R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Mutlaka Kullanmanız Gereken SEO Araçları

    Herkesin hedefi aynı, arama sonucunda en tepede olmak. Arama sonuçlarındaki rekabetinizde size pek çok konuda yol gösterecek, hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştıracak ücretli ve ücretsiz SEO araçlarını listeledik.

    Bekir Aydoğan
    Bekir Aydoğan R10 Editörü
    12.06.2022 14:08 7737 7 dk okuma süresi
    Mutlaka Kullanmanız Gereken SEO Araçları
    Son Düzenleme:

    Arama motoru optimizasyonu sadece düzenli ve çok çalışmayı değil, doğru teknikle doğru hedeflemeye yönelik çalışmayı da gerektiriyor. Bunun için sitenizin her açıdan eksikliklerini bilmeli ve giderebilmelisiniz. Yanı sıra içeriklerinizin benzerleri arasından sıyrılabilmesi adına da SEO gereksinimlerini her adımda uygulamanız gerekmekte. Yazımızda başlangıç seviyeden en ileri seviyeye değin kullanılabilecek SEO araçlarına değinecek, bu araçları nerelerde hangi amaçla kullanabileceğinizden bahsedeceğiz. 

    Temel SEO Araçları Neler?

    Amatör yada profesyonel olun, eğer arama motorlarında rekabete girdiyseniz mutlaka kullanmanız gereken SEO araçları vardır. Bunlar; Google Search Console, Google Keyword Planner, Google Trends ve PageSpeed Insight servisleri. Dünyanın en büyük arama motoru Google’ın ücretsiz sunduğu bu araçları web sitenizin SEO yolculuğunda her aşamada kullanmanız gerekecek. Gelin, her birine yakından bir göz atalım.

    Google Search Console Nedir, Ne İşe Yarar?

    Yeni bir web sitesi açtığınızda hiçbir arama motorunda çıkmıyor, hiçbir yönlendirme almıyor, hatta varlığınız domain ve sunucu sağlayıcılarınız dışında hiçbir yerde bilinmiyordur. İşte bu aşamada Google Search Console ilk durağınız olmalı. 

    Google Search Console’a web sitenizi kayıt ederek hem site sahipliğini üzerinize almış, hem ilk dizine ekleme sinyalini vermiş, hem de mobil optimizasyon, AMP, site haritası, kırık link vb. olası sorunları henüz daha ziyaretçileriniz görmeden giderme imkanı edinmiş olursunuz. Google Search Console kaydınızı sunucunuza tarafınıza verilen HTML dosyasını sunucunuza ekleyerek veya meta etiketini web site kodlarınıza ekleyerek başlatabilirsiniz. Sonrasında Google sizin için sitenizi tarayacak ve geliştirebileceğiniz noktaları listeleyecektir. Google Search Console adresinden kurulum gerçekleştirebilirsiniz.

    Google Keyword Planner (Anahtar Kelime Planlayıcı)

    Arama motorlarının temel işlevi aratılan anahtar kelimeye göre kullanıcıya en uygun sonuçları web sitelerinden analiz edip sunmaktır. Bu ilk ve en önemli işlev asla değişmedi. Fakat nasıl ki bir olayı, bir kavramı anlatmanın binlerce yolu var ise bir konuya ulaşmak için de kullanılabilecek binlerce farklı anahtar kelime var. Web sitenizdeki içerikleri hazırlarken ona ulaşmak isteyenlerin hangi anahtar kelimeleri kullanacaklarını hesap etmeli ve buna uygun çalışmalar üretmelisiniz. Google Keyword Planner (anahtar kelime planlayıcı) aslında Google Ads’in bir yardımcı aracı olarak geliştirilse de hem reklam, hem de içerik anahtar kelimelerini bulmak için kullanılabilir. 

