SEO Nasıl Yapılır?
SEO nedir? Arama motoru optimizasyonu nasıl yapılır? SEO yaparken nelere dikkat edilmeli? Merak ettikleriniz R10 Blog da...

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) en kısa ve basit haliyle, herhangi bir web sitesinin Google vb. arama motorlarının güncel kriterlerine uyumlu bir hale getirilmesini ele alan tüm sürecin adıdır. SEO kriterlerine göre optimize edilmiş bir web sitesi, arama motoru sıralamalarında ciddi bir avantaj elde eder. SEO çalışmalarındaki amaç da tam olarak budur, herhangi bir internet sayfasının arama motoru sıralamalarındaki performansını yükseltmek…
SEO, bireysel oluşumlar ve markalar için olmak üzere birçok kitle tarafından uygulanabilir.
SEO’ya Verilen Önem Neden Arttı?
SEO’nun ortaya çıkış sebebi 1990’lı yıllarda ilk internet sitesinin kurulması ile birlikte başlayan sürecin yaygınlaşması ve sayıca giderek artan bu internet sitelerinin kullanıcılar tarafından bulunmasını kolaylaştıran arama motorlarının icadıdır. İnternetteki bilginin ulaşılabilirliğini yöneten arama motorları, web sitelerini ilgili arama sorgularında öne çıkarmak için belli kriterlerden geçirirler. İşte bu kriterleri başarıyla tamamlamanın yolu da SEO’dan geçer.
Günümüzde ise SEO, dijitalleşmenin sektör devleri arasında da yaygınlaşması ile, uzun vadeli ancak daha tasarruflu bir çözüm olmasının da etkisiyle öne çıkan pazarlama faaliyetlerinden biri haline geldi. Yani SEO’ya verilen önemin artmasındaki en kritik sebebin dijital ortamlardaki rekabetin artması olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Bu durum SEO’yu meslek olarak icra etmek isteyen bireyler açısından da olumlu bir gelişme. SEO meslek olarak temelde iki başlık altında gerçekleştiriliyor, firmaların bünyesinde veyahut freelancer olarak ‘SEO Uzmanı’, ‘SEO Danışmanı’ gibi ünvanlar ile yapılıyor.
Kendi internet sitesini oluşturan veya bu hedefini gerçekleştirmeden evvel araştırma yapan kullanıcılar SEO nasıl yapılır? Sorusunu da sık sık dile getiriyor.
SEO çalışmasında neler yapılır?
SEO çalışmaları Site İçi SEO (On Page SEO) ve Site Dışı SEO (Off Page SEO) olarak iki ayrı bölümde işlenmektedir. Site içerisinde ve dışarısında yapılan teknik işlemlerin yanı sıra, analiz faaliyetlerinin de çok önemli bir yeri vardır, temellerin analiz ile atıldığını söylemek mümkündür. Geleneksel yöntemlerin dışında, Holistik (bütünsel) SEO yaklaşımıyla hareket edildiğinde, temel işlemlerin yanı sıra, SEO’ya asist yapan tüm kanallardan fayda alınır, bu da alınacak verimi arttırır.
SEO Çalışmalarının Temeli Anahtar Kelimeler
Arama motorlarında bir bilgiye, ürüne vb. ulaşmak için farklı niyetlerle yapılan aramalarda kullanılan arama sorguları, SEO çalışmalarında anahtar kelime olarak ifade edilir. Bunların aranma miktarına ise arama hacmi denilir. SEO çalışmalarının temelini atarken hedef kitlemizin kullandığı anahtar kelimeleri ve bunların hacimlerini tespit ettiğimiz anahtar kelime analizi işlemini doğru bir biçmide yapmak gerekir.
Hedef site için doğru anahtar kelimeyi bulmak…
Bunu gerçekleştirmek için anahtar kelime analizi araçlarından yardım alınır. Bizzat Google’a ait olan Anahtar Kelime Planlayıcı (Keyword Planner) ücretsiz anahtar kelime analizi araçlarından biridir. Bu araç ile herhangi bir anahtar kelimenin arama hacmine ve benzer diğer kelimeler ile ilgili verilere ulaşabilirsiniz.
Bunun dışında SEMrush - Keyword Magic Tool, Keyword Finder ve keywordtool.io gibi ücretli seçeneklerden faydalanabilirsiniz.
Anahtar kelime analizi yapmaya başlarken, hangi kelimelerde sıralama kazanmak istenildiği üzerine düşünülmelidir. Bu site türüne göre değişmekle birlikte, aşağıdaki örnekler ışığında hareket edilebilir.
- E-ticaret sitesi - Satışı yapılan ürünler önem sırasına göre listelenebilir.
- Kurumsal web sitesi - Sunulan hizmetler göz önüne alınabilir.
- Blog veya haber sitesi - Önemli kategori başlıkları, popüler olanlar başta olacak şekilde incelenebilir.
Ortaya çıkan liste, dışarıdan alınacak verilerle desteklenerek zenginleştirilebilir. Bu şu şekilde olur; hedef kitlenin ne gibi ihtiyaçlarının olacağı, ne tür sorunlarla karşılaşıp bunlar adına ne şekilde arama yapabileceği gibi hedef kitle analizi yapılabilir. Öte yandan rakiplerin çalışma gösterdiği anahtar kelimeler de kopyalanabilir.
