R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Online Sınav Nasıl Yapılır?

    2020 senesini salgın tehdidi altında geçiren dünya, virüsü kontrol altına alabilmek için çeşitli önlemler aldı. Bu önlemlerin arasında sokağa çıkma yasakları, hijyen kontrolleri ve maske takma zorunlulukları vardı. Ayrıca birçok ülke, uzaktan eğitime geçti. Uzaktan eğitimin en büyük parçası ise online sınav sistemidir. Online sınav nasıl yapılır sorusunu detaylı olarak cevaplandırdık.

    Dide Su Kaya
    Dide Su Kaya R10 Editörü
    08.09.2022 18:39 1911 5 dk okuma süresi
    Online Sınav Nasıl Yapılır?
    Son Düzenleme:

    Online sınav, uzaktan eğitim alan öğrencilerin başarısını ölçmek ve eksiklerini anlamak için yapılan bir sınav türüdür. Ayrıca online sınav, öğrencilerin gelişimini analiz edebilmek için açılan bir ders değerlendirme yöntemidir. Çeşitli soru tipleri ile hazırlanır. Uzunluğu ise sınavı hazırlayan eğitimcinin inisiyatifine bağlı olarak değişir.

    Online sınavlar hazırlanırken, özel olarak geliştirilmiş birtakım araçlar eğitimciler tarafından kullanılır. Online sınavın, online eğitim aracında ve platformunda gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

    Öğrenciler, dersleri geçmede belirleyici olan sınav sistemlerini, yine online olarak uygulamak zorunda kaldılar. Uzaktan eğitim, öğrenci başarılarını belirleyici sınavların online yapılabilmesine neden oldu. Dünyanın her yerinden öğrenciler, dersleri için gerekli olan sınavlara, bilgisayarlar veya telefonları üzerinden girdiler. Başarı ölçme ve değerlendirme kriterleriyse okullara ve öğretmenlere göre değişiklik gösterdi. Online sınavlarda en çok karşılaşılan problem ise kopya oldu. Evlerinde sınavlara giren öğrenciler, bu konfor karşısında kopya çekmeye daha yatkın hale geldiler. Kopyanın önüne geçebilmek için okullar ve öğretmenler, çeşitli yöntemlere başvurdular. 

    Bu yöntemler arasında sınav esnasında kameralarını açık kalması ve kayıtların sonradan izlenmesi yer aldı. Ayrıca sınav ekranının kilitlenerek farklı ekranlara geçilmesi de engellendi. Bunların yanında öğrencilerden bazen iki farklı cihaz ile sınava girmeleri istendi. Bu cihazlardan biri ile sınav çözümü yapıldı. Diğer cihazın kamerası ile de anlık olarak öğrencilerin kendilerini çekmeleri istendi. Bazı okullar ise öğrencilerden sınav anında arkalarına bir ayna koymalarını istedi. Bu şekilde kopyanın önüne geçmeye çalıştı. Kopya sorunu, bu yöntemler ile halledilmeye çalışıldı. 

    İstatistikleri incelediğimiz zaman online sınavların birçok avantajının olduğunu da görüyoruz. Öğrencilerin sınıfta gözetmen gözetiminde stres altına girmeden sınav yapmaları büyük avantajdır. Ayrıca öğrenciler böylece çok daha rahat ve özgüvenli bir şekilde sınavlarını çözdüler. Böylece notlar da buna paralel olarak yükseldi. Bunun yanında sınavlar için fiziksel olarak bir okula gitme zorunluluğu ortadan kalktı. Bu da günlük hayatta zaman tasarrufunu arttırdı. İnsanların çok daha verimli bir şekilde derslerini çalışabilmesine olanak tanımış oldu.

    Online sınavın avantajları nelerdir?

    Onları sınavın öğrenciler üzerinde birçok faydası ve avantajı gözlemlenmiştir. Bunlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır:

    Ölçme ve değerlendirme hızı: Online sınavların okunması ve değerlendirilmesi çok daha hızlı ve kolay olmaktadır. Sınavların yapıldığı platform, sınavda sorulan soru tiplerine aşina olduğu için cevapları da sisteme girildiği anda değerlendiriyor. Bu da öğrencilerin başarısını ölçme ve değerlendirmedeki süreci hızlandırıyor. Ayrıca eğitimcilerin üzerine düşen iş yükünü de azaltıyor. Bu, online sınavın en büyük avantajlarından biri olarak kabul edilmektedir. Birçok online sınavda yoruma sorusu bulunmadığı takdirde sınav bittiğinde öğrenciler, kendi notlarına ulaşabilirler. Öğrencilerin sınavdan hemen sonra notları görmesi, onların bir şeyler öğrenebilme imkanını arttırmıştır. Sınav kağıdı okumanın zorluğundan kurtulan öğretmenler de vakitlerini öğrencilerin gelişimine ayırdılar.
    Soru tipleri: Bir online sınav birden fazla soru tipini aynı anda kendi bünyesinde barındırabilecek şekilde hazırlanır. Eğitimcinin tercih ettiği soru şekline göre sınav çoktan seçmeli veya doğru yanlış şeklinde olur. Ayrıca açık uçlu, eşleştirmeli, boşluk doldurmalı veya tamamen farklı bir şekilde hazırlanır. Soru tiplerindeki farklılık, öğrencinin başarısını ölçmede çok daha etkilidir. 
    Hazır soru kütüphanesi: Online sınav platformlarında eğitimcilerin online sınav hazırlayabilecekleri hazır soru kütüphaneleri bulunmaktadır. Sadece eğitimcilere açık olan bu sorular, öğrencilerin ders başarı ve gelişimlerini ölçmede belirleyici şekilde hazırlamışlardır. Eğitimciler, kendi soru kütüphanelerinde hazırlayabilecekleri gibi bu platformları da kullanırlar. Bunun iki büyük avantajı bulunmaktadır. Birincisi, eğitimcilerin zaman kaybetmeden çok hızlı bir şekilde sınav hazırlayabilmelerine imkan tanımasıdır. İkincisi ise birbirinden farklı online sınavların hazırlanarak aynı sınıftaki öğrencilere farklı soruların sorulmasıdır. Böylece kopya çekilmesinin önüne geçilir. 
    Öğrenci değerlendirmesi: Online sınavlar sayesinde sınav sonuçları, çeşitli grafikler yardımıyla kişiye özel bir şekilde analiz edilir. Bu analiz işlemi, çok kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Öğrencilere sorulan sorular, teker teker incelenir. Genel olarak sınıfta en çok hangi konuda zorluk yaşandığı kolayca saptanır. Bu şekilde o konu üzerine çok daha fazla çalışılarak öğrencilerin gelişimi desteklenir. Bireysel olarak değerlendirilmek istenen öğrenciler ise farklı sınavların karşılaştırılması ile analiz edilir. Bu, öğrencinin başarısının saptanmasını kolaylaştırır. Bu şekilde bireysel olarak değerlendirilen öğrencilerin başarısında eksik olan noktalar saptanır. Geliştirilmesi çok daha kolay ve verimli bir hal alacaktır. 