    Google Trends ile Popüler Aramaları Keşfetmek

    Kullanıcıların gündeme ve döneme göre değişen popüler aramaları vardır. Yılın belli günlerinde belli anahtar kelimeler daha fazla aratılırken aniden gündeme düşen bir olay ve etrafındaki kişiler de popülerleşebilir. Google Trends aracını etkin şekilde kullanarak içerik ve haber sitenize popüler aramalardan ziyaretçi çekebilirsiniz. Dil, bölge ve zaman aralığı filtreleri ile hangi dönem ne aratılıyor veya temel anahtar kelimeye yakın diğer popüler aramaları öğrenebilirsiniz.

    PageSpeed Insight ile Sorunsuz Çalışan Bir Site Oluşturun

    Ne sunduğunuz kadar nasıl sunduğunuz da önemli. Arama motoru optimizasyonunun (SEO) ilk adımı rekabet edilecek alanları belirlemek ve bu alanlara yönelik içerikler hazırlamak değil, içeriklerinizi sunacağınız web sitesinin her cihaz, her internet hızı, her tarayıcı türü ve herkes tarafından sorunsuz erişilebiliyor olmasıdır. Bunun için web site altyapınız (CMS) ve tasarımınız, sunduğunuz ek işlevlerin açılış hızınızı yavaşlatmaması, en önemlisi de mobil uyumlu (responsive) olması gerekiyor. Yine Google tarafından geliştirilen ve web sitenizin hız, kodlama ve işlevsellik testlerini gerçekleştirebileceğiniz PageSpeed Insight, vazgeçilmez test adreslerinizden biri olacak. Sitenizin PageSpeed Insight’ta aldığı mobil ve PC puanları ne kadar yüksek olursa içeriklerinizin arama sonuçlarında o denli yukarıda yer alacağını söylememize gerek yok sanırım. 

    En İyi Wordpress SEO Eklentileri

    Dünyadaki web sitelerinin %60’tan fazlası Wordpress CMS kullanıyor. Hal böyleyken Wordpress’e yönelik sunulan SEO eklentilerinin sayısı da bir hayli yüksek. Çoğunlukla tamamen veya birçok işlevi ile ücretsiz Wordpress SEO eklentileri ile içeriklerinizi salt halleri ile yayınladığınızda elde edeceğiniz verimi kat kat arttırabilirsiniz. 

    En Önemli SEO Eklentisi: Google Site Kit

    Az önce Google tarafından geliştirilmiş olmazsa olmaz 4 araçtan bahsettik. Wordpress tarafında da yüklemeniz gereken ilk eklenti yine Google’a ait. Dizindeki konumunuz, ziyaretçilerinizin ilgi ve davranışları, açılış hızınız, hemen çıkma oranı (bounce rate) vb. birçok yararlı veriyi Wordpress panelinizde anlık olarak takip edebilmenizi sağlayan Google Site Kit tek tuşla Search Console, Analytics, Adsense, Pagespeed Insight ve Tag Manager araçlarını sitenize kurmanızı sağlıyor. Her ne yapacak olursanız olun, ilk adımınız Wordpress’te Google Site Kit olsun.

    Eklenti indirme adresi: https://sitekit.withgoogle.com/

    İçeriklerinizin SEO Puanlaması: Yoast SEO ve Rank Math

    Anlatabildiğin kadar biliyorsun sözü aslında onca SEO kuralının altında yatan temel ilke. 

    Eğer bir içerik paragraflara ayrılmamış, alt başlıklar ile bölümlendirilmemiş, görsel ve videolar ile desteklenmemiş ise okuyucu açısından onu tüketmek çok daha zor olacaktır. İçerik her ne kadar verilmek istenen bilgiyi sunsa da tüketilemiyor, okunamıyor ise işe yaramayacak ve ziyaretçilerinizi kaçıracaktır. Ama eğer içeriğiniz listelemeler, alt başlıklar, vurgular, alıntılar, dış ve iç linkler ile desteklenmiş, yalın bir dille yazılmış ise o zaman kullanıcılar hem aradıkları bilgiyi kolayca edinecek, hem de sitenizde vakit geçirdikçe sizi sıralamada üst sıralara taşıyacaktır.

