Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs şirketi kişinin belirli hedefleri gerçekleştirmek için açabileceği bir şirket türüdür. Şahıs şirketinin nasıl açılacağını ve daha fazlasını hemen öğrenin.
Şahıs şirketi bir kişi tarafından oluşturulan ve tüm sorumluluğun bu kişiye ait olduğu şirkettir. Bazı durumlarda şahıs şirketi çeşitli ortaklıklar doğrultusunda açılabilir. Bu gibi hususlarda ise sorumluluklar tüm ortaklar arasında paylaştırılır.
Şahıs şirketi tüzel bir kişiliğe sahiptir ve borç sorumluluğu diğer şirketlerdekine benzerdir. Şahıs şirketi açmak için çok yoğun prosedürlerden geçmeye gerek yoktur. Oldukça kolay ve hızlı bir biçimde açılabilir. Sadece ortaklıkla açılacak şahıs şirketlerinde prosedürler biraz yoğundur.
Şahıs şirketi nedir?
Şahıs şirketi tüzel kişiliğe sahip bir şirket türüdür. Belirli kişi veya kişiler tarafından ekonomik koşullar gereği oluşturulabilirler. Şahıs şirketleri tek bir kişi tarafından yönetilebilirler ama aynı zamanda ortaklı bir şahıs şirketi oluşturabilmek mümkündür.
Şahıs şirketlerinde bir ortaklık yapısı kurulursa çeşitli işlemlerde farklı prosedürlerle karşılaşılır. Bir ortak şirketin ortaklığından ayrılmak istediğinde diğer ortakların onayı şarttır. Onay söz konusu olmazsa ilgili ortağın pay satışı veya pay devri mümkün değildir.
Şahıs şirketinde tüm ortaklar gerçek kişi statüsündedirler. Şirkete ait tüm borçlardan sorumludurlar. Kendi işinizi kurmak istiyorsanız ilk olarak şahıs şirketi açmayı düşünebilirsiniz. Bunun için öncelikle şahıs şirketi çeşitlerini öğrenmeli ve ardından şahıs şirketi açma adımlarını incelemelisiniz.
Şahıs şirketi çeşitleri nelerdir?
Şahıs şirketi çeşitli üç ana başlıkta ele alınabilir. Bu şirketler fonksiyonlarına göre ayrıştırılırlar ve genelde hepsinin açılış prosedürleri birbirinden farklıdır. En basit olanı adi şirket adını taşır. Kolektif şirket ve komandit şirket ise biraz daha karmaşık yapıda olabilir.
- Adi şirket: Şahıs şirketi açısından en basit şirket modelidir. Adi şirketlerin tüzel kişilikleri olmaz. Adi şirketlerde şirketin tüm varlığı sahibinden ibarettir. Kuruluşu oldukça kolaydır ve sahibine ticari bir şekilde faaliyet sürdürülmesini sağlar.
- Kolektif şirket: Kollektif şirkette şirket ortaklarının sorumluluklarıyla ilgili bir sınırlandırma söz konusu değildir. Şirket ortakları sahip oldukları tüm mal varlıklarıyla şirket borçlarına karşı sorumludurlar. Bu nedenle kolektif şirket pek fazla tercih edilen bir şirket türü değildir.
- Komandit şirket: Komandit şirket en az iki gerçek kişinin ortaklığında kurulur. Ortaklardan birinin şirket borçlarına karşı sorumluluğuna sınırlama getirilir. Asıl ortağın ise tüm borçlara karşı sorumluluğu vardır. Genelde yatırım ortağı olanlar sınırlı sorumluluğa sahiptirler.
Şahıs şirketi nasıl açılır? Hangi evraklar gereklidir?
Şahıs şirketi açmak istiyorsanız işlemlerinizi oldukça hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Genelde kişiler bir mali müşavirden yardım alarak tüm işlemlerin daha profesyonel bir şekilde yapılmasını sağlarlar. Ancak şahıs şirketi açarken atılması gereken adımlar bellidir.
- Öncelikle imza sirküleri, imza beyannameleri, ikametgah belgesi (2 adet), işyeri başvuru formu, nüfuz cüzdanı fotokopisi (2 adet) ve kira kontratı veya tapu belgesi yeterli olacaktır.
- Şahıs şirketi açma işlemlerini bir mali müşavire yaptıracaksanız bu durumda mali müşavir vekaletnamesi hazırlatmanız gerekecektir.
Belirtilen belgeleri hazır hale getirdikten sonra şahıs şirketi açma işlemine başlayabilirsiniz. Şahıs şirketi açarken bir faaliyet kodu belirlemeniz gerekir. Faaliyet koduyla ilgili bilgileri internetten veya mali müşavirden öğrenebilirsiniz. Buna ek olarak faaliyet adresinizi beyan etmeniz şarttır.
