EPDK, Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ni Resmi Gazete’de yayımladı. Fiyatı işletmeciler belirleyecek
Tüm Dünya elektrikli araç kullanımına yönelmeye başlamışken bir haberde Türkiye'den geliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), şarj istasyonlarının kurulmasına ve hizmetlerinin sunulmasına yönelik ‘Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ni Resmi Gazete’de yayıml
Yüksek karbon emisyonlarından dolayı araçların çevreye verdiği zarar ve iklim değişikliklerini önlemek amacıyla tüm dünya elektrik araç kullanımının yaygınlaşması için kural ve yasalar çıkarmaya başlamış durumda. Araç üretici firmaların birçoğu artık içten yanmalı motora sahip araç üretmek yerine, tüm yatırımlarını elektrikli otomobil üretmek için harcıyor.
Hal böyle olunca da ülkemizde de elektrikli araçlara yönelik geliştirmeler ve yatırımlar giderek artıyor. Elon Musk’ın Türkiye’ye gelerek Tesla araçlarının Türkiye’ye geleceğini duyurmuştu geçen aylarda. Bunun yanı sıra üretimi devam eden TOGG ‘unda elektrikli olmasıyla birlikte yollarımızda pek çok elektrikli araç görebileceğiz.
EPDK, Resmi Gazete’de ‘Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ yayımladı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikli araçlara enerji sağlayacak olan şarj ünitesi ve istasyonların kurulması, şarj ağı ve şarj ağına bağlı istasyonların işletilmesi ile şarj hizmetinin sunulmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek için Resmi Gazete’de ‘Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ yayımladı.
Şirketlerin alacağı lisans kuruma özel olacak ve hiçbir şekilde devredilemeyecek. Lisansı almak isteyen kuruluş veya kişiler EPDK Başvuru Sistemi üzerinden müracaat ederek lisans sahibi olabilecekler. EPDK üzerinden alınan lisanslar en fazla 49 yıla kadar geçerli olabilecek.
Lisans sahipleri 5 farklı ilçede 6 ay içerisinde 50 adet şarj ünitesi açabilecek
EPDK’nın yayımladığı yönetmeliğe göre lisans sahipleri; 6 ay içerisinde en az 5 farklı ilçede 50 adet şarj ünitesinden oluşan bir şarj ağı oluşturması gerekiyor. Bu ünitelerin en az yüzde 50’sinin DC 50 KW ve üzeri güçte (hızlı şarj) olması gerekecek.
Şarj ünitelerinin kullanım fiyatlandırması ise birim enerji fiyatı cinsine göre kuruluşlar tarafından serbestçe belirlenebilecek. Farklı tip ve güçteki üniteler için ayrı fiyatlandırma yapabilecekleri, fiyatların dijital olarak sürekli ilan edilmesi ve tüketicilerden ek bir üyelik bedeli alınmayacağı yönetmelik maddeleri arasında yer alıyor.
EDPK’nın lisans başvurusu yapabilmek için kurumların asgari olarak en az 4 milyon 500 bin lira sermaye tutarına sahip olmaları gerektiğini ifade ederken, lisans alma bedelinin 300 bin lira, tadili bedelinin ise 14 bin lira olarak belirlendiği ifade edildi.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya R10.net Forum’dan bizlerle paylaşabilirsiniz.
-
Bip 2 yıl önceRekabet olursa fiyatlar düşer, fiyatları merakla bekliyoruz
İlgili İçerikler:
Apple iPhone 16 Pro Max Tanıtıldı: İşte Özellikleri ve Fiyatı!
Apple iPhone 16 Pro Max, büyük ekranı, güçlü A18 Pro çipi ve gelişmiş kamera özellikleriyle tanıtıldı. İşte fiyatı, özellikleri ve çıkış tarihi!
iPhone 16 ve iPhone 16 Plus Tanıtıldı: Fiyatı ve Özellikleri Nelerdir?
Apple, iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ı tanıttı. Yeni A18 çipi, Apple Intelligence ve gelişmiş kamera özellikleriyle dikkat çeken modeller 20 Eylül’de satışta olacak.
Çinlilerden Minik Rolls-Royce Geliyor: Fiyatı Sadece 2 Bin Dolar!
Çin'de üretilen, Rolls-Royce Ghost'un minyatürü olarak tasarlanan bu küçük araç, sadece 2 bin dolara satılıyor ve lüks tasarımıyla dikkat çekiyor.
PlayStation 5 Pro Fiyatı ve Çıkış Tarihi Sızdırıldı!
PlayStation 5 Pro'nun fiyatı ve çıkış tarihi sızdırıldı: 600-700 dolar arasında satışa sunulacak olan konsol, 9 Eylül'de tanıtılacak, 6 Aralık 2024'te piyasada.