BİOS Güncellemesi Nasıl Yapılır?
BİOS nedir? BİOS güncellemesi nasıl yapılır? BİOS güncellemesi nereden yapılır? Tüm detaylar R10 Blog da...
BIOS nedir? Güncellemek gerekli mi?
BIOS, Bilgisayar sistemlerine en temel düzeyde erişim sağlayan ve anakart içerisinde bulunan bir ROM yongasıdır. Anakart üreticileri genellikle belirli periyotlar halinde BIOS güncellemeleri paylaşırlar. Bu güncellemeler güvenlik veya teknoloji geliştirmeleri içerir. Bu nedenle güncellemek çoğu zaman gereklidir.
BIOS güncellemesi yapmadan önce
Bilgisayarınızın güvenilir ve kesintisiz bir güç kaynağına bağlı olduğundan emin olun, elektrik kesintisi bilgisayar bileşenlerine zarar verebilir. Eğer ne yaptığınızı tam olarak bilmiyorsanız BIOS güncellemesi yapmayın veya işin ehli birisine başvurun.
BIOS sürümü öğrenme
Güncel olup olmadığını öğrenmek için önce BIOS sürümünüzü öğrenmelisiniz. Bunun için Windows Komut İstemi’ni kullanacağız.
- Bilgisayarınızın arama bölümüne “CMD” yazın ve yönetici olarak çalıştırın.
- “wmic bios get smbiosbiosversion” komutunu yazın ve ardından klavyenizin ENTER tuşuna basın.
- Karşınıza çıkan SMBIOSBIOSVersion yazısının altındaki kısım BIOS sürümünüzü belirtir.
BIOS sürümünün güncel olup olmadığını kontrol etme
Bunu öğrenmek için anakart üreticisinin internet sitesine girmelisiniz. Eğer anakart modelini bilmiyorsanız öncelikle bu adımları takip edin:
- Bilgisayarınızın arama bölümüne “Sistem Bilgisi” yazın ve Sistem Bilgisi ekranını açın.
- Sistem özeti bölümünün altında yazan Temel Kart Üreticisi sizin anakartınızın üreticisini belirtir. Yine bir satır altında bulunan Temel Kart Ürünü ise anakart modelinizdir.
Anakart modeliniz ve BIOS sürümünüze göre güncel sürümü bulmak için anakart üreticinizin internet sitesini ziyaret edin.
BIOS güncellemesi nasıl yapılır?
İndirdiğiniz BIOS dosyasını RAR’dan çıkartın. RAR içerisinde eğer var ise önce README dosyasını okuyun. Bu dosyanın içerisindeki yönergeler her anakart veya modeline göre değişiklik gösterebilir. Eğer yazının buradan sonraki kısmı README dosyasının içerisindeki yönergeler ile çelişiyorsa README dosyasındaki adımları uygulayın.
Adım 1: BIOS dosyalarını bir Flash Belleğe kopyalayın
İndirdiğiniz BIOS güncellemesini bir Flash diske kopyalayın. Kopyalama yapmadan önce anakartınız ile uyumlu dosya sistemi ile Flash diski biçimlendirin.
Adım 2: Bilgisayarınızı kapatın ve BIOS’a giriş yapın
Bilgisayarınızı kapatın ve ardından tekrar açın. Açılış ekranı esnasında BIOS’a giriş yapın. Genellikle F12 ve DEL veya ESC tuşu kullanılır. Bilgisayardan bilgisayara değişiklik gösterebilir.
BIOS’a giriş yaptıktan sonra Q-Flash veya buna benzer bir isim ile adlandırılan bölümüne giriş yapın. Karşınıza genelde iki seçenek çıkar bunlar “Update BIOS” veya “Save BIOS” olarak adlandırılır. Güncelleme yapmak için “Update BIOS” bölümüne giriş yapın.
Kopyaladığınız BIOS dosyasını seçin ve BIOS güncelleme işlemini başlatın. Bu adımdan sonra bilgisayarınız kapanıp açılabilir, güncelleme tamamen bitene kadar bilgisayarınızı güçten çekmeyin veya müdahale etmeyin.
İlgili İçerikler:
Android 15 QPR1 Güncellemesi Yayınlandı: İşte Tüm Yenilikler ve Detaylar!
Android 15 QPR1 güncellemesi yayınlandı! Çoklu pencere desteği, kilit ekranı widget'ları ve Pixel cihazlara özel %80 şarj limiti gibi yenilikler sunuluyor.
Xiaomi'nin HyperOS 2.0 Küresel Lansman Takvimi Açıklandı: Hangi Cihazlar Android 15 Güncellemesi Alacak?
Xiaomi, HyperOS 2.0 küresel dağıtım takvimini açıkladı! Android 15 tabanlı bu yenilikçi işletim sistemi, birçok Xiaomi cihazında Kasım 2024'te sunulmaya başlanacak.
Android 16 Güncellemesinin Kesin Çıkış Tarihi Belli Oldu: İşte Tüm Güncelleme Takvimi ve Yenilikler!
Android 16, "Baklava" kod adıyla 3 Haziran 2025'te çıkacak. Yeni güncelleme, bildirim paneli ve sistem güvenliği gibi önemli yenilikler sunacak.
iOS 18.2 Güncellemesi Beklenenden Erken Geliyor: Apple'ın Yeni Yapay Zeka Özellikleri Aralık'ta!
Apple, iOS 18.2 güncellemesini Aralık'ta sunuyor. Güncelleme, yapay zeka tabanlı Genmoji, Image Playground ve Siri’ye ChatGPT entegrasyonu gibi yenilikler içeriyor.