Liste uzatıldıktan sonra, tekrar kontrol edilmesi gerekir, aradan değersiz kelimeler çıkartılmalıdır. Kontrol aşamasında aşağıdaki verilerden yararlanılabilir;
- Arama hacmi yüksek anahtar kelimeler
- İnternet sitesiyle, sunulan ürün veya hizmetle doğrudan alakalı olan kelimeler
- Rekabet oranı düşük olan anahtar kelimeler (Avantaj yaratır ancak her strateji için uygun değildir.)
Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler (Long Tail)
Anahtar kelime analizi faaliyetleri yürütülürken ele alınması gereken faktörlerden biri de uzun kuyruklu anahtar kelimelerdir. Bu anahtar kelime türü, diğerlerine göre daha az rağbet görür, ancak sunduğunuz şey adına hedef kitlenize ulaşmanızda ve organik trafiğinizi arttırmanızda daha etkili bir yoldur.
Örnek vermek gerekirse,
R10.net arama hacmi yüksek ‘’Dijital Ürün’’ kelimesinden kayda değer hit alır. Bunun yanı sıra dijital ürünle ilgili diğer kelimelerin toplamından ise ana kelimeden daha çok hit alır. ‘’Dijital Ürün Satın Al’’ , ‘’X Lisansı’’ , ‘’ Y Eğitim Seti’’ vb. gibi…
Dolayısıyla anahtar kelime analizi gerçekleştirirken sadece hacmi yüksek kelimelere değil, uzun kuyruklu anahtar kelimelere de ilgi göstermelisiniz.
Bunu yapmak için şu adımlar izlenebilir;
- Ücretsiz ve ücretli anahtar kelime analizi araçları üzerinden denemeler yaparak uzun kuyruklu anahtar kelimeleri tespit etmek
- Ortaya çıkan kelimeleri arama hacmine göre sıralamak
- SEMrush Keyword Magic Tool gibi araçlar ile bu anahtar kelimelerin zorluk oranını kontrol etmek. (KD Oranı olarak da bilinir.)
Anahtar kelime analizi aşaması bu şekilde olmaktadır. Daha sonra site içi ve site dışı SEO işlemlerine geçilir.
Site İçi SEO Çalışmaları
Site içi SEO (On Page SEO) çalışmaları, adından da anlaşılabileceği gibi, site içerisindeki SEO işlemlerini kapsayan aşamadır. Web sitesi açıldığı andan itibaren başlar ve sitenin SEO süreci devam ettiği sürece devam eder. Site İçi SEO çalışmalarının arama motoru sıralamalarına olan etkisi, anahtar kelimeye ve şartlara göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama %70’tir.
Site içi SEO işlemleri hatalı veya eksik olan web siteleri, temeli sağlam atılmayan binalara benzer. Bu aşama görmezden gelinirse olası site dışı SEO işlemlerinden alınacak verim de düşük olacaktır.
Analiz ve altyapı geliştirme faaliyetlerinin de başladığı bu aşamada aceleci davranmak kötü sonuçlar doğurabilir.
Adım adım on page SEO…
1 - Analiz
Anahtar kelime analizi, tüm işlemlere başlamadan önce yapılmalı ve tüm kurgu bunlara göre yapılmalıdır. Ancak daha sonra içerikler veya güncellik için de buna sık sık başvurulur. Anahtar kelime analizinin yanı sıra başka analiz türleri de Seo işlemlerine eşlik eder.
Bunlar şu şekildedir;
- SERP Analizi - İlgili kelimelerdeki arama motoru sonuç sayfasındaki başarılı sayfaların incelenmesi.
- Rakip Analizi - Sektörde başarılı olan rakiplerin analiz edilmesi, başarılı olan taklit etme davranışı ile, stratejilerini kopyalama.
- Hedef Kitle Analizi - Ürün, hizmet veya içerik pazarlaması yapılacak kitlenin nelerden hoşlandığı, hangi platformlarda vakit geçirdiği, demografik bilgileri gibi verilerinin toplanması.
2 - Altyapı Seçme & Geliştirme
Web site altyapılarının arama motorlarının kriterlerine uygunluğu, SEO çalışmalarının en kritik noktalarından biridir. Geliştirilmeye müsait olmayan bir altyapı, çalışmaları oldukça kısıtlı kılabilmektedir.
Dünyada en çok kullanılan hazır web site altyapısı Wordpress’tir. Yaygın altyapıları kullanmanın SEO açısından avantajı, çoğunun SEO eklentileri üzerinden optimize edilmeye müsait olmalarıdır.
Kullanıcı eğer yazılımsal SEO hakkında gerekli yetkinliğe sahip değilse, dışarıdan profesyonel hizmet almak için bütçesi yoksa, bu tür bir hazır altyapıyı tercih etmesi tamamen lehine olacaktır.
SEO hedeflerinde başarılı olmak için altyapı seçimi yaparken, altyapının mevcutta arama motoru kriterlerine uygun olmasına veya bu yönde geliştirilmeye müsait bir yapısının olmasına dikkat edilmelidir.
3 - İçerik Optimizasyonu
İçerikler her zaman web sitelerinin temel taşları oldu. Ancak son yıllarda arama motoru algoritmalarının gelişimi ve kullanıcı deneyimini verilerine dayalı çalışması ile daha da önemli bir hal aldı.
İçeriklerin neden çok önemli olduğu şu şekilde örneklendirilebilir; herhangi bir kullanıcı tarafından yapılan ‘’SEO Nedir?’’ ‘’SEO Nasıl Yapılır?’’ şeklindeki aramalar bilgi alma niyetinde yapılan aramalardır. Kullanıcı eğer bu arama sorgularında ilk sıralarda çıkan sitelerden kapsamlı bir SEO rehberine ulaşırsa, ihtiyaçları karşılanmış olur. Dolayısıyla o sayfalar da kullanıcı deneyimi açısından olumlu not alır.
