KEP ( Kayıtlı Elektronik Posta ) Adresi Ne Demek, Nasıl Alınır?
KEP Adresi mail gönderimler taşıyor ve kullanıcılar tarafından da oldukça merak ediliyor. Peki, KEP nedir? Neden KEP kullanmalıyız? Kimler KEP Adresi alabilir tüm detayları ile derledik.
KEP ( Kayıtlı Elektronik Posta ), elektronik ortamda internet ortamında gönderilen ve alınan mesajların hukuki delil olarak kabul edildiği bir güvenli elektronik posta servisidir.
Günümüzde neredeyse herkes mail aracılığı ile bir çok e-posta gönderiyor ve aynı zamanda alıyor. Ancak bu e-postaların bir çoğunun hukuki tarafta geçerli bir niteliğinin olmadığını biliyor muydunuz? Bir e-postanın hukuki anlamda bir delil olarak görülebilmesi için KEP adresine sahip olması gerekiyor.
Bir çok insan artık gelişen teknolojiler ile birlikte resmi bir belge hazırlarken kalem ve kağıt yerine dijital ortamları daha çok tercih ediyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir konu var. Dijital ortamda hazırladığınız bu belgeler ne kadar dikkatli hazırlanırsa hazırlansın üzerinde kolaylıkla değişiklikler yapılabilir. Bu yüzden bu dijital belgeler ne yazık ki hukuki bir nitelik taşımıyor. Tabii ki bu dijital belgelerinizi ve e-postalarınızı hukuki olarak geçerli hale getirmek mümkün. Hazırladığınız bu belgeleri gönderirken bir KEP adresi kullanarak gönderim sağladığınızda belgeniz artık hukuki bir delil olarak kabul edilebilecek.
Her kullanıcının bir KEP adresi alması tabii ki zorunlu değil. Günlük hayatta resmi evraklar ile sıklıkla ilgileniyor ve dijital ortamda paylaşımını yapıyorsanız KEP adresi sizin göndereceğiniz bu belgelerin hukuki bir sorunda resmi delil olarak kullanılmasına olanak sağlayacaktır. Kamu kurumları, tüzel kişiler ve kişiler KEP adresine sahip olabilir. Şimdi sizlerle birlikte KEP adresine biraz daha yakından göz atalım.
Neden KEP Adresi Kullanmalıyız?
KEP, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü’nün (PTT) geliştirmiş olduğu bir kayıtlı elektronik posta adresi teknolojisidir. KEP teknolojisinin çalışma mantığı standart e-posta sistemi gibidir. KEP’in hukuki bir nitelik taşımasının sebebi gönderilen belgenin uluslararası standartlara uygun olarak kaydedilmesi ve korunmasıdır.
Bir kamu kuruluşuna veya tüzel bir kişiye e-posta ile bir belge gönderdiğinizde karşı taraf bu belgenin gönderilmediğini ya da belgenin üzerinde değişiklik yapıldığını iddaa edebilir. Bu konuda yapılabilecek pek bir şey yok çünkü gönderdiğiniz belge KEP sunucuları altında saklanmadığı için hukuki olarak da bir niteliği olmayacaktır.
Diğer tarafta ise gönderdiğiniz bu belge eğer bir KEP adresine sahip olursa karşı taraf ile yaşayacağınız herhangi bir hukuki sorunda dijital belgeniz KEP sunucularında her zaman saklı olarak kalacağı için üzerinde oynama yapılıp yapılmadığı rahatlıkla anlaşılabilecek ve dijital olarak delil niteliğinde kabul görecektir.
KEP Adresine Nasıl Başvurulur?
Burada bulunan bağlantı ile KEP başvurusu sayfasına ulaşabilirsiniz.
Öncelikle KEP başvuru sayfasını görüntülediğinizde 3 farklı başvuru yöntemi karşınıza çıkacak. Bu başvuru yöntemleri şu şekilde olacaktır;
- KEP Ön Başvuru
- KEP Online Kayıt
- Kapalı KEP Hesabının Açılması
Eğer siz bir başvuru yapmak yerine zaten daha önce var olan ancak şu an kapalı durumda olan bir KEP hesabını kullanıma açtırmak istiyorsanız bunu Kapalı KEP Hesabının Açılması bölümünden gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu bölüme devam ederek kapalı olan KEP hesabınızı tekrar kullanıma açtırabilirsiniz.
Kep Ön Başvuru kısmı ise en çok kullanılan başvuru yöntemidir. Bu bölümde tek yapmanız gereken ilgili alanda bulunan bilgileri doldurmanız olacaktır. Bu bilgileri verdikten sonra ise herhangi bir PTT şubesinden oluşturduğunuz KEP adresinizi alabilirsiniz.
