R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Ücretsiz Blog Nasıl Açılır?

    Bir blog sahibi olmak için para ödemenize gerek yoktur. Ücretsiz blog açma sitelerini kullanarak bir blog sahibi olabilirsiniz. Ücretsiz blog nasıl açılır ve hangi platformlar kullanılmalıdır? Hemen öğrenin.

    Timur Demir
    Timur Demir R10 Editörü
    27.04.2022 15:50 1055 7 dk okuma süresi
    Ücretsiz Blog Nasıl Açılır?
    Son Düzenleme:

    Blog sahibi olmak çok önemli bir adımdır. Ücretsiz bir blog açsanız bile bu sorumluluğun farkında olmanız gerekir. Blog açmak istiyorsanız tüm hazırlıklara önceden başlamış olmalısınız. Ücretsiz blog açma sitelerini incelemeli ve ihtiyaçlarınıza yönelik en doğru olanı seçmelisiniz.

    Blog açmak için çok farklı önerilerle karşılaşmış olabilirsiniz. Blog açarken önemli olan süreci olabildiğince kolaylaştırmaktır. Çeşitli harcamalar yapıp bir blog açmaya çalışsanız bile bazı klasik adımları takip etmeniz gerekir. Bu adımlar sayesinde blog maceranıza başlayabilirsiniz.

    En iyi ücretsiz blog açma siteleri nelerdir?

    Yazdıklarınızı başkalarıyla paylaşabilmek için ücretsiz bir blog açmak istiyorsanız bunu sağlam platformlar üzerinden gerçekleştirmelisiniz. Blog başarıya ulaştığında geniş bir kitle oluşturmuş olursunuz. Bu nedenle her şeyden önce hangi platformu kullanacağınıza karar vermelisiniz.

    1. WordPress (wordpress.com)

    WordPress oldukça kolay bir kuruluma sahiptir. Kendinize özgü bir alan adı kullanmak istemiyorsanız bir iki tıklamayla blog açabilirsiniz. Bu platformu kullanırken çeşitli sınırlamalarla karşılaşabilirsiniz. Genelde altyapı olarak çok iyi olsa bile sınırlamalar nedeniyle tercih edilmez.

    WordPress kullanmanın en iyi yanı tema konusunda çok iyi seçeneklere sahip olmasıdır. Blog açmak için temanızı seçmeniz, yazınızı yazmanız ve paylaşım yapmanız yeterlidir. Ancak blog üzerinden para kazanmak gibi bir niyetiniz varsa diğer platformlara yönelmelisiniz.

    2. Wix (wix.com)

    Wix tamamen ücretsiz olarak kullanılabilen bir site oluşturma aracıdır. Sürükle ve bırak şeklinde çalışır. Kullanıcılar teknik anlamda hiçbir detayla uğraşmak zorunda kalmaz. Tasarımı hem yeni başlayanlar için hem de ileri düzey kullanıcılar için fazlasıyla yeterlidir.

    Wix kullanmanın en iyi yanı ücretsiz hosting sunmasıdır. Blog oluşturabilmek için sadece şablon seçmeniz yeterlidir. Sonrasında her şey hazır hale gelecektir. Ücretsiz ve ücretli temaları vardır. Blog ile birlikte standart site işlevlerine kavuşmak isteyenler için ideal bir seçimdir.

    3. Medium (medium.com)

    Medium sadece yazmak isteyen insanlar için mükemmel bir blog platformudur. Sizi farklı ayarlar veya düzenlerle meşgul etmez. Sadece yazmaya odaklandığınız sürece herhangi bir sorun yaşamazsınız. Platformun içerisinde belirli kitleler vardır ve yazarak onlara ulaşabilirsiniz.

    Medium kullanımı kolay olan bir platformdur. Bir hesap açarsınız ve ardından yazmaya başlarsınız. Blog açmaya karar verirseniz burayı kullanabilirsiniz. Oluşturduğunuz her içerik platformun parçası haline gelir. Ekstra özelliklere ihtiyaç duyuyorsanız diğer platformları incelemelisiniz.