SEO uyumlu içerikler Google’a göre optimize edilmeli, bununla birlikte kullanıcı için hazırlanmalıdır.
Yazılan içeriğin kaliteli, görsel öğelerle zenginleştirilmiş ve özgün olması da gerekmektedir.
Nedir Bu Kaliteli İçerik?
Kaliteli içerik işlediği konuyu mümkün olan tüm önemli başlıklarıyla detaylı bir şekilde ele alan, gerektiği yerde resim, video, liste gibi öğelerle desteklenen ve özgün içeriktir.
SEO süreçlerini yönetirken gösterdiğiniz özveriyi içerik üretme safhasında da göstermeniz şarttır. Kaliteli içerik üretmek, sadece haber, blog türündeki içeriği temel alan siteler için değil, tüm siteler için şarttır. Özellikle de rekabetin yüksek olduğu anahtar kelimelerde bulunan siteler için…
Konuyu örneklemek gerekirse, ülkemizde de önemli bir yer edinen e-ticaret sitelerinden ilerlenebilir. Bu e-ticaret sitesi üzerinden mobilya satıldığı düşünüldüğünde, blog kısmından aşağıdaki gibi konu başlıkları izlenilebilir;
- ‘’Küçük Evler İçin Pratik Çözümler’’ - Sorun çözme
- ‘’10 Adımda Orta Sehpa Dekorasyonu’’ - Tavsiye verme
- ‘’Koltuklar İçin Bakım Rehberi’’ - Bilgi verme
Örneklerden de görülebileceği üzere hedeflenen kitlenin aradığı kelimeleri, arama niyetine göre analiz ettikten sonra birçok türden içerik oluşturulabilir.
Kullanıcılara Değer Katmak
Kullanıcılara değer katmak, onların ihtiyaçlarını karşılayarak mümkün olur. Kullanıcılara nasıl fayda sağlanacağı ise güncel arama verilerinin toplandığı Google Trends ( https://trends.google.com/trends/ ) aracı üzerinden tespit edilebilir.
Platforma giriş yapıldıktan sonra, aranmak istenen anahtar kelime yazılmalı, açılan ekranda ise zaman, kategori, ülke gibi kısımların uygun olan şekilde filtrelenmesi gerekiyor. Eğer görseldeki ‘’kripto para’’ kelimesindeki gibi gelişmelerin günlük olarak takip edilmesi gereken bir kelimeniz varsa, zaman filtresi üzerinden son saatlerdeki verileri izlemeniz de tavsiye edilmektedir.
Filtrelerin hemen altında, kelimeyle alakalı popülerliğin zamana göre çizelgesi bulunmaktadır.
‘Alt bölgeye göre ilgi alanı’ kısmından kelimenin şehirlere göre ne kadar popüler olduğunu inceleyebilirsiniz. Ancak bu kısım toplam sayıya göre çalışmamaktadır, şehir küçük, arama potansiyeli yüksekse, büyük bir şehire göre daha çok puan alır.
‘İlgili konular’ ve ‘ilgili sorgular’ ise en önemli verilerin yer aldığı bölüm. Burada özellikle son saatlerde popüler olan konular ve sorgular üzerinden tespit edilen anahtar kelimeler üzerine üretilen içeriklerden trafik ve sıralama kazanma potansiyeli çok yüksektir.
Eğer sitenin kelimeleri üzerine kayda değer Google Trends verileri bulunamaz ise, rakiplerin blog bölümleri incelenebilir, stratejileri ve konu başlıkları kopyalanabilir.
Anahtar Kelimeler Doğru Bir Biçimde Kullanılmalı
Anahtar kelimelerin ne olacağını karar vermek kadar, bunları doğru şekilde kullanmak da önemlidir.
Bilhassa içerik üretmeye yeni başlayan bireyler tarafından yapılan hatalardan biri de, anahtar kelime yoğunluğunu arttırmak isterken kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemektir. Bu hataya düşmemek adına yazı analiz araçlarının önerilerini fazla önemsememek gerekir. temel düzeyde SEO uyumlu içerik üretmeyi öğrendikten sonra, kullanıcılar için dizayn ettiğiniz bir içerik, anahtar kelime spamladığınız bir içeriğin fersah fersah önündedir.
Peki Eski İçerikler Ne Yapılmalı?
Sitenizde bulunan, işlediği konu popülerliğini, kendisi bulunduğu sıralamayı ve dolayısıyla trafiğini yitirmiş içerikler için şunları yapabilirsiniz;
- Eski içeriklerinizi silebilirsiniz, sitede bulunmaları gerekiyorsa ‘Noindex’ olarak ayarlayarak arama sonuçlarına kapatabilirsiniz.
- Aynı konuda 3 eski içeriğiniz varsa, daha güncel olacak biçimde düzenleyip tek başlık altında toplayabilirsiniz.
- Anahtar kelimesi hala popüler olanları bütünüyle güncelleyebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra sosyal ağ siteleri üzerinden paylaşarak, reklam kampanyaları oluşturarak vb. gibi faaliyetler ile o sayfaya trafik göndermeniz önerilir.