Diğer bir seçenek olan KEP Online Kayıt yöntemi ise Ön Başvuru seçeneğinde bahsettiğimiz bir PTT şubesine gitme sürecini ortadan kaldırıyor. Bu başvuru yönteminde PTT şubesinde yapmanız gereken işlemleri internet üzerinden dijital olarak mobil ya da elektronik imza ile yapmanıza olanak sağlıyor. Ancak bu başvuru sonrasında alacağınız KEP adresi hemen kullanıma başlayacağı için bilgilerinizi eksiksiz doldurmaya özen göstermelisiniz. Tüm ödemelerinizi yaptığınızda KEP adresinizi hemen kullanabilirsiniz.
Eğer bir elektronik imzaya sahip değilseniz KEP Ön Başvuru kısmından başvuru yapmanız çok daha hızlı olacaktır. Bu kayıt seçeneği uzun bir süredir sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.
KEP Adresi için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Eğer başvurunuzu KEP Ön Başvuru kısmından yaptıysanız PTT şubesine gittiğinizde yanınızda bazı belgeleri bulundurmanız gerekiyor. Detaylı bilgiyi burada bulunan linke tıklayarak öğrenebileceğiniz KEP adresi için gerekli olan bazı belgeleri sizler için listeledik;
- Gerçek Kişiler için;
- KEP Ön Başvuru Formu
- T.C Kimlik Kartı
- Ehliyet ya da Pasaport
- Tüzel Kişiler için;
- KEP Ön Başvuru Formu
- Ticaret Sicil Tasdiknamesinin Aslı
- Noter Onaylı İmza Sirküleri Çıktısı
- T.C Kimlik Kartı
- Ehliyet ya da Pasaport
- Başvuruyu vekil yapıyorsa Tüzel Kişi Yetkilendirme Belgesi
- Kamu Kurumları için;
- KEP Ön Başvuru Formu
- T.C Kimlik Kartı
- Kurum Üst Düzey Yetkilisi tarafından imzalanmış Resmî Yazı
KEP Adresi Örnekleri Nelerdir?
KEP adresi örneklerini sizler için aşağıda listeledik;
- Gerçek Kişiler için (Ad & Soyad)
- adi.soyadi@hs3.kep.tr
- adi.soyadi.1234@hs3.kep.tr
- Tüzel Kişiler için (Kurum Adı)
- mersisno@hs03.kep.tr
- mersisno.kurumadi@hs03.kep.tr
- Tüzel Kişiler için (Alan Adı Tarafı)
- mersisno@kurumadi.hs03.kep.tr
- kurumadi@kurumadi.hs03.kep.tr
- kurumadi.1234@kurumadi.hs03.kep.tr
- adi.soyadi@kurumadi.hs03.kep.tr
- Kurumsal KEP Adresleri
- gercekkisiadisoyadi@kurumadi.hs03.kep.tr
- gercekkisiadisoyadi.1234@kurumadi.hs03.kep.tr
- tuzelkisiadi@kurumadi.hs03.kep.tr
- kurumcalisani@kurumadi.hs03.kep.tr
- kurumcalisani.1234@kurumadi.hs03.kep.tr
KEP Adresine Nasıl Girilir?
Burada bulunan link üzerinden KEP giriş sayfasını açtıktan sonra SMS, elektronik imza, mobil imza ve e-Devlet aracılığı ile KEP adresinize giriş sağlayabilirsiniz. KEP adresinize giriş yaptığınızda e-posta alma ve gönderme işlemlerinizi yapabilir aynı zamanda gelen e-postalarınızı kontrol edebilirsiniz.
Merhaba, ben Doğu. Bunun yaklaşık 3 yılı R10.net olmak üzere ortalama 5+ yıldır freelance olarak Fro...
İlgili İçerikler:
iPhone 16 Yerine iPhone 17'yi Beklemek İçin 10 Önemli Neden!
iPhone 17 serisi, ekran altı Face ID, 48MP kamera, Wi-Fi 7 çipi ve 12GB RAM gibi özelliklerle 2025'te geliyor. İşte 16 serisinin yerine 17 serisini beklemeniz için 10 neden!
PlayStation 5 vs PlayStation 5 Pro: Aradaki Farklar Neler?
PS5 Pro, gelişmiş grafik performansı, ray tracing teknolojisi ve Wi-Fi 7 desteği ile geliyor. Yüksek fiyatıyla dikkat çeken yeni konsol, 2025'te piyasada olacak.
iPhone 16 ve iPhone 16 Plus Tanıtıldı: Fiyatı ve Özellikleri Nelerdir?
Apple, iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ı tanıttı. Yeni A18 çipi, Apple Intelligence ve gelişmiş kamera özellikleriyle dikkat çeken modeller 20 Eylül’de satışta olacak.
Honor Watch 5 Tanıtıldı: Yeni Nesil Akıllı Saatin Özellikleri Neler?
Honor Watch 5, 1.85 inç AMOLED ekran, 5 ATM su geçirmezlik, 85 spor modu ve 15 gün pil ömrü ile tanıtıldı. Sağlık ve spor takibiyle dikkat çekiyor.