    4. LinkedIn (linkedin.com)

    LinkedIn aslında profesyonellere yönelik bir sosyal medya platformudur. Bir blog platformu olarak görülmez ama özelliklerinin bir kısmı bunu sağlayacak niteliktedir. Sunduğu araçların kullanımı oldukça kolaydır. Ayrıca alanınızda profesyonel olmanız durumunda hazır bir kitleye erişirsiniz.

    LinkedIn üzerinden bir blog oluşturmak özellikle şirket sahipleri için önemlidir. Kitlelere daha kolay ulaştıklarından içerikleri ön plana çıkarabilirler. Diğer platformlar gibi çok kapsamlı blog araçları olmayabilir. Ancak blog içeriği yazıp yayınlamak gibi işlemleri olabildiğince kolaylaştırır.

    5. Weebly (weebly.com)

    Weebly sadece blog açmak için kullanılabilen bir site oluşturucusu değildir. Onunla çok daha farklı siteler açabilirsiniz. Diğer blog platformlarına benzer şekilde yönetilir. Birçok farklı blog özelliğinden yararlanılmasını sağlar. Tasarımları dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.

    Weebly reklam alanları dahil olmak üzere pek çok özelliği kullanıma sunan bir yerdir. Analiz verilerini farklı hizmetler üzerinden kontrol etmek istemiyorsanız dahili bir analiz aracı vardır. Ücretsiz versiyonunda yapılacaklar sınırsız değildir ama başlangıç için yeterlidir.

    6. Blogger

    Blogger oldukça eski olan blog hizmeti platformlarından biridir. Popülerliği diğer platformların ortaya çıkması sebebiyle zaman içerisinde azalmıştır. Bir blog açmak ve sadece yazmaya odaklanmak istiyorsanız mükemmel bir seçimdir. Özellikle kişisel blog için idealdir.

    Blogger profesyonel bir blog sahibi olmak isteyenler için yeterli değildir. Bir Google hesabı oluşturarak onu kolayca kullanabilirsiniz. Belirli temalar arasından seçim yapabilir ve kullanımı fazlasıyla kolay olan metin editöründe içeriklerinizi yazabilirsiniz.

    7. Tumblr

    Tumblr blog söz konusu olduğunda en eski platformlardan biridir. Diğer platformlarda içerikleri dilediğiniz türde oluşturabilirsiniz. Ancak burada oluşturduğunuz içeriklerin görsel olarak ilgi çekici olması şarttır. Tek bir tıklama ile hesap oluşturabilir ve onu kullanmaya başlayabilirsiniz.

    Tumblr özellikle kişisel kullanım için iyi bir platformdur. Basittir ve temel düzeyde özelleştirme fırsatları sunar. Biraz daha sosyal medyaya yakın bir havası vardır. Görsel ağırlıklı içerikler oluşturmayı düşünüyorsanız ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Standart site fonksiyonları ise yoktur.

    8. Jimdo

    Jimdo biraz daha basit yapılı bir blog platformudur. Aşırı gelişmiş fonksiyonlara ihtiyacınız yonsa ücretsiz versiyon sizin için yeterlidir. Birkaç adımdan oluşan süreç sonunda başarıyla blog açarsınız. Açacağınız blog sorulara vereceğiniz cevaplara göre bir şekil alacaktır.

    Jimdo kullanmanız durumunda özel bir alan adı belirleyemezsiniz. Ayrıca platformun kendine ait olan reklamları ortadan kaldıramazsınız. Tüm düzenlemeleri site üzerinde canlı olarak gerçekleştirebilirsiniz. Böylece her şeyin düzgün olup olmadığını kolayca kontrol edebilirsiniz.

    Blog nasıl açılır?

