Klasör Şifreleme Nasıl Yapılır?
Klasör şifreleme, bilgisayarınızda yer alan verilerinizi korumak istediğinizde kullanmak isteyebileceğiniz bir özelliktir. Windows size bu konuda dahili bir özellik sunar fakat yeterli olmayabilir. Klasör şifreleme nasıl yapılır? Hemen öğrenin.
Bilgisayarınızı başkasıyla paylaşıyorsanız bazı belgeleri ve klasörleri gizli tutmak isteyebilirsiniz. Belgeleri veya klasörleri gizleseniz bile işletim sistemini kullanmayı bilen birisi onları bulabilir. Bu sebepten ötürü çok daha garanti olan klasöre şifre koyma yöntemini kullanabilirsiniz.
Windows işletim sistemlerinin tamamında (belirli sürümler hariç) klasör şifreleme özelliği vardır. Ayrıca Microsoft Office uygulamasını kullanarak klasör şifreleme yapabilmeniz mümkündür. Böylece verilerinizi, dosyalarınızı ve klasörlerinizi güvende tutmuş olursunuz.
Klasöre şifre koymadan önce nelere dikkat edilmeli?
Klasör şifreleme işlemi size çok farklı faydalar sağlayabilir. Şifreleme işlemini doğru bir şekilde yapmak veya daha sonradan problem yaşamak istiyorsanız, şifreleme işlemi yaparken bazı durumları göz önünde bulundurmanız önemlidir.
- Klasör şifreleme sizi sadece aile üyelerinden ve standart kullanıcılardan korur. Deneyimli bilgisayar korsanlarından çekiniyorsanız onların bu şifreleri kırabilmesi mümkündür.
- Verileriniz gerçekten çok değerliyse Windows işletim sisteminde yer alan dahili çözümler yerine çok daha etkili olan ücretli çözümleri düşünmelisiniz.
- Klasör şifrelerinizi unutursanız o klasörlerde yer alan tüm verileri tamamen kaybetmiş olursunuz. Bu nedenle klasörü farklı bir yerde yedeklemeye çalışmalısınız.
Klasöre şifre koyma nasıl yapılır?
Bir klasörü korumak için şifre kullanmayı isteyebilirsiniz. Klasöre şifre koyduğunuz zaman içerisinde yer alan belgeleri görebilmek için parola girmeniz gerekir. Her klasöre birbirinden farklı şifreler koyabilirsiniz. Klasörlere şifre koyma işlemi klasörlere şifre koyma işlemiyle tamamen aynıdır.
1. Windows 10'da klasör şifreleme
- İlk olarak şifrelemek istediğiniz klasöre gidin ve klasöre sağ tuşla tıklayın.
- Klasörün Özellikler kısmına giriş yapın ve Genel kısmına gelin.
- Genel kısmında en alta yakın yerde bulunan Gelişmiş... butonuna tıklayın.
- Seçeneklerde yer alan Verileri korumak için içeriği şifrele isimli onay kutusunu işaretleyin.
- Klasör şifreleme özelliği Windows 10 Home sürümünde olmadığını unutmayın.
2. Windows 7'de klasör şifreleme
- İlk olarak şifrelemek istediğiniz klasöre gidin ve klasöre sağ tuşla tıklayın.
- Klasörün Özellikler kısmına giriş yapın ve Genel kısmına gelin.
- Genel kısmında en alta yakın yerde bulunan Gelişmiş... butonuna tıklayın.
- Seçeneklerde yer alan Verileri korumak için içeriği şifrele isimli onay kutusunu işaretleyin.
3. Microsoft Office ile dosya şifreleme
- Microsoft Office programını çalıştırın ve ardından Aç seçeneğine tıklayın.
- Karşınıza çıkan seçenekler arasından Gözat simgesine tıklayın.
- Şifrelemek istediğiniz dosyayı seçin ve Aç butonuna tıklayın.
- Üst menide yer alan Dosya seçeneğine ve daha sonra Belgeyi Koru simgesine tıklayın.
- Ardından karşınıza çıkacak seçenekler arasından Parola ile Şifrele seçeneğini seçin.
Dosyalarınız ve klasörleriniz için şifre belirlerken şifrelerin küçük ve büyük harflere duyarlı olacağını unutmayın. Belirlediğiniz şifreyi başka bir yerde (fiziksel ortam) saklamayı düşünün. Microsoft Office ile şifreleme yaptığınızda bilgisayarınızdaki geçici dosyaları silmeyi unutmayın.
Klasör şifreleme için kullanılabilecek programlar nelerdir?