Sayfa Başlığı (Meta Title)
Sayfa başlığı kullanıcı ile etkileşime geçilen ilk bölümdür. Sayfa içeriği hakkında bilgi vermeli, yanıltıcı olmamalıdır. ‘Meta Title’ olarak da bilinen bu unsur, arama motoru sonuç sayfalarında aşağıdaki görseldeki gibi görünür. (R10.net: Webmaster Forumu)
Sayfa başlığı oluştururken dikkat etmeniz gereken faktörler;
- Odak anahtar kelimeyi bulundurmalıdır
- Marka adı (Site adı) yer almalıdır
- Önemli kelimelerin dışında yer alanlarda tıklamaya teşvik eden bir yapı olmalıdır
- Her sayfa için aynı başlık belirlenmemelidir
- Google’ın güncel limit kriterlerine göre 580 pixel boyutunda olmalıdır.
Sayfa Açıklaması (Meta Description)
Sayfa açıklaması ‘Meta Description’ olarak da bilinir ve kullanıcıya sayfa içeriği hakkında özet bilgi verir. Arama motorlarının sonuç sayfalarında aşağıdaki görseldeki gibi görünür.
Meta açıklama oluştururken aşağıdaki kriterlere dikkat edilmelidir;
- Anahtar kelimeler yapay olacak şekilde kullanılmamalı, spam yapılmamalıdır
- Cümle yapısı anlaşılabilir olmalıdır
- Her sayfa için farklı meta açıklamalar yazılmalıdır
- Güncel Google kriterlerine göre 990 pixel boyutunu aşmamalıdır. Aşarsa devamı ‘…’ şeklinde görünür ve hoş bir izlenim yaratmaz
Alt Başlıklar (H başlıklar)
Alt başlıklar sayfanın hiyerarşisini arama motorlarına ve kullanıcılara iletme görevini yerine getirirler. Alt başlıklar’H’ olarak kodlanıyor ve 1-6 arasında oluyor. Yani H1, H2, H3, H4, H5, H6 şeklinde… ( H = Heading)
Alt başlık yapısını kurgularken dikkat edilmesi gereken unsurlar;
- H1, sadece bir adet olmalıdır. Çünkü sayfa başlığını ifade eder, sayfa başlığı ile aynı veya benzer olabilir
- H1’den sonra gelen başlıklar H2, H3, H4 olarak hiyerarşik yapıya uygun bir biçimde devam etmelidir
- Gereksiz yere veya kelime sayısına göre çok fazla H etiket oluşturmaktan kaçınılmalıdır
Görsel Optimizasyonu
Görsel öğeler yazının içeriğini zenginleştiren, kullanıcının ilgisini çeken en önemli detaylardandır. Dolayısıyla optimize edilmeleri de bir ihtiyaçtır. Görsel alt etiketlerini doğal bir şekilde doldurmanız, Google görseller kısmındaki sonuçlar için başarıya ulaşmanıza katkı sağlar.
Görsellerin çokça ve her içerikte kullanıldığı web sitelerinde site haritası yapılandırılırken görsellere özel bir kısım açılabilir. Ayrıca sıkıştırılarak boyutlarının küçültülmesi de sayfa içi deneyimleri olumlu etkiler.
Breadcrumb
Kullanıcıların ve arama motorlarına ait olan botların site içerisindeki hiyerarşik yapıyı kavramasına yardımcı olan öğedir. Site içerisinde bir nevi navigasyon görevi görür.
Breadcrumb yapısı oluşturulurken kategoriler için atanan anahtar kelimeler dikkatli bir şekilde belirlenmelidir, çünkü breadcrumb işlevi üzerinden hedef sayfayı o kelime için besler ve arama motorlarına sayfa hakkında bilgi iletir.
4 - Site Mimarisi
Site mimarisi, daha önce de adından söz ettiğimiz kullanıcı deneyimi kavramı için hayati önem taşıyan bir detaydır. Başarılı bir site mimarisi, kullanıcının site içerisinde zorlanmadan gezinmesini, aradıklarına hızlıca ulaşabilmesini sağlar. Kulanıcıların yanı sıra arama motorlarının sayfaları daha iyi taraması açısından da önem arz eder.
- Dolaşım menüleri, önemli olan sayfalar görünür ve kolay ulaşılabilen yerde olacak şekilde dizayn edilmelidir
- Ana sayfanın dizaynı, önemli olan diğer sayfaları besleyecek şekilde yapılmalıdır
- Görüntüden çok işlevsellik ön planda tutulmalıdır. Çok güzel görünen bir tema yerine, basit arayüz ve kolay kullanım sunan bir tema tercih edilmelidir
Kolay Taranabilirlik Nasıl Sağlanır?
Arama motorlarının sitenizi sonuç sayfalarına dahil etmeden önce taradığını ve bunu belli aralıklarla gerçekleştirdiğini öğrendiysek, ‘’Crawl Budget’’ olarak isimlendirilen tarama bütçesi kavramını da etkili kullanmalıyız.
Crawl Budget = Arama motorlarının maliyetlerini azaltma stratejisi ile çıktığı yolda oluşan, herhangi bir siteye ayrılan tarama bütçesini ifade eden addır.
- Arama motoru örümceklerinin bir web sitesinde ilk giriş yaptıkları yer, robots.txt dosyasıdır. Bu dosya üzerinden arama motorlarının dizine eklemesi istenilen ve istenilmeyen sayfaları belirlenebilir. (Not: Robots.txt oluşturmak ve düzenlemek için detaylı bir anlatım, aşağıda yer almaktadır. )
- Örümcekler adına bir diğer önemli dosya ise XML uzantılı site haritasıdır (sitemap.xml) Index alınması istenen tüm önemli sayfaların olduğu bir site haritası oluşturulmalıdır. Eğer sayfa sayısı çok fazlaysa, birden fazla site haritası oluşturulabilir.