    Blog açmak için ücretsiz blog açma platformlarını kullanmaya karar verdiyseniz artık nasıl ilerlemeniz gerektiğini bilmek isteyebilirsiniz. Ücretsiz platformlarda çeşitli sınırlamalar olacağından her şeyi dilediğiniz gibi değiştiremezsiniz. Buna rağmen kontrol etmeniz gereken pek çok alan vardır.

    1. Bir isim ve niş belirleyin

    Her şeyden önce araştırmanızı yapın ve nelerin popüler olduğunu belirlemeye çalışır. Rakiplerinizi öğrenin. Blog açtıktan sonra düzenli olarak ona içerik sunup sunamayacağınızı kontrol edin. Belirli bir alana odaklanın ve o alanda içerik üretmeye çalışın.

    Blog ismi doğal olarak ortaya çıkabilir. İçerik üretmek istediğiniz alanda araştırma yaparken pek çok farklı isimlerle karşılaşabilirsiniz. Blog adının olabildiğince basit, hatırlanabilir ama ilgi çekici olması gerekir. Blog ismini belirlemeye olabildiğince zaman ayırmanız gerekir.

    2. Blog platformuna karar verin

    Blog platformuna karar verirken ihtiyaçlarınıza yönelik hareket etmelisiniz. Ücretsiz olarak sunulan pek blog oluşturma imkanlarının çoğunda belirli kısıtlamalar vardır. Bu kısıtlamaların size sorun çıkarıp çıkarmayacağını kontrol etmeden herhangi bir adım atmayın.

    Özel bir alan adı kullanmak istiyorsanız ücretsiz bir blog açma fikrinden vazgeçebilirsiniz. Çünkü platformların büyük bir kısmı özel bir alan adı kullanabilmek için sizden ekstra ücret talep ederler. Bununla birlikte bazı platformlar reklam yayınlama dahil pek çok kısıtlama getirirler.

    3. Temayı ve tasarımı seçin

    Ücretsiz blog açma platformlarını kullansanız bile size belirli düzeyde özelleştirme seçenekleri sunar. Bu seçenekleri kullanarak temanızı ve tasarımınızı kolayca özelleştirebilirsiniz. Tasarımda düzenler, renkler ve yazı tipleri dahil olmak üzere pek çok şeyi değiştirebilirsiniz.

    Sitenizin nasıl bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız buna uygun olarak düzenlemeler yapmalısınız. Farklı efektler, bileşenler ve eklentiler kullanabilirsiniz. Ancak çok aşırıya kaçmamanız gerekir. Çünkü aşırıya kaçarsanız siteniz yavaşlayabilir ve kullanıcıları rahatsız edebilirsiniz.

    4. Blog yazınızı yayınlayın

    Tasarım belirledikten sonra ilk işiniz blog yazınızı yazmak olmalıdır. Blog yazısını yazma konusunda nasıl bir yol izleyeceğiniz blog hedefinize bağlı olacaktır. Hobi olarak yazıyorsanız SEO gibi gereksinimleri karşılamanıza gerek yoktur. Blog üzerinden para kazanmayı istiyorsanız durum değişir.

    Yazı yazarken okunabilirliği ön planda tutmanız gerekir. Düzenli olarak paylaşım yapmalı ve yazılarınızı göz alıcı bir şekilde ön plana çıkarmaya çalışmalısınız. İlgi çekici yazılar, iyi yapılandırılmış kategoriler ve kullanıcı dostu bir tasarım sizi başarıya ulaştıracaktır.

    5. Tanıtım çalışmaları yapın

    Aktif olarak içerik ürettiğiniz alanda bilinen biri olmak istiyorsanız tanıtım çalışmalarına öncelik vermelisiniz. Bir blog yazısı yayınladıktan sonra onu sosyal medyada paylaşmalısınız. Blog için ayrı sosyal medya hesaplarına sahip olmalısınız. Bu şekilde tüm paylaşımları bir yerde tutabilirsiniz.