    Wordpress için geliştirilen Yoast SEO ve Rank Math eklentileri birçok diğer faydalarının yanında asıl olarak içeriklerinizin okunabilirliğini değerlendirmeye yarıyorlar. Ek olarak Google’ın diğer SEO gereklilikleri olan zengin kartlar, görsel alt etiketleri, bilgi grafiği gibi değerlendirmelerine uygun içerikler üretmenize de yardımcı oluyorlar. 

    Bu iki eklentinin kendi arasında elbette farklar mevcut fakat tercihinizi bir diğerine kaydıracak kadar değil. Arayüzlerini, ücretsiz versiyonlarının sunduklarını ve dilerseniz ücretli faydalarını karşılaştırarak hangisini kullanmak istediğinize kendiniz karar verebilirsiniz.

    Yoast SEO: https://yoast.com/ 

    Rank Math: https://rankmath.com/ 

    SEO’da Daha Fazla Emek, Daha Fazla Sonuç 

    Sizinle birlikte aynı yolda koşan binlerce, hatta on binlerce insan var ve hepiniz aynı noktaya, arama sonucunda ilk sıraya ulaşmak istiyorsunuz. O zaman kim daha fazla emek verirse kazanan o olmalı öyle değil mi? Temel SEO araçlarını kullanıyor ve gereklilikleri yerine getiriyorsanız bu harika ama yeterli değil. Rekabette güçlü adımlarla yukarıya çıkmak için her konuda mükemmel hale gelmeniz gerek. İşte mükemmel SEO noktasına ulaşmanızı sağlayacak bazı araçlar:

    SEO’da İlerisini de Planlayanlar İçin: Ahrefs

    Reklamlardan gelir elde eden bir web siteniz var ise kullanıcılara site ve içerik anahtar kelimelerinize uygun reklamlar gösterilecektir. Bu, başlı başına bir iş sektörü ve bu sektörün big datası kesinlikle Ahrefs. Aylık veya yıllık ücretlerle kullanabileceğiniz Ahrefs aracı sitenizin OnPage ve OffPage durum kontrollerini yapabilmenize, anahtar kelime hedeflerinizde nerede olduğunuzu görmenize ve en önemlisi CPC, yani tıklama başına maliyete göre yeni anahtar kelimeler keşfetmenize olanak sağlıyor. 10 farklı arama motorunun toplamda 10 milyar farklı arama sonucunu analiz ederek bir sonraki adımınızın ne olması gerektiğini size grafik ve verilerle sunuyor. Web sitesi için büyük planları olanlar için kesinlikle tercih edilmesi gereken bir araç.

    Doğru Hedefler Koymanız Gerektiğinde: SemRush

    SEO uzun vadeli, hatta bitmeyen bir uğraştır. Ancak verdiğiniz emeğin meyvesini hızlıca almak istiyorsanız hedeflerinizi doğru koymalı ve bu hedeflere en hızlı yollardan ulaşmak için çabalamalısınız. Semrush tıpkı Ahrefs gibi anahtar kelimeler planlamanıza, mevcut durumunuzu analiz etmeye yarayan bir SEO aracı. Ancak Ahrefs’e göre bir avantajı var ki, o da sitenize özel strateji belirleyebilmenizdir. Bunun için bir süredir aktif olan ve içerik-ziyaretçi rakamları ile belli bir noktaya erişmiş olmanız gerekiyor. Önceki içeriklerinizin durumunu, ziyaretçilerin siteniz ve benzeri sitelerdeki aktivitelerini karşılaştırarak size eski içerikleri düzeltme ve yeni içerikler, yeni adımlar atma önerileri veriyor. 7 gün boyunca ücretsiz deneyerek Semrush’ın neler yapabildiğini bizzat görebilirsiniz.

