KOSGEB Teşvikleri Nasıl Kullanılır?
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki yerini ve işlevini artırmak, onlara rekabet şansı sağlamak ve sanayide bütünleşmeyi ekonomik gelişmelere uygun olarak gerçekleştirmek amacıyla kurulmuş kamu kurumudur.
Merkezi Ankara’da olan ve tüm illerde müdürlükleri bulunan KOSGEB, tüzel kişiliğe haiz özel bütçe sahibi bir kuruluştur. KOSGEB destek ve hizmetleri tamamen ücretsiz ve aracısızdır, veri tabanına kayıt, destek programlarına başvuru ve ödeme süreçleri de tamamen online olarak E-Devlet üzerinden gerçekleştirilir.
Dünden bugüne KOSGEB
1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kurulmuş olan KOSGEB, kuruluş tarihinden 2009 senesine dek imalat sanayi KOBİ’lerine hizmet ve destekler vermiştir, Gün geçtikçe ülkemizdeki imalat sanayi sektörü dışındaki sektörlerin de ekonomik anlamda katma değer üretme ve istihdam alanı sağlama potansiyelinin giderek artması ve imalat sanayi dışındaki sektörlerdeki KOBİ’lerin talepleri doğrultusunda, KOSGEB’in hedef kitlesinin tüm KOBİ’leri kapsayacak şekilde genişletilmesinin gerekliliğini gündeme geldi.
Bu hedef doğrultusunda ‘3624 sayılı KOSGEB Kuruluş Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair 5891 sayılı Kanun’un, 5 Mayıs 2009 tarih ve 27219 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile, ticaret ve hizmet sektörlerindeki KOBİ'ler de KOSGEB’in hedef kitlesinin içine alındı ve böylece KOSGEB ülkemizde KOBİ’lerden sorumlu ulusal kuruluş olma özelliğine sahip oldu..
2017 yılında da, KOSGEB teknolojik alanlarda ve yerli üretim başta olmak üzere sanayi sektöründe yer alan işletmelerin desteklenmesine daha fazla ağırlık vermeye başladı. Bugün ise KOSGEB, KOBİ’lerin yerli ve milli imkanlar dahilinde teknoloji odaklı üretim yapabilmelerini sağlamak için gerekli desteği vermeye devam ediyor.
KOBİ nedir?
KOBİ, kelime anlamı olarak, küçük ve orta boy işletmeler demektir. Ayrıca "yıllık istihdam ettiği çalışan sayısı 250 kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 125 milyon Türk lirasını geçmeyen ve yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılmış ekonomik birimler" olarak tanımlanmaktadır.
KOBİ tanımı sadece üretim sektörünü değil, tüm hizmet sektörünü de kapsayan bir kavram haline gelmiştir. KOBİ işletmeler, KOSGEB aracılığıyla devletin sunduğu birçok hibe ve destekten faydalanabilmektedir.
Kısıtlı olanaklara rağmen piyasalara mal ve hizmet üreten KOBİ’ler, ekonomik anlamda meydana gelen krizlerde en yoğun şekilde etkilenen işletmelerdir. Ekonomik kriz zamanlarında, büyük işletmelere göre KOBİ’ler krizden çok daha fazla etkilenirler. Bu nedenle daha ağır hasar görürler ve bir şekilde bu hasarı atlatmayı başarırlar. Ayrıca ekonomik anlamda gelişme ve kalkınma dönemlerinde de, en büyük başarı hikayeleri yine KOBİ’lere aittir. Bunda KOSGEB desteklerinin etkisi büyüktür.
KOSGEB destekleri
Girişimci destekleri
Bu programın amacı, ekonomik anlamda büyüme ve istihdam sağlama konusundaki sorunların çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamaktır.