    Hızlı bir şekilde büyümek istiyorsanız arama motoru ve sosyal medya reklamlarını kullanmak isteyebilirsiniz. Reklamların maliyetlidirler ama blog sizin için bir işe dönüşecekse kısa sürede sonuç almanızı sağlarlar. Sürekli reklam vermek iyi bir seçenek olmasa bile bir süre bunu düşünebilirsiniz.

    Ücretsiz blog açmak neden dezavantajlıdır?

    Ücretsiz blog açmak sadece bir şeyler öğrenmek istiyorsanız ve bunu bir hobiye dönüştürmek istiyorsanız kullanışlı bir fikirdir. Diğer tüm koşullarda pek kullanışlı değildir. Bunun belli başlı sebepleri vardır ama en önemlisi size çeşitli sınırlamalar sunmalarıdır.

    • Markalaşmaya engel olurlar: Ücretsiz blog platformları r10.wordpress.com veya r10.blogspot.com gibi uzantılar kullanmanızı gerektirirler. Markalaşma gibi bir hedefiniz varsa ücretsiz blog açmak iyi bir fikir değildir.
    • Sınırlamalar mevcuttur: Ücretsiz blog platformlarının büyük bir kısmında sınırlamalar vardır. Tasarımları değiştirmede, reklam yayınlamada veya mevcut reklamları kaldırmada sorun yaşayabilirsiniz. Sınırlamalar olmasın istiyorsanız alternatif fikirlere yönelmelisiniz.
    • Para kazanmak zordur: Ücretsiz blog platformlarında para kazanmak zordur. Bunun sebebi reklam yayınlama konusunda sınırlama getirmiş olmalarıdır. Blog sayesinde para kazanmak istiyorsanız ücretsiz blog platformlarından uzak durmalısınız.
    • Verileriniz silinebilir: Ücretsiz blog platformlarında verileriniz aniden ortadan kaybolabilirler. Platformu yöneten firmalar herhangi bir uyarı yapmadan sitenize olan erişimi sonlandırırlar. Bu yetmezmiş gibi tüm içeriklerinizi silebilirler.

    Ücretsiz blog açmak istiyorsanız önce blog için tanımlayıcı bir isim seçmelisiniz. Özel alan adı kullanacaksanız onu satın almalısınız. Siteniz için en uygun temayı veya şablonu belirmelisiniz. Sitenizi yayına aldıktan sonra ilk yapmanız gereken ise içerik yazarak insanlara ulaşmaktır.

    Ücretsiz blog açmak ile ilgili sorularınızı, merak ettiklerinizi ve ele alınması gerektiğini düşündüğünüz diğer konuları yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz. 

    Founder: Demir Otomotiv & Grana Yazılım

    Yorum Yap
    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    Football Manager 2024, Epic Games Store'da Ücretsiz Sunuldu: Oyunun Değeri 1.250 TL!

    Football Manager 2024, Epic Games Store'da sınırlı süreyle ücretsiz oldu. 12 Eylül'e kadar FM 2024'ü kütüphanenize ekleyerek ömür boyu ücretsiz oynayabilirsiniz.

    Starlink, Tüm Telefonlara Ücretsiz Acil Durum Hizmeti Sunacak!

    Elon Musk'ın Starlink projesi, tüm telefonlar için ücretsiz acil durum hizmeti sunarak, kriz anlarında kesintisiz iletişim sağlamayı hedefliyor.

    Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?

    Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.

    ChatGPT, Ücretsiz Versiyonuna Görsel Oluşturma İmkânı Getirdi!

    OpenAI, ücretsiz ChatGPT kullanıcılarına DALL-E 3 ile günde iki görsel oluşturma imkânı sunuyor. Yapay zeka destekli görsel oluşturma erişilebilir hale geliyor.

    Ücretsiz Blog Nasıl Açılır?

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et