- Sayfa içindeki linkleri de gezinen örümceklere, ana sayfa gibi otoritesi yüksek sayfalardan önemli sayfaların linklendirmesini yaparak, yol gösterilebilir. Aynı yöntem alakalı sayfaların birbirine linklendirilmesi ile de yapılır.
Yinelenen İçerik
Sitedeki her sayfa, özgün olmalı ve tekrarlanmamalıdır. Bu arama motorlarından eksi puan almanıza, sıralama sayfalarında geriye düşmenize neden olabilecek ciddi bir hatadır.
Tekrarlanan içeriklerin risklerinden biri de sayfaların sıralamalarda diğer sitelerin yanı sıra, birbirleriyle de yarışır hale gelmesi ihtimalidir.
Şayet aynı işlevi gören iki sayfa tespit ederseniz, birini elemeniz gerekmektedir.Bu sayfalar bir blog yazısına aitse, otorite yönünden eksik olan yazı sayfası, güçlü olana eklenerek tek başlık altında toplanabilir. Ancak e-ticaret sitelerine ait, ürünlerin listelendiği bir sayfa ise 301 yönlendirme seçeneğini tercih edilebilir. Daha az trafik alan sayfayı, daha başarılı olan sayfaya 301 aracılığı ile yönlendirmeniz önerilmektedir.
Sayfa Hızı
İnsanlar teknolojinin gelişmesiyle ve günlük hayata iyice entegre olmasıyla birlikte kolay ve hızlı çözümlere alıştı. Herhangi bir web sitesini ziyaret eden bir kullanıcı da bu insanlardan biri olduğuna göre, 15-20 saniye gibi sürelerde sayfanın açılmasını beklemeyecektir.
Kullanıcı deneyimi kavramına değer veren arama motorları, yavaş açılan sayfalardan pek hazzetmemektedir. Sayfa hızı Google Pagespeed Insights aracı üzerinden ölçülebilir, bu Google’a ait olan bir araçtır. Ancak site hızını test etmek için GTmetrix gibi üçüncü taraf araçlar da bulunmaktadır.
Site hızı optimizasyonu yapmak için şu işlemler takip edilebilir;
- Javascript, CSS, HTML gibi kodları sıkıştırarak boyutlarını küçültmek
- Tarayıcı önbellekleme (browser caching) özelliğini aktif etmek
- Görselleri sıkıştırmak ve boyutlarını azaltmak
- CDN kullanmak
- Sorgu sayısını azaltmak
- Çok fazla görsel öğe bulundurmayan, sade bir tema kullanmak
Google Pagespeed Insights aracı sayfa hızını 0-100 arası puanlamasının yanı sıra yukarıdaki maddeler için olan eksiklikler ve hatalar için de detaylı bir sonuç vermektedir.
Mobil Uyumluluk
Mobil uyumluluk arama motorlarının sıralama faktörü olan konulardan biridir. Çünkü sık sık bahsedilen ‘kullanıcı deneyimi’ kavramını etkiler.
Günümüzde mobil kullanıcıların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Öyle ki kimi sitelerde mobil cihazlar ile siteye giriş yapan kullanıcı oranı ile masaüstü cihaz ile giriş yapan kullanıcı oranı arasında ciddi bir fark oluşabiliyor.
Yazının başında değinilen hedef kitle analizinde, kullanıcıların siteye hangi türdeki cihaz üzerinden ulaştığı da önemli bir veri oluyor. Dolayısıyla site eğer mobil kullanıcılara hitap ediyorsa, mobil uyumluluk konusu için özel bir ilgi göstermek gerekir.
Google Mobil Uyumluluk Testi ile herhangi bir internet sitesinin mobil uyumlu olup olmadığı öğrenilebilir.
Mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmanın yolları;
- Mobile duyarlı web tasarımı - Duyarlı tasarım, ‘’Responsive web design’’ olarak da bilinir. İşlevi bütün cihazlar için ekran boyutuna özel olarak ayarlanan aynı kodu sağlamasıdır. Bu yöntem ayrıca tarama bütçesi (Crawl Budget) için de avantajlıdır. Sitenin kolay taranması, SEO için olumlu bir etki yaratır.
- Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) - ‘’Accelerated Mobile Pages’’ olarak da bilinen bu özellik mobil uyumlu olması istenen siteler için etkili bir çözüm yoludur. Etkinleştirildiği takdirde sayfalar, standart mobil sayfa boyutuna kıyasla yaklaşık 8 kat küçük ve optimize edilmiş haliyle hızlı bir şekilde yüklenir. AMP Google’a ait bir projedir.
URL Yapısı
URL yapısı web sitesindeki sayfaların internet ortamındaki adresidir. Genel olarak tarayıcıların adres kutusunda görünürler.
URL Yapısı oluşturulurken aşağıdaki yönergelere dikkat edilmelidir;
- URL’de ilgili sayfaya ait odak anahtar kelime bulunmalıdır. (Örneğin; r10.net/google-adsense/ gibi…)
- Kelimeler arasındaki boşluk burada ‘‘-’’ ile sağlanmaktadır.
- Sayı, yayın tarihi gibi işlevi olmayan ekler URL’de yer almamalı.
