R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Youtube Beğenmeme ve İlgilenmiyorum Özellikleri Önerilerde Etkili Olmuyor!

    Google, yapay zekası ve akıllı algoritmasıyla Youtube’de arttırılmış kullanıcı deneyimi sunuyor. Kullanıcılar, Youtube “Dislike(Beğenmeme)” ve “İlgilenmiyorum” özelliklerinden yararlanabiliyor. Bu fonksiyonlarla kişiselleştirilmiş Youtube önerilerinden yararlanabiliyor. Ancak ortaya çıkan bilgilere göre bu özellikler çok fazla etkili olmuyor.

    Yağız Özgün Kocabaş
    Yağız Özgün Kocabaş R10 Editörü
    20.09.2022 16:43 2072 4 dk okuma süresi
    Youtube Beğenmeme ve İlgilenmiyorum Özellikleri Önerilerde Etkili Olmuyor!
    Son Düzenleme:

    Google, Youtube’de kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimi sunduğunu iddia ediyor. Bunun içinde platformda “Dislike(Beğenmeme)” ve “İlgilenmiyorum” butonlarını kullanıcılara sunuyor. Her kullanıcı beğenmediği veya ilgilenmediği videolarda bu butonları kullanıyor. Böylelikle Youtube algoritması tarafından söz konusu video ve benzerleri kullanıcıya önerilmiyor.

    Dünyanın en çok kullanılan video paylaşım platformu Youtube hakkında dikkat çeken rapor hazırlandı. Hazırlanan rapor ise işleyişin tam olarak böyle olmadığını ortaya koydu. Çünkü rapora göre kullanıcılar, Youtube’da ilgilenmediğini söylediği video türlerinden öneriler almaya devam ediyor.

    Youtube İçin Mozilla Araştırmacılarından Rapor

    Youtube

    Popüler video paylaşım sitesi Youtube ile ilgili yeni bir araştırma gerçekleştirildi. Söz konusu Youtube araştırması, “Mozilla” araştırmacıları tarafından gerçekleştirildi. Mozilla ekibince gerçekleştirilen araştırma, Google’nin iddia ettiği Youtube çalışma sisteminin gerçek olmadığını ortaya koydu.

    Araştırmacılar tarafından kapsamlı bir araştırma gerçekleştirildi. Araştırmada 20.000’i aşkın Youtube kullanıcısından alınan “video önerileri” verileri kullanıldı. Söz konusu veriler üzerinden Youtube’nin kullanıcılara sunduğu öneri düzenleme butonları değerlendirildi. Bu çerçevede Youtube’de bulunan videolara ilişkin değerlendirme butonları olan;

    • İlgilenmiyorum
    • Beğenmedim
    • Kanalı Önermeyi Durdur
    • İzleme Geçmişinden Kaldır

    İçin analiz yapıldı. Yapılan araştırmada bu butonların, aynı ve benzer nitelikteki videoların önerilmesini engellemede oldukça yetersiz kaldı.

    Söz konusu butonların kullanıldığı videoların türlerine ilişkin diğer videoların, süzgeçten geçtiği tespit edildi. Yani bu butonların kullanıldığı videoların benzer videoları da öneri olarak önemli oranda gelmeye devam ediyor. Rapora göre bu durum mevcut fonksiyonlar için “iyi hal” olarak değerlendirildi. Zira kötü tablo, değerlendirmesinde bu butonların benzer videoları önlemede tamamen yetersiz kaldığı görüldü.

    Youtube Araştırması RegretsReporter Eklentisiyle Yapıldı

    Mozilla’nın araştırmasına ilişkin detaylarda yayınlandı. Mozilla web tarayıcısında yer alan “RegretsReporter” isimli bir tarayıcı uzantısı üzerinden araştırma yapıldı. Araştırma ekibi, bu tarayıcı uzantısını kullanan kişilerden oluşan “gönüllü ekibi” oluşturdu.

    Mozilla RegretsReporter uzantısı, “Youtube önermeyi durdur” işlemini genel olarak yapan bir buton sağlamaktadır. Youtube videolarında önermeyi durdur fonksiyonun gerçekleştirilmesini pratik hale getirmektedir.

    Youtube RegretsReporter

    Araştırma kapsamında gruplar oluşturuldu. Gruplar, Mozilla web tarayıcısında RegretsReporter uzantısını aktif olarak kullananlardan oluştu. Kullanıcılar tarafından söz konusu buton her kullanıldığında Youtube’a farklı sinyal gönderimi gerçekleştirildi.

    Buton kullanıldığında; “beğenmedim”, “ilgilenmiyorum”, “kanalı önerme” ve “geçmişten kaldır” sinyallerinden birisi gönderildi. Bir grup tarafından ise Youtube’a herhangi bir geri bildirim gönderimi gerçekleştirilmedi.

    Bu sistemle gerçekleştirilen araştırmada 500.000.000’u aşkınYoutube önerilen video” verisi elde edildi. Ekip tarafından bu veriler üzerinden 44.000’i aşkın video çifti oluşturuldu. Bu çiftler “kullanıcının reddettiği video” ve “Youtube’un önerdiği video” şeklinde oluştu. Daha sonra kullanıcının reddettiği videoya gelen Youtube önerisinin benzerlikleri manuel olarak değerlendirildi. Hatta bu aşamada yapay zeka teknolojisinden de yararlanıldı.

    Butonların Etki Oranları Farklı Oldu

    Youtube

    Araştırma sonucunda hazırlanan raporda her butonun kullanımında gelen önerilerdeki başarısı farklı olduğu ortaya çıktı. Mozilla’nın Youtube araştırma raporunda tüm butonların kötü önerileri engellemesine ilişkin yüzde üzerinden başarı sonuçları verildi.

