek olan bu yeni versiyon, artırılmış menzil, modern tasarım çizgileri ve iç mekan yenilikleri ile elektrikli araç
Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?
Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.
VPN Olmadan Instagram'a Nasıl Giriş Yapılır?
DNS ayarlarını değiştirerek VPN kullanmadan Instagram'a hızlı ve güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Adım adım rehberimizle kolayca bağlanın!
TRT 1 Frekans Ayarı Nasıl Yapılır? EURO 2024 Maçlarını Şifresiz İzlemenin Yolu!
EURO 2024 heyecanını TRT 1'den takip etmek isteyenler, maçları kesintisiz ve şifresiz izlemek için frekans ayarlarını güncellemeli. Peki, TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? İşte adım adım anlatım...