Windows işletim sisteminde yer alan klasör şifreleme özelliği bazı durumlarda ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılamayabilir. Özellikle klasörlerin şifrelenmemiş hallerini geçici olarak saklaması bir dezavantajdır. Kullanıcılar daha güvenli olduklarını düşünerek farklı programlar kullanabilirler.
1. AxCrypt Premium
AxCrypt Premium herhangi bir kullanıcının kolayca dosya ve klasör şifreleme işlemi yapmasına olanak tanıyan bir programdır. Şifreli dosyaların güvenli paylaşımı için ortak anahtarlar oluşturabilmek mümkündür. Kullanımı kolaydır ve dosyaları güvenli bir şekilde silebilirsiniz.
- Bilgisayarınızın güvenliğini sağlayamazsanız riskli bir çözüm olabilir.
- Mobil sürümünde dosyaların şifrelerini kaldırabilir ama dosya şifreleyemezsiniz.
2. Folder Lock
Folder Lock hızlı bir şekilde klasör şifreleme yapmanızı sağlar. Ciddi seviyelerde şifreleme yapmak istiyorsanız çeşitli özellikler sunabilir. Güvenli bir şekilde çevrimiçi yedekleme özelliği vardır. Dosya ve klasörleri kilitleyip görünmez hale getirebilirsiniz.
- Kilitli olan dosyaların şifrelenmesi için herhangi bir imkan sunmaz.
- Güvenli çevrimiçi yedekleme özelliğini kullanabilmek için abonelik gerekir.
3. Advanced Encryption Package
Advanced Encryption Package zengin özelliklere sahip bir dosya ve klasör şifreleme programıdır. Diğer modern programların aksine biraz eski gibi gözüken tasarımı vardır. Bu nedenle genelde daha profesyonel kullanıcılar tarafından tercih edilir.
- Tasarım anlamında modası geçmiş bir yaklaşıma sahiptir ve kullanıcı dostu değildir.
- Belirtilen özelliklerin bir kısmı yoktur ve şifre oluşturucu bazen problem çıkarır.
4. CryptoForge
CryptoForge şifreleme ve güvenli dosya silme işlemi için basit bir yaklaşım sunar. Salt metin şifrelemesini iyi bir şekilde yönetir. Dosyalarınızı güvende tutmak için idealdir. Dosya adı şifrelemesi gerçekleştirme gibi oldukça farklı bir özelliği vardır.
- Şifreler bellekte tutulduğu için dikkatsiz kullanıcılar için bir güvenlik riski oluşturabilir.
- Diğer klasör şifreleme programları düşünüldüğünde çok daha az özelliğe sahiptir.
5. NordLocker
NordLocker şifreleme aracının kullanımı oldukça kolaydır. Kullanıcılar şifrelenmiş dosyaları güvenli bir şekilde paylaşabilir. Ücretsiz sürümün özellik kapasitesi sınırlıdır. Dropbox ile entegre bir şekilde çalışarak dosya paylaşımı gerçekleştirebilme imkanı tanır.
- Şifrelenmemiş olan orijinal dosyaları güvenli bir şekilde ortadan kaldırılmasını sağlamaz.
- İki faktörlü kimlik doğrulama seçeneği olmadığından güvenlik açısından eksiklikleri vardır.
Klasör şifreleme için tercih edebileceğiniz çok farklı programlar vardır ama genel olarak en çok işe yarayanlar bellidir. İhtiyaçlarınızı karşılayan bir program seçerek dosyalarınızı güvende tutmayı başarabilirsiniz. Ancak dosyalarınızı farklı yerde yedeklemek her zaman iyi bir fikirdir.
İlgili İçerikler:
Spider-Man 4 Senaryosu Nasıl Şekillenecek? Tom Holland Merakla Beklenen Detayları Açıkladı!
Tom Holland, Spider-Man 4 senaryosu hakkında heyecan verici detaylar paylaştı. Zendaya ile birlikte senaryoyu okuyan oyuncu, projenin gelecek vaat ettiğini belirtti.
Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?
Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.
VPN Olmadan Instagram'a Nasıl Giriş Yapılır?
DNS ayarlarını değiştirerek VPN kullanmadan Instagram'a hızlı ve güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Adım adım rehberimizle kolayca bağlanın!
TRT 1 Frekans Ayarı Nasıl Yapılır? EURO 2024 Maçlarını Şifresiz İzlemenin Yolu!
EURO 2024 heyecanını TRT 1'den takip etmek isteyenler, maçları kesintisiz ve şifresiz izlemek için frekans ayarlarını güncellemeli. Peki, TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? İşte adım adım anlatım...