    Ücretsiz ama Her Defasında Hayat Kurtarır: SmallSEOTools

    Yazılarınızın intihal (özgünlük) seviyesini kontrol etmek, gramer hatalarını görmek, spin (yeniden yazılmış) metinler üretmek gibi küçük ama önemli birçok araç sunan SmallSEOTools bir İsveç çakısı gibi, her an ihtiyaç duyulabilir bir SEO hizmeti. Üstelik çoğu aracını ücretsiz şekilde kullanmanız da mümkün. 

    Sitenizin Açılış Hızını Test Edin: GTmetrix

    İşlev olarak PageSpeed Insight’a benzer ancak raporlama ve test tekniği daha farklı bir web site hız testi aracı olan GTmetrix, site içi geliştirmeler yapmak için sıkça kullanacağınız bir adres. Açılış hızınızı etkileyen görselleri, CSS ve JS dosyalarını görebilir, hataları nasıl gidereceğinize dair bilgiler edinebilirsiniz. Bir ipucu, GTmetrix’te sadece ana sayfanızı değil, alt sayfalarınızı ve içerik sayfalarınızı da kontrol edin; çünkü ziyaretçilerinizin çoğu sitenize bu alt sayfalardan ulaşacaktır.

    Zengin Kartlar Uyumluluk Testi: Google Rich Results

    Google’ın arama sonuçları sayfasında kullanıcılara siteyi ziyaret etmeden önce sunduğu bazı sonuçlar var. Bunlar genellikle nedir, yemek ve içerik tarifi listeleri, video içerikleri vb. basit ve hızlı bilgiler. Sitenizde zengin kartlar (rich snippets) desteği olması diğer tüm rakiplerinizin önüne geçebilmek için hayati önem taşıyor. Bu nedenle sitenizi bir teste sokmak ve ne durumda olduğunuzu görmek isteyebilirsiniz.

    Test aracı: https://search.google.com/test/rich-results?hl=tr 

    Bir Webmaster Forumu Tarafından Geliştirildi: R10 Analiz

    Mutlaka kullanmanız gereken SEO araçları yazısının sonuna kendimizi sakladık. Türkiye’nin ilk ve halen en büyük webmaster forumu olan R10 tarafından sunulan, R10 Analiz tek başına onlarca farklı araç içeriyor. Site analiz, SEO analiz, kırık linklerin belirlenmesi, IP sınıfı, Alexa sıralama kontrolü, Google ban testi, reklam kazanç hesaplaması vb. onlarca araç ile bir webmasterın yer imlerinde olmazsa olmaz adreslerden biri. 

    SEO yolculuğunda öğrenmeniz gereken binlerce yeni bilgi olacak ve bilgi, en iyi bir bilenden edinilir. Bu nedenle daima araştırmayı, daima sormayı, daima bilgiye aç olmayı devam ettirin. 

    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    VPN, Telefon Faturasına Yansır mı? İşte Bilmeniz Gerekenler!

    Birçok kişi, yasaklı sitelere erişim sağlayan VPN uygulamalarının telefon faturalarına etkisini merak ediyor. Peki, VPN telefon faturasına yansır mı?

    SEO Ajansının Rolü: Dijital Başarının Anahtarı

    SEO ajansı, şirketlerin web sitelerini arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha üst sıralarda yer alacak şekilde optimize etmelerine yardımcı olan uzmanlaşmış bir kuruluştur.

    Daha Fazla Trafik için SEO’da Etkili Bağlantı Kurma Stratejileri

    Etkili bağlantı kurma stratejileri, bir web sitesinin arama motorunda ön sıralarda görünmesine doğrudan katkıda bulunur. Bu nedenle oluşturulan bu tür stratejiler, SEO çalışmalarının önemli bileşenleri arasında yer alır.

    Fisker İflas Ettiği İçin Elektrikli Araçlarını Ucuza Satmak İstiyor!

    Fisker, iflasın ardından 3.000'den fazla Ocean elektrikli SUV modelini uygun fiyatla satmak için onay bekliyor. American Lease araçları satın almayı planlıyor.

    Mutlaka Kullanmanız Gereken SEO Araçları

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et