KOSGEB Ne İşe Yarar?
Küçük ve orta ölçekli işletmelere işlerini geliştirme konusunda çeşitli destek programları sunmayı hedefleyen KOSGEB'in ne işe yaradığını öğrenin.
KOSGEB, ticaret hayatına doğru yeni bir adım atmak isteyen küçük girişimcilere çeşitli yollarla destek olmaya çalışan bir kamu kuruluşudur. İlk olarak 1990 yılında faaliyete başlamıştır ve asıl adı "Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı" şeklindedir.
KOSGEB üzerinden sunulan desteklerle belirli düzeydeki işletmelerin üretim ve hizmet alanındaki payının yükseltilmesi amaçlanır. İşletmelerin pazar payının yükseltilmesi ve yeterli rekabet gücüne sahip olabilmeleri için hibeler ve düşük faizli krediler sunulabilir.
KOSGEB ne işe yarar?
KOSGEB'in öncelikle amacı girişimciliğin desteklenmesi ve daha yaygın hale getirilmesidir. Oluşturulacak iş faaliyetlerin ve buna bağlı olarak işletmelerin başarıya ulaşarak milli gelire katkı sağlaması için bir tür basamak görevi görür.
KOSGEB aynı zamanda küçük ve orta ölçekli işletmelerin ülkenin ihtiyaç duyduğu hizmetleri karşılayabilecek seviyeye gelebilmesi için uğraşır. Bu anlamda işletmelerin rekabet gücünü destekler. Onları daha rekabetçi hale getirerek yerel ve küresel pek çok pazarda söz sahibi olmalarını hedefler.
KOSGEB bünyesinde sunulan eğitim programları sayesinde işletme kurmak isteyenlerin bir temel oluşturabilmesi sağlanır. Ardından hibeler ve düşük faizli krediler ile girişimcilik adayları desteklenir. Ekonomik kalkınmanın ülke geneline yayılması ve nüfusun her alanına işlemesi için çaba gösterilir.
KOSGEB destek programlarını girişimcilik destekleri, teknolojik üretim destekleri, işletme geliştirme destekleri, KOBİ finansman destekleri, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri, İŞGEM ile TEKMER destekleri ve diğer hızlı destek programları şeklinde yapılandırarak sunar. Her bir destek programının kriterleri ve başvuru koşulları birbirinden farklıdır.
Kimler KOSGEB başvurusu yapabilir?
KOSGEB tarafından sunulan desteklerden yararlanmak için kişilerin başvuruda bulunmaları gerekir. Başvurunun ardından adaylar belirli bir eğitime dahil edilirler. Eğitimin kapsamı iş kurmakla ilgilidir. Eğitim tamamlandığında adaylara girişimcilik programı sertifikası verilir.
- KOSGEB tarafından sunulan iş kurma danışmanlığı eğitiminden yararlanan ve uygulamalı eğitimleri alan kişiler başvuruda bulunabilirler.
- KOSGEB tarafından üniversiteler ile anlaşmalı olarak sunulan Genç Girişimci Geliştirme Programı'na katılan ve bu programdan mezun olan kişilerin başvuru hakları vardır.
- İŞGEM (Kurulacak İş Geliştirme Merkezi) bünyesinde yer alan girişimciler 12 ay (1 yıl) içerisinde işletme kurmuşlarsa desteklerden yararlanmak için başvuru yapabilirler.
Bu şartlardan herhangi birini karşılıyorsanız KOSGEB desteklerinden yararlanabilirsiniz. Ancak ayrıca faaliyet alanına karar vermeniz gerekir. Faaliyet göstereceğiniz alan KOSGEB tarafından desteklenen alanların dışındaysa destek başvurunuz kabul edilmeyecektir.
KOSGEB tarafından desteklenen sektörler nelerdir?
KOSGEB tarafından verilen eğitimi başarılı bir şekilde tamamlamış olan adaylar KOSGEB desteklerinden yararlanabilirler. Destek alınacak olan proje için belirli bir alan gereksinimi vardır. KOSGEB belirtilen alanlar dışındaki projeleri onaylamaz veya geri çevirir:
- Madencilik ve Taş Ocakçılığı
- İmalat
- Elektrik, Buhar ve İkimlendirme Üretim ve Dağıtımı
- Su Temini, Kanalizasyon, Atık Yönetimi ve İyileştirme
- İnşaat
- Toptan ve Perakende Ticaret (Motorlu Kara Taşıtı ve Motosiklet Onarımı)
- Ulaştırma ve Depolama
- Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri
- Bilgi ve İletişim
- Finans ve Sigorta Faaliyetleri
- Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler
- İdari Hizmetler ve Destek Hizmetleri
- Eğitim
- Kültür, Sanat, Eğlence ve Spor Faaliyetleri
- Diğer Hizmet Faaliyetleri
KOSGEB tarafından proje destekleri bu sektörlerdeki faaliyetler ve hizmetler için sunulur. Her bir alanın kendi içerisinde onlarca farklı alt alanı vardır. Bir işletme kurmak ve KOSGEB tarafından sunulan imkanlardan yararlanıp yararlanmayacağınızı öğrenmek için alt alanları incelemelisiniz.
KOSGEB ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikte sektörlere yönelik daha farklı destek paketleri açıklayabilmektedir. Bu nedenle her alana sunulacak imkanların birbirinin aynısı olmasını beklemek doğru değildir. Ayrıca kadınlara yönelik desteklerin çok daha fazla olduğunu bilmek gerekir.
-
Bip 2 yıl önceKOSGEB girişimcilere ve işletmelere çok iyi destekler veriyor, yeterki projenizi sizden istendiği gibi kendilerine iletin 👍🏻
İlgili İçerikler:
Discord Türkiye'de Neden Engellendi? Bakan Uraloğlu'ndan Açıklama Geldi!
Discord, Türkiye'de güvenlik birimleriyle veri paylaşmadığı gerekçesiyle erişime engellendi. Bakan Uraloğlu, IP adresleri paylaşılmadığı için yasaklandığını açıkladı.
Joker 2 Gişede Beklentilerin Altında Kaldı: Peki, Neden Başarısız Oldu?
Joker 2, gişede beklenen performansı gösteremedi. İlk hafta 40 milyon dolar hasılatla açılan film, olumsuz eleştiriler ve düşük izleyici puanlarıyla dikkat çekti.
Altı Yıl Güncelleme Alacak Samsung Galaxy A16 5G Tanıtıldı: Fiyatı ve Özellikleri Neler?
Samsung Galaxy A16 5G tanıtıldı! 6 yıl güncelleme desteği, 6.7 inç ekran, Exynos 1330 işlemci ve 229 euro fiyatıyla dikkat çeken modelin özellikleri neler?
Xiaomi Telefonlarda Bootloader Kilidi Açılamayacak: İşte Nedenleri!
Xiaomi, HyperOS 2.0 ile birlikte telefonlarda bootloader kilidini açma özelliğini kapatacak. Bu karar, kullanıcıların özelleştirme ve root işlemlerini sınırlayacak.