- Mümkünse karakter sayısı maksimum 60 olmalı, çok uzun ve karmaşık yapılardan kaçınılmalı
- Daima küçük harf kullanılmalı
- URL başına en fazla 2 klasör kullanılmalı. (Örneğin; domain.com/kategori/hizmetler/xxx/ gibi…)
Site Haritası (Sitemap)
Site haritası, arama motorlarının navigasyonu olan, XML veya HTML formatındaki dosyalardır. Web sitesinde Index alması istenilen tüm sayfaların linklerini barındırır ve arama motoru botlarına tarama (crawl) işlemleri sırasında yardımcı olur.
XML site haritaları arama motorları için, HTML site haritaları ise daha çok kullanıcıya kolaylık sağlamak adına oluşturulur.
Site haritası nasıl oluşturulur?
Günümüzde birçok altyapı bunu otomatik oluşturmaya olanak sağlamaktadır. Altyapının mevcut halinde bulunmasa bile ‘’SEO Eklentisi’’ olarak sunulan 3. taraflı çözümler de olabilmektedir. Bu eklentiler yoluyla site haritasını yapılandırmak da mümkündür. Index ve Noindex ayarları yapıldıktan sonra, dizine eklenmesi istenen sayfalar XML uzantılı site haritasına da eklenmelidir. Ancak bu seçeneklerden ikisi de yok ise, site haritasını manuel olarak oluşturmak gerekebilir.
‘’XML Sitemaps Generator’’ gibi bir arama ile, size yardımcı olacak araçlara ulaşabilirsiniz. aşağıda bir örneği mevcut.
Siteye ulaştıktan sonra ilgili kutuya web adresini yazıp ‘’Start’’ butonuna tıklanmalı, akabinde tarama işlemi son bulduktan sonra açılan sayfada ise ‘’Download Your XML Sitemap File’’ butonu ile sitemap dosyası cihaza indirilmelidir. Bu dosya C Panel veyahut FTP bağlantısı yoluyla ana dizine, yani ‘’public_html’’ klasörünün içerisine ‘’sitemap.xml’’ adıyla yüklenmelidir. Yukarıdaki görselde bulunan site haritası oluşturucu aracına sahip sayfa, 500 sayfaya kadar ücretsiz destek vermektedir.
Site haritasını yukarıdaki yollardan biri ile oluşturduktan sonra bu dosyanın adresi Google’a ait olan Search Console gibi, arama motoru yönetici araçları üzerinden gönderilmelidir.
Robots (robots.txt) Dosyası
Siteye erişen arama motoru botlarının ziyaret ettiği ilk bölüm, TXT uzantılı robots dosyasıdır. Bu dosya üzerinden yazılan komutlar ile botlara, ‘’Bu sayfayı arama motoru sonuçlarına ekleme’’ veya ‘’Şu klasörü arama motoru sonuçlarına ekle’’ gibi önemli görevler verilebilir.
Robots dosyası sitenin ana dizininde olmalı ve UTF-8 karakter kodlamasına uygun bir biçimde hazırlanmış olması gereklidir.
Temel robots komutları şunlardır;
- Allow - dizine ekle
- Disallow - dizine ekleme
- Sitemap - site haritası
Kırık Link Kontrolü
Kırık link kontrolü, silinen veya URL’i değiştirilen sayfalarınıza ait linkler için yapılır. Çıkan sonuca göre içerik silindiyse ‘410 içerik silindi’ durum kodunun atanması, içeriğin linki değiştiyse, yeni linkine 301 yönlendirme ile yönlendirilmesi gerekir.
Ücretsiz kırık link kontrolü için R10’a ait olan site araçları platformunu kullanabilirsiniz.
https://analiz.r10.net/kirik-link-kontrolu
Noindex Optimizasyonu
Noindex optimizasyonu ile niteliksiz sayfaları arama sonuçlarına kapatmak, birçok açıdan fayda sağlar.
- Birbirine benzer sayfaların arasından niteliksiz olanlarını elemek, bu sayfaların birbirleri ile yarış halinde olmalarının önüne geçer ve otorite olması gereken sayfalarda toplanır.
- Arama motorları siteyi yorumlarken niteliksiz olan sayfaları da tarar ve anlamaya çalışır, gereksiz sayfaların tekrar tekrar ziyaret edilmesi, tarama bütçesini olumsuz etkiler.
Maddelere ek olarak, örnek üzerinden de ilerlemek gerekirse… Yazı başlığı ile aynı kelimede açılan bir etiket sayfanızın olduğunu düşünelim, etiket sayfası sıralamada yazı sayfasının önüne geçti, kullanıcılar da etiket sayfasına giriş yaptılar, ancak siz o etiket sayfasında birçok yazıyı daha barındırıyorsunuz, kullanıcı karmaşık yapıdan ötürü, istediği bilgiye ulaşamadığını düşünüp siteden çıkış yapabilir. Dolayısıyla kullanıcı deneyimi olumsuz etkilenmiş olur, ancak sadece bu da değil, yukarıdaki maddede belirtildiği gibi, etiket sayfası ile yazı sayfası birbiri ile yarış halinde olur. Google bu sayfaları sürekli okur, ama hangisini öne çıkaracağı konusunda net bir karar veremez. Bu noktada site sahibinin bu karmaşanın önüne geçmesi gerekir.
Noindex Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
1- HTML Kodu ile Noindex
Index alması istenmeyen sayfaya bir HTML kodu eklenebilir. Örnek olarak; ‘’’’
2 - Robots Meta Etiketi ile Noindex
Arama motoru botlarının doğrudan ilişkili olduğu robots.txt dosyası, dizine eklenmesi istenmeyen sayfalar için de kullanılabiliyor.