    ButonKötü Önerileri Engelleme Başarı Oranı
    Youtube beğenmeme%11
    Youtube ilgilenmiyorum%12
    Kanalı önerme%43
    Geçmişten kaldır%29

    Bu sonuçlar “beğenmeme” ve “ilgilenmiyorum” butonlarının oldukça yetersiz olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte “geçmişten kaldır” butonu da yetersiz kaldı. Youtube “kanalı önerme” butonu ise diğerlerine göre nispeten daha başarılı oldu. Ancak genel araştırma sonuçları, butonların içeriğin kullanıcı tercihlerine göre yönlendirilmesinde etkisiz kaldığını gösterdi.

    Hazırlanan raporda araştırmacıların değerlendirmelerine de yer verildi. Bu değerlendirmeler arasında en dikkat çekeniyse;

    Youtube tarafından kullanıcı deneyimi kapsamında sağlanan “geri bildirim” konusunda samimi olması gerekiyor. Kullanıcıların, platformda vakit geçirme beklenti ve isteklerine göre hareket edilmesi gerekiyor.

    Araştırma ekibinde yer alan “Becca Ricks”, değerlendirmesinde platformların geri bildirimlerdeki yaklaşımında şeffaf olmadığını belirtti.

    Platformun söz konusu butonlardan hangisinin dikkate alınacağına dair bir dinamiğe sahip olduğunu söyledi. Kendilerinin yaptıkları araştırmanın “kullanıcı geri bildirimi” açısından platformların her zaman iyi niyetli olmadığını gösterdiğini dile getirdi.

    Youtube’dan Yanıt Geldi

    Youtube

    Mozilla araştırmacılarının hazırladığı rapora ilişkin Youtube’dan resmi yanıtta geldi. Yanıt Youtube Sözcüsü “Elena Hernandez” tarafından verildi. Hernandez, açıklamasında;

    Youtube’un bir konudaki her bir içeriği önleme çabasında olmadığını belirtti. Ayrıca araştırma ekibi tarafından Youtube kontrolleri çalışma sisteminin göz ardı edildiği belirtildi. Youtube’un tüm kontrolleri tarafından her konu ve bakış açısına filtreleme yapılmadığı belirtildi. Bunun nedeninin ise kullanıcıda olumsuz etkiler oluşturmamak olduğuna dikkat çekti. 

    Hernandez açıklamasının devamında ise;

    Youtube olarak kendileri hakkında yapılan akademik araştırmalardan memnun olduklarını belirtti. Hatta bu konuda “Youtube Araştırmacı Programı” çerçevesinde veri “API” erişiminin genişletildiğini açıkladı. Bununla birlikte Mozilla araştırmasının Youtube’un sistemlerinin nasıl çalıştığını dikkate almadığını belirtti.

    Açıklamalarda Youtube’un “ilgilenmiyorum” butonun belirli bir videoyu engellediğine dikkat çekildi. Bununla birlikte “kanalı önerme” butonun ise ilgili kanalın gelecekte bir daha önerilmemesini sağladığı belirtildi. Dolayısıyla Youtube tarafından “konu”, “görüş” veya “konuşmacı” bakımından her içeriğin filtrelenmediği belirtildi.

    Mozilla araştırmacıları ise kullanıcı deneyimindeki olumsuz tablonun Youtube ile sınırlı kalmadığını belirtti. Zira benzer problemlerin “TikTok” ve “Instagram” gibi sosyal medya platformlarında da mevcut olduğu belirtildi. 

    Youtube, “Youtube Creators” kanalından “Youtube Arama ve Keşif” sisteminin çalışma şekline dair eğitici video yayınlamıştı.

    Youtube video önerileriyle ilgili sizin düşünceniz nedir? Siz Youtube, Instagram ve TikTok gibi platformlardaki önerilerin algoritmasını başarılı buluyor musunuz? Görüşlerinizi yorum kısmına veya R10.NET Forum’a iletebilirsiniz.

    2008'den bugüne profesyonel içerik yazarlığı!

    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    Gelinim Mutfakta Puan Durumu: 20 Ocak Pazartesi Gününün Birincisi ve Altını Kazanan Kim Oldu?

    Kanal D’nin sevilen yarışma programı Gelinim Mutfakta, 20 Ocak Pazartesi günü heyecan dolu yeni bir bölümüyle izleyicilerle buluştu. Yarışmada günün en yüksek puanını alan gelin, çeyrek altını kazanarak birinci olurken, yarışmanın puan durumu ve detayları

    Ekrem İmamoğlu'na Soruşturma: İBB Başkanı Neden Hedefte ve Ne Söyledi?

    İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik başlatılan soruşturma, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ve ailesi hakkında tehdit içerikli ifadelerde bulunduğu iddiasıyla hakkında re'sen sor

    MOPAŞ Halka Arz Tarihi ve Detayları: Hangi Tarihlerde? Kaç Lot Verilecek?

    MOPAŞ Marketcilik Gıda San. ve Tic. A.Ş.'nin halka arz süreci yatırımcılar tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Halka arzın tarihinden dağıtılacak lot miktarlarına ve katılım endeksine uygunluğuna kadar merak edilen tüm detaylar netleşmeye başladı

    FED Faiz Kararı Ocak 2025: Toplantı Tarihi ve Saati Açıklandı

    ABD Merkez Bankası (Fed), 2025 yılı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı takvimini kamuoyuyla paylaştı. Ocak ayı faiz kararı toplantısının tarihi ve saati merak konusu oldu. 2025 yılı boyunca sekiz kez toplanacak olan FOMC, ekonomik gelişmelere ve

    Youtube Beğenmeme ve İlgilenmiyorum Özellikleri Önerilerde Etkili Olmuyor!

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et