- İmza sirküleri ve diğer belgeler hazır hale getirildikten sonra şirketin tescili gerçekleştirilir.
- Şirketin vergi hesap numarasının alınması için gerekli başvurular yapılır.
- Şirkete ait olacak yasal defterler alınıp tasdik ettirilir ve yoklama tutanağı düzenlenir.
- Vergi numarası temin edilir, ardından ise yazar kasa levhası ve vergi levhası alınır.
- Daha sonra fatura irsaliyesi ve gider pusulası belgesi basılır.
- Sicil gazetesi ilanı yapılır ve ilgili oda kaydı gerçekleştirilir.
- İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınır, SGK işlemleri ve Bağ-Kur işlemleri yapılır.
Şahıs şirketinde hangi vergiler ödenir?
Şahıs şirketleri tüzel kişiliğe sahiptirler ve bu nedenle vergi mükellefidirler. Şahıs şirketlerinin belirli aralıklarla vergi ödemeleri gerekir. Bu vergiler arasında damga vergisi, stopaj vergisi, katma değer vergisi ve gelir vergisi yer alır.
- Damga vergisi: Damga vergisi kişiler, şirketler ve kurumlar arasındaki işlemlerin geçerliliğini sağlamak amacıyla oluşturulan belgelerden alınan vergidir. İşlemler iki kişi arasında gerçekleştiriliyorsa damga vergisinden her iki taraf da mükelleftir.
- Stopaj vergisi: Stopaj vergisi elde edilen kazanç veya gelirin kaynağından kesilen vergidir. Geniş bir uygulama alanına sahiptir. Bir şirketten avukatlık ve mali müşavirlik ücretleri dahil olmak üzere pek çok kapsamda stopaj vergisi alınabilir.
- Katma değer vergisi: Katma değer vergisi tüketim odaklı bir vergi türüdür. Mal alımlarında veya hizmet sunumlarında alıcı tarafına uygulanan bir vergi türüdür. Şirketiniz için alacağınız her türlü ürün, mal ve hizmet nedeniyle katma değer vergisi ödeyebilirsiniz.
- Gelir vergisi: Gelir vergisi şirketin gelirleri üzerinden alınan bir vergi türüdür. Şirketin 1 yıl içerisinde elde etmiş olduğu gelir miktarı veya kazanç miktarı üzerinden hesaplanır. Belirli girişimcilik desteklerinde bu verginin alınması veya geciktirilmesi söz konusu olabilir.
Şahıs şirketi kurarken fotoğraf temini, fotokopiler, sözleşme hazırlanması, hizmet bedeli, vekaletler, imza beyannamesi ve oda kayıtları gibi çeşitli maliyetlerle karşılaşabilirsiniz. Bu maliyetler tek seferlik olsa bile vergilerden sürekli olarak sorumlu olacağınızı unutmamalısınız.
-
Bip 2 yıl önce18-29 yaş arası kişiler genç girişimci desteğinden faydalanmayı unutmasın :)
-
Sinan 2 yıl önceBahsedilen evraklara ilerleyen günlerde ihtiyacınız olabilir ancak kurulum aşamasında gerekli değiller. Mali müşavirler şirket kuruluşu için ayrıca ücret talep edebilirler. Eğer bildirimi nasıl yapacağınıza dair yeterli bilginiz varsa İnteraktif Vergi Dairesinden işe başlama bildirimi yaparak ücretsiz şahıs şirketi açabilirsiniz. Tabi kuruluş sonrasında bir mali müşavirle çalışmak zorundasınız.
İlgili İçerikler:
Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?
Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.
Hindistan, İlk Yapay Zekâ Yongasını Tanıttı: Tasarımcı Ola Şirketi!
Hindistan, Ola tarafından geliştirilen ilk yapay zekâ yongası Bodhi-1'i tanıttı. Bu yonga, otonom araçlar ve makine öğrenimi modellerinde kullanılacak.
SPK'dan 6 Şirketin Sermaye Artırımına Onay
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sermaye artırımı talebinde bulunan altı şirketin başvurularını değerlendirdi ve bu taleplerini onayladı. Onaylanan sermaye artırımları, şirketlerin mali yapılarında önemli değişikliklere yol açacak.
VPN Olmadan Instagram'a Nasıl Giriş Yapılır?
DNS ayarlarını değiştirerek VPN kullanmadan Instagram'a hızlı ve güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Adım adım rehberimizle kolayca bağlanın!