Örnek bir robots meta etiketi;
disallow: /etiket/seo-nedir/
Noindex meta etiketi eklenen sayfalar arama motoru sonuçlarından ne zaman silinir?
Yukarıdaki anlatımlardan yararlanarak, niteliksiz sayfalarınızı noindex olarak işaretlediniz, bunların Google sıralamalarından silinmesi, Googlebotların siteye olan ziyaret sıklığı ile doğrudan alakalıdır. Yani bu süre, her site için farklılık gösterir.
Güvenli Bağlantı (HTTPS & SSL)
Google tarafından 2014 yılında yapılan duyuruya göre, HTTPS bağlantının sıralama faktörleri arasında olduğu biliniyor. HTTPS, siteye erişen kullanıcı ile, web sayfası arasındaki bağlantının şifrelendiği türdür. Dolayısıyla 3. şahısların bu verilere ulaşamamasını sağlar. Günümüzde kredi kartı ve kişisel bilgiler gibi önemli unsurlar internet siteleri üzerinde barındırılabilmektedir. Buradan anlaşılacağı üzere, HTTPS ve SSL unsurları bir seçenek değil gerekliliktir.
SSL Sertifikası edinmek ve HTTPS bağlantıya geçiş yapmak için hosting sağlayıcısı ile görüşme gerçekleştirebilirsiniz. Birçok firma bu konularda ücretli veya ücretsiz hizmet seçenekleri sunmaktadır.
Site Dışı SEO Çalışmaları
Site dışı SEO (Off Page SEO) sitenin temel iç SEO işlemlerinin bitmesinin akabinde başlayan, seo nasıl yapılır? sorusunun ikinci önemli aşamasıdır. Site dışı SEO, iç SEO kadar kapsamlı ve zahmetli olmasa da, maliyeti bakımından iç SEO’yu geride bırakabilmektedir. Bunun sebebi ise site dışı SEO çalışmasının en önemli kısmı olan kaliteli backlink (geri bağlantı) edinmenin ücretli bir seçenek olmasıdır.
SEO geçmişinde linklerin kalite oranları ve hangi siteden, ne şekilde geldikleri pek önemli olmuyordu, ancak günümüzde bu durum geçerli değil. Günümüz için site dışı SEO çalışmalarının arama motoru performansına olan etkisi, şartlara göre değişiklik gösterebilmektedir ancak ortalama etki %30’dur.
Backlink Kavramları
Güven
Backlinkler bir ‘’referans’’ mantığı ile çalışır, bundan mütevellit linkin geldiği sitenin güvenilir olması en önemli şartlardan biridir.
Uzun vadeli SEO hedefleri için sitenin itibarını düşürecek türdeki yerlerden backlink alımı yapılmamalı, istem dışı gelenler adına ise zararlı backlink denetimi ve reddetme işlemi gerçekleştirilmelidir.
Güvenli siteler için verilebielcek başlıca örnek ‘’edu, gov’’ gibi uzantıları olan, resmi sitelerdir. Bu tür sitelerden yapılan alımlar otorite ve güven yönünde katkı sağlar.
Bağlantı Metni (Anchor Text)
Bağlantının bağlı olduğu metnin adıdır. Bağlantı metni anahtar kelimeyi veya site adını içermelidir. ‘’Webmaster Forumu’’ veya ‘’R10’’ gibi…
Backlink Çeşitleri
SEO’nun günümüzdeki hali ile, backlinklerin birbirinden farklı olduğu daha evvel ifade edilmişti. Buradan konuyla ilgili daha detaylı bilgi alınabilir.
Nofollow Linkler (Arama motorları tarafından takip edilmeyen linkler)
Linklerin sadece site dışından gelen değil, site içinde bulunanları da itibara yansımaktadır. Eğer bir siteye link çıkışı yapmanız gerekiyor, ancak kefil olmak istemiyorsanız bu linkleri ‘’Nofollow’’ olarak işaretleyerek sorunu çözebilirsiniz.
Nofollow link özelliği ilk çıktığı zamanlarda Google tarafından hiç dikkate alınmadığı söylense de günümüzde bu durum geçerli değildir. Ancak etkileri, ülke veya dünya çapında otoriter olmayan sitelerden geldiği sürece, fazla değildir. Nofollow backlink şu şekilde görünür;
Nofollow Backlink
Dofollow Linkler (Arama motorları tarafından takip edilen linkler)
Arama motorları tarafından izlenen ve güven aktaran türdeki linklere Dofollow link denir. Bu linklerde herhangi bir ‘’takip et’’ detayı bulunmaz, Dofollow backlink şu şekilde görünür;
Dofollow Backlink
Yüksek Kaliteli (Otoriter) Linkler
Web sitesinin daha üst sıralamalarda olması hedefleniyorsa yüksek otoriteye sahip olan sitelerden backlink alımları yapılmalıdır.
Yüksek kaliteli backlinkler özetle güvenilir sitelerden gelen linklerdir. Örnek olarak, ulusal medya kuruluşuna ait bir haber sitesinden gelen linke, arama motorlarının güven duyacağı aşikardır. Bu durum özellikle Google’ın bilgi kirliliğinin önüne geçme çalışmaları ile değer kazanmıştır.
Ancak bu tür otoriter sitelerden alım yaparken link alınacak sayfanın içeriğinin sitenin anahtar kelimeleri ile doğrudan alakalı olmasına özen göstermelidir. Mesela bir tanıtım yazısı alınacak ise, içerik önemli anahtar kelime üzerine kurgulanmalıdır.