    Online sınavda dikkat edilmesi gerekenler

    Online sınavın avantajları olduğu gibi bazı riskleri de bulunmaktadır. Bu riskleri minimize edebilmek için dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Alınan önlemler, ortaya çıkabilecek olan problemleri engeller. Sınav sonuçlarının çok daha sağlıklı olmasına yardımcı olma gibi imkanlar tanır. Online sınavda dikkat edilmesi gerekenler aşağıda madde madde sıralanmıştır:

    • Farklı soru tipleri: Öğrencilerin kopya çekmelerinin önüne geçebilmek için tek tip soru kullanmak yerine birden fazla soru kullanılır. Soru tipleri seçilirken, internette arama yapıldığı takdirde kolaylıkla cevabına ulaşılamayacak sorular seçilmelidir. Bu kapsamda, başarı ölçme noktasında belirleyici olan soru tipi, açık uçlu sorulardır. Açık uçlu sorular, birbirinden kopya çekmeye çalışan öğrencileri çok kolay bir şekilde ortaya çıkaracaktır. Ayrıca öğrencilerin kendilerinin cevapladığı durumlarda ise başarı ölçmede çok faydalı olacaklardır. 
    • Öğrencileri gruplandırmak: Kalabalık sınıflarda kopya çekme olasılığı çok daha fazla olacağı için gruplama çok önemlidir. Sınav esnasında kişi başına düşecek gözetmen sayısının arttırılması da çok daha sağlıklıdır. Bunun yanında, farklı gruplara düşmüş öğrencilere farklı soruların sorulması gerekir. Bu, kopya çekme olasılığını minimize edecektir. Çünkü farklı sorularla karşılaşan öğrenciler, arkadaşlarından cevapları alamayacaklardır. Bu da başarı ölçme noktasında çok daha adil ve isabetli sonuçlar verir.

    Online sınav oluşturma

    Online sınavların oluşturulabilmesi için özel olarak geliştirilmiş sistemler ve platformlar kullanılmalıdır. Online sınav araçları, özellikle pandemi ile birlikte oldukça artmış ve çeşitlenmiştir. Dünyanın her yerinde eğitimin uzaktan olması sebebiyle bu araçlar, rağbet görmeye başladı. Bu sebeple kendilerini geliştirmişlerdir. Bütün kurumlar, online sınav aracıyla farklı online sınavlar oluştururlar.

    Online sınavlar, hazır sistemlerde halihazırda bulunan sorular arasından seçme yapılarak hazırlanır. Bunun yanında eğitimciler, kendileri soru hazırlamak isterlerse bu soruları sınavdan önce sisteme yüklemelidirler. Sınavdan önce yüklemiş oldukları soruları, sınav esnasında öğrencilerin erişimine açarlar. Böylece eğitimciler, kendi hazırlamış oldukları sınav sorularını öğrencilere sorarlar.

    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?

    Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.

    VPN Olmadan Instagram'a Nasıl Giriş Yapılır?

    DNS ayarlarını değiştirerek VPN kullanmadan Instagram'a hızlı ve güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Adım adım rehberimizle kolayca bağlanın!

    TRT 1 Frekans Ayarı Nasıl Yapılır? EURO 2024 Maçlarını Şifresiz İzlemenin Yolu!

    EURO 2024 heyecanını TRT 1'den takip etmek isteyenler, maçları kesintisiz ve şifresiz izlemek için frekans ayarlarını güncellemeli. Peki, TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? İşte adım adım anlatım...

    Digitürk'te TRT 1 Neden Yok? TRT 1 Kaçıncı Kanalda? Frekans Ayarları Nasıl Yapılır?

    TRT 1'in yayın akışını kaçırmak istemeyenler, "Digitürk'te TRT 1 neden yok?" sorusunun cevabını ve güncel frekans bilgilerini merak ediyor. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın heyecan dolu maçları TRT 1'de! İşte tüm detaylar...

    Online Sınav Nasıl Yapılır?

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et