AR-GE teknolojik üretim ve yerlileştirme destekleri
Bu programın amacı;
- Araştırma-geliştirme (Ar-Ge) ve inovasyon projeleri ile bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve icatlara sahip küçük ve orta büyüklükte işletmeler (KOBİ) ile girişimcilerin; yeni bir ürün, yeni bir proje veya yeni bir hizmet üretmelerinin veya mevcut olanları iyileştirmelerini,
- Ürün geliştirme (Ür-Ge) faaliyetleri ile gelişen taleplere ve teknolojik yeniliklere uyum sağlamaları amacıyla, KOBİ’ler tarafından özgün, geliştirilmiş veya değiştirilmiş yeni ürünlerin ortaya çıkarılmasını
sağlamaktır.
İşletme geliştirme, büyüme ve uluslararasılaşma destekleri
Bu programın amacı; küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ), rekabet güçlerinin, kurumsallaşma ya da markalaşma seviyelerinin ve ekonomideki rollerinin arttırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaktır.
KOBİ finansman destekleri
Bu programın amacı, KOBİ’lere uygun şartlarda finansal destek sağlanarak finansman sorunlarını çözmek, üretim, kalite ve standartlarını artırmak, istihdam yaratmalarını, uluslararası düzeyde rekabet etmelerinin sağlanmaktır.
İŞGEM/TEKMER destek programı
Bu programın amacı, girişimcilik bünyesinde yer alan aktörler arasındaki işbirliğini sağlayarak, ulusal plan ve programlar doğrultusunda işletmelerin kurulmasını ve sürdürülmesini temin etmek için inkübasyon hizmetleri sağlayacak yapıların kurulması ve işletilmesinin sürdürülmesine destek sağlamaktır.
Rehberlik ve danışmanlık hizmetleri
Bu programın amacı; küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ); finansman, uluslararası anlamda yeri, teknoloji/yenilik/dijitalleşme ve büyüme alanlarında mevcut durumlarını tespit etmek, ihtiyaçlarını belirleyerek sorunlarına çözüm aramak, beceri ve yeteneklerini geliştirmek ve yurt içi ile yurtdışı pazarlarda rekabet edebilecek düzeye gelebilmelerini sağlamak için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından sağlanan destekler kapsamında yararlanacakları danışmanlık hizmetlerine ilişkin iş ve işlemleri düzenlemektir.
Mikro ve küçük işletmelere hızlı destek programı
İmalat ve bunun tamamlayıcısı olan diğer sektörler ile pandeminin etkilerinin nispeten daha yüksek olduğu bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelerin faaliyetlerine devam etmeleri ve geçmiş dönemlerdeki ortalama istihdam sağlama seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerini sağlamaktır.
KOSGEB destekleri nasıl alınır?
Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt başlığını seçerek online olarak başvuru yapabilirler. Online başvuru dışında KOSGEB’e belge teslim edilmez.
Kısa sürede tamamlanacak değerlendirme ve geçici onay ya da kesin onay işlemlerinden sonra ise destek ödemeleri başlatılmaktadır. Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil edilmiş ya da taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmez.
İlgili İçerikler:
Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?
Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.
VPN Olmadan Instagram'a Nasıl Giriş Yapılır?
DNS ayarlarını değiştirerek VPN kullanmadan Instagram'a hızlı ve güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Adım adım rehberimizle kolayca bağlanın!
TRT 1 Frekans Ayarı Nasıl Yapılır? EURO 2024 Maçlarını Şifresiz İzlemenin Yolu!
EURO 2024 heyecanını TRT 1'den takip etmek isteyenler, maçları kesintisiz ve şifresiz izlemek için frekans ayarlarını güncellemeli. Peki, TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? İşte adım adım anlatım...
Digitürk'te TRT 1 Neden Yok? TRT 1 Kaçıncı Kanalda? Frekans Ayarları Nasıl Yapılır?
TRT 1'in yayın akışını kaçırmak istemeyenler, "Digitürk'te TRT 1 neden yok?" sorusunun cevabını ve güncel frekans bilgilerini merak ediyor. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın heyecan dolu maçları TRT 1'de! İşte tüm detaylar...