Zararlı (Yapay) Linkler
Zararlı backlinkler doğal yollarla alınmayan veya manipüle etmeye yönelik linklerdir. Bunlar spam sitelerden isteğiniz dışında gelebildiği gibi, bilinçsizce yaptığınız çalışmalar sonucunda da oluşabilmektedir.
Kaliteli çalışmalar SEO performansına nasıl olumlu etki ediyor ise, bu tür çalışmalar da o denli olumsuz etki etmektedir. Zararlı linklerin takip edilmesi ve backlink çalışmalarının az, ama öz olacak şekilde doğru biçimde yapılması gerekmektedir. Çok sayıda backlink almanız, bunlardan yüksek oranda fayda sağlayacağınız anlamına gelmez.
Zararlı backlink denetimi ve zararlı bağlantıları reddetme işlemi ile bu tür linklerin zararlarını ortadan kaldırabilirsiniz. Zararlı backlinklerin SEMrush, Ahrefs gibi SEO araçları üzerinden denetlenmesi, çıkan sonuçların manuel olarak kontrol edildikten sonra oluşturulan TXT uzantılı reddetme listesinin Google Disavow Links aracına yüklenmesi gerekmektedir.
Adım Adım Doğal Backlink Nasıl Alınır?
1 - Sosyal İmleme
- Web sitesi global çapta otoriter olan sosyal paylaşım sitelerinden, önemli anahtar kelimeleri bağlantı metni, önemli sayfaları ise bağlantı olarak ayarlanacak şekilde paylaşılır. (Dünya çapında popüler olan bu sitelere örnek olarak Facebook, Twitter, Reddit, Tumblr, Pinterest, Flickr ve bağlantı (URL) paylaşılabilen diğer büyük siteler verilebilir.)
2 - Kaliteli Backlink Alımı (Ücretli ve Ücretsiz Yöntemler)
- Site ile alakalı önemli anahtar kelimelerde sıralama alan web siteleri araştırılır, bu sitelere ilgili sayfalardan yönetilen web sitesine veya bir sayfasına backlink vermesi için teklif yapılır. Burada dikkat edilecek husus, linkin ‘’Dofollow’’ türünde olması, sayfada en az 6-12 ay arasında kalacak olmasına yönelik garanti almaktır.
- Paravan blog ağı kurulur, buradaki bloglar en az SEO işlemleri yapılan site kadar ilgi ve alaka görmelidir. Aksi halde faydadan çok zarar getirecektir. Paravan siteler Blogger, Wordpress, Tumblr, Medium gibi platformlar aracılığıyla ücretsiz olarak açılabilir. Ancak tek hesap ile tek siteye çalışma yapmanız daha faydalı olur.
- Sözlük, forum, sosyal ağ grupları gibi topluluk platformlarının sitenin konusu ile alakalı olan bölümlerinden konu başlıkları açılır, site buradan linklendirilir. Bu tür siteler sadece otorite değil trafik yönünde de katkılar sağlar.
SEO’nun Günümüzdeki Hali
Rehberimizdeki anlatımlardan da anlaşılabileceği üzere SEO, eskiye göre daha çok kullanıcı dostu ve kriterleri tamamlamak eskisine göre daha uzun sürüyor.
2010 yılından itibaren olmak üzere Google çok ciddi güncellemeler gerçekleştirdi. Bu güncellemelerde arama motoru algoritmaları, kullanıcının davranışlarını izlemleme, yorumlama üzerine kuruldu.
‘’Holistik (Bütünsel) SEO’’ olarak da adlandırılan, rehberimizde de anlatılan modern SEO yöntemlerini takip ederek, olabildiğince organik ve kullanıcıya önem veren bir yol haritası çizmenizi öneririz.
İlgili İçerikler:
iPhone 17 Serisinin Maket Modelleri Ortaya Çıktı: Yeni Tasarım Nasıl Olacak?
iPhone 17 serisinin maket modelleri ortaya çıktı! Yeni tasarım, MagSafe desteği ve kamera düzeni hakkında tüm detayları öğrenin.
Oruca Ne Zaman ve Nasıl Niyet Edilir? Oruca En Geç Hangi Vakitte Niyet Edilebilir?
Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlar için niyet konusu büyük önem taşırken, Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda açıklamalar yaparak vatandaşları bilgilendiriyor. Oruca niyetin nasıl edilmesi gerektiği, niyetin kalben mi yoksa sözlü olarak mı yapılması ge
Ufuk Sarıca'nın Sağlık Durumu Nasıl? Ünlü Antrenör İyileşti mi?
Türk basketbolunun önemli isimlerinden biri olan Ufuk Sarıca, beyin pıhtısı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Deneyimli antrenörün sağlık durumu ile ilgili gelişmeler yakından takip edilirken, tedavisinin hastanede devam ettiği öğrenildi. Basketbol camiasın
Bein Sports CANLI Nereden İzlenir? Beşiktaş - Gaziantep FK Maçı Kesintisiz Yayın Nasıl Takip Edilir?
Bein Sports üzerinden canlı maç izlemek isteyen futbolseverler, telefon ve bilgisayarlarından Bein Sports 1 canlı yayın seçeneğini araştırıyor. Peki, 10 Mart 2025 tarihinde oynanacak Beşiktaş - Gaziantep FK maçı Bein Sports üzerinden nasıl izlenir? Bein S